Idaia wijn uit Kreta: Elk jaar gaan we in de winter wijn proeven voor de komende zomer. Deze winter waren we uitermate tevreden over Idaia wijn uit centraal Kreta. We zijn dus weer wijn gaan proeven bij de Idaia wijnfabriek, omdat de wijn vorig jaar zo goed was. Ook dit is voor Idaia een goed wijnjaar! Idaia is een heerlijke betaalbare wijn. We hebben alle soorten wijn geproefd en gelijk besloten, dat we dit jaar ook weer Idaia serveren. Het is altijd wel een straf om dit soort dingen te moeten doen in de winter, maar we willen zeker weten dat onze gasten en wijn liefhebbers er blij mee zijn.

Wijnroutes op Kreta: De opslag en wijnfabriek van Idaia is ook te bezoeken in de zomer. We geven u hier graag meer informatie over. U kunt ook in centraal Kreta diverse wijnroutes rijden. Dit zijn goed aangegeven routes met rode bordjes. Veel wijnfabrieken zijn het hele jaar door open:  u kunt daar proeven, kopen en kijken! Wijn uit Kreta is de laatste jaren steeds beter van kwaliteit. Er worden ook elke jaar internationale prijzen voor Griekse wijnen gewonnen! Zo heeft Idaia wijn ook diverse prijzen gewonnen. We hebben ook een overzicht van alle wijnroutes op Kreta, Griekenland.

De naam van het bedrijf Idaia was in de oudheid de naam voor Kreta: Idaia was een Kretenzische nimf en moeder van tien jongens, de Cureten. Haar echtgenoot Dias, de koning van Kreta, noemde het hele island «Idaia» om zijn vrouw te eren. Het handelsmerk van het bedrijf, het madeliefje met de acht blaadjes, is een van de symbolen die afgebeeld staat op de schijf van Festos. De Kretenzers geloofden vroeger dat dit het symbool was van de ster Sirius.

Idaia Wijnhuis bevindt zich in Venerato, een dorp in het hart van het gebied met wijngaarden Malevizi en 18 kilometer zuidelijk van de hoofdstad Heraklion op Kreta. Dit gebied staat al eeuwen bekend om de wijnproductie. Het bewijs hiervan zijn de oude Archaïsche en Romeinse wijnpersen, die daar nog steeds te vinden zijn. Terugkijkend in de geschiedenisboeken, is te vinden dat bijvoorbeeld de Minoërs hun land cultiveerden en optimaal gebruik maakten van wat de vruchtbare grond te bieden had. De vele tekeningen die door archeologen ontdekt zijn, laten zien dat de bloeiende economie te danken was aan de landbouwgoederen.

De belangrijkste producten die de Kretenzers succesvol cultiveerden en verhandelden, waren olijfolie, granen en wijn. En een paar eeuwen later, toen Kreta een provincie van het Romeinse Rijk werd, realiseerden de Romeinen dat Kreta de perfecte plek was voor de wijnproductie en vele vlakten en heuvels werden omgetoverd tot wijngaarden. Kretenzische wijnmakers verbeterden hun vaardigheden in het maken van wijn en produceerden uitstekende zoete wijnen, die via Rome over de hele wereld terecht kwamen. Veel Griekse en Latijnse schrijvers spraken met lof over de Kretenzische wijn, die ook beschouwd werd geneeskrachtige eigenschappen te hebben.

De locatie van het Idaia Wijnhuis ligt op 305 meter boven de zeespiegel en binnen de wijnstreek van Dafnes. Dit hele gebied met heuvels en valleien, gecombineerd met kalkgrond, een warm klimaat en de zeewind van Kreta, is perfect voor de groei van de druiven. De zoete wijn uit deze streek, tijdens de Venetiaanse en Ottomaanse tijd, werd «Malvazia» genoemd. Tegenwoordig worden er niet alleen nog maar zoete wijnsoorten geproduceerd. Het bedrijf maakt zowel rode als witte wijn. Voor de rode wijn worden voornamelijk de Kotsifali, Mandilari en Cabernet Sauvignon druiven gebruikt en voor de witte wijn de Vilana en Thrapsathiri druiven.

Naast de vele wijngaarden en olijfbomen in het gebied, kunt u onder andere ook oude kloosters bezoeken. Bijvoorbeeld het historische klooster van Panagia Paliani, dat gebouwd is rondom een oude tempel van grote archeologische waarde. Al met al is dit hele gebied de moeite van het bezichtigen waard, vooral wanneer u prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en wijn proeven in één dag wilt combineren.

Olijfolie uit Kreta Griekenland: Bent u op zoek naar een goede kwaliteitsolie uit Kreta? Dan bent u hier aan het goede (web)adres. De extra virgin Zorbas olijfolie uit Kreta kunt u nu hier bestellen!

Culinaire Vakantie op Kreta: Leer Grieks koken in een week, een leuke vakantie waar we u vele kneepjes van de Griekse keuken leren, cultuur en avontuur op Kreta. Griekse kookvakantie is een programma van een week.

Wijn vakantie op Kreta: Appartementen verhuur en accommodatie op Kreta het hele jaar door. Het juiste adres voor familie appartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s.