Voetbalclub op Kreta Griekenland: Net als in veel landen in Europa, is ook in Griekenland het voetbal enorm populair. De grootste en meest invloedrijke professionele voetbalclubs binnen het Griekse voetbal zijn te vinden op het vasteland. Maar ook op het eiland Kreta wordt er professioneel voetbal gespeeld. De grootste voetbalclub op Kreta is OFI, maar ook Ergotelis speelt professioneel voetbal. De wedstrijden van OFI Kreta worden gespeeld in het Theodore Vardinoyannis stadion. Sinds de Olympische spelen van 2004 kan OFI bij belangrijke duels ook beschikken over het Pankritio Stadion.

Geschiedenis van OFI: De voetbalclub OFI Kreta is opgericht in 1925 en speelde jarenlang in de Beta Ethniki (tweede niveau van het professionele voetbal). Gouden jaren begonnen in 1985 toen de Nederlandse trainer Eugene Gerards van de traditionele degradatiekandidaat een stabiele subtopper maakte. In 1986 bereikte de club zelfs de tweede plek in de Griekse Superleague, helaas is de eerste plek nooit behaald. Sinds het begin van 2000 ging het echter bergafwaarts voor OFI, vooral na het vertrek van de coach Eugene Gerards. Door financieel wanbeleid werd de club in 2015 uit de competitie gezet. De voetbalclub maakte een doorstart en kwam in 2016 na het winnen van de poule in de Gamma Ethniki (derde niveau van het professionele voetbal) weer in de Beta Ethniki terecht.

Eugène Gerards: Gekomen in de zomer van 1985 bleef Gerards vijftien jaar bij de club. Hij geldt in Griekenland als een van de grootste coaches in de voetbalhistorie. In zijn eerste seizoen leidde hij OFI al naar de tweede plaats in de hoogste divisie. Een jaar later betekende winst van de Griekse beker de eerste prijs in de clubgeschiedenis. Georgios Samaras werd door Gerards gevormd, net als Nikos Machlas. Onder leiding van Gerards speelde OFI zes keer Europees voetbal. Het Theodoros Vardinoyannis stadion, met tribunes vol overkokende Kretenzers, groeide uit tot een haast ondoordringbaar fort. In november 2017 werd tijdens een groots eerbetoon aan Gerards een tribune vak in het stadion naar hem vernoemd. Eugène “Gène” Gerards overleed begin 2018 op 77-jarige leeftijd.

Bekende spelers van OFI Kreta: Vanuit de voetbalclub OFI zijn meerdere spelers naar grotere Europese clubs verhuisd. Enkele voorbeelden daarvan zijn Georgios Samaras en Nikos Machlas. Georgios Samaras speelde bij de jeugd van OFI. Van 2002 tot 2006 speelde hij bij SC Heerenveen, waarna hij naar het Engelse Manchester City verhuisde en uiteindelijk bij Celtic belandde. Nikos Machlas kreeg vooral bekendheid toen hij na OFI bij Vitesse ging voetballen. Daarna heeft hij ook nog bij Ajax gespeeld. Met Ajax werd hij in het seizoen 2001-2002 kampioen van Nederland. Na bij nog een paar clubs te hebben gespeeld, keerde hij weer terug bij OFI Kreta als technisch directeur en voorzitter.

Voetbal kijken in de vakantie op Kreta: Het lijkt erop dat voor het voetbalseizoen 2018-2019 OFI weer in de Griekse Superleague zal spelen. Als u eens een Griekse voetbalwedstrijd mee wilt maken en tussen oververhitte Kretenzers op de tribune wilt zitten, nemen we u graag een keer mee. Voor de echte voetballiefhebber is dit een hele belevenis. In de zomer wordt er niet gevoetbald, maar in de herfst in Griekenland begint het nieuwe seizoen weer. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. in 2019 speelt OFI weer op het hoogste niveau in Griekenland.