Kritsa kloof Kreta

Kritsa kloof Kreta (Rondwandeling op Kreta): Deze kloof is echt een unieke belevenis! Het smalste stuk van deze kloof is maar 90 centimeter breed. De hoge rotsen aan beide kanten zijn indrukwekkend. De Kritsa kloof is een rondwandeling, u komt dus weer bij het begin van de kloof uit. Deze kloof kunt u ook makkelijk zelf ondernemen, maar let wel op, de bordjes die de route aangegeven in de Kritsa kloof zijn niet erg duidelijk. Wij nemen onze gasten altijd mee naar het einde van de kloof waar we een lunch doen, met minder goed weer gaan we door tot het dorp Tapes. Daarna lopen we over het pad boven langs de kloof terug.

Laatste update: 30.09.22: Kritsa kloof Kreta – Rondwandeling op Kreta – Panagia kerk Kritsa Kreta – Dorische nederzetting Lato Kreta – meerdaagse wandeling Griekenland

Kritsa Kloof: Deze wandeling is ongeveer 10 kilometer en kan zowel in de zomer als in de winter gedaan worden. Alleen nadat het heeft geregend in winter, is het minder prettig wandelen in de kloof. Bij droog weer, is deze kloof zelfs in de winter heel goed te bewandelen. Er zijn bij twee diepere plekken in de kloof metalen beugels gemaakt, zodat u makkelijk boven het water blijft. In de zomer lopen we in Kritsa het laatste stuk volle zon, dus neem voldoende water mee. Moeilijkheid: we moeten klimmen en dalen, maar de Kritsa kloof is voor de meeste wandelaars geschikt.

Kritsa kloof Kreta – Er kan een kortere en een langere versie gelopen worden

Route van de rondwandeling op Kreta: U rijdt naar Agios Nikolaos en volgt de borden Kritsa. Voor het dorp gaat u naar rechts en volgt de weg tot u over een oude brug komt. Nadat u over de brug bent gereden, gaat u gelijk naar links. Na 200 meter parkeert u de auto. Dan begint de route links naar beneden.

De Kritsa Kloof Kreta (korte versie): Deze korte versie van de Krista kloof is maar 5-6 kilometer. Een heerlijke wandeling waar u moet klimmen en dalen, maar het is een makkelijke te organiseren wandeling. U wandelt de kloof in, daarna ziet u zo hier en daar staan ook bordjes, maar deze kloofwandeling het is niet moeilijk. Zolang u in de kloof blijft wandelen kunt u niet mis gaan. Na ongeveer 800-1000 meter komt u in het centrum van de kloof met prachtige rotsformaties. Het smalste stuk is maar 90 centimeter breed. U kijkt aan beide kanten naar loodrechte, glad geslepen rotsen, die door de jaren heen uitgeslepen zijn.

Na ongeveer 2 kilometer staat er een bordje met een gele en een rode wandelaar erop. Hier gaat u rechts door de bosjes naar boven. Dan komt u op een pad uit en volgt u het pad rechts. Na ongeveer 2-3 kilomter na de bocht die naar links gaat, gaat u weer rechtsaf. U volgt dan de oude kalderimi. Na 500 meter gaat het pad steil naar beneden. U komt dan weer bij het beginpunt van de kloof uit. Eigenlijk loop u terug naar het beginpunt, boven de kloof langs. U ziet de kloof de hele tijd rechts van u.

Langere versie van de Kritsa kloof Kreta: Deze langere versie van de Kritsa kloof is 10-12 kilometer. Het begin van deze kloof wandeling is hetzelfde als de korte versie. Alleen waar u rechtsaf gaat bij het bordje met de gele en rode wandelaar, gaat u nu rechtdoor. U volgt de hele tijd de rivier of u wandelt langs de rivier. Onderweg komt u een paar maal hekken van betonijzer tegen. Soms gaan deze makkelijk open, maar soms moet u er even langs lopen om een makkelijke doorgang te vinden, als u maar wel de rivier blijft aanhouden.

Doe de hekken of afrasteringen elke keer weer dicht voor de schaapherders, want de zij houden zo hun schapen bij elkaar. U blijft kronkelend de rivier volgen, u komt dan uit bij een grote steen, waar TAPES op staat. Dit is een bergdorp boven de Kritsa kloof. Als u naar dit dorp loopt, is de wandeling 2 kilometer langer, maar dan komt u wel uit in een leuk oud dorp. U kunt het dorp ook overslaan en dan loopt u een paar honderd meter door tot u rechts een pad omhoog ziet gaan. U volgt het pad parallel aan de rivier en de kloof, dan komt u vanzelf terug bij het beginpunt van de kloof.

Kritsa kloof Kreta – Het dorp Kritsa en de Dorische nederzetting Lato

Omgeving van Kritsa: Het dorp Kritsa heeft een prachtig mooie Panagia Kerk (Heilige maagd). Deze werd gebouwd omstreeks de 14de en 15de eeuw. Het dorp Kritsa is ook leuk, gebouwd op een helling, met veel nauwe straatjes. Er is veel houtsnijwerk en andere handwerken te koop. Als u in dit dorp even weg van de toeristische straatjes loopt, dan ziet u nog iets terug van het oude Kritsa. Er zitten ook nog veel oude kafenions en taverna’s, u kunt er goed eten na de wandeling. Er zijn ook nog een paar ouderwetse bakkerijen waar traditioneel in de houtoven Grieks dakos brood wordt gebakken. Verder is er nog een ambachtelijke winkel, waar ze heerlijke gerechten produceren met honing en walnoten.

Vlakbij Kritsa: Lato Kreta: Lato is een Dorische nederzetting, die werd gesticht rond 800 voor Christus. Er zijn hier nog winkels die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Lato is het hele jaar geopend.

Kritsa kloof Kreta tweedaagse wandeling: Er zijn ook mogelijkheden om de Krista kloof te combineren met een tweedaagse wandeling. De eerste dag een wandeling in de Kritsa kloof en de tweede dag een wandeling in Zuid-Kreta.

Sitemap wandelen op Kreta: Een pagina vol met wandelingen op Kreta, er zijn onbegrensde mogelijkheden voor wandelaars op Kreta. We beschikken over wandelroutes die u zelf kunt bewandelen, maar wij bieden ook wandeltochten op Kreta met een gids. U kunt in de zomer en in de winter wandelen op Kreta.

Fotoboek over wandelen op Kreta en Kritsa kloof: Op deze pagina vindt u een overzicht van onze wandelfoto’s. Door de jaren heen zijn het wel veel foto’s geworden en we hopen u een overzicht te geven wat er er allemaal mogelijk is op Kreta voor een leuke wandelvakantie. Kritsa kloof Kreta.

YouTube wandelfilms over Kreta en Kritsa: De laatste jaren hebben we veel filmpjes van het wandelen gemaakt, zodat u kunt zien wat we te bieden hebben op Kreta aan wandelvakanties. Alle filmpjes zijn in de zomer en winter gemaakt. Elke week zetten we er wel wat nieuws bij.

Wandelen en accommodatie op Kreta: Onze appartementen zijn direct aan zee gelegen en geschikt voor iedereen: familie en groepen, maar ook voor twee personen of singles.

Nieuws over wandelweek Kreta: Voor dagelijks nieuws over excursies in onbekende gebieden in Kreta. We maken zomer en winter dagelijks uploads van onze tours op het eiland. Of het nu een fotoreportage is of een recept voor Grieks koken, het komt allemaal op onze nieuwspagina voor. Veel kijk plezier.

Excursies: Een pagina vol met alle excursies die u op Kreta kunt ondernemen. Excursies voor de zomer en winter op een eiland dat 12 maanden per jaar meer dan de moeite waard is.

Kritsa kloof Kreta