Aposelemis kloof op Kreta

Aposelemis kloof op Kreta: Tot een paar jaar geleden stroomde in de wintermaanden de rivier Aposelemis door de gelijknamige kloof. Deze rivier ontspringt in het Dikti gebergte bij de Lassithi hoogvlakte. Door de rivier was de kloof in de winter niet altijd toegankelijk en zeker niet na zware regenval. Tegenwoordig is dat anders, omdat het water van de rivier Aposelemis wordt tegengehouden door een dam. Deze dam wordt de dam van Aposelemis genoemd en ligt tussen de dorpen Avdou en Potamies. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar in de natuur, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds prachtig in de kloof is. Het natuurgeweld van stromend water is hier nu goed te zien door de vele afgeslepen rotsblokken en stenen. Ook is hier goed te zien tot welke hoogte het water van de rivier kwam.

De kloof zelf is lang geleden toegankelijk gemaakt door schaapsherders, omdat deze omgeving ideaal is voor de kuddes schapen en geiten om enigszins beschermd rond te grazen. Dat betekent wel, dat er een aantal hekken geplaatst zijn om te voorkomen, dat de dieren een verkeerde kant uitlopen. Als u in de kloof een hek tegenkomt, betekent dat niet dat u niet verder mag lopen. Deze hekken openen makkelijk, maar sluit deze dan ook altijd weer. Grote kans dat u een paar geiten tegen gaat komen, maar deze zijn mensenschuw en zullen niet naar u toekomen.

Verder is er halverwege de kloof een hoge rotswand te zien waar in kleine grotten de gieren leven. De vleugels van de gieren hebben een spanwijdte van ongeveer 2,5 meter. Met een beetje geluk kunt u deze prachtige roofvogels bewonderen. Zodra u er eentje ziet vliegen, blijf dan even staan om te kijken, want dan is er een grote kans dat er meerdere bijkomen. Over het algemeen vliegen ze niet alleen uit.

Aposelemis kloofwandeling: De wandeling zoals wij die doen, is rond de 8-10 kilometer, maar deze kan voor de liefhebbers uitgebreid worden tot 17 kilometer. We volgen de rivier helemaal naar beneden. Aan het begin van onze wandeling zien we een oude Venetiaanse boogbrug, waar u niet meer overheen kunt wandelen. Deze Venetiaanse boogbrug geeft aan dat dit vroeger een oude kalderimi was, een verbindingsweg (ezelspad) tussen dorpen. Hier vandaan lopen we naar de rivier. De rivierbedding bestaat uit veel losliggende stenen en rotsen, waar overheen geklommen en geklauterd moet worden. U ziet hier onder andere wit en grijs marmer en zwart graniet. Een prachtige combinatie van steenformaties, rotsen met bijzondere kleuren en vormen en de inheemse planten die hier groeien. Een stukje natuur wat u niet snel zult vergeten.

Zandsteenformaties: Verder wandelend door de Aposelemis kloof ziet u dat de natuur verandert. U komt aan bij een lager gelegen gebied, waar meer geiten en schapen rondlopen. Hier zijn een aantal zandsteenformaties, die vol zitten met fossielen. Mooie zandkleurige rotsen waarin de geschiedenis van de natuur te lezen is.

Vogels spotten op Kreta: Aan het einde van de kloof is er nog een andere mogelijkheid: we kunnen doorlopen naar een groen gebied door waar veel verschillende vogels wonen. Gedurende zomer en winter kunt u hier bijzondere vogels waarnemen. Er zijn hier ook vogels die niet doorvliegen naar Afrika, maar de hele winter op Kreta blijven. U vindt hier ook zoetwatermeertjes vlakbij de zee met veel groen.

De dam van Aposelemis: Waarom is er een dam gebouwd? Door het milde klimaat op Kreta, regent het maar een paar weken per jaar. Vanaf mei tot eind oktober zal er alleen bij hoge uitzondering eens een druppel naar beneden vallen. Maar juist in die warme periode is er veel water nodig voor de landbouw, de huishoudens en uiteraard de vele toeristen op het eiland. Het Dikti gebergte waar de rivier de Aposelemis ontspringt, heeft in de winter sneeuw wat in het voorjaar als smeltwater door de rivier stroomt. Samen met andere riviertjes die samenkomen in de Aposelemis, is er voldoende water om het kustgebied van Heraklion tot Agios Nikolaos te helpen voorzien van drinkwater. De dam houdt het water nu sinds een paar jaar tegen tussen de dorpen Avdou en Potamies. Een prachtig natuurgebied wat nu ook andere vogelsoorten aantrekt. Helaas is er wel een dorpje genaamd Sfendili opgeofferd voor het water. Alle bewoners zijn vertrokken en het grootste deel van het dorp staat nu in het water. Dit is nog te zien vanaf de overkant van het meer.

Niveau: de meeste wandelaars kunnen deze wandeling doen, maar u moet wel rekening houden met veel klimmen en dalen over losliggende stenen.

Afstand: 8-10 kilometer en kan uitgebreid worden tot 17 kilometer.

Hoogteverschillen: nauwelijks bij alleen de kloofwandeling, ongeveer 100 meter als er vanaf de parkeerplaats bij het dorp gelopen wordt.

Benodigdheden: goede wandelschoenen of bergschoenen, rugzakje met water en een snack.

Toegankelijk: het hele jaar door.

Ligging Aposelemis kloof: 4-5 kilometer vanaf Chersonissos, Cherso 15 kilometer van Heraklion.

klik hier op de video: Aposelemis kloof op Kreta

Informatie over wandelen & hiken : Wandelroutes door Griekse dorpjes, indrukwekkende berg- en kloofwandelingen of wandelingen door olijfgaarden en velden. Onze wandeltochten zijn geschikt voor iedereen: van groepswandelingen, individuele wandelingen. Al onze wandelingen en hikes kunt u boeken in combinatie met accommodatie.

Excursies KretaOp deze pagina vindt u veel informatie over excursies op Kreta, actieve vakanties, groepsexcursies, outdoorvakantie, wandel- en fietsroutes, wandelen met accommodatie, meerdaagse wandelingen, autoverhuur, scooterverhuur, duiken, duiken met accommodatie, fietsen, fietsenverhuur, E-mtb fietsen en accommodatie, golfvakantie, paardrijden, Kreta reisinformatie, openbaar vervoer, jeepsafari, meerdaagse jeepsafari, quadverhuur, kookles en kookvakanties, klimmen, cultuur en natuur, botenverhuur, bootexcursies, zeilen naar de Griekse eilanden, snorkelen, Fly-drive, alle mogelijkheden voor een leuke actieve vakantie op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.