Meerdaagse wandeling over de E4 in Zuidwest-Kreta Griekenland: Om het E4 wandelpad te volgen, is het vaak handig om in de buurt te overnachten. De E4 op Kreta loopt over een groot deel van het eiland en de afstanden zijn enorm groot. Daarom gaan we deze week een aantal dagen overnachten in Sougia aan de zuidwestkust van Kreta. In deze omgeving ligt een deel van het Europese E4 wandelpad. Dit kustgebied van Kreta is behoorlijk ruig en heeft geen uitgebreid wegennetwerk. De meeste delen van de E4 zijn niet bereikbaar met de auto. Daarom is het zo bijzonder om hier te wandelen in de rust van de ongerepte natuur.

Eerste wandeldag, van Paleochora via Lissos naar Sougia: De eerste dag van de wandelweek op Kreta begint al vroeg, want we moeten eerst naar Paleochora aan de zuidwestkust van Kreta rijden. Vanuit het dorp Paleochora wandelen we langs de zuidkust van Kreta naar het dorp Sougia. Via het haventje van Sougia lopen we naar de Lissos kloof. Een prachtige kloof met mooie rotswanden in diverse kleuren. Deze kloof is de in feite de verbinding tussen Sougia en het antieke Lissos. Na de kloof wandelen we naar de opgravingen van Lissos. Het pad is ouder dan 2.000 jaar, de sporen van het verleden zijn nog goed zichtbaar.

Lissos was een belangrijke stad op Kreta tussen de 4e eeuw voor Christus tot de 7e en 9e eeuw na Christus. In de oudheid stond Lissos bekend om zijn beroemde Tempel van Asklepios (Aesculapium), waar mensen van over heel Kreta kwamen om te worden genezen door de lokale wateren. De stad werd verlaten door haar bewoners na een enorme aardbeving. De tempel werd verwoest door deze aardbeving, maar de mozaïekvloer met afbeeldingen van dieren en geometrische patronen is bewaard gebleven. Er zijn nog stenen huisjes uit de Romeinse tijd waar u gewoon omheen kunt wandelen. Via de Lissos kloof lopen we weer terug naar Sougia, waar we overnachten.

Sougia Kreta: In de oudheid was Sougia de stad van varkens, zoals zijn oude naam, Syia, van sys (varken) aangeeft. De bergen rond Sougia staan vol met eikenbomen en in de oudheid zouden er nog meer zijn geweest. Omdat varkens graag eikels eten, bestaat het vermoeden dat hier veel varkens werden gehouden. Het oude Sougia bloeide in de Romeinse en Byzantijnse tijd. Het was een haven van de Dorische stad Elyros, die in de oudheid welvarend genoeg was om zijn eigen munten te slaan, maar werd verwoest door de Saracenen in de 9e eeuw na Christus. Sougia ligt aan een verbindingsroute tussen de E4 wandelroutes in Zuidwest-Kreta. Het kleine dorpje heeft een vrij groot strand aan de Libische Zee waar het heerlijk is om bij te komen van de wandeling.

Tweede wandeldag, van Charei Kreta naar Sougia: De lokale bevolking kent het gebied wel, maar komt er bijna nooit. Dit komt omdat het eigenlijk alleen per boot of te voet bereikbaar is. De Kretenzers uit de omgeving noemen het Charei, maar het staat ook bekend onder de naam Agios Antonios naar het kerkje dat hier staat. Bij dit kerkje is een keer per jaar een viering en dat is de enige dag dat het druk is met kampeerders die hier het kerkje eren. We gaan met de boottaxi vanuit Sougia naar dit afgelegen strand van Agios Antonios en lopen via de kust langs de Libische Zee terug naar Sougia. Een paar kilometer voor Sougia komen we op het rotsachtige strand van Tripiti aan het eindpunt van de lange en gevaarlijke kloof van Trypiti.

Er wordt verondersteld dat Tripiti de beschermde natuurlijke haven van de oude stad Pikilasos was. Door geologische veranderingen in de vierde eeuw is de haven verdwenen in het rif. Er zijn inscripties ontdekt in het gebied, die het bestaan van een tempel gewijd aan Serapis (Grieks-Egyptische god van de oudheid) onthullen. Bovendien hebben archeologen verschillende graven ontdekt, uitgehakt in de rotsen. Bijna niets herinnert vandaag echter aan dat tijdperk. Wat u hier ziet is een waterreservoir, een kleine schaapskooi en de schilderachtige kapel van Agios Nikolaos. Het laatste deel van deze E4 route naar Sougia komt u ook nog de ruïnes van een Turkse toren (koules) en de kapel van Profitis Ilias (profeet Elia) tegen.  De hele wandeling vanaf Charei naar Sougia is ongeveer 12 kilometer in de ongerepte natuur met prachtige vergezichten.

Derde wandeldag, de Agia Irini kloof: Vanuit Sougia vertrekken we in de ochtend naar het dorpje Agia Irini waar de gelijknamige kloof begint. De Agia Irini kloof bevindt zich in het westelijke deel van de Lefka Ori (Witte Bergen) en maakt deel uit van het E4 Europese wandelpad. Aan het begin van de kloof is er aan beide kanten uitzicht op de omliggende bergen. Kenmerkend voor deze kloof is de rijke begroeiing met cipressen, platanen, pijnbomen en allerlei kruiden. De kloof maakt deel uit van de habitat van de Kretenzische wilde berggeit Kri-Kri en is een toevluchtsoord en leefgebied voor vele andere diersoorten. Het verhaal rond de Agia Irini kloof beperkt zich niet alleen tot de unieke natuur. Tijdens de Ottomaanse overheersing zochten de rebellen hier hun toevlucht en gebruikten vanuit deze kloof een pad om te vluchten naar Omalos. Wij lopen door de rivierbedding weer terug naar Sougia.

2022 wandelingen in Souga