Kloven wandelen op Kreta: Zodra u over een aantal wandelingen van ons gelezen heeft, zult u snel tot het inzicht komen dat er op Kreta wel veel kloven zijn. Het zijn niet alleen de Samaria kloof en de Imbros kloof. Kreta heeft zelfs de bijnaam “het eiland van de 100 kloven”. En wie zich er echt in verdiept, zal tot de conclusie komen dat dit niet overdreven is.

Al met al is het toch best bijzonder dat er op één eiland zoveel kloven te vinden zijn. Daarom is het misschien wel interessant om te begrijpen hoe Moeder Natuur dit op een eiland voor elkaar heeft gekregen. De kloven zijn voornamelijk ontstaan in gesteente rijk aan calciumcarbonaat, zoals kalksteen en marmer. De wetenschap is tot de conclusie gekomen, dat over het algemeen de vorming van een kloof het gevolg is van een lang proces van geologische verwering van rotsen door watererosie. Alleen op Kreta lijkt dit niet helemaal het geval geweest te zijn. Er is zelfs aangetoond dat na hevige regenval en waterstromingen de bodem van de kloven nauwelijks doet veranderen.

De enige andere verklaring voor het ontstaan van kloven op Kreta is dan de tektonische activiteit. Rotsen zijn in eerste instantie gevormd in de zee door de botsing van de Afrikaanse plaat met de Europese. Deze rotsen werden langzaam omhoog geduwd. Door deze geologische opwaartse druk van het eiland kwam er teveel druk op sommige rotsen, waardoor deze als het ware uit elkaar scheurden. Deze breuklijnen werden dan wel als gevolg van erosie breder, hetzij door de stroming van een rivier of door veranderingen in de temperatuur. Kalksteen en in het algemeen al het calciumcarbonaat rotsen zijn extreem hard en duurzaam, maar gemakkelijk opgelost door het water van de regen, net zoals boter smelt in de hitte. Andere factoren zullen uiteindelijk ook een rol gespeeld hebben, zoals prehistorische fauna en veel later ook de aanwezigheid van de mens.

Als men de rotswanden in de kloven nader bestudeert, kan het ontstaan ervan tenminste teruggebracht worden naar het Pleistoceen. De opwaartse druk van de rotsen is ongeveer 13 miljoen jaar geleden begonnen en was 5 miljoen jaar geleden het meest intens. Dat betekent dan dat de Minoïsche bevolking Kreta in min of meer dezelfde vorm gezien heeft, zoals wij het vandaag zien. En een ander leuk feit is, dat er nu nog steeds fossielen van dieren uit de zee, hoog in de bergen te vinden zijn.

Wandelvakantie Griekenland Kreta: Een hele week wandelen en hiking op Kreta. Deze vakantie bieden we u aan in combinatie met verblijf en wandelen. U maakt 5 wandelingen in 8 dagen. Tevens bieden we mogelijkheden voor extra wandelingen tijdens uw verblijf en mogelijkheden voor 10-14 dagen. Natuurlijk kunt u uw wandelvakantie op Kreta ook met andere actieve outdoor excursies combineren. Als u echt de natuur van Kreta wilt ontdekken, zijn onze wandelingen voor iedereen een unieke belevenis. Wij passen onze wandelroutes aan op elk niveau, voor de ervaren tot de minder ervaren wandelaars. Iedereen kan wandelen op Kreta.