Aradena kloof op Kreta: Deze diepe kloof ligt in Zuidwest-Kreta, vlakbij Hora Sfakion (Sfakia) en Loutro. De smalste delen van deze kloof worden verbonden door een imposante brug naar de witte bergen, naast het verlaten dorp Aradena. Deze uitdagende wandeling begint op ongeveer 650-700 meter hoogte en is 16-18 kilometer lang. Aradena is een hike met veel stenen, eigenlijk geen wandeling. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Rondwandeling door de kloof van Aradena

Rondwandeling Aradena kloof: We beginnen in het kleine dorp Finika aan de Libische zee, hier kunt u ook parkeren (onverharde weg). Vanuit Finika gaat u rechtsaf langs de zee, richting het westen. Dit pad voert naar het strand van Marmara. Kijkt u hier aub goed waar u wandelt, er zitten wat uitdagende stukken tussen! Het pad is aangegeven met veel blauwe, groene en rode pijlen en stippen, u kunt het niet missen. Halverwege komt u een kleine grot tegen. Na deze grot is even een gemene en gevaarlijke daling.

Aangekomen bij Marmara Beach gaat u bij het strand rechtsaf: u ziet het begin van de kloof al recht voor u liggen. Het begin van de kloof is gemakkelijk! Na ongeveer 20 minuten ziet u rechts een kleine lage grot waar omheen veel stalagmieten staan. U blijft gewoon het kiezelpad volgen, dat ontstaan is door water in de kloof. Onderweg zijn er een aantal natuurlijke barrières, zoals hoge stenen wanden en grote rotsblokken; het wordt zo een avontuurlijk hike. Op de rotsen staat op een gegeven moment “Livaniana” geschilderd, hier gaat u linksaf.

Aradena kloof

Eventueel kunt u hier de kloof al uit of de kloof vanaf hier beginnen, maar u mist dan wel de mooie uitzichten van de zuidkust van Kreta. U blijft de kloof gewoon doorlopen, het kan eigenlijk niet misgaan, als u maar in de kloof blijft. Nadat de kloof langzaam naar rechts afbuigt, ziet u in de verte de brug van Aradena al liggen: het duurt toch nog wel even voor u daar bent. Ongeveer 500-600 meter voor de brug komt u op een punt waar u twee mogelijkheden heeft om de kloof voort te zetten. Aan de linkerkant ligt een indrukwekkend stenen pad. Dit pad gaat eerst omhoog, daarna weer naar beneden. In het midden van de kloof liggen twee hoge trappen, hier kunt u ook verder gaan naar de brug. Dit is de avontuurlijke weg voor klimmers en hikers.

Na de lange ladders komt u op een punt waar touwen hangen, maar vertrouw deze niet te veel! De touwen zien er een beetje afgeschuurd uit. Hier liggen ook veel losse stenen, loop niet dicht achter elkaar, in verband met vallend gesteente. Eenmaal boven ziet u de brug al voor u liggen, links komt het andere stenen pad ook weer naar beneden. U loopt nu richting de brug. Dit is een prachtige doorgang onder de brug door. U kijkt nu omhoog langs loodrechte rode rotsformaties. Vanaf de brug wordt regelmatig bungee jumping georganiseerd. Onder de brug doorgelopen wandelt u verder tot u een indrukwekkend ezelspad aan de rechter- en linkerkant ziet. Deze paden gaan steil omhoog.

Aradhena

Neem het linkerpad, dat 200 meter omhoog gaat om de kloof te verlaten naar het dorp Aradena (Aradhena). Als u naar boven wandelt, ziet u de kloof nog heel mooi naast u liggen. Boven aangekomen ziet u het verlaten dorp Aradena, u kunt hier heerlijk door de oude straatjes wandelen. Aan het einde van het dorp loopt u door en gaat u linksaf naar de brug.Bij de brug heeft u een fantastisch uitzicht over de kloof. U realiseert zich dan hoe diep de Aradena kloof is.

U loopt nu verder over de lange brug. Aan het einde van de brug gaat u naar links over de asfaltweg. U neemt nu de eerste mogelijkheid links naar het dorp Livaniana, ongeveer 7,5 kilometer. Na een paar honderd meter ziet u de wandelbordjes staan naar Loutro, Livaniana, Finix (Phinix) en Finika. U kunt zo de geasfalteerde weg verlaten en met de Libische Zee voor u, langzaam over de oude wandelpaden teruglopen naar beneden naar Finika. Deze wandeling is in de zomermaanden wel extreem zwaar door de warmte.

Aradena kloof op Kreta – Alleen de kloof lopen kan ook

Alleen de kloof wandelen: U kunt ook de kloof van Aradena op en neer lopen; u begint dan bij de brug en gaat naar beneden. Bij de brug is het prima parkeren. U loopt de hele kloof door tot u bij de Libische Zee uitkomt. Daar kunt u heerlijk zwemmen, er zijn een paar strandbedden en een taverna waar u heerlijk kunt uitrusten. Dit strand is ook alleen per boot of te voet bereikbaar. Later wandelt u de kloof terug. Teruglopen is wel een stukje zwaarder dan afdalen, maar goed te doen. De wandeltijd heen en terug is ongeveer 4 uur.

Het leuke van de kloof in twee richtingen wandelen is, dat u elke keer wat nieuws ziet. Zowel klimmen als dalen geeft verschillende impressies. Zie het dus niet als een obstakel om twee keer de kloof te lopen, het is zeker de moeite waard. Daarna kunt u heerlijk bijkomen en zwemmen op het strand van Marmara.

Natuur onderweg: U ziet hier veel dennenbomen en oleanders. Een prachtige natuur met veel metaalhoudende gesteentes en stalagmieten langs de rotswanden en grotten. Door de rotsen ziet u prachtige uitzichten. Onderweg vindt u overal natuurlijke grotten, ook is er in het midden van de kloof een natuurlijke waterbron.

Aradena routebeschrijving

Hoe komt u met de auto bij de Aradena kloof op Kreta: Vanaf Rethymnon naar Aradena: u rijdt door naar de plaats Vryses (Vrises) richting Chania. U neemt dan de verbindingsweg naar Zuid-Kreta, naar Sfakia (Hora Sfakion). U komt onderweg ook langs de Imbros kloof, u blijft Sfakia volgen, in het dorp Sfakia staat aangegeven: Kambia – Anopoli – Aradena, u volgt deze weg. In het dorp Anopoli vindt u een bord met Aradena.

Als u de kloof op en neer wilt wandelen gaat u over de brug naar Aradena waar u parkeert. Als u de rondwandeling wilt doen, gaat u net voor Aradena linksaf richting Livaniana (Lyvaniana) bij het oude bord “Livaniana 7,5 kilometer”. U volgt de weg helemaal tot Finika. In het dorp Finika kunt u dan de auto parkeren. Pas wel op: de weg van Aradena naar Finika is op sommige plaatsen erg slecht, veel onverharde stukken met zware haarspeldbochten.

Bungee jumping Kreta

Er wordt van af de brug gesprongen, het is een gigantische diepte waar u in kijkt. Er is op de brug een klein plateau gemaakt waarvan afgesprongen kan worden. Voor meer informatie over bungee jumping kunt u ons mailen, we laten u graag weten wanneer er gesprongen wordt.

Het verlaten dorp Aradena: Dit dorp is verlaten sinds de jaren 40. Aradena is verlaten door een familieruzie in het dorp: een uit de hand gelopen “vendetta”, er zijn toen zelfs doden gevallen. De bewoners zijn toen naar het dorp Anopoli verhuisd in de omgeving. Toch zijn er de laatste jaren weer wat mensen komen wonen. Er staat een kerk uit de 14de eeuw. De straatjes zijn prachtig om te zien, u kunt er ook in de verlaten huizen kijken. U krijgt zo een idee hoe men hier vroeger geleefd heeft.

Aan het einde van het dorp begint het ezelspad naar beneden. Deze kalderimi is aangelegd om vanuit het dorp per voet of per ezel naar de andere kant te komen, een behoorlijk zware klim! Sinds de jaren 80 is de brug van Aradena aangelegd, dat maakt het bereiken van het dorp een stukje makkelijker. Rond het dorp groeien olijfbomen van honderden jaren oud, een teken van een vroegere welvaart. Het uitzicht op de witte berg achter het dorp is fantastisch.

Het verlaten dorp Aradena

YouTube (wandel)films over Kreta en Aradena kloof: De laatste jaren hebben we veel filmpjes van het wandelen en andere excursies gemaakt, zodat u kunt zien wat we te bieden hebben op Kreta aan (wandel)vakanties en excursies. Alle filmpjes zijn in de zomer en winter gemaakt. Regelmatig zetten we er nieuwe (wandel)films bij.

Wandelen en accommodatie op Kreta: Onze appartementen zijn direct aan zee gelegen en geschikt voor iedereen: families en groepen, maar ook voor twee personen of singles.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.