Wandelingen op de Griekse eilanden Kavoussi Kreta

Wandelingen op de Griekse eilanden Kavoussi Kreta: (Kavousi): Een kloofwandeling door de bergen, waar u onderweg ook veel archeologie ontdekt. Tijdens deze archeologische wandeling door de natuur ziet u ook veel verschillende bomen, planten en vogels met telkens weer tijdens de wandeling een mooi uitzicht over de golf van Mirabello tussen Agios Nikolaos en Mochlos. De wandeling begint in het dorp Kavoussi en Avgos.

kavousi crete 3355 kavousi crete 3361 kavousi crete 3394 kavousi crete 3414000-kavousi 000-kavousi-kreta000-bergwandelen-op-kreta-2974832748932794832 000-kavousi-kreta---3059

Informatie over de wandeling in Kavousi Kreta: Deze pittige kloof wandeling heeft een hoogte verschil van 626 meter. We beginnen met de wandeling in het dorp Kavoussi op een hoogte van 84 meter om door te klimmen over een ezelpad naar een hoogte van 710 meter. De totale lengte van deze rondwandeling is 10 of 14 kilometer. De wandeling duurt 5 tot 7 uur. De wandelpaden zijn goed, maar de route staat slecht aangegeven. Het is geen aanrader om dit pad alleen te zoeken! Onderweg ziet u op meerdere plekken archeologische vondsten (Azoria en Kastro Minoan).

000-kavousi-kreta- 000-kavousi-kreta---3162 000-kavousi-kreta-griekenland 00-aan-het-wandelen-op-kreta-23949382748327492837432kavousi crete 3487 kavousi crete 3600

In de kloof van Mesonas wandelen we door indrukwekkende natuur met rondom u bergen, verschillende bomen, planten en vogels. Bijna de hele dag heeft u een prachtig uitzicht over de golf van Mirabello. Het is hoog zomer vaak te warm om deze kloof te wandelen, maar de overige maanden is deze kloof prima te bewandelen. Alleen tijdens of na zware regen kunt u niet meer naar beneden door de kloof van Mesonas. De kloof is dan alleen begaanbaar met behulp van klimsets. U wandelt boven en langs de kloof. Onderweg zien we ook veel hekken van schaapsherders.

80-kavousi-crete-Greece-3635 80-kavousi-crete-Greece-3667 80-kavousi-crete-Greece-3690 80-kavousi-crete-Greece-3699 80-kavousi-crete-Greece-3800 80-kavousi-crete-Greece-3829 81-kavousi-crete-Greece-3767 82-kavousi-crete-Greece-3876 85-kavousi-crete-Greece-3961 85-kavousi-crete-Greece-3988

Wat mee te nemen voor de wandeling op Kreta: Stevige wandelschoenen met goed profiel. Water voor onderweg, maar er is onderweg ook drinkwater te vinden in de kloof van Mesonas. Rugzak met lunch voor onderweg, maar u kunt ook als u terug bent eten in het dorp Kavoussi.

00-actieve-vakanties-voor-de-hele-familie-kreta-griekenland 00-Aktivurlaub-für-eine-Gruppe-kreta-griechenland 00-bergwandel-kavousi-kreta---3154 00-gianysada-crete

Het begin van de wandeling: Vanaf het dorp lopen we omhoog. In het dorp Kavoussi zijn er veel oude nauwe straatjes met mooie oude stenen huisjes om te fotograferen.  Het dorp is op de terugweg ook het eindpunt en zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Het is makkelijk om te verdwalen, als je niet weet waar de oude kalderini ligt. Een kalderini is een oud verbindingspad van dorp naar dorp. Na het dorp gaat het pad via de kalderini geleidelijk,  maar steil omhoog. Onderweg groeien er veel wilde planten zoals faskomilo (wilde salie), wolfsmelk, tijm en astifida (Saracopoterium, Spinosum). We zien onderweg een prachtige ruïne van een oud huisje. Daarna gaat het pad steiler omhoog, langs de berg met uitzichten over de zee en de golf van Mirabello. De zee is ver weg, het uitzicht over eilandjes is er prachtig.

gianysada-Kreta 00-kavousi-kreta---3056

Boven u circuleren grote groepen gieren. Deze gieren hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Met de juiste lens zijn deze gieren prachtig om te fotograferen. Nog wat hoger komt u langs wanden die echt met de hand zijn aangelegd met stenen uit de omgeving, om het pad toegankelijker te maken.

gieren-in-kavousi-crete-3432 gieren-op-kreta-2016-2017 gieren-op-kreta-griekenland-294872947238 00-kavousi-crete-3612

Ook zijn er zogenaamde pezoulas, dit zijn in de oudheid geformeerde stenen plateaus. Deze pezoulas werden vaak aangelegd als kunstmatig plateau voor landbouw. Nu komen we op een hoogte van 650 meter en heeft u het mooiste uitzicht wat denkbaar is! Vanaf deze plek zijn er twee verschillende paden, maar we wandelen eerst naar het uitzichtpunt van Kastro. Vanaf Kastro heeft u een uitzicht over de baai van Mirabello en ziet u de eilanden: Psira, Dragonada en Gianysada en links ook nog Agios Nikolaos. Kastro was een dorp met 13 huisjes gebouwd tussen 1.200-680 voor Christus. Hier ziet u ook resten van een vroeger Minoaans tijdperk. Als u hier staat en rondkijkt, begrijpt u waarom de Minoërs hier gewoond hebben. De hoogste piek is 710 meter.

We wandelen een stukje terug en gaan nu richting de kloof van Mesonas. Een moeilijk te vinden pad met een prachtig uitzicht. We moeten langs veel hekken voor de schapen wandelen voor de afdaling naar de rivierbedding van de kloof. Eerst wandelen we weer een flink stuk naar beneden om daarna weer naar boven te wandelen. Boven aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over de kloof van Mesonas.

00-kavousi-crete-3447 00-kavousi-crete-3474 00-Unique-walks-through-the-beautiful-scenery-of-untouched-Crete 01-Gorge-walking-on-Crete

De kloof van Mesonas: We lopen nu over het oude water systeem dat boven de kloof ligt. Hier is de kloof ongeveer 4 kilometer lang, mooie diepe stukken met een paar maanden per jaar prachtige watervallen. Ook ziet u veel uitgesleten waterbekken, die eruit zien om een duik in te nemen! Na een tijdje wordt de kloof van Mesonas wat smaller, hier gaat u naar beneden. Hier loopt het pad steil naar beneden en ook hier blijft u de waterstroom volgen tot we beneden in de kloof uitkomen. Links is een prachtige rotsformatie en een uitgeslepen waterval. Aan de rechterkant een prachtig waterbekken. Hier kunnen bergbeklimmers zich heerlijk uitleven met abseilen en klimmen.

We wandelen verder na weer een paar meter naar boven naar de andere kant van de kloof. Voor u heeft u een prachtig uitzicht over de kloof. We volgen de water straal tot we beneden zijn. Deze oude waterleiding is door menselijke hand aangelegd in vervlogen tijden, stel u zich maar eens voor wat een werk dat is geweest! Ook het oude wandelpad moet een enorm werk zijn geweest om aan te leggen. Als u na 3 kilometer het  archeologische dorp Azoria ziet liggen gaat u naar beneden wandelen.

00-kavousi-kreta---3023 00-kavousi-kreta---3124 00-kavousi-kreta---3157 00-kavousi-kreta---3159 00-kavousi-kreta---3184 00-kavousi-kreta---3198

Azoria rondwandelen: Azoria is gebouwd op een heuvel. Azoria dateert uit ongeveer 1.200 voor Christus. Het was een Grieks agrarisch dorp. Als u over de heuvel van Azoria wandelt, krijgt u nog echt een indruk hoe de mensen meer dan 3.000 jaar gelden hebben geleefd. Ook hier is het uitzicht weer prachtig.

kastro-Minoan 01-Kalderimi’s-op-Kreta

Azoria naar Kavoussi wandelen: Na een bezoek aan Azoria gaat het pad verder naar Kavoussi. Dit pad staat ook slecht aangegeven. We komen uit bij het mooie kerkje van de maagd Protosetemvriani  (Πρωτοσεπτεμβριανη), dat gebouwd is tussen 1.400 en 1.600 na Christus. Hierna gaat het pad verder naar de oudste olijfboom op Kreta. Dit zou zomaar de oudste olijfboom kunnen zijn, het is altijd moeilijk te zeggen, maar het is een zeer indrukwekkende boom! De monumentale olijfboom van Kavoussi heeft een omtrek van 22 meter. Deze boom is ongeveer 3.300 jaar oud! Er zitten ook nog olijven aan in de winter. Deze boom is geplant door de dorpelingen uit Vrontas, Azoria of Kastro. Wat een geschiedenis als u voor deze boom staat, stelt u zich maar eens voor wie er allemaal olijfolie gebruikt hebben van de olijven van deze boom.

00-Groups-and-hiking 00-kavousi-kreta---3021 00-kavousi-kreta---3232 00-kavousi-kreta---3234 00-kavousi-kreta---3247 00-kavousi-kreta-wandel-rond

Olijfboom van Kavoussi terug wandelen naar het dorp: Na een bezoek aan Azoria gaat het pad verder naar Kavoussi. Dit pad staat slecht aangegeven. We komen uit bij het mooie kerkje van de maagd Protoseptemvriani  (Πρωτοσεπτεμβριανη), dat gebouwd is tussen 1.400 en 1.600 na Christus. Hierna gaat het pad verder naar de oudste olijfboom op Kreta. Dit zou zomaar de oudste olijfboom kunnen zijn, wat altijd moeilijk te zeggen is, maar het is zeker een indrukwekkende boom! De monumentale olijfboom van Kavousi heeft een omtrek van 22 meter. Deze boom is ongeveer 3.300 jaar oud! Er zitten ook nog olijven aan in de winter. Deze boom is gepland door de dorpelingen uit Vrontas, Azoria of Kastro. Wat een geschiedenis als u voor deze boom staat; stelt u zich maar eens voor wie er allemaal olijfolie gebruikt hebben van de olijven van deze boom.

00-monumentale-olijfboom-van-Kavoussi 00-rondwandelen-op-kreta00-kavousi-waling-in-Crete-4049 00-kavousi-wandelen-92498478923742 00-Wanderurlaub-für-Familien 01-active-holidays-for-a-group-crete

Betekenis van woorden: We noemen soms in de tekst namen die u misschien niet kent, vandaar dat we die hieronder nog even toelichten.

Kalderimi op Kreta: Een verbindingsweg die tussen de 100 en 3.000+ jaar oud kan zijn. Dit waren vroeger de enige verbindingswegen tussen de dorpen, voor de tijd van asfalt en auto’s. Over deze kalderimi’s wandelden vroeger de Minoërs naar hun dorpen. Eigenlijk waren de kalderimi’s vroeger het wegennetwerk van Kreta. Een ezelspad geplaveid met natuursteen, waarover de dorpelingen van dorp naar dorp liepen of de marskramers met handelswaar. Wie goed zoekt op Kreta kan nog veel kaldirimi’s vinden!

Boeken over kalderimi’s op Kreta: Er is niet veel informatie te vinden over het wandelen op kalderimi’s. Wij zijn al jaren lang bezig met GPS en zoeken veel om alle kalderimi’s in kaart te brengen! Ooit gaan we een boek schrijven over alle wandelingen over deze kalderimi’s op Kreta. De kalderimi’s zijn onze voedingsbron voor onze unieke wandelingen door de mooie natuur van ongerept Kreta. En ja… wie wil er niet rondgeleid worden over de paden van de Griekse goden. Van alle paden zoeken we ook de geologie en de geschiedenis tot op de bodem uit.

Faskomilo op Kreta: Wilde salie groeit overal op het eiland Kreta. In het voorjaar heeft salie ook paarse bloemetjes. Overal op het eiland kunt u in de natuur salie ruiken. Onderweg kunt u er een kopje thee van zetten!

Astifida op Kreta: Astifida (Saracopoterium, Spinosum) is ook een plant, die echt thuishoort op Kreta. Het is een stekelachtige plant, die vroeger ook veel gebruikt werd om in de stenen huisjes de kachel aan te krijgen. Astifida wordt nog steeds gebruikt tijdens het stoken van raki in het najaar op Kreta. De plant wordt op de bodem van de Raki ketel gelegd, zodat er niets aanbrandt.

Kafenion op Kreta: Een soort buurthuis of café waar de lokale bevolking koffie drinkt. De kafenion is hele dag open en altijd leuk om even te bezoeken.

01-groepen-en-wandelvakanties-kreta 01-kavousi-kreta---2916 01-kavousi-kreta---3004 01-kavousi-kreta---3062 01-kavousi-kreta---3086 01-kavousi-kreta---3147 01-kavousi-kreta---3165 01-kavousi-kreta---3172 01-kavousi-kreta---3176 01-kavousi-kreta---3186 01-kavousi-kreta---3197 01-kavousi-kreta---3199 01-kreta-293897497328472398423 01-wandelvakanties-naar-Kreta 02-actieve-vakanties-voor-de-hele-familie 02-active-holidays-for-a-group 02-Dragonada-kreta 00-Gruppen-und-Wandern-kreta 02-groepen-en-wandelvakanties 02-groepen-en-wandelvakanties-griekenland 02-Kalderimi’s-op-Kreta 02-Einzigartige-Wanderungen-durch-die-schöne-Landschaft-der-unberührten-Kreta02-kavousi-kloof 02-kavousi-kreta---2988-gianysada-Kreta 02-kavousi-kreta---3027 02-kavousi-kreta---3065 02-kavousi-kreta---3068 02-kavousi-kreta---3149 02-kavousi-kreta---3174 02-kavousi-kreta---3201 02-kavousi-kreta---3205 02-kavousi-kreta---3215 02-kavousi-kreta---3301 02-kavousi-walking-holidays-for-families 02-unieke-wandelingen-op-het-eiland-kreta 02-Wanderurlaub-für-Familien-griechenland03-active-holidays-for-a-group-greece 03-kavousi-kreta---300602-Unique-walks-through-the-beautiful-scenery-of-untouched-Crete-greece 03-Agios-Nikolaos-kreta 03-Gorge-walking-on-Crete-greece 03-Gorge-zu-Fuß-auf-Kreta-griechenland 03-kavousi-kreta---3129 03-kavousi-kreta---3144 03-kavousi-kreta---3210 03-kavousi-kreta---3223  04-activity-holidays-for-the-whole-family 04-kavousi-kreta---282003-Kavoussi-walking-on-crete 04-Gorge-Mesonas-crete-2016 04-Gorge-Mesonas-crete-greece 04-kavousi-crete-3566  04-kavousi-kreta---3001 04-kavousi-kreta---3072 04-kavousi-kreta---3087 04-kavousi-kreta---3091 04-kavousi-kreta---3104 04-kavousi-kreta---3208 04-kavousi-kreta---3212 04-kavousi-kreta---3220  05-Groups-and-hiking-greece 05-kavousi-kreta---2981 05-kavousi-kreta---2983 05-kavousi-kreta---2989 05-kavousi-kreta---2997 05-kavousi-kreta---3018 05-kavousi-kreta---3052 05-kavousi-kreta---3055 05-kavousi-kreta---3066 05-kavousi-kreta---3074 05-kavousi-kreta---3119 05-kavousi-kreta---3122 05-wandelvakanties-voor-families 06-Gruppen-und-Wandern-griechenland 06-Informationen-zum-Wandern-Spaziergänge-rund-um-Kreta 06-kavousi-crete-3353 06-kavousi-kreta---3135 06-kavousi-kreta---3225  06-Schlucht-auf-Kreta-Mesonas 06-wandern-auf-kreta-wintern-429847239842 07-kavousi-crete 07-kavousi-crete-3358 07-kavousi-kreta---2823 07-walking-holidays-for-families 08-actieve-vakanties-voor-een-groep-griekenland kavousi-crete-and-walking-to-the-mountains-of-crete08-walk-in-Crete-Kavousi circular-walks-in-Crete-greece06-kavousi-kreta---3274 20-kavousi-kreta---3203 09-kavousi-kreta---3307 09-kavousi-kreta---3312 10-kavousi-crete-3456 10-kavousi-crete-3491 10-kavousi-kreta---2914 10-kavousi-kreta---3257 12-kavousi-crete-3463 15-kavousi-crete-3480 15-ondwerweg-op-kreta-242864782342  22-kavousi-kreta---3306 55+-kavousi-kreta---3314 60+-kavousi-kreta---3316 actieve-vakanties-voor-de-hele-familie actieve-vakanties-voor-de-hele-familie-griekenland actieve-vakanties-voor-de-hele-familie-kreta actieve-vakanties-voor-een-groep actieve-vakanties-voor-een-groep-kreta-griekenland activity-holidays-for-the-whole-family-crete  Agios-Nikolaos-crete-greece-247298792 Agios-Nikolaos-kreta-griechenland-3279847243932 Aktivurlaub-für-eine-Gruppe-kreta-griechenland Azoria-kreta-53847  Dragonada-kreta activity-holidays-for-the-whole-family-greeceeilanden-in-griekenland-en-wandelen Einzigartige-Wanderungen-durch-die-schöne-Landschaft-der-unberührten-Kreta ergste-kloven golf-van-mirabello golf-van-mirabello-kreta-griekenland Gorge-Mesonas-crete Gorge-walking-on-Crete-345389 greek-islandse-and-walking-holidays-in-crete groepen-en-wandelvakanties Groups-and-hiking Groups-and-hiking-crete Groups-and-hiking-greece Gruppen-und-Wandern einzigartige-Spaziergänge-auf-der-Insel-Kreta Informatie-wandeling-in-Kavoussi Informatie-wandeling-in-Kavoussi-kreta Information-about-hiking-walks-around-Crete Information-about-hiking-walks-around-Crete-greece Information-about-hiking-walks-around-Crete-greece-2016 Informationen-zum-Wandern-Spaziergänge-rund-um-Kreta Informationen-zum-Wandern-Spaziergänge-rund-um-Kreta-griechenland Kalderimi-auf-Kreta Kalderimi-on-crete kalderimi-op-kreta-griekenland-2016 kastro kastro-crete kastro-griechenland kastro-kreta   kavousi-crete-flowers 07-kavoussi-crete-

kavousi-kreta-verlaten-dorpen kavousi-kreta-wandelen-door-de-dorpen kavousi-walking-holidays-in-crete-greece kavoussi-kreta-en-wandelvakanties Kavoussi-Kreta-griechenland-2016-2017 Kavoussi-Kreta-griekenland-2016-2017-wandelen Kavoussi-kreta-wandelingen Kavoussi-kreta-wandelingen-griekenland Kavoussi-Spaziergang-kreta Kavoussi-wandelen-op-kreta Kloof-van-Mesonas Kloof-van-Mesonas-greece-4628743 Kloof-van-Mesonas-kreta Kloof-van-Mesonas-kreta-griekenland Kloof-wandelen-op-griekenland-203479823742 Kloof-wandelen-op-Kreta-209432478923 Mochlos-crete-2982374823794832 planten-en-bloeme-kavousi-crete-3477 Psira-kreta oudste-olijfboom-van-Kreta rondwandeling-op-Kreta-2016-2017 Rundwanderungen-auf-Kreta-griechenland-2016-2017 Schlucht-a-Mesonas-kreta Schlucht-auf-Kreta-Mesonas Schlucht-auf-Kreta-Mesonas-griechenland Spaziergänge-auf-den-griechischen-Inseln-2016-2017 unieke-wandelingen-door-de-mooie-natuur-van-ongerept-Kreta Vultures-in-Crete-greece-23839479823472unieke-wandelingen-op-het-eiland-kreta Unique-walks-on-the-island-of-Crete Unique-walks-through-the-beautiful-scenery-of-untouched-Crete-greece walk-in-Crete-Kavousi walking-holidays-for-families-crete-greece Walks-on-the-Greek-Islands-2016-2017 Wandelinformatie-over-rondwandelingen-Kreta Wandelinformatie-over-rondwandelingen-Kreta-griekenland Wandelingen-op-de-Griekse-eilanden-2016-2017 wandeling-in-Kavoussi-Kreta wandelvakanties-voor-families wandelvakanties-voor-families-griekenland wandelvakanties-voor-families-kreta Wanderurlaub-für-Familien

Archeologische wandelingen op Kreta: Tijdens deze wandeldag krijgt u veel indrukken van prachtige natuur tot de archeologie van Kreta. Alleen al het oude pad (de kalderimi) waar u over wandelt, is al meer dan de moeite waard. Tijdens deze archeologische wandeling door de natuur ziet u ook veel verschillende bomen, planten en vogels met telkens weer tijdens de wandeling een mooi uitzicht over de golf van Mirabello tussen Agios Nikolaos en Mochlos. De wandeling begint in het dorp Kavoussi en Avgos.

Wandelinformatie over rondwandelingen Kreta: Alle wandelingen worden begeleid door een gids, die u veel informatie geeft over de geschiedenis van Kreta, natuur, flora, fauna en cultuur. U geniet van maaltijden in de natuur of in lokale Kretenzer taverna’s. Het tempo van de wandeling wordt bepaald door de wandelaars zelf, u bent dus niet afhankelijk van bus of boottijden. Wij adviseren u goede wandelschoenen met sokken te dragen om blaren en ander letsel te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om zonnebrand, een hoed of pet, water en een snack voor onderweg met u mee te nemen.