Kritsa Kloof Kreta: Een wandelgebied in Noord- en Midden-Oost Kreta. De wandeling gaat door een kloof, de mooie kloof van Kritsa. In het voorjaar en najaar heeft u kans op natte schoenen en sokken. De Kritsa kloof is in de winter een rivier. In de Kritsa kloof vindt u hoge rotspartijen. We lopen laag door de kloof waardoor we geweldig zicht hebben in deze oase van rust. De terugweg voert over een oud Romeins pad. De wandeling is 8-12 km.

Kloof wandelen op Kreta

Deze kloof is echt een unieke belevenis! Het smalste stuk van deze kloof is maar 90 centimeter breed. De hoge rotsen aan beide kanten zijn indrukwekkend. De Kritsa kloof is een rond wandeling, u komt dus weer bij het begin van de kloof uit. Deze kloof kunt U ook makkelijk zelf ondernemen, maar let wel op, de bordjes die de route aangegeven in de Kritsa kloof zijn niet erg duidelijk. Wij nemen onze gasten altijd mee naar het einde van de kloof waar we een lunch doen, met minder weer gaan we door tot het dorp Tapes. Daarna lopen we over het pad boven langs de kloof terug.

kritsa hike

Deze wandeling is ongeveer 12 kilometer en is in de zomer en in de winter. bewandelen. Alleen nadat het heeft geregend in winter, is deze kloof minder goed te doen. Als het droog is, is deze kloof ook in de winter goed te bewandelen.  Er zijn bij twee diepere plekken in de kloof metalen beugels gemaakt, zodat u makkelijk boven het water blijft. In de zomer lopen we in Kritsa het laatste stuk volle zon, dus neem voldoende water mee. Moeilijkheid: we moeten klimmen en dalen , maar de Kritsa kloof is voor de meeste wandelaars geschikt.

Route van een rondwandeling op Kreta: U rijdt naar Agios Nikolaos en volgt de borden Kritsa. Voor het dorp gaat u naar rechts en volgt de weg tot u over een oude brug komt. Nadat U over de brug bent gereden, gaat U gelijk naar links. Na 200 meter parkeert u de auto. Dan begint de route links naar beneden.

Kritsa korte versie

Deze korte versie van de Krista kloof is maar 5-6 kilometer. Een heerlijke wandeling waar U moet klimmen en dalen, maar het is een makkelijke te organiseren wandeling. U wandelt de kloof in, daarna ziet U zo hier en daar staan ook bordjes, maar deze kloof wandeling het is niet moeilijk. Zolang u in de kloof blijft wandelen kunt u niet mis gaan. Na ongeveer 800-1000 meter komt u in het centrum van de kloof met prachtige rots wandel formaties.

Het smalste stuk is maar 90 centimeter breed. U kijkt aan beide kanten naar loodrechte, glad geslepen rotsen, die door de jaren heen uitgeslepen zijn. Na ongeveer 2 kilometer staat er een bordje met een gele en een rode wandelaar erop. Hier gaat u rechts door de bosjes naar boven. Daarna komt u op een pad en volgt u het pad rechts. Na ongeveer 2-3 kilomter na de bocht die naar links gaat, gaat u weer rechtsaf. U volgt dan de oude kalderini. Na 500 meter gaat het pad steil naar beneden. U komt dan weer bij het begin punt van de kloof uit. Eigenlijk loop u terug naar het beginpunt, boven de kloof langs. U ziet de kloof de gehele tijd rechts van u.

Langere kloof van Kritsa

Deze langere versie van de Kritsa kloof is 10-12 kilometer. Het begin van deze kloof wandeling is hetzelfde als de korte versie. Alleen waar U rechtsaf gaat bij het bordje met de gele en rode wandelaar, gaat u nu rechtdoor. U volgt de hele tijd de rivier of u wandelt langs de rivier. Onderweg komt u een paar maal hekken van beton ijzer tegen. Soms gaan deze makkelijk open, maar soms moet u even er langs lopen om een makkelijke doorgang te vinden, als u maar wel de rivier aanblijft houden.

Doe de hekken of afrasteringen elke keer weer zicht, dit doen we voor de schaapsherders, want de schaapsherders houden zo hun schapen bij elkaar. U blijft kronkelend de rivier volgen, u komt dan uit bij een grote steen, waar TAPES op staat. Dit is een berg dorp boven de Kritsa kloof. Als U naar dit dorp loopt, is de wandeling 2 kilometer langer, maar dan komt u wel uit in een leuk oud dorp. U kunt het dorp ook over slaan en dan loopt u een paar honderd meter door tot u rechts een pad omhoog ziet gaan. U volgt het pad parallel aan de rivier en de kloof, dan komt u vanzelf terug bij het begin punt van de kloof.

Omgeving van Kritsa

Het dorp Kritsa heeft een prachtig mooie Panagia Kerk (Heilige maagd). Deze werd gebouwd omstreeks de 14de en 15de eeuw. Het dorp Kritsa is ook leuk, gebouwd op een helling, met veel nauwe straatjes. Er is veel houtsnijwerk en andere handwerken te koop. Als U in dit dorp even weg van de toeristen straatjes loopt, dan ziet u nog iets terug van het oude Kritsa.

Vlakbij Kritsa: Lato

Lato is een Dorische nederzetting, die werd gesticht rond 800 voor Christus. Er zijn hier nog winkels die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Lato is het gehele jaar geopend.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.