Kookvakantie op Kreta: Kookcursus op Kreta & kookworkshop Grieks koken en Griekse kookvakantie: Een complete week kookvakantie op Kreta, genieten van het buitenleven. Workshop koken op Kreta, koken in olijfolie, kookles op Kreta, gerechten herkenning, buiten koken. We geven u op deze pagina een indruk over onze kookles vakantie op Kreta.

Heerlijk eten op Kreta – Grieks koken op Kreta

Kookvakantie op Kreta: culinaire vakantie op Kreta: Leer Grieks koken in een week, een leuke vakantie waar we u vele kneepjes van de Griekse keuken leren, cultuur en avontuur op Kreta Griekenland. De Griekse kookvakantie is een programma van een week.

Kookles op Kreta – Griekenland: Deze workshop koken bestaat uit een vakantie van een week, waarin we 5 dagen elke dag bezig zijn met koken.

Duur van de vakantie: 1 week, waarin we 5 dagen met u koken en instructies geven over de Griekse gerechten. Het is de bedoeling dat u alles zelf maakt, wij helpen daarbij en geven adviezen en instructies. Het koken vindt veelal plaats in de buitenlucht, maar met minder mooi weer koken we ook binnen. Totaal koken we 2 dagen in onze eigen olijfgaard, waar we leren koken met olijfolie en kwaliteit van de olijfolie leren proeven. We geven ongeveer 10 tot 12 workshops koken op Kreta per jaar.

Onze olijfolie uit eigen gaard

Onze eigen Zorbas Island olijfolie: Het hele proces van oogsten tot aan bottelen of inblikken wordt door het Zorbas-team en geselecteerde partners gedaan. In november (soms december) worden de olijven handmatig geoogst en binnen 24-uur koud geperst. Dit zorgt voor een milde smaak en lage zuurgraad. Na een periode van een paar weken, om de olie te laten bezinken, wordt de olie gebotteld of ingeblikt en gelabeld. Klaar voor gebruik of de verkoop! Op deze website kunt u de olijfolie uit Kreta bestellen en meer lezen over het hele proces.

Olijven oogsten op Kreta: Het is weer zover, de tijd van olijven oogsten op Kreta is weer aangebroken. Vanaf begin november tot eind januari worden over het hele eiland de olijven uit de bomen gehaald voor de productie van olijfolie. Kreta staat bekend om de hoge kwaliteit olijfolie, de Extra Virgin Olijfolie. Bij Zorbas Island gebruiken wij voor al onze gerechten de olijfolie, die wij jaarlijks zelf produceren. Dus het is weer tijd om werkkleding aan te trekken en met het hele Zorbas team het land op te gaan. Ook gasten helpen mee! Een keer olijven oogsten met ons?

Kookvakantie – Kooklessen op Kreta – Koken in Griekenland

Koken in combinatie met accommodatie op Kreta: De workshop koken op Kreta kunt u reserveren in combinatie met accommodatie. Inclusief zijn accommodatie, ontbijt, lunch en avondeten, transport. Deelname aan de workshop koken op Kreta kunt u zowel individueel of als groep reserveren. Het is ook mogelijk als groep te reserveren, waarvan bijvoorbeeld maar 1 persoon meedoet aan de kookcursus. We hebben voor uw reisgenoten ook andere opties, zoals wandelen, strand, fietsen, en vele andere excursies. De reden dat de kookcursus 5 dagen duurt en geen 7 dagen, is dat veel van onze gasten naast het koken ook nog andere dingen willen ondernemen.

Wat moet je eten op Kreta?

Het is ook mogelijk bijvoorbeeld twee weken op Kreta te verblijven en dan de kookcursus combineren met een extra week in onze accommodatie.  Onze workshop koken op Kreta is ook geschikt voor vegetariërs, we kunnen ons menu hierop aanpassen. De Griekse keuken heeft een ruime variatie aan vegetarische gerechten.

Aantal deelnemers voor de kookcursus op Kreta Griekenland: We proberen altijd om de groepen niet te groot te maken. Het maximale aantal personen is tussen de 6 en 10 personen, maar doorgaans gaan we uit van ongeveer 8 personen. De kookcursus wordt gegeven in drie talen: Nederlands, Duits en Engels. Daar willen we bij vermelden dat we ook proberen om in niet te veel talen door elkaar de workshops te geven. We boeken nooit teveel talen tegelijk in op dezelfde workshop, maximaal twee talen per workshop.

Weekprogramma kookworkshop op Kreta

Eerste dag koken op Griekenland: aankomst, welkomstbijeenkomst, kennismaken met de andere deelnemers. Het ligt altijd aan de tijd van aankomst hoe we de eerste dag plannen. Een aantal deelnemers zijn er al of moeten nog aankomen. In het geval dat we de groep nog niet compleet hebben, wachten we eerst tot iedereen aanwezig is en doen we de eerste briefing, tijdens de avondmaaltijd aan een gezellige lange tafel onder het genot van een glaasje Griekse wijn. Op de eerste dag bestaat de maaltijd altijd uit een Griekse meze, veel kleine Griekse gerechten. Ook uw reisgenoten, die niet deel nemen aan de workshop “koken op Kreta”, kunnen aan de maaltijd deelnemen.

Tweede dag koken op Kreta: ontbijt om 9 uur. Na het ontbijt (10.30 uur) gaan we inkopen doen. De eerste dag gaan we de bergen in om te koken; we gaan koken op een heerlijke locatie, bij een klein kerkje in de bergen met rondom olijfbomen en een prachtig landschap. Hier kunt u onbeperkt salie plukken. Salie is heerlijk bij rode vleessoorten, vullingen, sauzen, worst, kaas, thee, appelsap en grote witte bonen. Het wordt ook gebruikt als vloeistof om van grijzen haren af te komen! U kunt er ook een lekkere thee van maken, die een leverreinigende functie heeft.

Koken in de olijfgaard van Zorbas Island

Deze locatie is een heerlijk begin van de kookcursus op Kreta. Er is een grote betonnen tafel aanwezig waar we onze ingrediënten kunnen snijden. Ook vindt u in deze omgeving veel kappertjes, zeer smakelijk voor o.a. pasta’s. Oregano groeit hier ook veel, maar oregano vindt u overal op Kreta. Heerlijk om bij vlees- en groenteschotels te gebruiken of als vulling voor deegwaren.

We beginnen met koken rond 13.00 uur. Vandaag proeven we op de locatie onze gerechten, ook hebben we voor de liefhebber een wijntje, water en vruchtensappen bij ons. We nemen al onze maaltijden mee in speciale opbergdozen, om ’s avonds op het terras van de accommodatie heerlijk te genieten van onze gerechten. De kookcursus op dag twee duurt ongeveer tot 16.00 uur. Na het koken in de natuur, gaan we terug naar onze accommodatie. We gaan in de avond om 20.30 uur aan tafel om te genieten van onze eerste “kookcreatie”(houtovens op Kreta Griekenland)

Kruiden zoeken op Kreta

Derde dag koken op Kreta: ontbijt om 9 uur. Na het ontbijt (10.00 uur) gaan we inkopen doen op de grote markt in Heraklion (hoofdstad van Kreta). Hier ziet u vele soorten groenten en kruiden die hier voordelig te koop worden aangeboden. Het is al een belevenis op zich om hier tussen de drukte van deze Griekse zigeunermarkt te wandelen. Na het bezoek aan de markt gaan we naar de haven van Heraklion waar we vis gaan inkopen. Rond de middag komen we terug in Kokkini Hani, waar we beginnen aan de voorbereiding van de derde dag. We koken vandaag op de locatie van onze accommodatie en maken gebruik van de oven en grill. We lunchen en proeven voor, om ’s avonds zeker te zijn van een goed resultaat. Op deze avond eten er ook lokale gasten mee om onze kunsten te proeven. Het avond diner begint om 21.00 uur.

Koken in Griekenland

Vierde dag koken op Kreta: ontbijt om 9 uur. Na het ontbijt (10.30 uur) gaan we naar het dorp Peza, om te zien welke wijnen er op Kreta worden geproduceerd. Tevens zien we hier hoe olijfolie wordt gewonnen door middel van een film, tevens is er een museum over het produceren van olijfolie en wijn op Kreta. U kunt hier voordelig voor eigen gebruik natuurlijke producten van Kreta kopen.

Na het bezoek aan Peza, gaan we terug naar Kokkini Hani. Vandaag geven we u informatie over de mogelijkheden van olijfolie. We gaan olijfolie bewerken met kruiden, knoflook, pepers, salie, citroenschillen, om zo dressings te maken voor sauzen, soep, salades, vleesgerechten en vis. De dikkere sauzen maken we voor pastagerechten en voor op toast. Als lunch gaan we deze oliën en sauzen uitproberen met pasta en toast. In de avond, grillen we vlees en vis om onze creaties te proeven. Diner om 20.00 uur.

De Griekse keuken

Vijfde dag kookles op Kreta: u kunt ontbijten vanaf 08.30 uur. Vandaag is een rustdag. U kunt bij ons terecht voor een avondmaaltijd, maar ook bieden we u de mogelijkheid om in de avond een bezoek te brengen aan een Grieks meze restaurantje cq taverna. Dit bezoek is op eigen kosten.

Er zijn diverse mogelijkheden voor leuke activiteiten op uw vrije dag, zoals een auto huren en erop uitrekken (wij beschikken over leuke routes op Kreta), met de bus naar de opgravingen van Knossos, met aansluitend een bezoek aan het nationaal archeologisch museum van Kreta, fietsen, motorrijden, scooter- of quadrijden, jeepsafari (veel cultuur en bezienswaardigheden), wandelen met gids, maar ook zijn er mogelijkheden om zelf een wandeling te maken in de omgeving, duiken, snorkelen, bezoek aan aardewerkfabriek, een bustour naar Lassithi, vissen, paardrijden, golf spelen, een bezoek aan waterpark, bezoek aan Kreta aquarium of gewoon een dagje naar het strand. Ook kunnen we u ter plaatse verder adviseren. Sommige excursies moeten vooraf worden gereserveerd.

Kookworkshop 2024

Zesde dag kookworkshop op Kreta: ontbijt om 9 uur. Na het ontbijt (10.00 uur) vertrekken we om inkopen te doen op de markt. Na het marktbezoek rijden we naar een olijfveld waar we vandaag de lunch en avondmaaltijd gaan voorbereiden. Op deze locatie kunt u genieten van een prachtige natuur. We gaan veel kruiden verzamelen, die we nodig hebben voor de maaltijd van vandaag. We gaan groentegerechten maken in olijfolie. Diner op de accommodatie om 20.30 uur. Tijdens het diner organiseren we een Griekse wijnproeverij. U kunt op deze avond diverse Griekse wijnen proberen. Wijn blijft altijd een persoonlijke smaak, de grootste chefkok kan een wijn nog zo aanbevelen, maar als het uw smaak niet is? U kunt ook wijnen bestellen om mee naar huis te nemen.

Zevende dag kookvakantie op Kreta: ontbijt om 9 uur. Na het ontbijt (10.00 uur) vertrekken we om inkopen te doen bij de lokale slager en visboer. Daarna gaan we gelijk beginnen om bij de accommodatie te koken. We hebben vandaag een aantal gasten uitgenodigd om in de avond te genieten van al de gerechten die we deze week geleerd hebben. Onze lunch wordt een generale repetitie. (14.00 uur) Het avondeten bestaat ook uit een barbecue, waar we onze olijfoliespecialiteiten weer bij nodig hebben. Aanvang van het diner is 21.00 uur. In de middag houden we een evaluatie over het koken op Kreta, u kunt vragen stellen en we maken er een leuke laatste werkdag van.

Onze olijfoilie uit Kreta

Achtste dag kookvakantie op Kreta: vandaag is vertrekdag voor degene die naar huis gaan, wie er nog geen genoeg van heeft, mag gerust nog een tijdje blijven. Er is hier in deze omgeving genoeg te doen voor nog een tijdje vakantie. We brengen onze vertrekkende gasten naar de luchthaven van Heraklion.

Kookvakantie op Kreta – Thema’s die tijdens de kookles worden behandeld

Kennis van de soorten olijfolie op Kreta, Griekenland: Koken in olijfolie, soorten olijven, waar u moet u aan denken als u olijfolie koopt, oliedressings, sauzen maken met olijfolie, bakken en braden met olijfolie. Olijfolie in de pasta, basiskennis van olijven en olie, bezoek aan olijfoliefabriek.

Kruiden op Kreta Griekenland: Het gebruik van kruiden in de Griekse keuken, kruiden zelf plukken, kruiden kopen, kruiden verwerken in de maaltijd, vlees- en viskruiden, pastakruiden, soepkruiden.

Griekse wijnen: Welke Griekse wijn hoort bij welk gerecht, Griekse wijnproeverij, bezoek aan wijnfabriek Peza, basiskennis Griekse wijnen, Retsina.

Koken op Kreta

Idaia wijn informatie: Als u meer wilt weten over Idaia wijn uit Kreta, kijk dan op de pagina met informatie over wijn op Kreta: Idaia wijn Kreta.

Grieks fruit: Tijdens onze reizen door het mooie landschap van Kreta zien we veel soorten fruit die hier overal groeien, hier maken we tijdens de kookcursus op Kreta gebruik van. Elk jaargetijde brengt ander fruit. Fruit verwerken in maaltijden.

Vis- en vleesgerechten uit Kreta Griekenland: Het bereiden, kruiden, grillen en gerechten uit de oven komen allemaal aan bod. Ook worden de markt, slager en visboer bezocht.

Groenten uit Kreta Griekenland: Inkopen van groenten voor de maaltijd, verwerken en schoonmaken van groenten, herkenning van groenten.

Kookvakantie Kreta – Welke gerechten worden er gemaakt?

Onderstaande gerechten maken we regelmatig met onze gasten, helaas zijn sommige gerechten seizoensgebonden en kunnen we deze niet het hele jaar klaarmaken. We zorgen er voor dat u altijd thuis komt met een aantal nieuwe gerechten en ideeën. Als u een bepaald gerecht wilt leren bereiden, laat ons dat dan weten.

Gerechten uit Kreta Griekenland: Een Griekse salade klaarmaken, aubergine en courgette koekjes maken (kolokithakia). Griekse kaaspasteitjes maken (tiropitakia met feta en mezithra). Grote witte bonen klaar maken (Gigantes), tzatziki maken, auberginesalade, skordalia, gevulde wijnbladeren (dolmadakia), spinazie en feta pasteitjes (spanakotiropita), gorta (wilde berggroente), gemarineerde vissaus, Griekse garnalensaus, vlees, suflaki kruiden en grillen, suflaki met pita, lamsvlees met citroen uit de oven, artisjokken met olijfoliesauzen, kritharaki uit de oven met varkensvlees, gehaktballetjes (keftedes), moussaka, souzoukakia (gehakt in tomatensaus), gevulde courgettes, gevulde aubergine, gevulde tomaten, visgerechten, octopusgerechten, okra’s met olijfolie (bamies), Griekse Paassoep, Griekse slakkenstoofpot, varkensvlees in wijn, olijfoliesauzen met knoflook, citroen, santo, pepers, salie, bieslook, mint, rozemarijn en basilicum. Griekse pasta’s, ansjovispuree, Griekse pesto, tapenade, kruidige olijven, tomatensoep, koriander, aardappelsoep met knoflook, linzensoep, stifado en Griekse stoofschotels.

Olijven inmaken

Insnijden met een klein mesje, tot de pit. De olijven in het water leggen met veel zout, elke 3 dagen water verversen. Na de tweede week 1 maal per week water met zout wisselen. Elke keer het witte laagje, dat boven in het bad ontstaat, er af halen. Na 6 weken kunnen de olijven in een afgesloten pot met het zoute water met olijfolie erop. Daarna kunnen ze 2 jaar bewaard worden.

Het Griekse kookboek van Zorbas Island: Hier vindt u  recepten uit de Griekse keuken van Zorbas Island. Deze gevarieerde en gezonde Griekse gerechten kunt u nu ook thuis klaarmaken. Natuurlijk kunt u tijdens uw vakantie op Zorbas Island alle gerechten ook zelf proeven. Wij gebruiken altijd verse (biologische) lokale producten voor al onze Griekse gerechten. Tijdens onze Griekse kookworkshops leggen we u meer uit over de ingrediënten en de bereiding van de Griekse keuken. In Kreta beschikken we over bijzondere gerechten, dus willen we u graag mee laten genieten van onze geheimen. Veel kookplezier en kali oreksi.

Fotoboek Griekse kooklessen op Kreta: Op deze pagina krijgt u een overzicht van onze meer dan 10 jaar kookervaring op Kreta. We doen een aantal kookworkshops per jaar. De foto’s zijn door ons genomen tijdens onze kookworkshops op Kreta.

Mail ons voor meer kook plezier.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.