Meerdaagse wandelingen op Kreta Griekenland: We organiseren wandelvakanties op Kreta van 2 tot 5 dagen, inclusief accommodatie, wandelingen met gids, lunch en transfer.

Wandelen in verschillende gebieden op Kreta: Een week wandelen door een deel van Kreta met verschillende accommodaties en locaties.

Drie dagen wandelen op Kreta Griekenland

Op Lassithi kunt u prachtige meerdaagse wandelingen maken. De wandeling begint op het plateau van Lassithi. Deze wandeling gaat van dorp naar dorp over het groene Lassithi plateau met veel landbouw en een prachtige natuur. U wandelt door gebieden waar we niet veel andere toeristen tegenkomen, alleen natuurlijk wel op Lassithi, maar ook dat heeft te maken met welke tijd van het jaar we er wandelen. Na een lange rondwandeling door het landbouwgebied van Kreta gaan we naar de Havgas kloof (canyon Lassithi). Na de hike in de Havgas kloof, overnachten we op Lassithi.

Op de tweede wandeldag gaan we via de heuvelrug die rondom Lassithi loopt naar Kera, onderweg bezoeken we grotten en kloosters. Vanuit Kera gaan we door de Rozas kloof naar Gonies. Via landweggetjes en onverharde wandelpaden gaan we via de grot van Agia Fotini naar Avdou. We overnachten in Avdou. De derde dag volgen we het pad naar het stuwmeer van Avdou. Daarna wandelen we langs de rivieren naar de kust. We komen door leuke Griekse dorpjes uit in de Aposelemis kloof. Via deze prachtige kloof, waar de gieren wonen, komen we uit in het vogelreservaat van Analipsi en Gouves. Over de strandweg wandelen we terug naar de accommodatie.

Het totaal aantal kilometers is ongeveer 25 kilometer per dag. In drie dagen drie verschillende kloven wandelen.

Tweedaagse wandeling bij Mirtos

Tweedaagse Mirtos, Selakano, Sarakina naar Mirtos: Deze wandeling is 36 kilometer, verdeeld over twee dagen. Een prachtige wandelroute door verschillende natuurgebieden. We beginnen helemaal bovenaan in de omgeving van Selakano. Onderweg wandelen we via Selakano, Males, Christos, Metaxohori, Sarakina, Mithi, Riza, Tertsa terug naar Mirtos. Dit is zeker een prachtige omgeving voor meerdaagse wandelingen op Kreta.

Tweedaagse wandelexcursie Mirtos Zuid-Kreta (Verblijf in Mirtos): U vertrekt ’s ochtends vroeg vanaf uw accommodatie. We rijden door mooie bergen naar de Sarakina kloof, een indrukwekkende kloof vlakbij het wandeldorp Mirtos. Het wandelen van deze kloof is een uitdaging. U kunt door deze kloof een korte en een lange wandeling maken. De kloof is adembenemend mooi, er staat soms aardig wat water in de kloof. In het voorjaar en najaar moet u door rivieren en beekjes lopen en soms ook zwemmen! We wandelen de iets langere wandeling van ongeveer 12 kilometer door de natuur.

Mirtos wandelen

We overnachten in Mirtos in een appartement of hotel. Aan het einde van de middag kunt u even helemaal bijkomen aan het strand van Mirtos. U kunt hier ’s avonds genieten van de boulevard aan zee met gezellige Griekse taverna’s. De volgende dag gaan via een bergroute naar Kalami, het verlaten dorp. We laten u dit verlaten dorp zien en vertellen u meer over de geschiedenis van Kalami. Kalami is een verlaten dorp en geeft een wat vreemde verlaten indruk. Ooit is het een welvarend dorpje geweest. Het is een dorp zonder infrastructuur voor auto’s. U kunt hier zien, dat het vroeger ezelpaden waren. Ook de wandeling om het dorp heen, laat zien dat er hier ooit veel activiteit is geweest. Na de wandeling gaan we terug naar Noord-Kreta.

Mirtos wandelen

Deze wandeldagen zijn uit te breiden met meerdere wandelingen in Zuid-Kreta. We bieden ook 3 en 4 daagse wandelroutes met overnachtingen aan. Meerdaagse wandelingen op Kreta kunnen we helemaal naar uw wens invullen.

Avondexcursie Mirtos: Op locatie aan de zuidkust van Kreta gaan we naar de sterren en planeten kijken bij een sterrenwacht. Dit is een ruimtetelescoop, waarvandaan u heerlijk kunt genieten van het universum. Als het niet te warm is in de avond, kunt u veel sterrenstelsels en planeten zien.

Chrissi eiland

Met de boot gaan we naar één van de zuidelijkste eilanden van Europa. We vertrekken vanuit de haven van Ierapetra. Na ongeveer een uur komen we aan op Chrissi (wat goud betekent in het Grieks). Hier ziet u zandstranden die adembenemend mooi zijn. Een lagune van hagelwitte zandstranden met een zee in 3 kleuren blauw. Wie niet wil wandelen, neemt aan de andere kant van het eiland een heerlijke strandstoel of gaat zwemmen en snorkelen. Wandelen op Chrissi eiland: Een makkelijke wandeling op deze prachtige natuurlijke zandplaat. De hele wandeling is ongeveer 10 kilometer over het eiland. Een aaneenschakeling van een mooie natuur over zandpaden, met elke keer een blik op Kreta en de mooie blauwe zee. Aan het einde van de dag gaan we per boot terug naar Kreta.

In de omgeving Mirtos hebben we meerdere wandelmogelijkheden: via een lokale gids zijn er meerdere wandelingen door bergen en kloven.

Wandeling omgeving Mirtos

Dorpswandeling Kalami Zuid-Kreta: Wandeling in Zuid-Kreta: Deze wandeling is makkelijk toegankelijk voor verschillend wandelaars. De wandeling is zelf te verdelen in een makkelijk en moeilijker route. Deze dorpswandeling eindigt in het verlaten Kretenzer dorpje Kalami. In Kalami kunt u goed zien hoe een dorp er in Griekenland uit zag in de jaren 50 en daarvoor. De natuur rond het dorp is adembenemend mooi en het hele jaar door toegankelijk. Het dorp ligt ingeklemd tussen hoge rotsen met velden vol met olijfbomen, bloemen en beekjes. Tot ver in het voorjaar stroomt hier water door de beekjes. Er groeien hier veel fruitbomen en we wandelen door een verlaten landbouw gebied. De wandeling kunnen we zo lang maken als u wilt: van 5 tot 12 kilometer.

De wandeling Kalami: Het wandelpad begint in het verlaten dorp Kalami en loopt rond dit dorp. Tijdens de wandeling kunt u het dorp in de vallei zien liggen. Ook treft u onderweg oude kalderimi’s aan. Dit zijn oeroude ezelspaden en waren vroeger de enige verbinding tussen de dorpen op Kreta. De wandeling is goed te doen via het wandelpad. Maar er is ook een crosscountry wandelpad wat deze wandeling iets avontuurlijker maakt, alleen is dit dan meer geschikt voor de ervaren wandelaar.

Kalami

Spookstad of verlaten dorp op Kreta. Het dorp Kalami is een oud dorp, wat verscholen ligt vanaf de hoofdweg. De straatjes door het dorp zijn niet gemaakt voor auto’s, u kunt alleen parkeren voor het dorp. De straten zijn dus te voet bereikbaar, vroeger alleen per ezel. Het dorp is verlaten voor de welvaart, de bewoners zijn er veelal in de jaren 50 en 60 vertrokken voor een nieuw bestaan in Athene. Het was een agrarisch dorp, wat geen bestaan meer zag.

Kalami

De huisjes zijn er verlaten, maar alle spullen staan er vaak gewoon nog in. Een enkele ouderling woont er nog, maar dat zijn voor zo’n groot dorp hooguit 10 personen. De kerk van het dorp is bijzonder goed onderhouden en wordt nog altijd onderhouden. Alles in het dorp is nog zichtbaar, de lokale kafenion is er nog, maar is al jaren dicht, net als de school naast de kerk, waar zelfs het telraam nog aanwezig is! Het dorpje geeft soms een spookachtig gevoel, niet iedereen voelt zich op zijn gemak, omdat het zo leeg is. Maar een wandeling door het dorp geeft wel het gevoel dat u teruggaat in de tijd en geeft een indruk hoe mensen hier vroeger hebben gewoond. Beneden het dorp staan nog vele sinaasappelbomen en herkent u een landbouwgebied, dat vroeger de inkomst was van het dorp.

Vanaf het dorp is er een verbindingsweg naar de zuidkust van Kreta, met één van de mooiste brede zandstranden. Dit prachtige strand ligt wel 10 kilometer verder. Boven in het dorp kijkt u een geweldige bergkloof in. Deze is zo steil, dat er geen weg naar toe gaat.

Tweedaagse wandeling bij Milos

Tweedaagse wandeltour op Kreta (Milos wandeltour): We wandelen in twee dagen 32 kilometer door de bergen. Deze wandelexcursie is een avontuurlijke tocht dwars door de ongerepte natuur van Kreta. Een gebied in centraal Kreta, met bossen, bergen, meertjes en beekjes. We volgen een oude kalderimi (een kalderimi is een ezelspad). Deze kalderimi is de oude verbindingsroute tussen oude Kretenzer dorpjes. U ziet onderweg veel overblijfselen uit het oude Griekenland. Een stapeltje stenen is al vaak een oude schaapsherdershut. Er zijn ook diverse oude watermolens en verlaten dorpjes waar niemand meer komt. We komen onderweg langs een paar oude Byzantijnse kerkjes, verlaten, maar in een prachtige staat.

We wandelen door prachtige natuur, u ziet veel schildpadden die voornamelijk in de beekjes leven. Tevens kunt u er veel krabben en waterslangen zien. In de nacht hoort u uilen. Deze tocht is voor de avontuurlijk ingestelde Kreta bewonderaars.

Drie tot vijf dagen wandelen op Kreta

We hebben een wandeltocht op Kreta die van Zuid-Kreta naar Noord-Kreta loopt. Wandelen van Tsoutouras & Keratokambos naar Kokkini Hani.

We vertrekken vanuit de lokale kafenion, na de koffie zakken we af naar Skalopatia. Door een gebied met wijnranken en olijvenvelden lopen we naar een oude Venetiaanse brug. Op deze prachtige locatie ligt een mooie oude boogbrug. Na de brug zakken we 500 meter geleidelijk naar beneden, met uitzichten over de kloof. Als we beneden zijn aangekomen, zien we links een prachtig zoetwater meertje. Dit meertje ligt in de schaduw van vele bomen, zoals eiken en platanen. Hier kunt u aan de overkant al de eerste schildpadden zien. We vervolgen de kalderimi langs een bebost gebied met naast ons een stromend beekje, waar vele waterplanten groeien.

Wandeltour Milos

Na een paar kilometer komen we op de eerste plek waar in de zomermaanden vele schildpadden wonen. We wandelen hier altijd rustig naar toe, zodat we zoveel mogelijk schildpaden kunnen zien. Hierna gaat het pad verder naar een oude sluis, waar vroeger water werd verzameld. Na de watersluis, die prachtig geconstrueerd is uit zandsteen, dalen we weer af naar de beek. Langs dit pad is de route ingebouwd tussen prachtige rotsformaties. Na een aantal kilometers wordt het net een jungle. Hier bestaat nog een echt Kretenzisch bos met veel begroeiing van inheemse planten.

Op Kreta komen nog vele inheemse planten voor.

Na een aantal kilometers door het woud gewandeld te hebben, komen we uit in een soort rimboe. Hier loopt u tussen bamboe en oleanders. Even later lopen we door een kleine sinaasappelgaard. Dit stuk van de tocht gaat langs en onder mooie rotspartijen door. Aan het einde van deze formatie komen we uit op het laagst gelegen stuk van een kloof. Hierna gaat het pad omhoog langs een ravijn. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de beek en al de bomen en planten die hier groeien. Halverwege komen we aan op de plek waar we lunchen.

Beneden langs de beek ligt een oude vesting met huisjes, die opgetrokken zijn uit zandsteen. Het is een soort verlaten dorp. Tussen de zandstenen vindt u vele fossielen. Na de lunch lopen we verder omhoog, langs de beek. Na een aaneenschakeling van mooie natuur komen we uit bij een verlaten kerk. Net na de kerk zijn we weer afgezakt naar het niveau van de beek en kunnen we weer schildpadden aantreffen. Nu gaat het pad verder langs hekken, deze zijn er voor schapen en geiten. We moeten hier vele hekken openen en sluiten zodat de schapen en berggeiten op hun plek blijven. Hier komen we veel schaapskuddes tegen. Langs de soms loodrechte rotsformaties ziet u vele berggeiten.

Aan het einde van de kloof komen we uit op een soort verzamelplaats voor het vee. Hier treft u weer een verlaten kerk met wat schaapherderhuisjes. Op deze plek worden we opgehaald. Tijdens de zwaardere wandelingen lopen we door tot zeeniveau.

E4-wandelingen

Wandelweken op Kreta: Wie heeft er zin om mee te gaan? Een flink stuk van de E4-wandelroute op Kreta wandelen. Deze wandeling is in het totaal ongeveer 50-75-90 kilometer. We blijven onderweg op verschillende plekken slapen. Deze wandeling is het E4-wandelpad van Paleochora tot Sfakia. Onderweg bezoeken we ook diverse kloven. Wie er zin heeft om mee te gaan, moet zich op tijd inschrijven. We gaan 2-4 dagen wandelen. Wandelen in West-Kreta, de E4-wandelroute: Paleochora – Cape Plakes – Cape Flomos – Soughia (Sougia) – Agia Irini kloof – Triptis kloof – Agia Roumeli – Samaria kloof – Agios Pavlos – Cape Plaka – Aradhena kloof – Likos – Finikas – Loutra – Chora Sfakion (Sfakia).

Dagelijks nieuws uit Kreta: Op onze “Kreta Nieuws” pagina vindt u korte artikelen die een onderwerp met betrekking tot Kreta beschrijven

Vakantie excursies: Een pagina vol met vele excursies die u op Kreta kunt ondernemen..

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.