Olijven oogsten op Kreta: Het is weer zover, de tijd van olijven oogsten op Kreta is weer aangebroken. Vanaf begin november tot eind januari worden over het hele eiland de olijven uit de bomen gehaald voor de productie van olijfolie. Kreta staat bekend om de hoge kwaliteit olijfolie, de Extra Virgin Olijfolie. Bij Zorbas Island gebruiken wij voor al onze gerechten de olijfolie, die wij jaarlijks zelf produceren. Dus het is weer tijd om werkkleding aan te trekken en met het hele Zorbas team het land op te gaan.

Olijfolie uit KretaHet is een groot mysterie voor iedereen die een olijf uit de boom heeft geplukt en gegeten; hoe heeft iemand kunnen bedenken dat dit vruchtje omgetoverd kan worden tot een lekkere snack of vooral tot een gezonde en smakelijke olie. Zelfs als de olijf aan de boom er dik en rijp uitziet, smaakt deze direct vanuit de boom vreselijk.

Hoe worden olijven geoogst: We krijgen regelmatig de vraag over hoe de olijven op Kreta geoogst worden. Mensen denken vaak dat we aan de bomen schudden en dat zo de olijven eruit vallen. Dat lijkt een makkelijke oplossing, maar is niet mogelijk. Ten eerste staan deze bomen zo stevig in de grond, dat er geen beweging in te krijgen is als eraan geschud zou worden. Het zou alleen maar de wortel van de boom beschadigen. Ten tweede hangen de olijven zo stevig aan de takken, dat ze er niet zomaar uit zouden vallen. De olijven die er wel uitgevallen zijn door de wind en op de grond liggen, zijn kwalitatief niet goed genoeg voor de olijfolie en worden niet gebruikt.

Om te beginnen worden eerst grote netten onder de boom gelegd. Omdat die olijven zo stevig met een steeltje aan de tak hangen, moeten deze eruit geslagen worden. Vroeger werd dit alleen met stokken gedaan, dus volledig handmatig. Pas sinds ongeveer 20 jaar wordt dit een soort van machinaal gedaan. De oogstmachines bestaan uit een draagbare generator en een T-vormige lange stok met elastische rubbers aan de kop bevestigd. Deze stok is met een kabel verbonden aan de generator en zodra deze aanstaat, draait de kop van de stok met de rubbers snel rond. Deze rubbers moeten de olijven uit de boom slaan.

Het is een zware klus, want de stokken moeten wel handmatig langs de takken gehaald worden. Als dit niet volgens een specifieke techniek gedaan wordt, zal de boom beschadigd worden en loopt de productie van olijven terug. Deze manier van oogsten geldt voor het gebied waar onze olijfbomen staan, in Centraal- en Oost-Kreta. In delen van West-Kreta staat een ander soort olijfboom. Daar worden in oktober de netten onder de bomen gelegd en de olijven die uit de bomen vallen zijn rijp en worden verzameld voor de consumptie. Als die olijven niet rijp genoeg zijn, vallen ze niet uit de boom en deze worden er ook niet uitgeslagen. Hier duurt het weken voordat alle olijven uit de bomen gevallen zijn.

Wanneer worden olijven geoogst: De oogst van de olijven kan beginnen zodra de olijven voor driekwart rijp zijn. Als de olijven volledig gerijpt zijn, gaat dit ten koste van de kwaliteit van de olijfolie en verhoogt het de zuurgraad. Voor veel mensen is het lastig om te zien wat het juiste moment is, daarom wordt er gekeken wanneer de olijffabriek in het betreffende gebied geopend wordt. Deze gaat pas open, zodra de oogst kan beginnen. Dat kan verschillen per gebied, omdat niet alle olijven gelijktijdig rijp voor de oogst zijn. In de hoger gelegen gebieden in de bergen van Kreta, waar het kouder is, begint de oogst later. Het komt erop neer dat in het kustgebied de oogst begin november van start gaat en in de bergen kan dit zelfs pas eind december zijn.

De olijfoogst op Kreta: De olijfoogst is een arbeidsintensieve klus en daarom worden er zoveel mogelijk mensen opgetrommeld om mee te helpen. Het is vaak een samenkomst van hele families op het land. Over het algemeen houden de vrouwen en kinderen zich bezig met het leggen van de netten en het daarna sorteren en verzamelen van de olijven. De mannen slaan de olijven uit de bomen en dragen de zware zakken naar de auto. Uiteraard zijn er tussendoor de nodige pauzes voor een kop koffie en een picknick in de olijfgaard. Het is enorm zwaar werk, maar het is ook een heel gezellige periode in de winter. Olijfolie kopen op Kreta.

Het persen van olijven op Kreta: Nadat de olijven geoogst zijn, worden deze in juten zakken gedaan. Deze zakken worden naar de olijfperserij in het dorp gebracht. Dat is een hele belevenis op zich, want aan het einde van de dag is het daar een komen en gaan van volgeladen auto’s. Overal liggen grote stapels zakken, zelfs tot op de straat. Bij de olijfperserij worden de zakken met olijven geleegd in een grote vultrechter. Op een lopende band worden eventuele blaadjes verwijderd. Daarna worden de olijven gespoeld om zand e.d. te verwijderen. De olijven worden vervolgens geperst, waarbij de olie vrijkomt. Een zak olijven weegt over het algemeen rond de 45 kilo, waaruit met een beetje geluk ongeveer 10 kilo olijfolie komt.

De kwaliteit van de Griekse olijfolie: Uit onderzoek is gebleken, dat vooral de Kretenzische olijfolie van hoogste kwaliteit is. Dit komt omdat zowel de boeren als de olijfperserij volgens strikte regels moeten werken. Bepaalde chemicaliën om ongedierte te bestrijden en de olijven persen met verhitting zijn niet toegestaan. Deze factoren komen namelijk niet ten goede aan de zuurgraad en dus de kwaliteit van de olijfolie. De olijfolie van Kreta is heerlijk en gezond om te gebruiken in bijvoorbeeld salades. Maar ook als de olie verhit wordt, komen er geen schadelijke stoffen vrij. Daarom kunt u deze extra virgin olijfolie ook gebruiken om mee te bakken en braden.

Olijfoogst in de winter in Griekenland: Naast het voorbereiden van nieuwe excursies houden wij ons ook bezig met de olijfoogst op Kreta. Wij hebben eigen olijfbomen, die ons genoeg olijven geven voor een flinke voorraad olijfolie. Het hele Zorbas team werkt mee in de olijfgaard, maar ook voor onze gasten is het een leuke activiteit op Kreta in de winter. Het is echt leuk om het een keer mee te maken, al is het alleen maar om de sfeer te proeven van het met z’n allen op het land bezig te zijn. Vandaag genieten we er in ieder geval weer van; de zon schijnt en het is ruim 20 graden! Typisch winterweer op Kreta.

olijfolie kopen op kreta – olijfolie kopen in Griekenland – Gezondheid en olijfolie uit Kreta

Olijfolie uit KretaHet is een groot mysterie voor iedereen die een olijf uit de boom heeft geplukt en gegeten; hoe heeft iemand kunnen bedenken dat dit vruchtje omgetoverd kan worden tot een lekkere snack of vooral tot een gezonde en smakelijke olie. Zelfs als de olijf aan de boom er dik en rijp uitziet, smaakt deze direct vanuit de boom vreselijk.