Het klimaat van Griekenland: Tot nu toe is het een mooie zomer in Europa, zeker heel verrassend voor Noord-Europa. De zon laat zich regelmatig zien en de temperatuur loopt op. Op papier ziet het er allemaal lekker uit, maar de werkelijkheid is anders; door de hoge luchtvochtigheid is het al snel benauwd en onaangenaam. Dit kan fikse regen- en onweersbuiten tot gevolg hebben.

In de landen rond de Middellandse Zee is het bij dezelfde temperatuur veel beter uit te houden. Zo zijn de zomermaanden in Griekenland warm en droog, maar niet erg benauwd. Dankzij de lage luchtvochtigheid en een heerlijke zeewind is het op de Griekse eilanden een stuk aangenamer. Bovendien zorgt de zee voor verkoeling. Hierdoor is het tijdens een vakantie in Zuid-Europa ook bij hoge temperaturen mogelijk om buiten activiteiten te doen. Voor ons weekprogramma met activiteiten houden we wel rekening met de weersomstandigheden.

Snorkelen in de zee bij Kreta: Bij het lekkere warme weer hoort natuurlijk een snorkelexcursie. De heerlijke verkoelende zeewind heeft ook het nadeel dat de zee niet overal rustig is om te snorkelen rondom Kreta. Daarom zoeken wij altijd naar baaien waar de zee geen vrij spel heeft en er geen sterke stroming is. Vrijdag gaan we naar de baai van Agiofarango. Om er te komen moeten we wel eerst wandelen door de korte kloof van Agiofarango, maar dat is zeker de moeite waard. De tips en tricks over snorkelen geven we op donderdagmiddag in het zwembad van Zorbas Island.

Zeilen naar Dia Kreta: Misschien denkt u erover om eens een zeilvakantie in Griekenland te boeken, maar heeft u nog nooit op zee gezeild. Om dit eens uit te proberen kunt u samen met ons een dag zeilen naar Dia, het onbewoonde eiland ten noorden van Kreta. Wij organiseren een zeiltocht naar Dia vanuit Heraklion. U vaart niet zelf, want er is een kapitein aanwezig. Het eiland Dia maakt deel uit van het European Nature Network (NATURA) 2000, vanwege de zeer belangrijke biodiversiteit die hier te vinden is. Er is geen infrastructuur op Dia eiland.

Informatie over de cultuur van Kreta: Op meerdere dagen van de week laten we zien hoe prachtig de Kretenzische natuur is. Donderdag laten we naast de prachtige omgeving ook zien hoe de mensen op Kreta leven. In de bergdorpjes lijkt het net of de tijd heeft stil gestaan en soms ziet het er zelfs armoedig uit. Maar deze dorpsbewoners zijn gelukkig en leven nog steeds volgens oude tradities en gewoontes. Een grappig moment is natuurlijk als opa tijdens een heftige politieke discussie in het café ineens een mobieltje tevoorschijn tovert om zijn kleinkind te bellen. Dat verwacht niemand te zien in deze dorpjes.

Wandelen aan de zuidkust van Kreta: Zuid-Kreta is misschien wel het minst bezochte deel van het eiland. Dat komt omdat grote delen slecht bereikbaar zijn. Het is daarom vaak niet mogelijk om de mooiste plekken te bezoeken als u met de auto bent. Maandag gaan we daarom met onze gasten wandelen aan de zuidkust van Kreta in een gebied waar nauwelijks mensen komen. De beloning is wanneer we een duik nemen in het verfrissende zeewater.

Actief in de buitenlucht wekt de eetlust op: Na een flinke wandeling in de natuur gaat er altijd wel een lekkere maaltijd in. Op dinsdag hebben onze wandelaars mazzel, want niet ver van het wandelgebied rond Anopolis maakt een groep van onze gasten een heerlijke maaltijd klaar. Ergens in een olijfboomgaard volgen zij namelijk een workshop Grieks koken. Aan het einde van de wandeling kunnen de wandelaars de kookkunsten proeven.

Kloofwandeling op Kreta: Deze week loopt de temperatuur hoog op, maar dat betekent niet dat we niet zouden kunnen wandelen. Er zijn veel canyons op Kreta waar genoeg schaduw is en we niet in de volle zon hoeven te lopen. Door veel kloven stroomt water in de winter, waardoor er een rijke vegetatie is die voor natuurlijke schaduw zorgt. In de zomer staan de meeste kloven droog en zijn er tal van mogelijkheden om een kloof te vinden die geschikt is voor onze gasten om woensdag doorheen te wandelen.

Extra bij te boeken excursies: Bovenstaand is ons programma van deze week, maar er kunnen ook andere excursies georganiseerd worden. Uiteraard zijn deze wel op aanvraag en bij voldoende interesse kunnen we soms wel wat regelen. Zo zal er deze week een groep met een zeilboot naar Dia varen.

Het klimaat van Kreta: De zomer is begonnen en dat betekent voor het zuidelijk gelegen Griekse eiland Kreta dat het iedere dag warm is. Maar dankzij de heerlijke zeewind is de warmte aangenaam. Er zijn genoeg activiteiten die geschikt zijn voor de zomermaanden op Kreta, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een bedje aan het water te gaan liggen. Onze accommodatie Zorbas Island ligt naast een zandstrand en er is ook een zwembad. Zowel bij het zwembad als op het strand staan ligbedden en parasols waar alleen onze gasten gratis gebruik van kunnen maken. De hele dag staat ons team voor u klaar om u daar een lekkere snack of een drankje te serveren.