Kreta griekenland reisadvies en omschrijving – Kreta informatieve omschrijving van het eiland: Een korte beschrijving van de bezienswaardigheden op Kreta; een pagina met veel kernpunten en foto’s.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving: Kreta is het meest zuidelijke en grootste eiland van Griekenland en heeft een Middellandse Zeeklimaat. Kreta is dusdanig groot dat er voor ieder wat wils te vinden is. Het eiland is verdeeld in vier provincies: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. De meest westelijke provincie is Chania. Een prachtige provincie met bekende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Samaria kloof, de stad Chania, de mooie stranden Balos en Elafonisi. Reizend in oostelijke richting volgt de provincie Rethymnon, waarvan zeker de stad Rethymnon de moeite van het bezoeken waard is. Het zijn vooral de pittoreske Venetiaanse haven en het oude Turkse stadsdeel wat de meeste bezoekers aantrekt.

Daarna volgt de provincie Heraklion met als de grote stad Heraklion, welke tevens de hoofdstad van Kreta is. Het opgegraven paleis van Knossos ligt net buiten deze stad. Aan de noordkust van deze provincie liggen de meeste toeristische badplaatsen. Het meest oostelijk ligt de provincie Lassithi met als hoofdstad Agios Nikolaos. Aan deze kant van het eiland zijn Spinalonga, het voormalig lepra-eiland en het palmenstrand Vai toch wel het meest bekend. De wegen zijn over het algemeen erg goed op Kreta en van west naar oost loopt een lange snelweg (E75). Bij de steden Chania en Heraklion is een internationaal vliegveld.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Algemene informatie over Kreta

ALGEMENE INFORMATIE KRETA Griekenland: Kreta is 260 kilometer lang, 60 kilometer op zijn breedst en 12 kilometer op zijn smalst (bij Ierapetra). De oppervlakte van Kreta is 8336 vierkante kilometer. Kreta heeft een mediterraan klimaat: hete, droge zomers en een natte winter met regelmatig zon, een soort Noord-Europese zomer. De kustlijn van Kreta is 1050 kilometer lang (omtrek inclusief alle baaien). De hoogste berg op Kreta is de Ida in het Psiloritis gebergte. Kreta bestaat uit drie bergketens: Psiloritis 2456 meter, Lefka Ori 2452 meter, Oros Dikti 2148 meter. En daarnaast bestaan er nog vele kleinere bergketens op Kreta. Op het eiland leven ruim 623.000 inwoners.

ECONOMIE VAN KRETA: Kreta is voor Griekenland een belangrijk landbouwgebied. Bijna 50% van de landbouw bestaat uit olijventeelt. Vijftien procent van de landbouw bestaat uit het telen van druiven. Hierdoor is de wijn- en rozijnenindustrie ontstaan. Kreta exporteert olijfolie, druiven, rozijnen, wijn en sinaasappels. Overigens heeft Kreta bijna geen andere industrie. Alle industrie op het eiland heeft voornamelijk te maken met landbouw en toerisme.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Plaatsen op Kreta die mooi zijn om te bezoeken

Hieronder volgt een kleine selectie van plekken, die mooi zijn om te bezoeken op Kreta (alfabetische volgorde):

AGIA GALINI Kreta: Een mooi, maar in de zomer drukbezocht dorp aan de zuidkust van Kreta. Het dorp is opgebouwd in de vorm van een amfitheater aan de voet van het Psiloritis gebergte. Het mondt uit in een gezellige, pittoreske haven, waar het zeker ook in de avond heerlijk vertoeven is.

AGIOS GEORGIOS Kreta: Agios Georgios is een leuk dorp met veel oude straatjes op het Lassithi Plateau. Het dorp heeft ook een folkloristisch museum. Net even buiten dit dorp ligt de ingang naar Limnakaros. In deze omgeving rijden wij ook onze Jeepsafari. Probeer echter niet op eigen houtje deze onverharde wegen uit! Het is een wirwar van onverharde wegen. De afgronden zijn er duizelingwekkend!

AGIA ROUMELI Kreta Griekenland: Agia Roumeli is voor velen het einde van de Samaria kloof (18 Km) en voor anderen het begin van een kleine tocht naar de nauwe doorgang van de kloof (3 Km). Vanuit Agia Roumeli varen boten naar Chora Sfakion, die de wandelaars van de Samaria kloof terugbrengen naar de bus.

In Agia Roumeli kunt u ook archeologische opgravingen bekijken. Aan de oostkant van de rivier ligt de archeologische opgraving “Tarra”. Tarra was eeuwen geleden een dorp met haar eigen valuta. De munten hadden aan de ene kant een afbeelding van een bij en aan de andere kant de afbeelding van een wilde geit. U kunt nog veel interessante opgravingen uit Tarra terugvinden in het archeologisch museum in Chania. Boven Agia Roumeli liggen twee oude Turkse forten, het eerste fort is makkelijk te bezoeken. Aan de voet van de Samaria kloof ziet u de oude tempel van Apollo Tharraeus.

AGIOS NIKOLAOS Kreta: Agios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Het is een leuke stad om doorheen te wandelen. Limni Voulismeni is een binnenmeertje in het centrum van de stad en naast de haven. Het meertje is 64 meter diep. Volgens de legende heeft de godin Athene in dit meer gebadderd. Langs het meertje zijn leuke terrasjes te vinden en van bovenaf heeft men een prachtig panoramisch uitzicht. Vanuit de haven vertrekken rond 10.00 uur boten naar het eiland Spinalonga.

AKROTIRI Kreta: Akrotiri is het schiereiland ten oosten van Chania en waar ook de luchthaven van Chania ligt, maar daar heeft u maar weinig last van. De plaats Souda met een grote handelshaven ligt aan de baai van Akrotiri. Er zijn op Akrotiri veel oude kloosters, die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Een bezoek aan het klooster Agia Triada is zeker een aanrader. Dit klooster is in de 17de eeuw gebouwd door twee Venetiaanse monniken, die zich bij het Orthodoxe geloof hadden aangesloten. Tot ongeveer 50 jaar geleden, was dit nog een school waar alleen godsdienstles gegeven werd.

ANOGIA Kreta: In Anogia wonen veel schaapsherders en het maken van kaas en andere tradities worden hier hoog in het vaandel gehouden. Om deze reden bezoeken toeristen graag dit dorp. Inwoners van Anogia zijn al snel aan hun traditionele klederdracht te herkennen. Vooral de mannen dragen met trots zwarte kleding, zwart leren laarzen en een grote snor. Uit deze omgeving komen veel dansers en Lira (soort viool met 3 snaren) spelers. Het dorp ligt aan de noordelijke voet van de Ida op een hoogte van 780 meter.

ANO VIANNOS Kreta: Ano Viannos is een leuk dorp, eigenlijk is het een lange straat. De straatjes naast de hoofdstraat zijn echt een bezoek waard. In het dorp staat een grote plataan met een gezellig terras er omheen.

ARKADI: Het klooster van Arkadi is een belangrijk heiligdom voor Kreta. Hier kozen in 1866 priesters, vrouwen en kinderen voor de dood. Toen de Turkse overmacht de poorten van dit klooster bereikte, kozen zij er voor zich niet over te geven en offerden zichzelf op door het kruitmagazijn te laten ontploffen. Arkadi diende in de tijd van de Turkse overheersing als een illegale school voor Kretenzer cultuur en godsdienst.

BALOS Kreta: Dit is misschien wel het mooiste strand aan de Middellandse zee. In dit gebied leven de grote Caretta Caretta zeeschildpadden. Balos ligt op het schiereiland Gramvousa.  Balos heeft echt een hagelwit zandstrand en turquoise gekleurd water.

CHANIA Kreta: Chania bevindt zich 145 kilometer ten westen van Heraklion. De stad heeft 60.000 inwoners en het is een prachtige stad om eens te bezoeken. Chania was vroeger de hoofdstad van Kreta, tegenwoordig is dat Heraklion. Het zijn voornamelijk de Venetiaanse en Turkse elementen die de stad sieren en een fijne sfeer geven. Het oude centrum heeft Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken, ieder met een eigen sfeer. De Venetiaanse haven met de vuurtoren in het fort Firkas uit 1629 en de leuke terrasjes rondom is een heerlijke plaats om in de middag en avond te bezoeken. De oude Venetiaanse huizen die hier nog rond de haven staan, zijn prachtig gerenoveerd.

Er zijn nog meer interessante bezienswaardigenheden in Chania, waaronder het archeologisch museum, het zeevaartmuseum, de Markthal en de Minoïsche villa. U kunt in Chania ook een aantal prachtige kerken bezoeken, zoals de Agios Nikolaos kerk, de kathedraal en de moskee van Hassan Pasja.

CHERSONISSOS Kreta: Chersonissos is de drukste toeristenplaats van Kreta. Als u van rust houdt, moet u hier niet zijn! Het is een leuk plaatsje om uit te gaan, de hoofdstraat bestaat vooral uit winkeltjes, disco’s, bars en restaurants. De oude dorpjes Koutouloufari, Piskopiano en Oud Hersonissos zijn een bezoekje waard, die boven Chersonissos liggen, zijn zeker een bezoekje waard. Deze hebben nog een echte traditionele Griekse uitstraling en u kunt er heerlijke taverna’s en terrasjes vinden.

CHRISSI Kreta: Chrissi is een prachtig eiland, waar u heerlijk kunt rondwandelen of kunt genieten op het strand. Het is een eiland met prachtige zandstranden en is een paradijs voor snorkelaars. Chrissi dankt zijn naam (gouden) aan het fijne gouden zand, dat overal op het eiland ligt. De zee rondom het eiland heeft meerdere tinten blauw. U vertrekt vanuit Ierapetra met de boot naar dit mooie eiland. De bootreis is ongeveer een uur (10 uur vertrek vanuit de haven van Ierapetra). U komt om 11 uur aan op Chrissi en u vertrekt om 16.00 uur weer naar Ierapetra waar dan u rond 17.00 uur terugbent.

DIA Kreta: Dia is een onbewoond eiland voor de kust van Kokkini Hani en dus perfect te zien vanaf onze accommodatie. Dia is een natuurreservaat voor de beschermde Kri-Kri geiten. Er gaan dagelijks diverse boot tochten naartoe. Rond het eiland Dia zijn er leuke baaitjes om te zwemmen en te snorkelen.

DIKTI GROT Kreta: Vanaf het Lassithi Plateau rijdt u naar het dorp Psychro. Bij dat dorp is de Dikti grot, waarvan gezegd wordt dat het de geboorteplaats van de oppergod Zeus is. Volgens de mythe is Zeus in deze mooie grot geboren en opgegroeid door nimfen. U kunt op een ezel naar de grot toegaan, maar ook te voet kunt u er redelijk makkelijk komen.

DIONISSI Kreta: Dionissi is een trekpleister voor vogels die naar Afrika afreizen in de winter. Het is een kleine eilandengroep voor de kust van Sitia.

ELAFONISI Kreta: Elafonisi behoort officieel tot een van de mooiste stranden van Kreta. Een prachtig wit zandstrand met hier en daar een roze gloed, wat komt door het gruis van de schelpen. Elafonisi is een beschermd natuurgebied. In de zomer is het er erg druk, maar in het voor- en naseizoen is het er heerlijk. Er bevinden zich eilandjes waar u door het water naartoe kunt lopen. Het water is hier azuurblauw en zorgt voor een prachtig panorama.

ELOUNDA Kreta: Elounda is een toeristische trekpleister en van origine een vissersplaats. In de zomer gaan hier vandaan meerdere keren per dag boten naar het eiland Spinalonga. Voor de kust ligt de verzonken stad Olous, rond 200 jaar v.Chr. een belangrijke havenstad. Door een verandering van de zeespiegel verdwenen hier de huizen onder water. In Elounda werd eind jaren 70 de film: “Who pays the ferryman” opgenomen. De stad heeft hier veel bekendheid door verkregen en eigenlijk daardoor ook heel Kreta.

FESTOS Kreta (PHAISTOS) : Zestig kilometer ten zuiden van Heraklion vindt u de opgravingen van het Minoische paleis Phaistos (2200-1700 v. Chr.). Hier is de beroemde schijf van Phaistos gevonden. De tekens op deze schijf zijn tot op de dag van vandaag nog nooit ontcijferd!

FODELE Kreta: In Fodele werd de beroemde schilder “El Greco” geboren. U kunt hier het “El Greco” museum bezoeken. Oude Griekse vrouwtjes verkopen hier handgemaakte kleedjes en in de hoofdstraat vindt u diverse terrasjes.

FOURFARAS Kreta: Fourfaras is een dorp in de regio van Rethymnon en is het vertrekpunt voor wandelingen naar en rond de Psiloritis berg. Bij Fourfaras loopt ook een deel van het E4 wandelpad. Verder vindt u hier een kerk met 14de eeuwse resten van fresco´s.

FRANGOKASTELLO Kreta: Frangokastello is een vesting uit de tijd van de Venetianen en ligt aan de zuidwestkust van Kreta. De vesting werd in 1371 gebouwd en is meerdere malen het toneel van bloederige gevechten geweest. De ligging aan zee is prachtig. Vanaf het strand ziet u de vesting liggen. Het is mogelijk om de vesting te bezichtigen.

GAVDOS Kreta: Gavdos is een klein eiland zo’n 50 kilometer uit de kust van Paleochora in zuidwest-Kreta (Gavdos is het meest zuidelijke punt van Griekenland). Er gaan dagelijks boten naar toe. Het eiland heeft rond de 150 bewoners. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

GONIAS MARIA Kreta: Gonias Maria is een klooster in het zuidoosten van het schiereiland Rodopos. Het klooster was in eerste instantie in de 9de eeuw gebouwd, maar na verwoesting weer herbouwd rond 1620. De Venetiaanse invloeden zijn vandaag nog duidelijk te zien.

GORTYS Kreta: In Gortys, ook wel Gortyna genoemd, werd door de Doriers in de 8ste eeuw voor Christus al een stad gesticht. Hier vindt u delen uit de Romeinse tijd, maar ook uit de 6de eeuw na Christus. Gortys is beroemd geworden in 1884 door de ontdekking van het zogenaamde Stadsrecht van Gortyn, inscripties uit de 5e eeuw v.Chr.. Deze zijn nog de enige nog bestaande codificaties van oud-Grieks recht van enige omvang. Het gaat hier echter niet om een wetboek in strikte zin, maar een verzameling van juridische beschikkingen over uiteenlopende kwesties inzake burgerlijk- en strafrecht, die zeker tot de 7e/6e eeuw v.Chr. teruggaan. Gortys ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Knossos, niet ver van Festos.

GOURNIA Kreta: Gournia is een opgegraven Minoïsch paleiscomplex uit 1600 voor Christus. Dit is een van de weinige Minoïsche vindplaatsen, die geheel blootgelegd is.

GRAMVOUSA Kreta: Gramvousa is een noordwestelijk aan Kreta gelegen schiereiland. Het ligt met enkele zandbanken vast aan Kreta. Hier ligt ook het witte zandstrand Balos met ondiep en lichtblauw gekleurd water. Het is voor velen een soort paradijs op aarde.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Heraklion is de hoofdstad van Kreta

HERAKLION Kreta: Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Heraklion heeft ruim 175.000 inwoners en de stad groeit nog steeds. Vanuit de haven varen dagelijks boten naar meerdere bestemmingen in Griekenland, maar ook daar buiten, zoals Italië. De Venetiaanse vesting, de oude stadsmuren, het arsenaal en de Chania poort zijn het bezoeken waard! Er zijn ook leuke winkels en uitgaansgelegenheden in het centrum van Heraklion. Elke zaterdagochtend is er een zigeunermarkt aan de rand van het centrum in Heraklion. U kunt hier terecht voor groente en fruit, maar de zigeuners verkopen hier ook kleding en stoffen. In het archeologisch museum in Heraklion kunt u veel vondsten uit Knossos, Malia, Zakros en Festos bewonderen. Als u een bezoek aan het archeologisch museum overweegt, bezoek dan eerst het paleis van Knossos. U krijgt dan een veel beter beeld van alle vondsten van Knossos.

Verder is het graf van Nikos Kazantzakis ook een mooie plek om te bezoeken. Op zijn grafsteen staat zijn eigen spreuk “ik vrees niets, ik hoop niets, ik ben vrij”. Het uitzicht vanaf het graf is prachtig. U ziet de stad en het berglandschap rond Heraklion. Nikos Kazantzakis werd op 18 februari 1883 in Heraklion geboren. Een filosoof die studeerde in Athene en Parijs. Hij is kort minister geweest na de repatriëring van Griekenland. Daarna trad hij in dienst van UNESCO. Nikos Kazantzakis schreef diverse boeken. Het bekendste is Zorbas de Griek, wat later ook verfilmd is. In 1952 werd hij voorgedragen voor de Nobelprijs. In 1957 werd hij onder grote belangstelling begraven in Heraklion.

Vanuit Heraklion vertrekken er bussen over het hele eiland. Dit is het grootste busstation van Kreta. Het busstation ligt tegenover de haven aan de rand van het centrum van de stad. Het vliegveld van Heraklion is één van de drukste in Griekenland, vooral in het hoogseizoen. In de winter is het er heerlijk rustig.

IDA BERG Kreta (PSILORITIS): De Ida is de hoogste berg van Kreta met een top van 2456 meter. De Naam Ida komt heel vaak voor in kruiswoordpuzzels. De naam van de top wordt ook wel eens Psiloritis genoemd, maar dit is eigenlijk de naam van de bergketen.

IERAPETRA Kreta: Ierapetra is een redelijk grote stad in Zuidoost-Kreta. Het is een gewild vakantieoord. In de haven van de stad staat een Venetiaans kasteel. Even buiten de boulevard liggen een paar mooie stranden. Er gaan dagelijks boten naar het prachtige eiland Chrissi, dat praktisch onbewoond is. Er zijn alleen wat taverna’s, die voornamelijk overdag geopend zijn. Het is de moeite waard om hier heen te gaan als u van snorkelen en zonnebaden houdt.

KAMARES GROT Kreta: De Kamares Grot is een grot op 1500 meter hoogte, waar veel vondsten uit de minoische tijd zijn gedaan. De grot ligt vlakbij het gelijknamige dorp, in het zuidelijke deel van Centraal-Kreta. U kunt deze grot voornamelijk bezoeken in de zomer, maar soms ook in de winter als de weersomstandigheden het toelaten.

KERA Kreta: Langs de weg richting het Lassithi Plateau ligt de plaats Kera, vernoemd naar het beroemde Kera Kardiotissa klooster. Het klooster werd gebouwd aan het begin van de 14de eeuw. Zeker in de wintermaanden kan men hier in alle rust genieten, in de zomer daarentegen kan het er druk worden met toeristen.

KNOSSOS Kreta: Knossos is het grootste Minoïsche paleiscomplex. Het paleis werd gebouwd rond 2000 voor Christus. Vermoedelijk werd het paleis verwoest door de vulkaanuitbarsting van Santorini, omstreeks 1450 voor Christus. Knossos is opgegraven door de Engelsman Sir Arthur Evans. Helaas heeft hij ook veel fantasie gebruikt met de wederopbouw van Knossos. Het labyrint en de Koningszaal zijn nog geheel intact. Knossos is het hele jaar door geopend. Als u in de winter op vakantie komt op Kreta, kunt u hier in alle rust rondlopen.

KOKKINI HANI Kreta: NIROU HANI: Net buiten Kokkini Hani, ligt de Minoïsche villa Nirou. Deze villa dateert uit 1500 voor Christus. Het moet de villa geweest zijn van een belangrijk leider uit de Minoïsche tijd, hoogstwaarschijnlijk een priester.

KRITSA Kreta: Het dorp Kritsa heeft een prachtig mooie Panagia Kerk (Heilige Maagd Maria). Deze werd gebouwd omstreeks de 14de en 15de eeuw. Het dorp Kritsa is traditioneel en gebouwd op een helling, met veel nauwe straatjes. Er is veel houtsnijwerk, weef en andere handwerken te koop. Loop in dit dorp even weg van de toeristische straatjes. Dan ziet u nog iets terug van het oude Kritsa.

LASSITHI Kreta: Lassithi ligt 50 kilometer ten oosten van Heraklion in het Dikti gebergte. Het is een bergplateau op een hoogte van bijna 1000 meter. Lassithi wordt ook wel de graanschuur van Kreta genoemd. Eens draaide hier duizenden witte windmolens om het water uit de grond te pompen. Deze werden in de jaren 60 vervangen door dieselmotoren. Nog steeds is Lassithi de moeite waard voor een bezoek. Dankzij de vruchtbare grond draait de landbouw draait hier nog steeds op volle toeren. Langzaam komen de witte windmolens weer terug om het karakter van het oude Lassithi weer te laten herleven.

LATO Kreta: Lato is een Dorische nederzetting, die werd gesticht rond 800 voor Christus. Er zijn hier nog winkels die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. Lato is het gehele jaar geopend en ligt een paar kilometer van Kritsa. Het kijkt uit over de Baai van Mirabello.

LOUTRO Kreta: Loutro is nog een van de weinige plaatsen aan de zuidkust van Kreta, die alleen over zee bereikbaar zijn. Loutro passeert men na het lopen van de Samaria kloof. Maar het is echt de moeite waard om er op eigen gelegenheid naar toe te gaan. Dat zal dan wel te voet moeten of met een boot. Prachtig blauw water, leuke taverna´s en er is zelfs plek om te overnachten!

MALIA Kreta: Malia is een druk toeristenoord. Malia was één van de eerste grote toeristische plaatsen van Kreta. Er komen hier heerlijke bananen vandaan. Even buiten Malia liggen de opgravingen van een Minoïsche paleis, dat dateert uit 1900 voor Christus. Waarschijnlijk was dit het buitenverblijf van de Koning Minos.

MATALA Kreta: Matala was in de oudheid de haven van Festos. Tegenwoordig is Matala een gezellige badplaats om te bezoeken, gelegen in een baai. Matala is vooral bekend vanwege de krijtrotsen waarin in het Neolithicum talrijke holen zijn aangelegd. Deze holen, die u kunt bezichtigen, werden in de jaren 60-70 bewoond door de hippies. De hippies wonen er tegenwoordig niet meer, maar het dorp heeft wel nog steeds de Flower Power sfeer.

MESSARA Kreta: Messara is de grootste hoogvlakte van Kreta en bevindt zich in het zuiden van Kreta. Er staan hier veel plastic kassen waar bloemen, komkommers, tomaten, meloenen en bonen groeien. De olijfolie uit deze streek wordt vaak de beste ter wereld genoemd. In de oudheid was Messara al de graanschuur van Kreta. U kunt Messara het hele jaar bezoeken, zeker in de winter is het erg mooi door alles wat er groeit en bloeit.

MILATOS Kreta: Milatos is van oorsprong een vissersdorp. Er is echter nu wel veel veranderd. Er staan net als overal op Kreta tegenwoordig ook appartementen. Maar Milathos is leuk om naartoe te gaan, zeker als u graag verse vis eet! Net buiten het het dorp is een grot, die wat hoger gelegen is. Het is een leuke wandeling naar de grot, waar u gewoon in kunt gaan. Het is wel handig om een kleine zaklamp mee te nemen.

MIRES Kreta: Deze redelijk grote plaats is het agrarisch centrum van de vlakte van Mesara.

MOHOS Kreta: Mohos is een bergdorp voor Lassithi. De rit naar dit dorp vanuit Stalida is werkelijk prachtig. U heeft een uitzicht over de gehele baai van Chersonissos, Stalida en Malia. Op het centrale plein van het dorp staat een prachtige kerk met diversen taverna’s er omheen. Het dorp heeft een overheerlijke landwijn.

NEAPOLI Kreta: Dit is de bestuurlijke hoofdstad van Lassiti. Een plaats zonder echte bezienswaardigheden. Maar toch wel even leuk om er even doorheen te rijden.

OMALOS Kreta: Omalos is een klein dorpje in de Witte Bergen (Lefka Ori), maar met de naam wordt er eigenlijk verwezen naar de hoogvlakte van Omalos; het Griekse woord omalo betekent vlak, regelmatig of glad. Omalos ligt 38km ten zuiden van Chania en op een hoogte van ongeveer 1000 tot 1200 meter. Het plateau bedekt een oppervlakte van 15 km2. Door het iets minder hete klimaat hier en de vruchtbare grond, wordt deze hoogvlakte veelal gebruikt voor het cultiveren van verschillende graansoorten en aardappelen.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Grotten, kloven, dorpjes… teveel om op te noemen

PALEOCHORA Kreta: Het plaatsje Paleochora is gebouwd op een schiereiland met aan twee kanten van het dorp zee. Aan de westkant van het dorp is een heel breed zandstrand en aan de oostkant is een kiezelstrand. Op de boulevard zijn er veel leuke taverna’s en kleine barretjes. In de avonduren is de centrale weg afgesloten voor auto’s, dus u kunt in alle rust genieten van een hapje en een drankje. Op de berg in het dorp ligt een prachtige Venetiaanse vesting. Vanuit de haven gaan er dagelijks diverse boten onder andere naar Sougia, Agia Roumeli, Sfakia, Loutro, Elafonisi en het eiland Gavdos. Het is een heerlijke plek in het zuiden van Kreta.

PREVELI Kreta: Preveli is een prachtig mooi klooster, gebouwd boven de zee. Het oude klooster is gebouwd aan de oever van de rivier Megalopotamos. Dit is een verlaten klooster (Kato Preveli). Langs de rivier op groeien palmbomen en oleanderstruiken. Hier kunt u de mooiste foto´s maken, het is echt een prachtige plek.

PSYCHRO Kreta: Bij het Lassithi Plateau en het dorp Psychro ligt de prachtige Dikti grot, waarvan gezegd wordt dat het de geboorteplaats van de oppergod Zeus is. Volgens de mythe is Zeus in deze mooie grot geboren en opgegroeid door nimfen. De tocht naar de grot duurt ongeveer 25 minuten als u te voet gaat, maar u kunt ook een ezel nemen. In de grot daalt u 70 meter naar beneden (neem een zaklamp mee!).

RETHYMNON Kreta: Rethymnon is een grote stad in west Kreta. Het is ook de hoofdstad van het district (provincie) Rethymnon. Rethymnon ligt tussen Heraklion en Chania. Het heeft een mooie Venetiaanse haven, nauwe straatjes, oude minaretten en oude stadsmuren. Rethymnon heeft veel Neoclassistische, Venetiaanse en Turkse invloeden. Rethymnon heeft ook een archeologisch museum. Bezoek ook eens de kerk en het plein van de vier martelaren. Vanuit de haven vertrekken er diverse boten naar Griekse eilanden. Er gaat ook regelmatig een boot naar Santorini.

SAMARIA Kreta: De Samaria kloof is de beroemdste kloof van Kreta. Elk jaar wandelen er veel toeristen door de Samaria kloof. De Samaria kloof is beschermd natuurgebied en alleen toegankelijk vanaf mei tot oktober. In de winter staat de Samaria kloof onder water, dus helaas niet toegankelijk voor wandelaars. Het is een indrukwekkende kloof met hoge rosten aan beide kanten van de kloof. De kloof begint bij het Omalos Plateau. De kloof is 18 kilometer lang en eindigt in Agia Roumeli. Trek voor deze wandeling stevige schoenen aan!

SFAKIA Kreta (CHORA SFAKION): Het is een prachtig dorp met veel geschiedenis aan de zuidwestkust van Kreta. Chora Sfakion is de enige plaats in heel Griekenland welke nooit door een vijandige macht bezet is geweest. Oude mannen zitten hier trots op een stoel in de traditionele zwarte kleding van deze omgeving. Chora Sfakion is vooral bekend als de haven waarheen bezoekers van de beroemde Samariakloof vanaf het eindpunt Agia Roumeli per boot worden vervoerd.

SITIA Kreta: Sitia is de meest oostelijke stad aan de noordkust. De stad heeft een haven met bootdiensten naar Piraeus, Santorini, Rhodos en in de zomer meerdere diensten naar diverse andere eilanden. Er is een Venetiaans kasteel. De belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bevolking, is de olijfolie van hoge kwaliteit. Daarnaast worden er in de omgeving van Sitia worden veel druiven verbouwd. In Sitia is ook een klein archeologisch museum. Langs de waterkant is een gezellige boulevard met meerdere restaurants en koffietenten. Als u op weg bent naar Vai, is het zeker een fijne plek om een korte pauze te houden.

SKOTINO GROT Kreta: De Skotino grot ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van Kokkini Hani. Het is een prachtige grot. De grot is te voet goed bereikbaar. De grote grot is een belangrijk heiligdom uit de Minoïsche tijd. De grot werd bestudeerd door de archeoloog Sir Arthur Evans, die ook het paleis van Knossos opgroef. Hij beweerde dat de grot een deel van het Labyrint behorend bij Knossos moet zijn. Op 26 juli wordt hier een volksfeest gevierd ter ere van de kerk, die bij de ingang van de grot staat.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Van toeristische tot onbekende plekken

SOUDA Kreta: Souda is een grote natuurlijke baai, waar veel marineboten liggen. De plaats Souda ligt aan de baai van het schiereiland Akrotiri aan de noorwestkust van Kreta. Souda heeft een grote haven en is eigenlijk de handelshaven van Chania. De bootdienst Piraeus – Chania komt hier ook aan, de dagelijkse verbinding met het vasteland van Griekenland.

SPINALONGA Kreta: Een mooi eilandje in de golf van Mirabello. Vooral de rijke geschiedenis van het eiland maakt het een bezoek meer dan waard. Hier lopen de bouwstijlen van tijd tot tijd door elkaar. Venetiaanse, Turkse en Griekse bouwstijlen en invloeden zijn hier te bewonderen. In de meest recente geschiedenis diende het eiland als een leprakolonie. In 1957 verliet de laatste bewoner het eiland. Er gaan vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Plaka regelmatig diverse bootdiensten naar het eiland.

THRAPSANO Kreta: Dit dorp staat bekend om de mooie pottenbakkers kunst. Hier worden nog volgens traditie potten gebakken; allemaal handwerk en zoals ze in de Minoïsche tijd ook geproduceerd werden. Zelfs de ovens, om de potten te bakken, worden volgens traditie met vuur op temperatuur gebracht.

TIMBAKI Kreta: Timbaki is een kleine stad ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Heraklion. Het is gelegen op de relatief vlakke en groene Messaravlakte en het is een centrum voor landbouw. In het gebied zijn veel kassen te vinden, waarin onder andere tomaten, meloenen en artisjokken verbouwd.

TOPLOU Kreta: Op de route van Sitia naar Vai in het meest oostelijke deel van Kreta vindt u Moni Toplou. In het dorp Toplou staat een prachtig klooster (Moni), dat aan de buitenkant er meer uitziet als een vesting. Het klooster dateert uit de 15de eeuw. Binnen de muren ziet u de prachtige kerk “Panagia Akrotiriani” met een icoon uit 1700. Het plaatsje Toplou ligt tussen Sitia en Vai.

VALLEI DER DODEN Kreta: Door deze vallei kunt u een wandeling maken, die begint in vanaf het centrum van het dorp Zakros in Oost-Kreta (vraag om ons om meer informatie). De naam van de kloof is afgeleid van alle nissen en rotsspleten in de kloof. Hier werden in de pre-christelijke tijd de doden begraven.

VAI Kreta: Het palmenbos, deels langs het strand en voor het grootste gedeelte landinwaarts, is een beschermd natuurgebied sinds 1973. Het zijn dadelpalmen en de historie van het bos gaat terug naar de tijd dat Egyptische soldaten hier dadels aten. In de jaren 70 is Vai beroemd geworden door de opname van de Bounty commercial. In de zomermaanden is het hier erg druk, maar in de winter kunt u genieten van de natuurlijke schoonheid.

WITTE BERGEN Kreta: De Griekse naam voor deze witte bergen is “Lefka Ori”. Deze bergen zijn gedurende de winter altijd wit dankzij de sneeuw. Zelfs tot begin juni ziet u hier van grote afstand de witte vlakken sneeuw. Het is een ruig gebergte. De kloof van Samaria loopt hier doorheen.

ZAKROS Kreta: Zakros is één van de vier Minoïsche paleizen van Kreta en ligt aan de oostkust. Rond 1600 voor Christus lag hier de grootste vloot uit die periode. De beschermde haven was vanuit strategisch oogpunt belangrijk voor de handel naar het oosten. Er wordt hier nog steeds gegraven door archeologen. Tot op heden is hier al heel veel gevonden uit de Minoïsche tijd.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.