Wandelroutes op Kreta en wandelen met gids op Kreta: Hier vindt u korte beschrijvingen van onze wandelingen om zelf te wandelen of met gids. We beschikken over routes voor ervaren en minder ervaren wandelaars. Singlevakanties voor wandelaars, 50+ wandelingen, groepswandelingen, individuele wandelingen etc. We beschikken over heel veel  verschillende wandelmogelijkheden.

Wandelroutes op Kreta Griekenland, E4 en andere paden: Hier vindt u allerlei wandelroutes op Kreta, van makkelijke wandelingen tot bergbeklimmen in een kloof op Kreta. Voor sommige wandelingen hebben we per wandelroute nog een extra pagina gemaakt. Veel wandelroutes op Kreta zijn E4-wandelingen.
Wandelroutes omgeving Zorbas Island:
 Wandeldorp Kokkini Hani op Kreta. De eerste 5 wandelingen zijn bij ons in de omgeving, nooit verder dan 15 kilometer bij de accommodatie vandaan. Kokkini Hani is een prima basis voor mooie wandelingen op Kreta. Het landschap achter Kokkini Hani is prachtig met oude dorpjes en veel natuur. U zult hier nooit uitgekeken raken. We geven meer informatie over een aantal wandelingen, maar er zijn nog veel meer opties.

Wandelroutes op Kreta – Wandelingen in de omgeving van Zorbas Island

Anopoli wandeling en kloosters op Kreta: Een leuke wandeling waarmee u gelijk een goede indruk krijgt van natuur & cultuur op Kreta. We beginnen in het dorp Anopoli. We stoppen voor een kopje echte Griekse koffie in de oude dorpskafenion. Daarna wandelen we door het dorpje richting het klooster. Na het klooster volgen we een pad dat de bergen in gaat, om daarna af te dalen naar de kloof van Kainourgio Chorio. Via deze kloof wandelen we terug naar de kust.

Onderweg komt u veel oleanders tegen. Het is een heerlijke dorps- en natuurwandeling. We hebben in deze omgeving veel verschillende wandelmogelijkheden. Deze wandeling is ongeveer 12 kilometer. U moet redelijk veel klimmen en dalen, maar deze wandeling is voor de meeste wandelaars geschikt.

Van het pad af naar de witte uilen: Een wandeling die dwars door olijfvelden gaat. De wandeling begint midden in de natuur vlak bij de oude kerk van Agios Johannes. Dit kerkje is gebouwd rond 1100 na Christus. De muurschilderingen zijn geweldig. Er was vroeger een oud klooster rondom deze kerk. We volgen eerst een pad tot we bij de rotsen uitkomen. Hier zitten prachtige witte uilen en met wat geluk kunt u deze zien. Via een kleine kloof zetten we onze route voort door olijfvelden, wijngaarden, om vervolgens aan het einde bij rotsen van zandsteen uit te komen. In deze rotsen kunt u vele fossielen vinden. Daarna gaan we dwars door de velden terug naar het beginpunt.

Onderweg ziet u veel roofvogels, verschillende bloemen, kruiden en adembenemende uitzichten richting zee. Deze wandeling is ongeveer 10-12 kilometer. U moet redelijk veel klimmen en dalen , maar deze wandeling is voor de meeste wandelaars geschikt. Onderweg ziet u heel veel natuur, verschillende planten, bloemen en kruiden, roofvogels zoals valken en gieren en met geluk de witte uilen.

Grottenwandeling Skotino: Deze wandeling begint in het oude dorpje Skotino. Het wandelpad gaat via de oude wasplaats naar de grot van Skotino. Bij de grot zetten we koffie en daarna dalen we af de grot in. Deze grot met veel mythologische geschiedenis is adembenemend groot. We bezoeken alleen de eerste “kamer” van de grot. Na de grot gaan we kriskras door het landbouwgebied met olijfbomen en druivenranken. Het laatste stuk van de wandeling is puur natuur. Bij de rivierbedding ziet u meer kleine grottenstelsels. Deze wandeling is ongeveer 12-14 kilometer met redelijk wat klimmen en dalen , maar deze wandeling is voor de meeste wandelaars geschikt. Onderweg geniet u van de mooie natuur met verschillende planten, bloemen en kruiden.

Wandelroutes op Kreta – Kloofwandelingen in de omgeving van Zorbas Island

Skalopatia wandeling: Een uniek natuurgebied op Kreta is Skalopatia. Deze wandeling gaat over een eeuwen oude kalderimi, wat een oude verbindingsweg tussen dorpen is en dwars door de natuur gaat. De ligging is centraal Kreta. We beginnen onze wandeltocht vanaf het dorpskafanion.

Deze wandelroute is nog niet ontdekt door het massatoerisme. De route is uniek. Er leven veel schildpadden in dit gebied. Het is prachtig om te zien hoe deze schildpadden leven in het heldere blauwe water en op bepaalde rotsen liggen ze heerlijk te zonnebaden. Deze wandeling kunnen we in delen wandelen van 7, 12 of 20 kilometer. Omdat de wandeling uit diverse onderdelen bestaat, kunnen we deze wandeling aanpassen aan uw wensen: van makkelijk tot ook een zwaardere wandeling.

Aposelemis Canyon Kreta: Deze canyon is een echte hike, met veel klimmen en klauteren. Deze kloof is lang geleden gemaakt door de schaapsherders, zij maken hier nog dagelijks gebruik van. De kloof is mooi en adembenemend; een natuur om nooit meer te vergeten. Onderweg komt u veel schapen en berggeiten tegen. Doordat er in de winter water staat in de Aposolemis kloof, is het een mooi groen gebied met veel inheemse planten. Halverwege de kloof ziet u een grot. Hier wonen gieren, waarvan de vleugels soms een spanwijdte hebben van wel 2 meter. Deze wandeling is ongeveer 8-10 kilometer. Deze kloof is voor de meeste wandelaars geschikt, maar we moeten veel klimmen en dalen over veel losliggende stenen.

Wandelroutes op Kreta – Bloemen en kruiden in het landschap

Bloemen op Kreta en bloemenwandelingen: De natuur op Kreta is nooit saai! In de late winter en het vroege voorjaar kunt u op het eiland 69 soorten orchideeën vinden (wij hebben GPS plaatsen voor 50-54 soorten). Voor liefhebbers van orchideeën hebben we ook prachtige routes. Voor orchideeën wandelingen op Kreta is de beste tijd begin maart tot eind april, het ligt wel aan hoe warm het is in het voorjaar. De iris ook zo’n prachtige bloem die groeit vanaf Kerst. Later in het voorjaar is Kreta een bloemenzee. Ook in de zomer blijft het in de bergen groen. In de zomer en winter bloeien er bloemen op het eiland.

Kruiden op Kreta: In de bergen van Kreta vindt u heel veel kruiden, zoals: oregano, mint, salie, laurier, etc. We gebruiken deze kruiden ook tijdens onze kookworkshops en dagelijkse maaltijden. Bloemenwandelingen zijn altijd op speciale aanvraag.

Wandelroutes op Kreta – Enkele andere kloofwandelingen op Kreta

Patsos kloof: Een spectaculaire kloof, waar u veel zal moeten klimmen en klauteren. De Patsos canyon loopt door een prachtig wandelgebied op Kreta. De route door de kloof staat goed aangegeven. U wandelt langs en door riviertjes. Voor deze wandeling heeft u goede wandelschoenen nodig (eventueel een paar extra droge sokken), een rugzak en genoeg water. Deze wandeling is ongeveer 7 kilometer. De meest geschikte tijd voor de wandeling is van april tot eind december (maar het moet wel droog geweest zijn in de bergen). Tijdens deze wandeling dalen we veel, maar moeten we ook gebruiken maken van ladders, bruggen en een tunnel.

Richtis kloof: Tijdens de wandeling moet er op bepaalde plekken van de kloof flink geklommen en geklauterd worden. De gehele wandeling is maar 6 kilometer (rondwandeling 12 km), maar op veel plaatsen moeten we door de wildernis zelf een weg maken. De rivier die door dit gebied stroomt, zorgt regelmatig voor obstakels. We moeten erg vaak over het water naar de andere kant klimmen om weer op het kleine wandelpad te komen. Op verschillende plekken klimmen we over kleine rotsen en wandelen we laag bij de grond onder de takken door. Halverwege deze kloofwandeling komen we een indrukwekkende waterval tegen. Deze heeft een vrije waterval van zo’n 40 meter.

Moeilijkheid: klimmen en dalen , maar is voor de meeste wandelaars geschikt.

Agiofarango Kloof: Deze kloof ligt in midden Zuid-Kreta. Het is een kortere kloofwandeling. De kloof eindigt op een prachtig strand aan de Libische zee. Als u nog meer wilt wandelen, dan kunt u vanaf het strand nog alle kanten op. Als u heerlijk wilt zwemmen en zonnebaden, kan dat natuurlijk ook! Het is geweldig om hier te snorkelen. In de zee zijn prachtige rotsformaties en tunnels. Dit gebied is ook geschikt voor bergbeklimmen en abseilen. De rotsen in deze kloof zijn loodrecht, waardoor klimmen hier een echte uitdaging is. Er wordt hier het hele jaar door in de kloof gekampeerd door bergbeklimmers. Deze wandeling is ongeveer 6 kilometer. Deze wandeling is niet moeilijk en geschikt voor iedereen. Deze wandeling wordt gecombineerd met een snorkelexcursie.

Kritsa kloof: Deze kloof is echt een beleving! Het smalste stuk is maar 90 centimeter breed. De hoge rotsen aan beide kanten zijn indrukwekkend. De Kritsa kloof is een rondwandeling, u komt dus weer bij het begin van de kloof uit. Deze kloof kunt u ook makkelijk zelf ondernemen, maar let wel op, de bordjes die de route aangegeven in de Kritsa kloof zijn niet erg duidelijk. Wij nemen onze gasten altijd mee naar het einde van de kloof waar we lunchen, maar met minder mooi weer gaan we door tot het dorp Tapes. Daarna lopen we over het pad boven langs de kloof terug. Deze wandeling is ongeveer 10 kilometer. Moeilijkheid: klimmen en dalen, maar is voor de meeste wandelaars geschikt.

Sarakina Kloof: Een prachtige natuur, vlak bij het wandeldorp Mirtos. Het wandelen van deze kloof is een uitdaging. U kunt in deze kloof een korte en een lange wandeling maken. De kloof is adembenemend mooi, er staat soms aardig wat water in de kloof. In het voorjaar en najaar moet u door rivieren en beekjes lopen en soms ook zwemmen! Wij organiseren deze wandeling naar Mirtos ook met een overnachting in Mirtos. We wandelen dan twee dagen in de omgeving. U vindt deze informatie terug bij meerdaagse wandelingen.

Deze wandeling is ongeveer 8 kilometer, maar we hebben ook een langere versie waarbij we dan 14 kilometer wandelen. Het eerste deel van de wandeling is koel, het tweede deel kan in de zomer warm zijn. In het voorjaar staat er flink wat water in de kloof. Als er teveel water stroomt, is de kloof niet te bewandelen. Moeilijkheid: klimmen en dalen, maar is voor de meeste wandelaars geschikt.

Avontuurlijke Aradena Kloof op Kreta: Deze diepe kloof ligt in Zuidwest-Kreta, vlakbij Hora Sfakion (Sfakia) en Loutra. De smalste delen van deze kloof worden verbonden door een imposante brug naar de witte bergen, naast het verlaten dorp Aradena. Deze uitdagende wandeling begint op ongeveer 650-700 meter hoogte en is 16-18 kilometer lang.

Deze kloof loopt ongeveer parallel met de Samaria kloof, het scheelt echter twee uur rijden om er te komen en er zijn haast geen andere wandelaars te vinden. Na een wandeling door deze kloof kunt u echt zeggen, dat u een deel van Kreta heeft gezien dat voor anderen onbereikbaar is. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Samaria kloof in Kreta: Dit is een ervaring die u nooit meer vergeet! De kloof is de langste kloof van Europa: ongeveer 16 kilometer. De Samaria kloof is een indrukwekkende wandeling. In de zomer is de kloof erg druk. Wij hebben de Samaria kloof in ons wandelprogramma opgenomen, want deze wandeling is de bekendste van Kreta. Als onze gasten de Samaria kloof willen wandelen organiseren we dat voor u. U wordt dan bij de accommodatie opgehaald. Aan het einde van de kloof gaat u vanuit Agia Roumeli met de boot naar Sfakia en dan met de bus terug naar uw accommodatie.

In het voorjaar is de kloof vaak pas open vanaf begin mei tot eind oktober. In de winter is deze kloof afgesloten, want dan staat de kloof in West-Kreta onder water. Dit is een lange kloof met weinig schaduw, neem daarom altijd genoeg water mee, een pet of hoed en zonnebrandcrème! Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Wandelroutes op Kreta – Wandelingen door het landschap en dorpen van Kreta

Lassithi wandeling op Kreta: We beginnen onze wandeling vanuit een dorpje op het Lassithi Plateau en wandelen ongeveer een uur bergopwaarts. We wandelen over flink begroeide bergweggetjes en hebben een fantastisch uitzicht over het Lassithi Plateau. Na een tijd flink door wandelen komen we bij een oude verlaten wijngaard: u voelt zich bijna afgesloten van de rest van de wereld op deze mooie plek. We vervolgen onze wandeling over een rotsachtig gebied, waar u ook weer prachtige uitzichten heeft. Het laatste stuk van de wandeling volgt een wandelpad dat ooit werd gebruikt door pelgrims. Aan het eind van onze tocht rusten we heerlijk uit bij een lokale taverna, voordat we weer huiswaarts gaan. Deze wandeling is ongeveer 12 kilometer. Moeilijkheid: klimmen en dalen, maar is voor de meeste wandelaars geschikt.

De drie dorpen wandeling Kreta: Een simpele wandeling die voor veel mensen geschikt is. We vertrekken vanaf een klein dorpje, waar we een oude verlaten olijfoliefabriek bezoeken. Daarna wandelen we langs velden waar aardappelen, uien, sla, vijgen, olijven en diverse andere groenten en fruit groeien. Na een kleine klim heuvelopwaarts bereiken we het tweede dorpje: hier vindt u het authentieke Kreta. We wandelen verder heuvelopwaarts, door de mooie, wilde natuur van Kreta. In het volgende dorp wacht u een heerlijke traditionele lekkernij in een traditionele kafenion. Vanuit deze kafenion heeft u een schitterend uitzicht op de net afgelegde wandeling! Onze terugtocht loopt geheel bergafwaarts. Deze wandeling is ongeveer 10 kilometer. Moeilijkheid: geen, deze wandeling is voor de meeste wandelaars geschikt.

Wandelweek op KretaHier geven we u meer informatie over al onze wandelweken op Kreta.

Meerdaagse wandelingen beschrijving: Hier geven we u meer informatie over al onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Dagelijks nieuws uit KretaOp onze “Kreta Nieuws” pagina vindt u korte artikelen die een onderwerp met betrekking tot Kreta beschrijven.

Excursies: Een pagina vol met vele excursies die u op Kreta kunt ondernemen.

Verblijf: Kijk eens op onze pagina voor een vakantie met verblijf op Kreta met veel foto’s en informatie over een actieve vakantie op Kreta. Wandelroutes op Kreta Griekenland, E4 en andere paden.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com.