Wandelen op Kreta: Deze pagina vol met wandelingen op Kreta, toont u de onbegrensde mogelijkheden voor wandelaars op Kreta. We beschikken over wandelroutes die u zelf kunt bewandelen, maar wij bieden ook wandeltochten op Kreta met een gids. De fotoboeken en de films geven u een goede indruk over het individueel wandelen, groepswandelingen en de kloven. Alhoewel we ons op de onbekende en zelf uitgezette routes concentreren, kunt u bij ons, op verzoek, wel degelijk terecht voor de bekende kloven zoals Samaria en Imbros.

Informatie over wandelen op Kreta: Onze accommodatie ligt direct aan zee en is de ideale uitvalbasis voor wandelingen door heel Kreta. We bieden vele opties voor individuele wandelingen of groepswandelingen. De Samaria kloof kent iedereen waarschijnlijk wel, maar om meer de prachtige, afwisselende natuur op Kreta te ontdekken, moet u toch eens met ons meewandelen.

Morgen 28 mei 2024 – 24 graden: Mooi wandelweer

Wandeltochten door Griekse dorpjes, indrukwekkende berg- en kloofwandelingen op Kreta of wandelingen door olijfgaarden en velden op Kreta. Onze wandeltochten zijn geschikt voor iedereen: van groepswandelingen op Kreta, individuele wandelingen op Kreta of 50+ wandelingen op Kreta. Al onze wandelingen en hikes kunt u boeken in combinatie met accommodatie op Kreta.

Wandelvakantie op Kreta: Wandelen is de beste manier om kennis te maken met het land, de natuur en de bevolking. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden voor een wandelreis op Kreta. Dit mooie land heeft ontelbaar veel plekken die aan te bevelen zijn voor prachtige wandelingen in de natuur. Op Kreta kunt u wandelen over eeuwenoude voetpaden langs prachtige baaitjes en authentieke dorpen, maar ook door bergkloven of over bergpaden. Tussen de olijfbomen door wandelt u naar een volgend fraai plekje waar de tijd geen vat op heeft gehad.

Nieuwe E4 wandelweek – mei en oktober 2024 en april 2025

E4 Azogires wandelweek: Een E4 van 5 dagen in zuidwest Kreta. Anidri kloof – Azogires – Rodovani – Ancient Lissos – Koustogerako – Omalos Plateau

7 tot en met 10 mei 2024 – E4-wandeling14 tot en met 18 oktober 2024 – E4 wandeling

Voor 2024 hebben we een geheel nieuwe E4 route samengesteld. We gaan 5 dagen naar Zuid-West Kreta om daar 5 verschillende wandelingen te doen. We verblijven 1 nacht in Azogires en 3 nachten in Sougia. Deze week organiseren we drie keer: in april, mei en oktober.

Vanaf elke locatie hebben we geheel nieuwe wandelingen! Ook al ben je eerder mee geweest naar Sougia, het zijn compleet nieuwe wandelingen. Elke wandeldag is voor iedereen toegankelijk en heeft verschillende mogelijkheden qua aantal kilometers en hoogtemeters. De wandelingen zijn in de vorm van een klaverblad, dus het is heel goed mogelijk om meer of minder kilometers te lopen.

Bloemenwandelingen – Bloemen op Kreta – Natuur wandelingen

Wandelen en bloemen op Kreta: In het voorjaar is het een bloemenzee in de bergen. Er groeien dan overal wilde bloemen. We komen tijdens onze wandelingen in de bergen veel verschillende bloemen tegen op Kreta. Lees meer

Nieuwe wandelingen op Kreta – wandelweek voorjaar en najaar

Wandelroutes uitzetten in de winter op Kreta 2024: Een vast onderdeel in de winter is dat we nieuwe wandelroutes uitzetten, vandaag is dat weer begonnen. De vele wandelaars willen graag weer andere routes zien. Dat zijn routes die onze gasten zelf kunnen wandelen vanaf de appartementen. Deze wandelingen kunt u maken met een Apple iPhone of met een Android.

Maar het beste is om het programma komoot te installeren, wij leveren dan alle routes digitaal aan per WhatsApp, en u kunt eigenlijk gelijk beginnen met uw wandelroutes. We hebben veel van deze routes, gasten wandelen graag met ons, maar willen ook wel alleen op pad, of het nu is voor 10 of 20 kilometer, makkelijk of zwaar we hebben het allemaal.

De nieuwe wandel routes 2024 – De mooiste wandelingen op Kreta

Wandelen op Kreta 2024 de nieuwe E4 wandel week in Lendas: Nieuwe E4-wandeling in de omgeving van Lendas, Zuid-Kreta. De route bestaat uit verschillende wandelingen: kloofwandeling, wandelen langs zee, goede wandelpaden, maar ook hiken door de bergen. De wandelingen leiden ons door en langs pijnboombossen, kloosters, dorpen, bergen en grotten.

Wandelweek op Kreta – wandelvakantie Kreta: Een hele week wandelen en hiken op Kreta. Deze vakantie bieden we u aan in combinatie met verblijf en wandelen. U maakt 5 wandelingen in 8 dagen. Tevens bieden we mogelijkheden voor meer of minder  wandelingen tijdens uw verblijf en mogelijkheden voor 10-14 dagen. Natuurlijk kunt u uw wandelvakantie op Kreta ook met andere actieve outdoorexcursies combineren. Als u echt de natuur van Kreta wilt ontdekken, zijn onze wandelingen voor iedereen een unieke belevenis. Wij passen onze wandelroutes aan op elk niveau, voor de ervaren tot de minder ervaren wandelaars.

Meerdaagse wandelingen op Kreta – met verblijf

Meerdaagse wandelingen op Kreta: Op deze pagina vindt u een overzicht van onze tweedaagse wandelingen, inclusief overnachting. Op deze manier kunt u de natuur op Kreta anders ontdekken. We beschikken over meerdere tweedaagse wandelingen bij verschillende locaties op Kreta.

Rondwandelingen op Kreta: Het is best moeilijk om nieuwe rondwandelingen door de bergen van Kreta te ontwikkelen, want met een kloofwandeling lopen we dan vaak dezelfde weg weer terug. Toch hebben we voor u weer een aantal unieke rondwandelingen weten te creëren, elke rondwandeling is weer anders en origineel.

Voorjaar op Kreta 2024 – De mooiste wandelingen op Kreta

Bloemenwandelingen in Griekenland: Ieder jaar organiseren we voor de liefhebbers bloemenwandelingen in Griekenland. Er groeien in Griekenland meer dan 6.000 verschillende soorten bloemen en planten. Enkelen daarvan zijn inheems en uniek in Griekenland en de wereld. Griekenland heeft vele gezichten dankzij de veelzijdige natuur en Kreta is daar geen uitzondering op.

Het Griekse eiland Kreta heeft een groot oppervlakte met 3 bergketens, waardoor overal op het eiland de natuur er weer anders uitziet. Berghellingen, kloven, kustgebieden en ook glooiend landschap hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen voor de groei van bloemen en planten.

Kamperen in een olijfgaard op Kreta: Kreta is een vakantie eiland bij uitstek. Zon, zee, cultuur, natuur, tradities en vriendelijke mensen zijn de voornaamste redenen waarom men op vakantie gaat naar Kreta. Het grootste deel van het jaar is het weer heerlijk om van het buitenleven te genieten. Over het algemeen kiest men ervoor om in een hotel of appartement te verblijven. Een kampeervakantie op Kreta is niet iets waar men aan denkt.

Er zijn zelfs genoeg mensen die nog nooit gekampeerd hebben, omdat ze het waarschijnlijk niet leuk te vinden. Voor deze mensen, maar zeker ook voor alle andere gasten, hebben we een leuke uitdaging: kamperen in een olijfgaard op Kreta.

Voor iedereen wandelmogelijkheden op Kreta – wandelvakanties

Wandelmogelijkheden op KretaOnze wandelvakanties op Kreta zijn geschikt voor iedereen: onervaren wandelaars, ervaren wandelaars, familiewandelingen, 50+ en 65+ wandelvakanties, alleen op vakantie naar Kreta, singlevakanties, groepswandelingen. We bieden het grootste deel van het jaar door wandelen en hiken op Kreta. Individuele wandelingen in combinatie met een leuke accommodatie op Kreta: Veel mensen vinden het heerlijk om er alleen op uit te trekken.

E4 wandelpaden Kreta 2024 – meerdaagse E4 wandelingen

E4-wandelpad op Kreta: Meerdaagse wandelingen op Kreta. We bieden een combinatie aan van verschillende wandelingen op Kreta over de E4-route. Vanaf deze pagina kunt u doorklikken naar alle wandelingen, die we aanbieden in combinatie met accommodatie op Kreta. Er zijn ook combinatie wandelingen mogelijk, zoals een paar dagen de E4-route op Kreta wandelen en daarnaast andere wandelingen in de omgeving van Zorbas Island. We hebben de mooiste routes van de E4 samengevoegd met veel van onze eigen wandelingen.

wandelweken op Kreta: Wie heeft er zin om mee te gaan? We gaan een flink stuk van de E4-wandelroute op Kreta wandelen (hike). Deze wandeling heeft in het totaal een lengte van ongeveer 50-75-90 kilometer. We blijven onderweg op verschillende mooie plekken slapen. Deze wandeling is het E4-wandelpad van Paleochora tot Sfakia.

Onderweg bezoeken we ook diverse kloven. Wie er zin heeft om mee te gaan, graag op tijd inschrijven. We gaan 2-4 dagen wandelen. Wandelen in West-Kreta, de E4-wandelroute: Paleochora – Cape Plakes – Cape Flomos – Soughia, (Sougia) – Agia Irini kloof – Triptis kloof – Agia Roumeli – Samaria kloof – Agios Paflos –  Aradhena kloof – Likos – Finikas – Loutra – Chora Sfakion (Sfakia). Oost-Kreta – Kato Zakros en Xerokambos – Sitia – Zuid-Kreta.

Oost Kreta wandelen 2024

Individueel wandelen op Kreta: Een combinatie van verblijf met wandelvakantie waar u er zelf op uit trekt, via mooi uitgezette routes en waar andere toeristen niet komen. Wandelen op Kreta met GPS.

Wandelen in Oost-Kreta: Oost-Kreta is een wat minder bekend deel van het eiland. Over het algemeen heeft men weleens gehoord van de steden Agios Nikolaos, Sitia en Ierapetra en het wereldberoemde palmenstrand Vai. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ook prachtige wandelroutes in Oost-Kreta zijn. Er loopt hier zelfs een deel van de Europese wandelroute E4 doorheen, dat eindigt in Kato Zakros.

Wandelroutes en wandelen met gids op Kreta: Hier vindt u korte beschrijvingen van onze wandelingen om zelf te wandelen of met gids. We beschikken over routes voor ervaren en minder ervaren wandelaars. Singlevakanties voor wandelaars, 50+ wandelingen, groepswandelingen, individuele wandelingen etc. We beschikken over heel veel  verschillende wandelmogelijkheden.

Agio Farango kloof

Agiofarango Kloof: Deze kloof ligt in midden Zuid-Kreta. Het is een kortere kloofwandeling. De kloof eindigt bij een prachtig strand aan de Libische zee. Hier houden we altijd pauze met een lunch. Als u nog meer wilt wandelen, dan kunt u vanaf het strand nog alle kanten op. Deze wandeling wordt gecombineerd met een snorkelexcursie.

Agios Antonius Moni Koudouma wandeling op Kreta: Via een kronkelende off-road weg met mooie uitzichten, kom je in het dorp Agios Ioannis in Zuid-Kreta. Hier begint deze afwisselende wandeling van ongeveer 10 km. Je loopt langs de kust van de Libische Zee door een prachtig bos van pijnbomen. Deze groene bomen steken mooi af tegen de blauwe lucht. Na ongeveer 3 km bereik je Agios Antonios, een kerkje in een grot. In de kerk zit nog een prachtige fresco.

Amygdala rondwandeling: Vanuit het dorp waar we de wandeling beginnen, lopen we via olijfvelden naar een mooi kerkje. Tijdens het wandelen hebben we prachtig zicht op de verschillende bergen rondom deze vallei. In het voorjaar is nog sneeuw te zien op sommige bergen. De kans is erg groot dat we onderweg een kudde schapen tegenkomen. Via drie typisch Kretenzer dorpen lopen we weer terug door de olijfvelden en steken we een riviertje over om weer in het eerste dorp uit te komen.

Anastasia kloof: we beginnen de wandeling in het dorp Anopoli. Na een rondwandeling door het mooie dorpje, lopen we naar de kloof. Via de olijfvelden lopen we de kloof in, waar we af en toe moeten klimmen en klauteren.

Anopoli kloof

Anopoli kloof: Een wandeling met bezoek aan dorp en het klooster van Anopoli. Na ons bezoek aan het dorp wandelen we via olijfgaarden naar een mooie kloof. Via de kloof gaat de wandeling langs een aantal geologische punten met wanden waarin u fossielen kunt zien. In de omgeving zijn ook meerdere geocaches te vinden.

Aposelemis CanyonDeze canyon is een echte hike, veel klimmen en klauteren. Deze kloof is lang geleden gemaakt door de schaapsherders, zij maken hier nog dagelijks gebruik van. De kloof is mooi en adembenemend, een natuur om nooit meer te vergeten.

Aradena kloof op Kreta: Deze diepe kloof ligt in Zuidwest Kreta, vlakbij Hora Sfakion (Sfakia) en Loutra. De smalste delen van deze kloof worden verbonden door een imposante brug naar de witte bergen, naast het verlaten dorp Aradena. Deze uitdagende wandeling begint op ongeveer 650-700 meter hoogte en is 16-18 kilometer lang. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Astrakiano Kloof

Archeologische wandelingen op Kreta: Tijdens deze wandeldag krijgt u veel indrukken van de prachtige natuur tot de archeologie van Kreta. Alleen al het oude pad (de kalderimi) waar u over wandelt, is al meer dan de moeite waard. Tijdens deze archeologische wandeling door de natuur ziet u ook veel verschillende bomen, planten en vogels met telkens weer tijdens de wandeling een mooi uitzicht over de golf van Mirabello tussen Agios Nikolaos en Mochlos. De wandeling begint in het dorp Kavoussi.

Astrakiano kloof: Een vrij makkelijke kloofwandeling door de prachtige natuur in het centrale deel van Kreta. In het gebied zijn veel waterbronnen, die ervoor zorgen dat er het hele jaar door een kleine rivier door de kloof stroomt. Deze rivier wordt de Karteros rivier genoemd. De wandeling gaat grotendeels langs deze rivier op en zal op een enkele plek overgestoken moeten worden. Op zulke plekken zijn grote keien of zelfs een enkel bruggetje, waardoor u gelukkig geen natte voeten hoeft te krijgen.

Chochlakies kloof Kreta: Als het gaat om een kloofwandeling in Griekenland, denkt men bij het eiland Kreta al snel aan bijvoorbeeld de lange Samaria kloof. Maar er zijn nog veel meer kloven op Kreta en deze zijn niet allemaal lang en moeilijk om door te wandelen. In Oost-Kreta ligt bijvoorbeeld de Cochlakies kloof tussen het gelijknamige dorp en het prachtige strand van Karoumes.

Deze kloof is niet zwaar of lang en is het laatste deel van de Europese wandelroute E4. De Chochlakies kloof is prachtig met een rijke flora, interessante geologie en heeft een gemakkelijk wandelpad. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Empasas kloof en hike

Empasas kloofwandeling Kreta: U kunt onderaan de kloof beginnen in het dorp Gonies vlak bij Mohos en Avdou (de weg naar het Lassithi plateau). Vanuit Gonies begint de wandeling naar boven. U kunt ook bovenin de kloof beginnen in Kera, het laatste dorp voor het Lassithi plateau. Als rondwandeling kunt u ook beide routes lopen.

Episkopi, Stamnoi, Aitania wandeling dorpentour Kreta: Een prachtig wandelgebied met een bezoek aan 3 bergdorpen. We wandelen door de natuur en door bergdorpen. We zien onderweg mooie kerken, het Griekse dorpsleven, Kretenzer cultuur en prachtige uitzichten over zee.

Fossielen kloof: Vanuit het dorp dalen we vrij snel af in een kloof. Dit is vrij brede kloof, met vele soorten stenen. Het is net een geologische grabbelton! Met wat geluk zien we schildpadden onderweg. We lopen langs een prachtige zandstenen wand waar vele fossielen in te zien zijn. Nadat we een stuk door de kloof gelopen hebben, lopen we via de olijfvelden, een dorpje en het strand terug naar Zorbas.

Ha kloof: Maakt deel uit van de E4-route bij Thripti, Kreta: Klimmen en wandelen in de kloof van HA (XA) en de kloof van Thripti op Kreta: twee dagen door de bergen op hoge bergplateaus. Het lijkt net of u elk uur door een ander jaargetijde wandelt. Dit is een prachtig wandelgebied langs de E4 route van Kavrousi. Van boven gezien is Ha een canyon, maar het is meer een uitgesleten kloof. Het is alleen maar mogelijk in groepsverband met de canyon club door de Ha kloof te klimmen. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Havgas kloof – wandelen op Kreta 2024

Havgas kloof: canyon Lassithi Kreta: Een bijzondere wandeling door de canyon van Havgas in Lassithi, niet te verwarren met de gelijknamige kloof Havgas bij het dorp Kalamafka. Deze kloof heeft een rivier met smeltwater van het plateau Katharos. Er komen maar weinig wandelaars. Dit is eigenlijk vreemd, want dit is een prachtige canyon met bijzondere uitzichten en mooie natuur.

Kalderimi: De naam van het dorp waar we al eerste heen lopen betekent ‘donker’, vanwege de nabijgelegen grot waar we niet zullen komen tijdens deze wandeling. Via een oude kalderimi, waar al honderden jaren mensen hebben gelopen nog voor wij in de auto’s zaten, lopen we door een bamboerivier en door een sinaasappel-/citroengebied naar een kerkje in het dorp.

We verlaten het dorp via zandpaden, door olijfvelden, op weg naar de picknick-plek. Na de lunch bij een verscholen kerkje tussen de pijnbomen lopen we langs een droogstaande waterval via landweggetjes naar een eeuwenoud dorpje met eigen waterbron waar de tijd heeft stil gestaan. Vanaf hier lopen we via een andere weg weer terug naar de auto.

Wandelen rond Kalami

Kalami wandeling (het verlaten dorp): Dit is een gemakkelijke wandeling van ongeveer 10 kilometer. We maken ook een dorpswandeling door dit verlaten geheimzinnige dorp en gaan aan het eind van de dag zwemmen en snorkelen in Psari Forada (gelegen aan de zuidkust van Kreta). Niveau van de Kalami wandeling: dit is een makkelijke wandeling, die voor iedereen goed te doen is en met niet al teveel hoogteverschillen. In de zomermaanden moet u wel een beetje oppassen voor de hitte. Het wandelpad (wandelen rond het dorp) is niet gemarkeerd, maar makkelijk te bewandelen.

Kounaviano kloof Kreta: De Kounaviano kloof ligt in centraal Noord-Kreta. U heeft echt eens zin om een wandelvakantie naar Kreta te boeken, maar u weet eigenlijk niet hoe u op de mooiste plekken terecht kunt komen. Hoe pakt u dat het beste aan?

Dat is niet moeilijk denkt u dan; gewoon het internet afspeuren en u vindt via websites als bijvoorbeeld TripAdvisor wel de plekken die anderen aanraden. Groot nadeel van deze speurtocht op internet, u komt vooral terecht bij toeristische trekpleisters van Kreta. Uiteindelijk is dat dan niet waar u naar op zoek bent. Wij zijn geen voorstander van toeristische trekpleisters. Daarom organiseren we zelf wandelvakanties op Kreta, zodat we u delen van het eiland kunnen laten zien waar anderen niet komen.

kritsa Kloof

Koxari, Hariso & Voritsi wandelpaden op Kreta: Deze wandeling is niet makkelijk te vinden, geheime weggetjes door olijfgaarden, dorpjes en langs een klooster. Deze wandeling wordt niet aangegeven met stippen of bordjes. We hebben regelmatig een mooi uitzicht over de zee. We wandelen door dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan.

Kritsa kloof: Deze kloof is echt een beleving! Het smalste stuk is maar 90 centimeter breed. De hoge rotsen aan beide kanten zijn indrukwekkend. De Kritsa kloof is een rondwandeling, dus u komt weer bij het begin van de kloof uit. Een wandelgebied in Noord- en Midden-Oost Kreta.

De wandeling gaat door een kloof, de mooie kloof van Kritsa. In het voorjaar en najaar heeft u kans op natte schoenen en sokken. De Kritsa kloof is in de winter een rivier. In de Kritsa kloof vindt u hoge rotspartijen. We lopen laag door de kloof waardoor we geweldig zicht hebben in deze oase van rust. De terugweg voert over een oud Romeins pad. De wandeling is 8-12 km.

Limnes wandeling

Limnes wandelen 5 dorpen en natuur: De wandeling begint in het gebied van Neapoli. De stad Neapoli was vroeger de hoofdstad van Lassithi, veel wegen gaan dus ook naar Neapoli. Dit gebied heeft veel kalderimi’s (vroegere ezelspaden) dwars door de natuur. Deze oude paden zijn soms van steen, maar het is altijd zoeken waar u heen moet, soms lopen we door een rivierbedding, dwars door een olijfveld, dan weer door een kleine kloof etc.. Hoe deden ze dat vroeger op de ezel? U passeert 5 dorpen: Limnes, Choumeriakos, Platipodi, Vrises en Nikithianos. Deze dorpen zijn niet allemaal makkelijk te vinden of bereikbaar. Dit gebied heeft veel landbouw en olijfbomen.

Mesonas Kloof

Martsalo kloof Zuid-Kreta: De wandeling gaat door de nog onbekende Martsalo kloof aan de zuidkust van Kreta (korte wandeling). Het ongewone landschap in de kloof wordt vooral gekenmerkt door de Kretenzische dadelpalm die hier groeit. De kloof is ongeveer  2 kilometer lang. Deze wandeling wordt gecombineerd met een snorkelexcursie.

Mesonas Kloof: Deze kloof ligt in het oostelijke deel van Kreta met regelmatig een prachtig uitzicht over de Baai van Mirabello. Grote delen van de wandeling gaan over een kalderimi, de oude verbindingswegen of eigenlijk ezelspaden op Kreta. Het is een behoorlijk pittige wandeling die begint bij het dorp Kavousi en gaat langs archeologische nederzettingen als Vrontas, Azoria en Kastro. Als u van de geschiedenis houdt, is deze omgeving zeker interessant om te bezoeken. Maar ook de natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met de vele verschillende bomen, planten en kruiden die hier groeien.

Mili kloof Rethymnon

Mili kloof op Kreta (Rethymnon): De Mili kloof is vrij makkelijk te bewandelen en begint in het dorp Xiro Chorio. De begroeiing van de kloof is werkelijk adembenemend. De hele omgeving lijkt op een jungle met vegetatie rondom, zelfs een stromend beekje ontbreekt niet. Het pad is een mooie oude kalderimi, waar vroeger veel gebeurd is. Naast de prachtige natuur ziet u onderweg overal oude huisjes waar niemand meer woont, inclusief een klein verlaten dorpje. Kerkjes zijn er ook meerdere malen te bewonderen.

Mirabello baai – Elounda Kreta

Mirabello Baai op Kreta: De Mirabello Baai in Oost-Kreta is de grootste baai op Kreta. De Venetianen hebben de baai deze naam gegeven, wat letterlijk ‘mooie baai’ betekent. De ligging van de baai speelde een belangrijke rol in de prehistorische kolonisatie van Kreta. Al sinds de Minoïsche tijd werden hier steden gebouwd vanwege het uitzicht op zee. Vijandige zeevaarders konden hier vandaan snel gespot worden. Wandelen in de Mirabello Baai op Kreta betekent genieten van de prachtige uitzichten en een mooie natuur.

Monastiraki wandeling op Kreta: Aan de zuidkust van Kreta is misschien wel de meest imposante kloof van het eiland, de Ha kloof. Canyoneers beschouwen het als de koning van de kloven van Kreta. De rivier die door deze kloof stroomt, ontspringt bij het dorp Thripti aan de oostkant van Kreta. Zonder professionele klimspullen en klimervaring is het niet mogelijk om door deze kloof te gaan.

Zelfs fanatieke onderzoekers mijden deze plek, door de 27 angstaanjagende watervallen. De hoogte van de rotswanden varieert van 200 tot 450 meter en bij sommige plekken op de bodem is de opening maar 30 centimeter. Naar boven toe staan de rotswanden verder uit elkaar; de opening van de kloof heeft een V-vorm. Het is net alsof de berg is opengescheurd.

Patsos kloof

Neraidogoula natuurwandelingen op Kreta : Een wandelgebied op Kreta met een van de belangrijkste ecosystemen van Kreta. Wandelen in een pijnbos is ook een hele ervaring, de blauwe lucht en het groen van de bomen heeft een betoverende werking. Het gebied ligt ingeklemd tussen de bergen. De top van de bergen is hier 2200 meter. Er zijn veel wandelpaden in het gebied. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Patsos kloof hiken en wandelen op Kreta: Een spectaculaire kloof, waar u veel zult moeten klimmen en klauteren. De Patsos canyon loopt door een prachtig wandelgebied op Kreta. De route door de kloof staat goed aangegeven. U wandelt langs en door riviertjes. Voor deze wandeling heeft u goede wandelschoenen nodig (eventueel een paar extra droge sokken), een rugzak en genoeg water. In de winter is er veel stromend water.

Pefki kloof Oost-Kreta: Tussen het dorp Pefki en het dorp Pisokaminos in het zuidoosten van Kreta Griekenland ligt een prachtige kloof verscholen. Deze kloof heeft wat meer bekendheid gekregen dankzij de steeds populairder wordende E4-wandelroute. De Pefki kloof in Oost-Kreta maakt namelijk deel uit van deze Europese wandelroute E4. Hoewel de belangrijkste bezienswaardigheid in Pefki zeker de kloof is, is het de moeite waard om wat tijd in het dorp door te brengen. Hier kunt u heerlijk dwalen door de smalle straatjes en genieten van de rust, eenvoud en pittoreske sfeer van het dorp. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Pefki kloof – oost Kreta

Pefki wandelen in de omgeving: Soms lijkt het wel of alle bezienswaardigheden op Kreta aan de noordkant en het westen van het eiland liggen. Niets is minder waar, want ook Oost-Kreta heeft een groot aantal mooie plekken om te bezoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de zuidoostkust prachtig wandelen in de omgeving van de Pefki kloof op Kreta. De kloof en het dorp Pefki danken de naam aan de vele dennenbomen die hier in de omgeving staan. Een bijzonder fenomeen, omdat de zuidkust van Kreta een erg droog en warm klimaat heeft. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Psiloritis bergwandelingen op Kreta: Deze wandeling is eigenlijk een zwaardere hike of bergwandeling naar de Psiloritis. De Psiloritis is de hoogste berg van Kreta met een hoogte van 2.456 meter. Deze berg noemt men ook wel de Ida berg. De Psiloritis ligt in midden Kreta in de provincie Rethymnon. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Richtis Kloof:  Tijdens de wandeling moet er op bepaalde plekken van de kloof flink geklommen en geklauterd worden. De gehele wandeling is maar 6 kilometer (rondwandeling is 12 km), maar op veel plaatsen moeten we door de wildernis zelf een weg maken. Halverwege deze kloof wandeling komen we een indrukwekkende waterval tegen met een vrije val van zo’n 40m.

kato Zakros

Rouvas kloof: Bergwandelen op Kreta Rouvas – Zaros: Een overzicht van de Rouvas kloofwandeling op Kreta. Welke wandelingen kunt u doen in de omgeving van Rouvas? Meer informatie over de rondwandeling in de Rouvas kloof, omschrijving E4-pad en meerdaagse wandelmogelijkheden naar Nida en Psiloritis. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Rozas kloof op KretaDe kloof Rozas heeft haar naam te danken aan de kleur van deze canyon.De prachtige rotsformaties van de Roza kloof zijn rose en rood. De afdaling is spectaculair, het uitzicht is mooier dan de Samaria kloof. Het is een diep uitgesleten canyon met veel verschillende planten en bloemen. ’s Morgens heeft u een geweldig uitzicht, u kunt de zee in de verte zien liggen. U kunt ook vanuit Kera de Ambelos kloof wandelen.

Samaria kloof: De bekendste kloof in Griekenland is de Samaria kloof op Kreta. De naam komt van het verlaten dorp Samaria in de kloof, dat op haar beurt de naam dankt aan de kerk van Oia Maria. Tijdens de Ottomaanse overheersing was het een schuilplaats voor rebellen en de lokale bevolking. In de kloof leven veel inheemse soorten planten en dieren, waaronder de wilde berggeit, de Kri-Kri. In 1962 wordt het gebied uitgeroepen tot nationaal park en sinds 1981 staat het park onder toezicht van UNESCO. Het smalste punt in de kloof wordt de IJzeren Poort genoemd. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Skalopatie wandeling

Sarakina kloof: Het wandelen van deze kloof is een uitdaging. U kunt in deze kloof een korte en een lange wandeling maken. De kloof is adembenemend mooi, er staat soms aardig wat water in de kloof. Het eerste deel van de wandeling is koel, het tweede deel kan in de zomer warm zijn.

Skalopatia wandeling: Een uniek natuurgebied op Kreta is Skalopatia. Deze wandeling gaat over een eeuwenoude kalderimi, dit is een oude verbindingsweg, die dwars door de natuur gaat. De ligging is centraal Kreta. We beginnen onze wandeltocht vanaf het dorpskafanion, waar vandaan we beginnen te wandelen over een stuk van 7, 12 of 20 kilometer.

Skotino: De naam van het dorp waar we als eerste heen lopen betekent ‘donker’, vanwege de nabijgelegen grot waar we niet zullen komen tijdens deze wandeling. Via een oude kalderimi, waar al honderden jaren mensen hebben gelopen nog voor wij in de auto’s zaten, lopen we door een bamboerivier en door een sinaasappel- en citroengebied naar een kerkje in het dorp.

We verlaten het dorp via zandpaden, door olijfvelden, op weg naar de picknick-plek. Na de lunch bij een verscholen kerkje tussen de pijnbomen lopen we langs een droogstaande waterval via landweggetjes naar een eeuwenoud dorpje met eigen waterbron waar de tijd heeft stil gestaan. Vanaf hier lopen we via een andere weg weer terug naar de auto.

E4 wandelen

Skopela kloofwandeling: De start is bij een oud klooster. Via een oud Venetiaans dorp en olijfvelden lopen we naar een volgend dorp. We lopen naar beneden naar een kloof. Na onze wandeling door de kloof lopen we via een bergpad terug naar het dorp. Via een oude verbindingsweg lopen we naar een prachtig olijfveld waar we lunchen. Na de lunch lopen we terug naar het klooster waar we de wandeling begonnen zijn.

Zakros kloof: Er zijn verschillende manieren om de kloof in te gaan, maar wij kiezen deze keer voor de avontuurlijke weg. Na een heerlijke overnachting in Kato Zakros bezoeken we eerst de archeologische opgravingen van Zakros. Het Minoïsche paleis van Kato Zakros is een van de vier Minoïsche paleizen van Kreta dat deels is opgegraven. Daarna lopen we langs de top van de kloof om vervolgens net voor Zakros de kloof in te gaan. Eenmaal beneden, lopen we door de kloof terug naar Kato Zakros. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden en kan alleen als tweedaagse wandeling gedaan worden.

Canyons en kloven op Kreta

Canyons op Kreta: Er is een groot verschil tussen wandelen, hiken en canyoning. Er zijn op Kreta canyons waar mensen met weinig wandelervaring gemakkelijk doorheen kunnen. Door te wandelen door de vele kloven en canyons ontdekt u de bijzondere natuur van Kreta.

Kloofwandelingen op Kreta: Een overzicht van de bekendste kloven die er zijn op Kreta. Op deze pagina vindt u vele bekende en onbekende kloven die er zijn op Kreta.

Fotoboek van wandelingen op Kreta: Op deze pagina vindt u een overzicht van onze wandelfoto’s. Door de jaren heen zijn het wel veel foto’s geworden. We hopen u een overzicht te geven van wat er er allemaal mogelijk is op Kreta voor een leuke wandelvakantie.

Wandel films

YouTube (wandel)films over Kreta: De laatste jaren hebben we vele (wandel)filmpjes gemaakt van alles wat we te bieden hebben op Kreta. Alle filmpjes zijn gemaakt in de zomer en de winter. Regelmatig zetten we er wel wat nieuws bij over wandelen op Kreta.

Meerdaagse wandelingen in Zuidwest-Kreta: Wandelmogelijkheden van 2, 3, 4 en 5 dagen met onderweg overnachten. Ook in combinatie met onze andere wandelingen.

Wandelen op Kreta – Outdoorvakantie op Kreta

E4 -Wandeling route op Kreta: wandelen van Sfakia naar Glyka Nera en Loutro. Phoenix door steek naar Aradena kloof, Marmara Beach, Agios Pavlos, Roumeli.

E4 Hiking Samaria – Lissos – Paleochora: Samaria kloof, Agia Roumeli, boot, Sougia, Agia Irini kloof, Sougia, Lissos kloof, Lissos opgraving, Paleochora, extra wandelmogelijkheden op diverse locaties op Kreta, bijvoorbeeld de Topolia kloof of Potamida Kreta.

E4 Zuidwest-Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochorawandelen over de E4 op Kreta: Sfakia (Hora Sfakion) – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara – Agia Roumeli – Samaria – Boot – Sougia – Lissos – Paleochora. Een wandeling van meerdere dagen en nachten. Afstand ongeveer 80-90 kilometer. Een wandeling waar u wel voor moet trainen. Niet zomaar even aan beginnen.

E4 Kato zakros wandelen op Kreta: In zee ligt een verzonken haven uit de Minoaanse tijd. Kato Zakros heeft mooie stranden en een paar tavernes, die ook in de winter open zijn. De kloof van Zakros (de doden vallei) is een makkelijke kloof, met veel mooi rotspartijen in een ongerepte wilde natuur. U wandelt in 8 kilometer naar het dorp Kato Zakros.

Active wandelvakanteis

Actieve outdoorvakantie op Kreta: Voor groepen en singles een geweldige outdoor vakantie op Kreta. Deze pagina is samengesteld uit de vele mogelijkheden die wij u bieden en is uitermate interessant voor actieve mensen!

Ook zijn er andere mogelijkheden voor combinatievakanties op Kreta: als u meer wilt dan alleen wandelen, kunt u ook een combinatie maken tussen fietsen en wandelen op Kreta. Klik voor meer informatie op: wandelen en fietsen op Kreta (MTB).

Hike en bike: avontuurlijke wandel- en fietstochten op Kreta: we hebben een aantal wandelingen en fietsroutes uitgezet. Hier geven we een overzicht van deze mogelijkheden voor een hike en bike-vakantie: avontuurlijke wandel- en fietstochten op Kreta. U kunt deze routes met ons wandelen en fietsen. Maar we hebben ook GPS-mogelijkheden om deze routes individueel te doen. Ook de gasten die vaker met ons gewandeld en of gefietst hebben, zullen aangenaam verrast worden door deze routes.

Elke dag nieuw wandel infomatie

Dagelijks nieuws uit KretaOp onze “Kreta Nieuws” pagina vindt u korte artikelen die een onderwerp met betrekking tot Kreta beschrijven

Excursies: Een pagina vol met vele excursies die u op Kreta kunt ondernemen.

Verblijf op Kreta voor wandelaars: Een overzicht van een combinatie van verblijf en wandelen. 

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com