Kloof wandelingen op Kreta Kritsa Tapes Lato: Een wandeling door de Kritsa kloof is heel indrukwekkend, het is hier werkelijk een meesterstuk van Moeder Natuur! Maar ook de omgeving van de kloof is bijzonder. Veel aspecten komen aan bod bij de rondwandeling door de Kritsa kloof; de pracht en praal van de natuur, traditionele dorpen en eventueel ook nog een archeologische opgraving. De wandeling begint en eindigt dichtbij het dorp Kritsa.

De wandeling door de kloof is echt een unieke belevenis! De ingang van de kloof is direct al majestueus, want het lijkt net of de berg in twee delen is gescheurd. Hiermee is er een smalle doorgang gecreëerd met het smalste stuk in deze kloof van maar 90 centimeter breed. De hoge steile rotswanden aan beide kanten zijn imposant. In de kloof groeien platanen, eiken, oleanders en vele typische soorten planten die alleen op Kreta voorkomen. Ook tal van vogels vinden onderdak in de gaten van de rotswanden in de kloof.

In principe is dit een wandeling waar u niet kunt verdwalen. Zolang u de rivierbedding blijft volgen, komt u altijd goed uit. Er zijn wel manieren om de wandeling in te korten als u na een tijdje genoeg heeft van alle stenen. Zo kunt u bijvoorbeeld al na een kilometer of 2 besluiten om rechts tussen de bosjes door naar boven te gaan. Dit is bij een bordje met een gele en rode wandelaar. Eenmaal boven, blijft u rechts aanhouden en komt u weer terug bij het beginpunt. In feite loopt u langs de bovenkant van de kloof weer terug.

Eigenlijk is het mooier om nog een stuk door te lopen in de kloof. Er zijn momenten dat er ineens hekken de doorgang afsluiten. Laat u vooral niet afschrikken, want dit wordt door de schaapsherders gedaan om de kudde bij elkaar te houden. Er is altijd een deel van het hek wat geopend kan worden, maar zorg er dan wel voor dat ze weer goed gesloten zijn als u erdoor bent.

Op een gegeven moment ziet u een steen met waar Tapes op staat. Dit is een bergdorp boven de kloof. Hier moet u kiezen wat u het liefste doet, want als u eerst naar Tapes gaat, loopt u ongeveer 2 kilometer extra. U kunt ook een paar honderd meter doorlopen tot u rechts een pad omhoog ziet gaan. U volgt het pad parallel aan de rivier en de kloof, dan komt u vanzelf terug bij het beginpunt van de kloof.

Tapes: Het dorpje Tapes ligt op een hoogte van ruim 500 meter en is gebouwd op een gelijknamig dorp uit de Minoïsche tijd. Naar verluid is het een van de oudste dorpen van Mirabello met een continue aanwezigheid van mensen sinds Minoïsche tijden. De naam komt waarschijnlijk van het woord Tapis (Latijn Tappas) wat tapijt betekent. Dat zal te maken hebben met de ligging van het dorp. Het behoudt nog steeds de traditionele kenmerken van een Kretenzisch dorp, net als de ruim 100 inwoners van het dorp. Zij houden zich voornamelijk bezig met de veeteelt.

Het bergdorp Kritsa: Vlak naast het dorp Kritsa staat de prachtige Panagia Kera kerk (Heilige maagd). Het is een driebeukige kerk met een koepel. De dikke muren en gewelven zijn in 14de en 15de eeuw door volkskunstenaars beschilderd met Byzantijnse fresco’s met scenes uit de evangeliën; verscheidene hiervan zijn gaaf bewaard. Het dorp Kritsa ligt tegen de helling van een groene heuvel op een hoogte van 375 meter. Het oude ambacht wordt er nog in ere gehouden. De mannen maken er prachtige zwartleren laarzen en de vrouwen staan bekend om hun weven, kantklossen en borduren vaardigheden. Ze doen dat gewoonlijk zittend in de openstaande groene en blauwe deuren van hun witte huisjes in de smalle en stijgende straatjes. Het dorp is tegenwoordig wel een toeristische trekpleister. Als u in dit dorp even weg van de toeristische straatjes loopt, dan ziet u nog iets terug van het oude Kritsa. Er zitten ook nog veel traditionele kafenions en taverna’s, u kunt er goed eten na de wandeling. Er zijn ook nog een paar ouderwetse bakkerijen waar traditioneel in de houtoven Grieks dakos brood wordt gebakken.

Lato Kreta: Als u naast de wandeling van de gelegenheid gebruik wilt maken om nog een stukje geschiedenis van Kreta te beleven, kunt u nog doorgaan naar Lato. Een weggetje van 3 kilometer voert u vanuit Kritsa langs een bebost ravijn naar de ruïnes van de Dorische nederzetting Lato. Deze werd gesticht rond 800 voor Christus. De stad werd strategisch in verdedigende positie tussen de rotsen op een heuvelrug gebouwd, met uitzicht over de Mirabello Baai. Grote grijze steenblokken zijn de resten van de agora (marktplein) en van enkele tempels. De ruïnes die te zien zijn, dateren vooral uit de 4de eeuw voor Christus. Lato is het hele jaar geopend.

In principe kunt u deze wandeling zelf ondernemen, maar dan moet u wel goed opletten; de aanduidingen voor de route zijn niet overal heel duidelijk. We geven u graag nog wat extra aanwijzingen mocht u geen zin hebben om met ons mee te gaan.

Niveau: de meeste wandelaars kunnen deze wandeling doen, maar u moet wel veel klimmen en dalen over stenen en rotsen.

Afstand: 5-6 kilometer of 10-12 kilometer.

Hoogteverschillen: ongeveer 150 meter.

Benodigdheden: stevige wandelschoenen, rugzakje met voldoende water.

Toegankelijk: het hele jaar door, alleen niet tijdens regenval.

Informatie over wandelen & hiking op Kreta: Onze accommodatie ligt direct aan zee en is de ideale uitvalbasis voor wandelingen door heel Kreta, in de zomer en de winter. We bieden vele opties voor individuele wandelingen of groepswandelingen. De Samaria kloof kent iedereen waarschijnlijk wel, maar om meer de prachtige, afwisselende natuur op Kreta te ontdekken, moet u toch eens met ons meewandelen. U kunt zeer afwisselend wandelen op Kreta: wandeltochten door Griekse dorpjes, indrukwekkende berg- en kloofwandelingen op Kreta of wandelingen door olijfgaarden en velden op Kreta. Onze wandeltochten zijn geschikt voor iedereen: van groepswandelingen op Kreta, individuele wandelingen op Kreta of 50+ wandelingen op Kreta. Al onze wandelingen en hikes kunt u boeken in combinatie met accommodatie op Kreta.