Nieuwe excursies op Kreta: Ieder jaar hebben we een uitgebreid excursieprogramma met een aantal vaste excursies en ook weer nieuwe excursies op Kreta. Veel van onze gasten komen jaarlijks terug, dus zorgen wij continu voor vernieuwing. Gelukkig is Kreta een groot eiland, waarvan zelfs wij na zoveel jaren nog steeds niet ieder hoekje kennen. Daarom gebruiken wij de winter om op zoek te gaan naar nieuwe plekken, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een nieuwe excursie is niet in een dag uitgezet. Het is een tijdrovende klus, maar daar beleven wij zelf ook veel plezier aan.

Covid19 regels op Kreta, Griekenland: Afgelopen maanden hebben wij hard gewerkt om straks veilig open te kunnen. We staan te springen om jullie veilig te kunnen ontvangen. We houden ons aan alle EU/Griekse wetgeving en veiligheidsregels, zodat jullie hier onbezorgd op vakantie kunnen komen. Dat kan dit seizoen van 2 juli 2020 tot en met 7 januari 2021.

Natuurlijk is er een aantal dingen aangepast naar aanleiding van de nieuwe veiligheidsregels. Zo zullen wij op gepaste afstand werken en houden wij ons aan de hygiëneregels (gebruik van desinfecterende gel, schoonmaken van de tafels en appartementen met een stoomapparaat, gebruik van handschoentjes en mondkapjes waar nodig). (Zorbas Staf). Dit jaar zijn er bewust minder gasten per week geboekt zodat het voor iedereen overzichtelijker is en we ons beter aan alle regels kunnen houden. Ook is het excursieprogramma aangepast (zie onderaan deze pagina).

Excursies in het hoogseizoen 2020: Om de veiligheid van onze gasten te kunnen waarborgen, hebben wij het excursieprogramma aangepast zodat we veilig op pad kunnen gaan.

Elke dag zijn er twee excursies die voldoen aan de geldende veiligheidsregels. Er is de mogelijkheid om een nieuwe wandelingen te doen in de omgeving van Zorbas. Maar er zijn ook nieuwe versies van bekende excursies mogelijk zoals de kookworkshop, jeepsafari, fietstochten, snorkelen, boottocht, zeilen en bezoek aan Watercity. Nieuw in het programma is een puzzeltocht per auto waarbij we elkaar regelmatig zullen tegenkomen! We hopen jullie op deze manier Kreta te laten zien!

Elia-trail, het verborgen graf: We beginnen de wandeling in een dorpskafeneion waar een kopje koffie besteld kan worden. Via olijfvelden en twee authentieke Kretenzer dorpen klimmen we naar een kerkje uit het jaar 600. Over een bergkam, met prachtige zeegezichten, lopen we naar een verscholen kerkje met verborgen graven. We vervolgen de weg over een kalderimi, langs een schaapsherder om via een pijnbos en bamboelaan in een kloof te komen. Hier komen klautervaardigheden goed van pas! Na een klim- en klauterpartij verlaten we de kloof en lopen via een oude kalderimi en een pittoresk dorp naar ons beginpunt. Hier is tijd om een koffie en/of ijsje te bestellen.

Kenmerken van de hike:

 • Houd rekening met de warmte (zonnebrand en water mogen niet ontbreken in de rugzak). In de kloof zijn wel wat klim- en klautervaardigheden vereist
 • Lengte: ongeveer 10 km
 • Hoogteverschil: ongeveer 300 meter
 • Vertrek: 9 uur
 • Duur: ongeveer 5 uur

Skotino, de kalderimi: De naam van het dorp betekent ‘donker’, vanwege de nabijgelegen grot waar we niet zullen komen tijdens deze wandeling. We beginnen in een dorpskafeneion (koffiehuis). Via een oude kalderimi, waar al honderden jaren mensen hebben gelopen nog voor wij in de auto’s zaten, lopen we door een bamboerivier en door een sinaasappel-/citroengebied naar een kerkje in het dorp. We verlaten het dorp via zandpaden, door olijfvelden, op weg naar de picknick-plek. Na de lunch bij een verscholen kerkje tussen de pijnbomen lopen we langs een droogstaande waterval via landweggetjes naar een eeuwenoud dorpje met eigen waterbron waar de tijd heeft stil gestaan.

Kenmerken van de wandeling:

 • Lengte: ongeveer 14 km
 • Hoogteverschil: ongeveer 500 meter
 • Vertrek: 9 uur
 • Duur: ongeveer 6 uur

Skopela-kloof: De start is bij een oud klooster. Via een oud Venetiaans dorp en olijfvelden lopen we naar het dorp Skopela. We lopen naar beneden naar een kloof. Na onze wandeling door de kloof lopen we via een bergpad terug naar Skopela. Via een oude verbindingsweg tussen Skopela en het Venetiaanse dorp lopen we naar een authentiek olijfveld waar we lunchen. Na de lunch lopen we terug naar het klooster waar we de wandeling begonnen zijn.

Kenmerken van de wandeling:

 • Lengte: ongeveer 15 km
 • Hoogteverschil: ongeveer 600 meter
 • Vertrek: 9 uur
 • Duur: ongeveer 6 uur

Neraidospilio, het elvenmeer: We vertrekken aan de rand van een authentiek stadje. We lopen via veldwegen, met uitzicht op een dichtbegroeide kloof.  Na een afdaling in de kloof komen we bij een elvenmeertje waar we picknicken. Na de picknick lopen we uit de kloof omhoog naar een ruïnedorp met de Agios Georgios uit 1200 en een kerkje uit 1550. Via een oude Venetiaanse zadelbrug, waar we schildpadden kunnen zien als we stil zijn, lopen we terug naar het stadje. Hier is de mogelijkheid om koffie en/of een ijsje te bestellen.

Kenmerken van de wandeling:

 • Lengte: ongeveer 12 km
 • Hoogteverschil: ongeveer 500 meter
 • Vertrek: 9 uur
 • Duur: ongeveer 5-6 uur

Zonsopkomst-wandeling: We starten bij een klooster en lopen door een prachtig heuvellandschap, ondertussen genietend van een schitterende zonsopkomst. Na een geweldig ontbijt in een olijfveld lopen we naar een authentiek dorpje. Na een bezoek aan het kafeneion lopen we terug naar ons beginpunt.

Vanaf daar rijden we naar een bronsgieterij, waar een workshop gevolgd kan worden (extra kosten). Het brons wordt op de klassieke manier gegoten zoals ook 5000 jaar geleden de bronzen zwaarden gegoten werden op Kreta. Tijdens de workshop wordt er op een alternatieve manier gegoten omdat de klassieke manier te gevaarlijk is.

Het is mogelijk om alleen de workshop te volgen of alleen te wandelen.

Kenmerken van de wandeling:

 • Lengte: ongeveer 8 km
 • Hoogteverschil: ongeveer 300 meter
 • Vertrek: 5 uur
 • Duur: ongeveer 7 uur

Jeep-tour: Een tocht in de jeep door de binnenlanden van Kreta, waarbij je zelf rijdt. Een dag vol actie en veel dingen zien, die je anders niet te zien krijgt. Rijden door mooie landschappen met een lunch onderweg.

 • Vertrek: 10 uur
 • Duur: ongeveer 5-6 uur

Fietsen op Kreta: Op een elektrische of gewone mountainbike een tocht door de binnenlanden van Centraal-Kreta. In overleg kan er off-road gefietst worden.

 • Vertrek: 8.30 uur
 • Afstand: 40-60 km (afhankelijk van de route)

Snorkelen in Zuid-Kreta: Turtle-reef: in deze omgeving kom je vanalles tegen, een prachtig rif, een grot en kloven onder water. Er is dit jaar al een caretta caretta (schildpad) gespot en met een beetje geluk komen we die weer tegen. We zwemmen eerst door ondiep water langs het rif. Vervolgens verlaten we het rif en zwemmen we via dieper water met kloven onder water terug naar ons beginpunt. We hebben hier een schildpad, zeesterren en veel vis gezien. Voordeel is dat er weing zee-egels zijn.

Bij teveel wind wijken we uit naar een andere plek, Animal-rock. Dit is een prachtig gebied met kloofjes onder water, een tunneltje (open aan de bovenkant), prachtige rotsformaties (zowel boven als onder water) en natuurlijk vis!

We lunchen op het strand. Ook is er de mogelijkheid om ‘gewoon’ te zwemmen. Beide stranden zijn kiezelstranden, dus waterschoentjes zijn aan te raden.

Op weg naar het zuiden bezoeken we een dorpje met een oude olijfoliefabriek, waar de tijd heeft stil gestaan. Op de weg terug rijden we een andere route door het binnenland met een stop voor een ijsje.

 • Vertrek: 6 uur
 • 75 minuten rijden
 • Duur: ongeveer 8 uur

Kookworkshop in de Zorbas olijfgaard: In een prachtig olijfveld kun je zelf de lekkerste gerechten koken (soutzoukakia (gehaktballetjes in tomatensaus), courgettekoekjes, verse patat en kretenzer pasta). Er zal verteld worden over lokale kruiden en het gebruik ervan. En tijdens het koken is er een heuse olijfolie- en wijnproeverij!

 • Vertrek: 10.30 uur
 • Duur: ongeveer 4 uur

Nieuwe wandelingen Kreta: Een groot deel van ons excursieprogramma bestaat uit wandelingen in de natuur van Kreta. Kloofwandelingen, natuurwandelingen en hikes, wandelingen door dorpen, wandelingen in combinatie met een boottocht, het staat allemaal in ons programma. Maar hoe verzinnen we die toch ieder jaar weer? We komen op een plek terecht, die we u graag willen laten zien. Dat kan puur toeval zijn, maar het kan ook zijn dat de lokale bevolking ons er iets leuks over verteld heeft. Vervolgens gaan we er de omgeving verkennen. Meerdere dagen wandelen in de omgeving levert uiteindelijk, na lang puzzelen, een nieuwe wandeling op. Met een wandelroute in de bergen van Kreta kunnen we maar zo een paar weken bezig zijn.

Bestaande excursies aanpassen: Een aantal excursies staan ieder jaar weer in het programma, maar meestal is de inhoud vernieuwd. Een goed voorbeeld daarvan is de excursie ‘onbekend Kreta’. Als we die ieder jaar hetzelfde houden, is er niks onbekends meer aan. Een belangrijk onderdeel van deze excursie is een bezoek aan een paar dorpen om te ervaren hoe het echte Kreta is. Kreta telt ongeveer 570 dorpen, dus er is altijd wel een uniek dorp te vinden om u te laten zien. En als we dan toch onderweg zijn met uitzoeken, kan het gebeuren dat we ineens een prachtige afgelegen baai vinden om te snorkelen. Ook voor de snorkelexcursie zoeken we jaarlijks naar een nieuwe locatie, want de onderwaterwereld rond Kreta ziet er nergens hetzelfde uit.

Autoroutes en off-road routes op Kreta: Het eiland heeft een enorm uitgebreid wegennetwerk. Voor onze autoroutes zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, die we voor u op GPS kunnen zetten. Maar er zijn naast de gewone geasfalteerde wegen, zeker zoveel niet geasfalteerde wegen, de off-road routes op Kreta. Deze zijn leuk voor onze jeepsafari en quadsafari, maar ook de fietsroutes voor de fatbike zetten we uit op de niet geasfalteerde wegen. Voor onze nieuwe excursie met de fatbike zullen we deze winter nog heel wat kilometers moeten fietsen om een geschikte routes uit te stippelen.

Ontdekkingsreis door Griekenland – nieuwe excursies op Kreta – Fietsroutes voor de fatbike – actieve vakanties

wandelingen door dorpen – aparte vakanties Griekenland – ontdekkingsreis door Kreta

Excursies uitzetten in de winter op het Griekse eiland Kreta: Veel mensen weten niet, dat u ook in de winter kunt genieten van een vakantie in Griekenland. Wij bieden accommodatie en excursies in de winter, maar u kunt ook overwinteren op Kreta. Dankzij het milde klimaat kunt regelmatig genieten van de zon. En als u er dan toch bent, kunt u met ons mee op ontdekkingsreis door Kreta. Het is soms ook voor ons een verrassing waar we terecht gaan komen.