Kreta Rondwandeling Koxari Haraso en Voritsi: Om een goede indruk te krijgen van het ‘echte’ leven op Kreta, is het leuk om deze rondwandeling te doen. De dorpen Koxari, Haraso en Voritsi liggen niet ver van de kust verwijderd en zijn echt leuk om te bezoeken. Er zijn meerdere routes mogelijk in deze omgeving, van een makkelijke wandeling tot zwaardere en lange wandeling. Om van dorp naar dorp te gaan, moeten olijfgaarden doorkruist worden en paden gevolgd worden. Door de wirwar van de vele paden, is het wel handig om een GPS te gebruiken of anders met ons een keer meegaan. Onderweg staat er namelijk geen route aangeven.

Tijdens de wandeling van dorp naar dorp loopt u tussen olijfbomen en wijnranken en in een prachtig glooiend landschap. Regelmatig is er een mooi uitzicht op zee met het eiland Dia op de achtergrond. Het is heerlijk wandelen in de natuur met de geur van kruiden zoals bijvoorbeeld salie en tijm. Tijdens de wandeling komt u langs een oud klooster en de onderstaande dorpen waar het wel lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

Koxari: Het dorp Koxari is op een hoogte van 180 meter gebouwd, ongeveer 25 kilometer ten oosten van de hoofdstad Heraklion. Er wonen ongeveer 150 mensen in het dorp. Het is gelegen in de groene vallei van de rivier Karkanias. Het is een oud dorpje met mooie smalle straatjes, verstopt tussen de citroen- en sinaasappelbomen. In de 17de eeuw was het dorp feodaal eigendom van de familie Grego. Een deel van het dorp werd als bruidsschat gegeven aan Helena Grego, die in 1618 de dichter Marco Antonio Foskolo trouwde. In de buurt van Koxari is het klooster van Kyra Eleousa.

Haraso: De ligging van het dorp is wat hoger dan Koxari, op een hoogte van ruim 400 meter. Het woord Haraso of Charaso in de Slavische taal betekent mooi. Het dorp werd zo genoemd vanwege haar schoonheid en het prachtige uitzicht dat de Slavische soldaten hadden. Zij kampeerden in het gebied, onder leiding van de Byzantijnse keizer Nikiforos Fokas die was gekomen om Kreta te bevrijden van de Arabieren. Het is een traditioneel en mooi dorpje met een olijvenfabriek en een oude school. Bij de oude school is nog te zien hoe de kinderen vroeger de school hebben beleefd, tussen de schoolmuren in een klein bergdorp, verstopt in de heuvels. Vanuit het dorp gaat er een oude kalderimi naar het klooster van Kyra Eleousa. Even buiten het dorp staan nog de resten van vier oude natuurstenen windmolens. Een geweldig uitzicht! Het dorp heeft een kleine oude kerk die naast de grotere nieuwere kerk staat.

Voritsi: De officiële naam van het dorp was vroeger Vorou, maar later werd het Voritsi en zelfs Pediados genoemd. Het is gebouwd op een hoogte van 230 meter en heeft ongeveer 60 inwoners. Het dorp zelf is vrij onbekend, maar er is één inwoner waarvan veel Kretenzers de naam nog wel kennen, George Konstantoulakis. Hij woonde de eerste decennia van de 20ste eeuw in het dorp. Hij had een grote reputatie in Centraal Kreta voor zijn therapeutisch vermogen. Volgens verhalen had hij de bijnaam ‘Mozes’ en ‘profeet’. Hij was helderziend en hij gebruikte alleen kruiden uit de omgeving om mensen te genezen. Voritsi is maar een klein dorp met een pleintje en een paar nauwe straatjes. Er is ook een kraan waar iedereen drinkwater van kan tappen. Het water komt rechtstreeks uit een bron en is veilig om te drinken. Het dorp is een perfect startpunt voor vele wandelingen in de omgeving.

Kyra Eleousa Klooster op Kreta: Het klooster werd opgericht aan het einde van de 16e eeuw. Het staat in feite tussen de dorpen Koxari, Haraso, Voritsi en Skotino. Te oordelen naar de ruïnes die nog steeds staan, was dit klooster was autonoom en werd het gebouwd volgens de fortificatie behoeften in de Venetiaanse tijd. Het werd gebouwd op een ouder verwoest klooster, dat op zijn beurt vrijwel zeker gebouwd werd op de plaats van een nog oudere heiligdom. Twee kolommen zijn de enige twee overblijfselen van deze oudere gebouwen; een stenen kolom in de tuin en eentje van marmer die de hoofdingang ondersteunt. De driehoekig gevormde hoofdingang staat bekend als “Charasini”, omdat het leidt tot het dorp Charaso vlakbij. De kerk heeft twee oude graven van monniken of abten. Het klooster heeft een mooie gerenoveerde binnenplaats. Vandaag de dag valt het samen met het klooster van Agarathos.

Niveau: makkelijk.

Afstand: 10 kilometer, maar de wandeling kan ook uitgebreid worden naar 20-25 kilometer.

Hoogteverschillen: maximaal  250-300 meter.

Benodigdheden: goede wandelschoenen of sportschoenen, rugzakje met water en iets te eten voor onderweg.

Toegankelijk: het hele jaar door.

Wandelen op Kreta: Informatie over wandelen & hiking op Kreta: Onze accommodatie ligt direct aan zee en is de ideale uitvalbasis voor wandelingen door heel Kreta, in de zomer en de winter. We bieden vele opties voor individuele wandelingen of groepswandelingen. U kunt zeer afwisselend wandelen op Kreta: wandeltochten door Griekse dorpjes, indrukwekkende berg- en kloofwandelingen op Kreta of wandelingen door olijfgaarden en velden op Kreta. Onze wandeltochten zijn geschikt voor iedereen: van groepswandelingen op Kreta, individuele wandelingen op Kreta of 50+ wandelingen op Kreta. Al onze wandelingen en hikes kunt u boeken in combinatie met accommodatie op Kreta.

vakanties naar Griekenland – voorjaarsvakantie Kreta – zon vakanties – Kreta zomer – op vakantie naar Kreta – op vakantie naar Griekenland – Kreta zomer – op vakantie naar Kreta – op vakantie naar Griekenland  

vakanties naar Griekenland – actieve vakanties – zomervakantie Kreta – voorjaarsvakantie Kreta – snel naar Kreta – vakanties op Kreta – zon vakanties – Kreta zomer vakantie

Kreta rondwandeling  – actieve vakanties – zomervakantie Kreta – voorjaarsvakantie Kreta – snel naar Kreta – vakanties op Kreta

Kreta rondwandeling  – actieve vakanties – zomervakantie Kreta – voorjaarsvakantie Kreta

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het hele jaar door. Dit is het juiste adres voor familie-appartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta, inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa, Griekenland.