Wandelweek van Noord-Kreta naar Zuid-Kreta Griekenland: Aan het einde van het zomerseizoen, van 29 oktober tot 4 november 2018, organiseren we een wandelweek van Noord-Kreta naar Zuid-Kreta. Meer specifiek, de wandelroute is vanaf onze accommodatie in Kokkini Hani naar Mirtos. De wandelingen die we uitgestippeld hebben, gaan door het Dikti gebergte op Kreta. We trekken langs onbekende paden, door kloven en over hoogvlaktes in de bergen met de hulp van een GPS en kompas. Deze wandelweek op Kreta is een echte ontdekkingstocht door onbekende gebieden van het eiland. Voor sommige delen van de route is er een auto aanwezig om ons en vooral de bagage om te rijden.

Eerste wandeldag, Roza kloof en Ambelos kloof: Het eerste deel van de wandeling start bij het dorpje Gonies aan de noordkant van het eiland. Hier begint de Roza kloof, een diep uitgesleten kloof met veel verschillende planten en bloemen. De kloof dankt zijn naam aan de rozerode kleuring van de rotsen, die ijzeroxide bevatten. Vanuit de Roza kloof gaan we door naar de kloof van Ambelos, een kleine kloof die ons richting Lassithi brengt. Het laatste deel van de wandeling gaat naar Karfi op een hoogte van 1100 meter en met een prachtig uitzicht. Karfi was een bijzonder belangrijke Minoïsche nederzetting aan de oostkant van Ambelos. De naam “Karfi” (“de spijker”) is een lokaal toponiem voor de prominente knop van kalksteen die de top van de site markeert, vooral gezien vanuit het noorden. De komende 2 nachten overnachten we in het dorp Agios Georgios op de hoogvlakte van Lasithi.

Tweede wandeldag, rondwandeling op het Lasithi Plateau: Het Lasithi Plateau is een hoogvlakte, op een hoogte van ongeveer 900 meter, dat omringd wordt door het Dikti gebergte. De vlakte is dankzij het smeltwater van de omliggende bergen erg vruchtbaar. De lappendeken van vruchtbare akkers, tuinen en boomgaarden vormt een schril contrast met de kale, grijze berghellingen eromheen. Op de hoogvlakte worden vooral aardappelen en graan verbouwd. Het plateau is beroemd om de windmolens met witte zeildoeken, die twee eeuwen zijn gebruikt om water op te pompen en het land te irrigeren. Deze windmolens zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. Rondom de hoogvlakte zijn meerdere dorpjes, waarvan we deze dag meerdere zullen bezoeken.

Derde wandeldag, Limnakaro plateau en Selakano: Vandaag vertrekken we vanuit Agios Georgios eerst richting de hoogvlakte van Limnakaro op een hoogte van ongeveer 1100 meter. Hier zijn geen dorpen, alleen een paar huizen van de lokale schaapsherders. Op een deel van het plateau groeien voornamelijk fruitbomen, zoals appels en peren. Hiervandaan wandelen we door naar Selakano aan de zuidoostkant van het Dikti gebergte. Hier overnachten we in kleine huisjes op een hoogte van 1300 meter. Zodra de avond valt steken we de BBQ aan en bewonderen we van de unieke sterrenhemel.

Vierde wandeldag, Selakano rondwandeling: Selakano is een van de laatste overgebleven bossen op Kreta. Er groeien hier vooral veel dennenbomen, de Pinus Brutia, die bestand is tegen de droogteperiode van 6 maanden en goed groeit in rotsachtige gebieden. Het dennenbos vormt de meest productieve plek voor bijenteelt op Kreta, terwijl in het verleden hout en hars werden geoogst. Roofvogels (haviken en gieren) zweven vrij over de steile hellingen. Hoewel recentelijke bosbranden en overbegrazing bedreigingen hebben gevormd, blijft het toch een van de meest verbluffende berglandschappen op Kreta.

Vijfde wandeldag, van Selakano naar Mirtos Zuid-Kreta: Deze dag hebben we een flinke wandeling voor de boeg. We wandelen vanaf Selakano via de dorpen Christos en Metaxachori naar de Sarakina kloof. Eenmaal in de kloof moeten we vooral veel klimmen en klauteren over rotsen. De kloof is een prachtig stuk natuur met smalle doorgangen waar de rotswanden hoog boven ons pronken. Waarschijnlijk is er op sommige plekken nog water en in dat geval kunnen we niet beloven dat uw voeten droog blijven. Als we de kloof uitkomen, lopen we door naar de zuidkust van Kreta, naar het dorpje Mirtos. Dit is een gezellig klein dorp aan de Libische Zee met een groot strand en gezellige restaurantjes met uitzicht op zee. Het is een heerlijke plek om bij te komen van de wandeling. In Mirtos overnachten we ook.

Zesde wandeldag, wandeling naar Tertsa: Deze laatste dag wandelen doen we het wat rustig aan met een eenvoudige wandeling langs de kust naar Tertsa. Het is een klein dorpje, gelegen in een vruchtbare vallei waar de meeste mensen nog steeds leven van de landbouw. Allerlei gewassen worden geteeld in Tertsa en hier en daar zijn plastic kassen te zien waarin bananen, tomaten of andere groenten groeien. Na de wandeling keren we terug naar Mirtos, waar we deze enerverende wandelweek gezellig samen afsluiten.

Wandelweek op Kreta in oktober en november: Om deel te nemen aan bovenstaande wandelweek moet u een gezonde conditie hebben en blessurevrij zijn. Sommige wandelingen zijn pittig doordat er hoogteverschillen zijn, andere routes zijn weer gemakkelijk. De wandelingen gaan vaak over rotsachtige bergpaadjes, maar zijn niet gevaarlijk. Soms is het wel even klimmen, maar nergens hoeven extreme prestaties te worden verricht. En we stoppen natuurlijk zo vaak als nodig is om op adem te komen of om van het uitzicht te genieten. Naast deze wandelweek organiseren we ook andere meerdaagse wandelingen op Kreta. We geven u hier graag meer informatie over, dus als u meer wilt weten, neem dan contact met ons op.