Actief wandelen op Kreta Skalopatia canyon: Een wandeling door het natuurgebied van Skalopatia. We beginnen op 420 meter hoogte en lopen tot aan de kust. We beginnen de wandeling in het wijngebied van Peza. Deze route is een oude kalderimi, wat vroeger een ezelspad was dat de boeren volgden richting Heraklion. Onderweg ziet u veel oude stenen windmolens staan, die er voor zorgden dat sommige delen van het rivierengebied droog stonden. De hele route bestaat uit oude wandelpaden, die door wildgroei meer op een “jungle” lijken.

Actief wandelen op Kreta Skalopatia canyon

De ligging is centraal Kreta. We  wandelen over een stuk van 7, 12 of 20 kilometer. Deze wandelroute is nog niet ontdekt door het massatoerisme. De route is uniek, er zijn veel stromende beekjes gedurende zomer en winter. Er leven in dit gebied veel schildpadden. Het is prachtig om te zien hoe deze schilpadden leven in het heldere blauwe water en op bepaalde rotsen liggen ze heerlijk te zonnebaden.

Actief wandelen op Kreta Skalopatia canyon – Het niveau van de wandeling kan aangepast worden

Voor wie is actief wandelen op Kreta eigenlijk geschikt? Wij passen onze wandelingen aan op de deelnemers. We organiseren (op verzoek) de zware wandelingen (20 kilometer), middelzware wandelingen en lichte wandelingen (7-12 kilometer). Alle opties zijn op aanvraag mogelijk. We raden u aan goede wandelschoenen en sokken te dragen. Het is tevens belangrijk genoeg water mee te nemen voor onderweg, de hele route gaat dwars door de natuur.

Skalopatia bestaat uit meerdere wandelingen

Skalopatia West: Een lichte wandeling door de natuur van ongeveer 7 kilometer. Deze wandeling is goed toegankelijk voor ouderen en kinderen. De natuur in dit gebied is nooit eentonig. De rivier heeft aan het begin van de kloof altijd water. Deze wandeling begint bij een oude watermolen en onderweg komt u meerdere oude gebouwen tegen, die uit natuursteen zijn gemaakt. Dit zijn allemaal onbewoonde watermolens en huisjes. We volgen de rivier door een jungle en prachtige natuur. In de zomer is deze wandeling heerlijk koel, we lopen namelijk 75% van de wandeling in de schaduw. Deze Skalopatia West wandeling is uit te breiden naar 10 en ook nog 15 kilometer.

Skalopatia Oost: Een makkelijke wandeling met veel verschillende mogelijkheden. We kunnen hier zowel 8, 10, 12, 15 of 20 kilometer wandelen. Dit is een wandeling door een junglegebied met afwisselende natuur langs de rivier. Deze wandeling heeft minder schaduw dan in Skalopatia West, maar is ook in de zomer goed te doen. Tijdens deze wandeling moeten we wat meer klimmen dan de Skalopatia West wandeling. Onderweg kunt u genieten van schildpadden. Deze ziet u als de zon schijnt bijna altijd. Hieronder worden zowel Skalopatia Oost als West wat uitvoeriger uitgelicht.

Kalderimi’s op Kreta

Dit zijn oude paden uit de tijd dat de dorpen aan elkaar waren verbonden door ezelpaden. U zult veel van deze paden herkennen tijdens de wandeling door Skalopatia. Kalderimi’s waren de enige vorm van verbindingswegen op Kreta tot 1900 en ver daarvoor. Onderweg ziet u dan ook plaatsen waar vroeger het vee kon drinken. Vanuit centraal en midden Kreta zijn er veel oude kalderimi’s, die uiteindelijk via kleine dorpen uitkomen in de hoofdstad Heraklion. Dit was een lange weg per ezel.

Actief wandelen op Kreta Skalopatia canyon – Beschrijving van de wandeling

Wandelvakantie op Kreta (Skalopatia): We zakken we af naar Skalopatia, door een gebied van wijnranken en olijvenvelden, en lopen naar een oude Venetiaanse brug. Dit is een prachtige locatie, waar deze mooie boogbrug ligt. Na de brug zakken we 500 meter geleidelijk naar beneden, met prachtige uitzichten over de kloof. Als we beneden zijn aangekomen, zien we links een prachtig zoetwatermeertje. Dit meertje ligt in de schaduw van vele bomen, zoals eiken en platanen. Hier kunt u aan de overkant al de eerste schildpadden zien. We vervolgen de kalderimi, langs een bebost gebied met naast ons een stromend beekje, waar lang vele waterplanten groeien.

Skalopatia

Na een paar kilometer komen we op de eerste plek waar in de zomermaanden honderden schildpadden wonen. We wandelen hier altijd rustig naartoe, zodat we zoveel mogelijk schildpaden kunnen waarnemen. Hierna gaat het pad verder naar een oude sluis, waar vroeger water werd verzameld. Na de watersluis, die prachtig geconstrueerd is uit zandsteen, dalen we weer af naar de beek. Langs dit pad is de route ingebouwd tussen prachtige rotsformaties en na een aantal kilometers, wordt het net een jungle. Hier bestaat nog een echt Kretens bos met dichte begroeiing van inheemse planten.

Op Kreta komen nog vele inheemse planten voor. Na een aantal kilometers door het woud gewandeld te hebben, komen we uit in een soort rimboe. Hier loopt u tussen bamboe en oleanders. Dit stuk van de tocht gaat langs en onder mooie rotspartijen door. Aan het einde van deze formatie komen we uit op het laagst gelegen stuk van een kloof. Hierna gaat het pad omhoog langs een ravijn. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de beek en al de bomen en planten die hier groeien. Halverwege komen we aan op de plek waar we een lunch organiseren, beneden langs de beek ligt een oude vesting met huisjes, die opgetrokken zijn uit zandsteen. Het is een soort verlaten dorp. Tussen de zandstenen vindt u vele fossielen.

Na de lunch lopen we omhoog verder, langs de beek. Na een aaneenschakeling van mooie natuur komen we uit bij een verlaten kerk. Net na de kerk zijn we weer afgezakt naar het niveau van de beek en kunnen we weer schildpadden aantreffen. Nu gaat het pad verder langs hekken, deze zijn er voor schapen en geiten. We moeten hier veel hekken openen en sluiten zodat de schapen en berggeiten op hun plek blijven. Hier kunnen we veel schaapskuddes tegenkomen.

Actief wandelen op Kreta Skalopatia canyon – Aanvullende informatie

Langs de soms loodrechte rotsformaties kunt u vele berggeiten zien. Aan het einde van de kloof, komen we uit op een soort verzamelplaats voor vee met wat schaapsherders huisjes en een verlaten kerk. Op deze plek worden we opgehaald. Tijdens de zwaardere wandelingen lopen we door tot zeeniveau.

Planten, kruiden en bomen op Kreta (Skalopatia) onderweg: Anthemis riga, Malcomia flexuosa (Cruciferae), olijfbomen, cipresbomen, sinaasappelbomen, Arum idaeum Cousrur (Araceae), Cyclamen, Maquis, Cistus salviifolius, Phlomis fruiticosa, Lavandula stoechas, Asphodelus aestivus, iris, Phrygana, Polygala monspeliaca, Ophrys, Orchis quadripunctata, Ebenus cretica, oleander, Dracunculus vulgaris.

Informatie en mailen

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.