Wandelen over de E4 op Kreta van Sfakion naar Agia Roumeli – Unieke wandelweken op Kreta: Wie heeft er zin om mee te gaan? We gaan een flink stuk van de E4-wandelroute op Kreta wandelen (hike). Deze wandeling heeft in het totaal een lengte van ongeveer 50-75-90 kilometer. We blijven onderweg op verschillende mooie plekken slapen. Deze wandeling is het E4-wandelpad van Paleochora tot Sfakia. Onderweg bezoeken we ook diverse kloven. Wie er zin heeft om mee te gaan, graag op tijd inschrijven. We gaan 2-4 dagen wandelen. Wandelen in West-Kreta, de E4-wandelroute: Paleochora – Cape Plakes – Cape Flomos – Soughia, (Sougia) – Agia Irini kloof – Triptis kloof – Agia Roumeli – Samaria kloof – Agios Paflos –  Aradhena kloof – Likos – Finikas – Loutra – Chora Sfakion (Sfakia). Oost-Kreta – Kato Zakros en Xerokambos – Sitia – Zuid-Kreta.

Informatie: Een E4 wandeling op Kreta van 4 dagen, inclusief 3 overnachtingen op verschillende locaties. De afstand is ongeveer 48-55 kilometer. We worden afgezet aan het begin van de Samaria kloof en gaan terug via Paleochora. De laatste dag kunt u ook de Topolia kloof wandelen en een bezoek brengen aan Potamida (geologisch wonder op Kreta).

Boten tussen Agia Roumeli en Sougia: Als er tijdens de E4 wandeling wandelaars door omstandigheden niet meer verder kunnen wandelen, kunnen we op veel locaties een taxiboot bestellen. De meeste locaties zijn onderweg alleen te voet of per boot bereikbaar.

E4 wandeldagen op Kreta: Een overzicht van de E4 wandelingen van dag tot dag met alle mogelijkheden onderweg.

Hiking over de E4 op Kreta – De eerste wandeldag gaat door de Samaria kloof

Eerste wandeldag E4 op Kreta: Omalos – Samaria – Agia Roumeli – Sougia (ongeveer 18-20 kilometer): We beginnen onze wandeltocht in Omalos Plateau, vlakbij de Samaria kloof. We zijn lekker vroeg bij de Samaria kloof, zodat we rustig door de kloof kunnen wandelen. De touroperators beginnen wat later aan de wandeling door de Samaria. Samaria is een van de mooiste kloven van Europa en ook de diepste wandelkloof. Na een dag gewandeld te hebben door de Samaria Kloof, nemen we vanaf Agia Roumeli de boot naar Sougia. We varen naar Sougia om daar te overnachten. Sougia heeft leuke taverna’s aan de kleine boulevard voor een diner.

Agia Roumeli: Dit dorp is het eindpunt van de Samaria kloof. Veel toeristen nemen na de Samaria kloof de boot terug vanaf Agia Roumeli. In Agia Roumeli kunt u ook archeologische opgravingen bekijken. Aan de oostkant van de rivier ligt de archeologische opgraving “Tarra”. Tarra was eeuwen geleden een dorp met haar eigen valuta. De munten hadden aan de ene kant een afbeelding van een bij en aan de andere kant de afbeelding van een wilde geit. U kunt nog veel interessante opgravingen uit Tarra terugvinden in het archeologisch museum in Chania. Boven Agia Roumeli liggen twee oude Turkse forten, het eerste fort is makkelijk te bezoeken. Aan de voet van de Samaria kloof ziet u de oude tempel van Apollo Tharraeus.

De Samaria Kloof: de Samaria kloof is de beroemdste kloof van Kreta. Elk jaar wandelen er veel toeristen door de Samaria kloof. De Samaria kloof is beschermd natuurgebied en alleen toegankelijk vanaf mei tot oktober. In de winter staat de Samaria kloof onder water, dus helaas niet toegankelijk voor wandelaars. Het is een indrukwekkende kloof met hoge rosten aan beide kanten van de kloof. De kloof begint bij het Omalos Plateau. De kloof is 18 kilometer lang en eindigt in Agia Roumeli. Hier kunt u eventueel ook overnachten of de boot terugnemen naar Paleochora of Sougia.

Overnachten in Sougia dag 1 en 2: We overnachten 2 nachten in Sougia, omdat we op dag 2 ook de Agia Irini kloof gaan wandelen. We overnachten in leuke kleine accommodaties in Sougia, op de kleine boulevard zijn meerdere leuke restaurantjes. Na aankomst in Sougia kunt u nog gaan zwemmen of snorkelen of even relaxen op het strand. We staan vroeg op voor de wandeling door de Agia Irini kloof.

Hiking over de E4 op Kreta – De Agia Irini kloof op de tweede wandeldag

Tweede wandeldag Agia Irini kloof (ongeveer 14-17 kilometer): Ontbijten doen we onderweg, we vertrekken heel vroeg naar de Agia Irini kloof. We nemen koffie mee in de rugzak! De Agia Irini kloof begint veel rustiger dan de Samaria kloof, eigenlijk zijn ze niet te vergelijken. We beginnen bovenaan de Agia Irini kloof en wandelen terug naar Sougia. De Agia Irini kloof heeft prachtige uitzichten en is adembenemend mooi. Langs een rivierbedding lopen we binnendoor terug naar Sougia. In Sougia heeft u in de middag nog tijd om te zwemmen of te snorkelen! ‘s Avonds dineren we in Sougia.

Agia Irini kloof op Kreta: De Agia Irini kloof loopt van het dorpje Agia Irini terug naar Sougia. Het is een heel veelzijdige kloof met prachtige hoge rotsen, dennenbomen, een stenen rivierbedding en indrukwekkende vergezichten. De Agia Irini kloof begint over een makkelijk pad tussen hoge platanen, cipressen en veel bloemen en kruiden. Langzaam daalt het pad af tussen de hoge rotswanden naar het einde van de kloof. Er zijn onderweg diverse rustplaatsen om te genieten van de overweldigende natuur. Een heel afwisselende kloof, die u door een rivierbedding weer terugbrengt naar Sougia.

Informatie Agia Irini kloof op Kreta: Totale stijging 168 meter, totale daling 732 meter. Max Pos. 1.7%, Max Neg. -20.8%.

Hiking over de E4 op Kreta – Via de Lissos kloof lopen naar Paleochora

Derde wandeldag Sougia – Lissos kloof en Antiek Lissos – Paleochora (ongeveer 16-18 kilometer): Na het ontbijt in Sougia begint de wandeling via het haventje naar de Lissos kloof. Een prachtige kloof met mooie rotswanden in diverse kleuren. Na de kloof wandelen we omhoog naar het plateau, waar we al snel uitzicht hebben op het antieke Lissos. Het pad is ouder dan 2.000 jaar, de sporen van het verleden zijn nog goed zichtbaar. In Lissos maken we zelf een simpele lunch klaar. Lissos is alleen te voet bereikbaar of per kleine boot. Iets verder naar beneden leest u meer archeologische informatie over Lissos. Na een uitvoerig bezoek aan de opgravingen van Lissos zetten we de toer voort naar Paleochora. We moeten eerst een stuk flink klimmen. Over de berg heen zien we Paleochora in de verte liggen, maar we moeten nog een paar uur doorwandelen langs de mooie Zuidkust van Kreta. U ziet mooie stenen formaties links in zee en aan de rechterkant bergen en rotsen. Een prachtig wandelpad naar Paleochora. In Paleochora overnachten we. Paleochora heeft veel taverna’s en restaurants om te dineren.

Informatie Lissos – Paleochora E4 route: Het wandelpad gaat vanaf Lissos direct naar boven. Hier moet u oppassen vanwege rollende stenen.

De gemiddelde wandeltijd is 6-8 uur en de wandeling is 16-18 kilometer. Totale stijging 479 meter, totale daling 478 meter, max pos. 18%, max neg. -23.0%.

LissosDe archeologische opgravingen van Lissos: Lissos was een belangrijke stad op Kreta tussen de 4e eeuw voor Christus tot de 7e en 9e eeuw na Christus. Lissos werd verlaten door haar bewoners na een enorme aardbeving. Als u vanaf de Lissos kloof aan komt lopen, heeft u een prachtig beeld hoe Lissos er eeuwen geleden uit had moeten gezien. Er zijn nog stenen huisjes uit de Romeinse tijd waar u gewoon omheen kunt wandelen. Deze stenen huisjes zijn nog altijd mooi intact gebleven. U vindt onderweg naar het strand diverse archeologische opgravingen, zoals een Romeinse begraafplaats en zuilen uit de Romeinse tijd. U kunt ook de oude tempel van Asklipios bezoeken, waar mensen vroeger in grote getalen naartoe kwamen vanwege de helende werking van het water. In de tempel van Lissos is er nog de mozaïekvloer bewaard gebleven. Tevens werd de Griekse godin Diktina hier aanbeden.

Sougia wandelen: De omgeving van Sougia is een ideale plek om verschillende wandelingen te ondernemen. U kunt in Sougia veel rondwandelingen maken. De Lissos kloof is ook mogelijk als rondwandeling.

Paleochora, Kreta: Een leuke plaats in West Kreta, dat veel verschillende accommodaties biedt. Het dorp ligt op een landtong en heeft aan beide kanten zee. Het westen van het dorp heeft de mooiste brede zandstranden. Een perfecte plaats als basis voor veel wandelingen. We geven u een overzicht voor wandelingen in de omgeving van Paleochora. U kunt in Paleochora ook boottickets kopen voor verschillende wandelingen over de E4, waarbij u altijd terugwandelt naar Paleochora. Verkijk u niet op de afstanden! Paleochora is in de avond autovrij, zo kunt u heerlijk door het dorp wandelen. Vergeet niet het prachtige kerkje in het centrum van Paleochora te bezoeken. U kunt ook het fort van Paleochora bezoeken, dat boven het dorp ligt. Dit Venetiaans fort ligt boven de kerk van Paleochora en geeft een fantastisch uitzicht.

Hiking over de E4 op Kreta – De Topolia kloof en Potamida

Vierde wandeldag Paleochora – Topolia kloof Kreta – bezoek aan Potamida: In Paleochora ontbijten we en gaan we door naar de Topolia kloof. De kloof Topolia is een prachtige wandeling, waarbij we kunnen doorwandelen naar Potamida. Potamida is een geologisch wonder: prachtige zandsteen formaties in steile piramides. Na een bezoek aan Potamida gaan we terug naar de accommodatie.

De Topolia kloof is een hele groene kloof, waar de Tiflos rivier doorheen stroomt. U ziet in de kloof veel bloemen, kruiden, planten en wilde olijfbomen. De rotswanden zijn ongeveer 300 meter hoog. Door de kloof gaan we verder naar Potamida. In Potamida bezoeken we het geologische wonder Kolomitha. Midden in de natuur ziet een indrukwekkende formatie van zandsteen in een piramide vorm. Deze zandsteen formatie ligt vlakbij de huizen in het dorp en de Tiflos rivier. Door de velden kunnen we makkelijk op de formaties klimmen, het lijkt dan wel of u op de maan staat!

01 Wandeling over de E4 route op Kreta 01: Sfakia – Glyka Nera – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara Beach – Agios Pavlos – Agia Roumeli – Hora Sfakion – Imbros kloof – Kokkini Hani – met een extra mogelijkheid om nog een wandeling te maken in de Kavousi kloof of Psiloritis berg.

03 Wandeling over de E4 Sfakia naar Paleochora 03wandelen over de E4 op Kreta: Sfakia (Hora Sfakion) – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara – Agia Roumeli – Samaria – Boot – Sougia – Lissos – Paleochora. Een wandeling van 6 dagen en 5 nachten. Afstand ongeveer 80-90 kilometer. Een wandeling waar u wel voor moet trainen. Niet zomaar even aan beginnen.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.