Stedentrip naar Heraklion Kreta Griekenland

Stedentrip naar Heraklion Kreta Griekenland: Een stedentrip in Europa is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Daarbij denkt men vooral aan de meest populaire steden zoals Barcelona, Rome en Parijs. Maar een stedentrip naar Heraklion is zeker ook een echte aanrader. Heraklion is de hoofdstad van Kreta, het meest zuidelijk eiland van Griekenland. Het is een levendige stad waar binnen de stadsmuren haar oude karakter goed bewaard is gebleven. Dankzij het milde klimaat is het zelfs in de winter in Heraklion heerlijk om door de stad te wandelen. Tijdens de warme zomermaanden is het warm in de stad, maar dan kunt u bijvoorbeeld op het heetst van de dag een museum bezoeken.

De geschiedenis van Heraklion in het kort

In de Minoïsche tijd lag er op de plaats van Heraklion een kleine voorhaven van Knossos. De plaats kreeg de naam Herakleia. In de 9de eeuw bouwden de Arabieren er een vesting, omgeven door een brede en diepe gracht, die nu nog op verscheidene plaatsen te zien is. In 961 heroverde Byzantium de stad. Onder het bewind van Venetië (1204-1669) heette de stad Candia. Venetië verfraaide de stad met kerken en andere gebouwen. Een deel daarvan is nu nog te bewonderen; de oude binnenhaven en het fort, de loggia, enkele kerken, de fontein op het Leeuwenplein en de vestingmuren.

In 1669 viel de stad in handen van de Turken die aan de stad de naam Megalo Kastro (grote vesting) gaven. Daarmee begon een tijd van economisch en cultureel verval, een tijd van onderdrukking en verzet. In 1832 kreeg de stad de naam Heraklion. Nieuwe bloei zette zich in na 1913, toen Kreta een deel van Griekenland werd. De stad heeft wel harde klappen te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat is er te doen in Heraklion

Er is enorm veel te doen in Heraklion, van een bezoek aan archeologische opgravingen of een museum tot uitgebreid winkelen in het centrum van de stad en lekker op een terras in de zon zitten. Kreta wordt gezien als het geboorteland van de Europese beschaving en zit nog steeds boordevol oudheid. Aan de rand van de stad ligt de archeologische opgraving van Knossos en in het centrum is het archeologisch museum van Heraklion. In de oude binnenhaven met vissersboten kunt u zich wanen in de tijd dat de Venetianen heersten op Kreta. Hier is het indrukwekkende Venetiaanse fort van Heraklion, Koules en ook een deel van de stadsmuur is hier goed te zien. Het natuurhistorisch museum is heel interessant om meer over de flora en fauna van Kreta te leren of misschien heeft u meer interesse in het historisch museum van Heraklion.

Het stadcentrum van Heraklion

Vanuit de binnenhaven leidt de 25 Augustusstraat u naar het centrum van de stad. Deze weg is niet meer voor auto’s toegankelijk en er zijn hier veel leuke winkels te vinden. Het is hier een aaneenschakeling van mooie gebouwen, zoals het gebouw van Minoan Lines, de loggia en de Basiliek van Agios Markos. Aan deze weg staat ook de imposante Agios Titos kerk, die altijd open is om te bezichtigen. Deze kerk was door de Turken omgebouwd tot moskee en daarvan zijn de resten nog zichtbaar. De weg komt midden in het centrum uit bij het Venizelosplein, beter bekend als het Leeuwenplein. Dit omdat er de Morosini fontein staat, waar het water uit leeuwenmonden loopt. Rondom de fontein zijn gezellige terrasjes. Vanuit dit plein kunt u meerdere richtingen op om te winkelen.

Als u 50 meter verder doorloopt vanaf het Leeuwenplein, komt u bij de Agora van Heraklion, oftewel het marktstraatje. In deze straat hebben de winkeltjes hun goederen buiten te koop liggen op grote tafels. Het is een gezellige kleine markt waar alles te koop is, van etenswaren tot souvenirs. De Agora is iedere dag geopend, behalve op zondag. Als u liever een grotere markt bezoekt, kunt u bijvoorbeeld naar de zigeunermarkt op zaterdag. Deze is net buiten het stadscentrum van Heraklion.

Pleinen in Heraklion

Het maakt niet uit op welke dag u in het centrum van Heraklion komt of op welk tijdstip, er is altijd een gezellige drukte. Veel straten komen uit bij een plein en daar is dan altijd wel een terrasje te vinden om wat te eten of te drinken. De meest bekende pleinen van Heraklion zijn het eerdergenoemde Leeuwenplein en het Vrijheidsplein – Platia Eleftherias. Op het plein staat het beeld van de onbekende soldaat en op een zuiltje het borstbeeld van de bekende schrijver Nikos Kazantzakis.

Aan de rand van het plein staat het standbeeld van Eleftherios Venizelos, de belangrijkste Griekse staatsman van het begin van de 20ste eeuw. Tijdens zijn politieke carrière slaagde hij erin (1913) om Kreta herenigd te krijgen met de rest van Griekenland. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht tot aan de haven van Heraklion. Wanneer u in Heraklion bent, is het handig deze twee pleinen te herkennen. Ze liggen op korte loopafstand van elkaar en zijn handig als oriëntatiepunt.

Bereikbaarheid van de stad Heraklion

Net buiten de stad is het internationale vliegveld Nikos Kazantzakis. Vanaf het vliegveld is het slechts 5 kilometer rijden met de bus of taxi naar het centrum van de stad. Als u in de periode van april tot eind oktober naar Kreta wilt vliegen, zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten. In de winter zijn er ook dagelijks vluchten, maar deze gaan via Athene of Thessaloniki. Aan de rand van het centrum ligt de grote haven van Heraklion. Er zijn het hele jaar door dagelijks meerdere veerboten tussen Heraklion en het vaste land van Griekenland. Vanuit de haven vertrekt er een hop on hop off bus; een leuke manier om langs een aantal bezienswaardigheden van Heraklion te rijden en alvast een eerste indruk te krijgen van wat er te doen is.

Overnachten in de omgeving van Heraklion: U kunt tijdens uw vakantie op Kreta ook ervoor kiezen om een dagje naar Heraklion te gaan. Uiteraard kunt u niet alles in een dag bekijken, maar zo blijft er wel iets te wensen over. Een stedentrip naar Heraklion kunt u goed combineren met bijvoorbeeld een paar dagen uitrusten op het strand. Onze accommodatie ligt aan een zandstrand in Kokkini Hani en met de bus bent u in slechts 20 minuten in Hera

De Stad Heraklion Kreta

Excursies KretaOp deze pagina vindt u veel informatie over excursies op Kreta, actieve vakanties, groepsexcursies, outdoorvakantie, wandel- en fietsroutes, wandelen met accommodatie, meerdaagse wandelingen, autoverhuur, scooterverhuur, duiken, duiken met accommodatie, fietsen, fietsenverhuur, E-mtb fietsen en accommodatie, golfvakantie, paardrijden, Kreta reisinformatie, openbaar vervoer, jeepsafari, meerdaagse jeepsafari, quadverhuur, kookles en kookvakanties, klimmen, cultuur en natuur, botenverhuur, bootexcursies, zeilen naar de Griekse eilanden, snorkelen, Fly-drive, alle mogelijkheden voor een leuke actieve vakantie op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.