Zeilen naar Dia (Heraklion) Kreta: Misschien denkt u erover om eens een zeilvakantie in Griekenland te boeken, maar heeft u nog nooit op zee gezeild. Om dit eens uit te proberen kunt u samen met ons een dag zeilen naar Dia, het onbewoonde eiland ten noorden van Kreta. Wij organiseren een zeiltocht naar Dia vanuit Heraklion. U vaart niet zelf, want er is een kapitein aanwezig. Het eiland Dia maakt deel uit van het European Nature Network (NATURA) 2000, vanwege de zeer belangrijke biodiversiteit die hier te vinden is. Er is geen infrastructuur op Dia eiland.

Zeilen vanuit Heraklion: Het eiland Dia ligt op ongeveer 7 zeemijlen vanaf Heraklion Kreta, waar vandaan de zeilboot vertrekt. Onderweg geeft de kapitein leuke en interessante informatie over het prachtige eiland. Eenmaal aangekomen in de baai en tevens haven Saint George op Dia, kunnen we een wandeling maken naar het kerkje of gewoon genieten van de stilte van de omgeving door te snorkelen, te vissen of te zonnebaden. We lunchen aan boord van de zeilboot.

Geschiedenis van Dia eiland: Tijdens de oudheid speelde het eiland een belangrijke rol, vooral in de Minoïsche en middeleeuwse tijden. In de Minoïsche tijd was het eiland bewoond en vlak bij de baai van Saint George werd een ommuurde havenplaats gevonden. In 1976 voerde de Franse oceanograaf Jacques Cousteau onderwaterverkenning rond Dia uit en vond de overblijfselen van een oude haven in de wateren tussen Heraklion en Dia. Volgens Cousteau was het de grootste en belangrijkste haven van Knossos. De haven leek te zijn verwoest door natuurrampen veroorzaakt door de vulkaan van Thira, in 1450 voor Christus. In de Middeleeuwen was het eiland een natuurlijk “baken op zee” voor de schippers, zodat ze wisten dat de kust en de havens van Kreta naderden.

Zeilen op de Middellandse Zee: Iedereen die bij ons op vakantie komt, heeft minstens een foto gemaakt van het prachtige uitzicht dat we hebben vanaf onze accommodatie naar Dia eiland. Als de weersomstandigheden het toelaten, organiseren we regelmatig een boottocht naar Dia of naar andere bestemmingen. Bent u geen fan van varen, kunt u ook bij de accommodatie genieten van het uitzicht op zee. Bij het zwembad en op het strand voor de deur hebben we bedjes en parasols klaarstaan en u maakt hier gratis gebruik van. Uw hapje en drankje serveren we u ter plekke.