avontuurlijke wandeling op Kreta met snorkelen

Avontuurlijke wandeling op Kreta met snorkelen – Agiofarango kloofwandeling op Kreta: De letterlijke vertaling van de naam van deze kloof is “de Heilige (Agio) kloof (farango)”. Deze wat kleinere kloof ligt aan de zuidkust van Kreta, ongeveer 80 km ten zuiden van de hoofdstad Heraklion. Agiofarango ligt in de omgeving van de beroemde badplaats Matala. De wandeling door de kloof zelf is heen en terug rond de 6 km en is voor iedereen goed te bewandelen. De kloof komt uit op een idyllisch strand aan de Libische Zee. Dit is een heerlijke plek om te zonnebaden, picknicken en te snorkelen. In de zee zijn prachtige rotsformaties en tunnels te bewonderen.

Over het algemeen woonden vroeger in Agiofarango vele kluizenaars in grotten en zij leefden van wat in de natuur gevonden werd. Enkele historische gegevens suggereren zelfs, dat Agiofarango tenminste bewoond werd sinds de 11de eeuw. Tegenwoordig wordt de kloof veel voor bergbeklimmen en abseilen gebruikt. De rotsen in deze kloof zijn loodrecht, waardoor klimmen hier een echte uitdaging is. Er zijn geen vaste bewoners meer, maar ondanks dat wildkamperen niet is toegestaan, wordt er hier het hele jaar door in de kloof gekampeerd door bergbeklimmers.

De wandeling door de kloof Agiofarango: Het begin van de kloof is al gelijk spectaculair. Links en rechts ziet u hoge rotswanden met stalagmieten en stalactieten. Er is geen routebeschrijving nodig, want u blijft gewoon de rivierbedding in de kloof volgen. Een andere uitweg is er niet. U hoeft niet bang te zijn voor hoogtevrees, want u hoeft niet omhoog te klimmen. Onderweg ziet u prachtige hoge rotsen en veel oleanderstruiken, die bloeien van eind mei tot begin september.  Na een kilometer komt u bij een oude olijfboom, welke volgens wetenschappers tussen de 800 en 1.200 jaar oud is. Een prachtige volle olijfboom met gekronkelde wortels, die de boom vasthouden in de grond. Na de olijfboom ziet u links een oude kerk. De huidige Agios Antonis kerk dateert uit 1400 na Christus. Voor die tijd bestond er al een kleinere kerk in de grot. Maar naarmate het aantal kluizenaars in de omgeving groeide, moest de kerk groter worden. Dit was namelijk de enige plek waar de kluizenaars bijeenkwamen om christelijke erediensten bij te wonen. Iets voorbij de kerk is een grot waarvan gezegd wordt, dat die de abtswoning was. Naast de kerk is een waterput waar u het hele jaar koel bronwater uit kunt halen. Er staat ook een bordje bij met het verzoek of u de voederbak kunt vullen met water voor de geiten en schapen. Daarna wandelt u verder in zuidelijke richting waar u in de verte de zee al ziet liggen. Het strand is een mooie plek om te ontspannen en in de zee is het heerlijk om te zwemmen en snorkelen.

Ook voor de meer fanatieke wandelaar is het prachtig hier, want de wandeling kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een klim naar een verborgen meertje in de hoge rotsen aan de oostkant van het strand. Dit meertje is een zinkgat (doline) wat communiceert met de open zee door ondergrondse gangen. De naam van dit zoutwatermeertje is Vourvoulitis, het is ongeveer 10 meter diep en is omgeven door verticale rotswanden. Het is niet aan te raden om in het meer te willen zwemmen, want het pad er naartoe is extreem gevaarlijk.

Het klooster Odigitrias: Voordat u bij de kloof van Agiofarango aankomt, passeert u een prachtig klooster. Het klooster werd opgericht in de 14e eeuw, zoals blijkt uit de fresco’s in de kerk van het klooster. Het wordt beschouwd als een van de oudste kloosters van Kreta. Schriftelijke verklaringen en de stijl van de fresco’s in de kerk laten veel Westerse invloeden zien en bewijzen hiermee de vroege Venetiaanse periode op Kreta. De inscriptie op de noordelijke poort van het complex met de datum 1568 valt samen met de hoogtijdagen van het klooster en de renovatie van het complex in de huidige vorm. De monniken die daar nu leven, hebben een klein museum ingericht en onderhouden het klooster. In het museum zijn onder andere een weefgetouw, oude houtoven en een antieke olijfpers te zien.

Zelf naar Agiofarango kloof gaan: U rijdt eerst richting Matala, Sivas en Listaros. Daarna volgt u de borden naar het klooster Odigitrias. Vanaf dit klooster is er bijna 10 kilometer onverharde weg naar het beginpunt van de kloof. Houd er rekening mee, dat dit geen goede weg is om met uw huurauto te rijden! U bent dan niet verzekerd tegen eventuele schade. Het is ook mogelijk om vanaf hier te lopen, maar dan wordt het een wandeling van in het totaal 25 kilometer. U kunt eventueel ook nog doorrijden tot aan de bordjes Agiofarango en dan is de totale wandeling ongeveer 21 kilometer.

De excursie naar Agiofarango kloof: Deze excursie heeft voor iedereen wat leuks: een mooie autoroute door het prachtige landschap van Kreta, wandelen, snorkelen, zonnen, zwemmen en picknicken op het strand. Het grote voordeel wat er nog bijkomt, is dat u niet vanaf het klooster Odigitrias hoeft te lopen.

Niveau: iedereen kan deze wandeling doen.

Afstand: heen en terug 6 km, maar kan uitgebreid worden.

Hoogteverschillen: nauwelijks bij alleen de wandeling door de kloof. Vanaf de bordjes Agiofarango en dan het zandpad volgen, heeft een hoogteverschil van 100 meter.

Benodigdheden: goede sportschoenen of bergschoenen, water, eventueel zwemspullen.

Toegankelijk: het hele jaar door.

Wandelen op Kreta: Informatie over wandelen & hiking op Kreta: Onze accommodatie ligt direct aan zee en is de ideale uitvalbasis voor wandelingen door heel Kreta, in de zomer en de winter. We bieden vele opties voor individuele wandelingen of groepswandelingen. De Samaria kloof kent iedereen waarschijnlijk wel, maar om meer de prachtige, afwisselende natuur op Kreta te ontdekken, moet u toch eens met ons meewandelen. U kunt zeer afwisselend wandelen op Kreta: wandeltochten door Griekse dorpjes, indrukwekkende berg- en kloofwandelingen op Kreta of wandelingen door olijfgaarden en velden op Kreta. Onze wandeltochten zijn geschikt voor iedereen: van groepswandelingen op Kreta, individuele wandelingen op Kreta of 50+ wandelingen op Kreta. Al onze wandelingen en hikes kunt u boeken in combinatie met accommodatie op Kreta.

By |2017-03-23T11:20:47+00:00maart 23rd, 2017|Categories: Nieuws uit Kreta Griekenland|Tags: , |