Onbekend Kreta excursie: Een verzamelpagina van onbekende gebieden op Kreta. Een verzameling van excursies die in geen enkel hokje passen: olijven oogsten op Kreta, kaas maken op Kreta, geiten melken, Griekse muziek workshops en wat dacht u van een dag Grieks leren koken?

Onbekend Kreta excursie: Deze tour brengt u naar centraal Kreta, langs oude ambachten, kloosters, dorpjes, wijnfabriekjes, olijfoliefabrieken, pottenbakkerijen, etc. Elk seizoen op Kreta biedt verschillende ambachten en activiteiten. Er zijn zoveel mogelijkheden om onbekend Kreta te ontdekken, dat we elke dag wel een excursie kunnen organiseren. De onderstaande tours doen we vaak in de zomer, maar u vindt hier ook excursies door onbekend Kreta in het voorjaar, najaar en de winter. U kunt deze leuke routes ook met een GPS rijden, met de auto, scooter of motor.

Landelijk Kreta – Griekenland: Kreta bestaat uit veel bergdorpen. Het eiland is 260 kilometer lang, 68 kilometer breed en het smalste stuk is 12 kilometer. Het is een eiland dat u nooit tijdens één vakantie even kunt bekijken. Kreta biedt naast prachtige stranden, een imposant achterland, met veel natuur, cultuur en traditionele gebruiken. Onze onbekend Kreta excursie geeft u alvast een idee hoe het echte Kreta is.

Onbekend Kreta excursie – Pottenbakkerij en bergdorpjes op Kreta

Onbekend Kreta: Deze tour gaat via leuke dorpjes naar een prachtig uitzicht bij een oude kerk. Hiervandaan ziet u het eiland Dia liggen. Dia heeft de vorm van een krokodil, het eiland is 7 kilometer lang en heeft een geweldig panorama. Via een landweg rijden we naar de pottenbakkerij. We gaan hier zelf potten maken en de pottenbakker laat ons deze oude Kretenzer ambacht zien. In de tijden van Knossos, Festos, Zakros en Malia werden deze aardewerken potten ook al zo gemaakt. De pottenbakker maakt nog steeds potten zoals ze nu in het archeologisch museum in Heraklion zijn terug te vinden. Er is ook een expositie van alles wat ze er maken, u kunt hier ook goedkoop aardewerk kopen.

Na de pottenbakkerij en koffie gaan we naar een oud bergdorpje, waar we een kleine wandeling maken door het dorp. Hier ziet u het leven hoe het altijd geweest is en nog steeds is in de dorpen op Kreta. Een kleine dorpskern met kerkjes, nauwe straatjes, een kafenion, rakifabriek, olijfperserij, etc. Na deze korte wandeling bezoeken we het klooster even buiten het dorp. Dit prachtige klooster met veel historie en mooie kerkjes en kapelletjes ligt tussen de bergen. Vervolgens gaat de route vanaf het klooster, via olijfgaarden en onverharde paden, naar het volgende dorp.

Via nauwe straatjes, waar nog maar net een auto doorpast, rijden we naar een grot. In deze grot is een punt waar heel langzaam een druppel naar beneden drupt. Binnen in de grot vindt u een kerk met een altaar, dat ingebouwd is in de grot. Op deze unieke plaats worden regelmatig dorpsfeesten worden gehouden. Naast de grot zijn een paar mooie rotsen met een marmer en fossielen wand. Ook hier is een kleine grot, met een stal voor schapen. Vanaf dit punt wandelt de schaapherder met zijn kudde naar de velden, die achter de grotten liggen.

Onbekend Kreta excursie – Gyros eten en wijn proeven

Via een kleine bergpas gaan we naar het volgende dorp. In dit prachtige traditionele dorp gaan we koffie drinken in een oude kafenion. De eigenaar van de kafenion is ook de lokale kaasmaker. Na de koffie rijden we naar het volgende dorp om een authentieke Rakifabriek te bezoeken. Deze Rakifabriek is helaas alleen open van eind september tot de Kerst. We lopen hier door de nauwe straatjes van het dorp. Vanuit het dorp kunt u de omgeving mooi zien, omdat dit dorp gebouwd is op rotsen tussen twee canyons. Daarna volgen we de landweg tussen de olijfgaarden naar het grotere dorp Episkopi.

Het dorp Episkopi ligt in centraal Noord-Kreta op een berg. Het dorp heeft veel oude winkeltjes en landbouwbedrijven, het is een levendige plaats. Hier gaan we lunchen. De lunch bestaat uit een pita gyros, lekkerder gyros dan in Episkopi is er niet! Eigenlijk kunt u een hele dag doorbrengen in dit dorp. Als u hier door de straatjes wandelt, bent u terug in het traditionele Kreta. De oude slagerij op het kleine pleintje, de mooie dorpskerk met hoge klokkentoren en de leuke oude kafenions zijn een bezienswaardigheid op zich. Even buiten het dorp ligt een kloof waar u heerlijk kunt wandelen.

Van dorp naar dorp rijden we verder langs veel wijngaarden. Via het oude klooster volgen we de route naar de wijnproeverij. Hier kunt u ook wijn en olijfolie kopen. Tijdens deze onvergetelijke dag in de bergen ontdekt u het oude Kreta. Deze tour kunnen we ook uitbreiden. In elke periode van het jaar laten we verschillende ambachten en Kretenzer cultuur zien. In de winter bezoeken we ook olijfoliefabriekjes en gaan we kijken hoe olijven worden geoogst. In de zomer is deze tour ook leuk met kinderen, want die krijgen dan een GPS mee voor onze Geocaches. In het voorjaar bezoeken we regelmatig een schaapherder, waar schapen worden geschoren en ook de kaasmaker vergeten we niet. In het najaar gaan we naar meerdere Rakifabrieken.

Onbekend Kreta excursie – Zelf onderweg met de hulp van GPS

Toeren door onbekend Kreta & landkaart: Veel landelijke excursies op Kreta kunt u zelf met een GPS rijden of we gaan met u mee. We laten onze gasten graag het echte Kreta zien. We hebben meer dan 20 verschillende routes, dichtbij en verder weg. Als u een huurauto heeft, kunnen we samen met u alle mogelijke routes doornemen. U kunt van ons ook een GPS lenen of een geheugenkaart meenemen. Wij gebruiken zelf vaak een GPS van Garmin, Etrex en Dakota. Voor de smartphone hebben we ook een mooi programma voor de routes: Motion-X. Deze app werkt heel goed op een Apple Iphone. We hebben ook landkaarten met leuke routes op Kreta. Alle routes zijn geschikt voor auto, motor, scooter, quad en fiets.

Onbekend Kreta excursie – Wat komt u allemaal tegen in de binnenlanden van Kreta

Wat kunt u allemaal verwachten in de binnenlanden van Kreta: Hieronder vindt u een aantal leuke bezienswaardigheden, die u onderweg op Kreta kunt tegen komen, maar waar u anders misschien voorbij zou rijden.

Kafenion op Kreta: Het kafenion op Kreta is het praathuis van het dorp. Hier treft u vaak de oudere, maar ook jongere dorpsbewoners. U kunt er terecht  voor een koffie, limonade, Raki, bier en wijn. Veel kafenions hebben ook lokale limonade, vroeger had elk dorp wel een limonadefabriekje op Kreta. U ziet in het kafenion vaak oude mannetjes zitten met een Griekse koffie, daar kunnen ze uren mee zitten met in de hand een komboloi. Dit is een kralen ketting, waarmee men speelt als tijdverdrijf. Backgammon is ook een populair spel in het kafenion. Als u in een bergdorp bent op Kreta, bezoek zeker eens een kafenion.

Kantina op Kreta: Het woord zegt het al: een“kantine”! Deze kantina’s rijden toeristen vaak voorbij, dat is echt jammer! In een kantina is eet de lokale bevolking souvlaki’s en veel andere gerechten van de grill . Vaak staat er voor de kantina iemand met een grote grillbak, waar alles wordt klaargemaakt. Halverwege de middag staan er veel auto’s en pick-ups, om er heerlijk te eten. Het zijn bijna altijd alleen Grieken, die er gaan eten. Als u onderweg bent op Kreta, probeer dan zeker een kantina, want hier kunt u pas een echte souvlaki proberen. De prijs is vaak per stokje. De kantina is heel voordelig voor een lunch.

Pottenbakkerij op Kretapottenbakken is een oud beroep op Kreta. Er zijn nog veel pottenbakkerijen op het eiland. Hier worden grote en kleine terracotta potten gemaakt. U kunt hier ook zelf leren hoe u een pot of schaal maakt met klei.

Olijfoliefabrieken en olijfgaarden: Kreta heeft heel veel olijfgaarden. Een grote bron van inkomsten op Kreta is olijfolie. Het proces van de olijfoogst tot het maken van de olijfolie is heel interessant. We hebben deze pagina speciaal voor u gemaakt met meer informatie. 

Grotten op Kreta: Overal op Kreta komt u grotten  tegen. Er zijn zelfs veel grotten die nog niet eens ontdekt zijn! Onderweg ziet u veel bordjes met “Cave” (grot) erop, ga er gerust eens kijken. Het eiland heeft een aantal zeer grote grottenstelsels. Tijdens de onbekend Kreta excursie bezoeken we regelmatig grotten. Vlakbij de accommodatie vindt u de Grot van Skotino Agia Pareskevi. Deze grot bestaat uit meerdere kamers en is bekend bij bergbeklimmers op Kreta. De Melidoni Grot is een prachtig uitgelichte grot met mooie stalagmieten en stalactieten. Deze grot is in de zomer dagelijks geopend. U kunt ook de grot van Zeus, de Dikti-grot op Lassithi of de Ida-grot bezoeken.

Onbekend Kreta excursie – Tradities en oude ambachten

Schaapherders op Kreta: Er zijn nog veel traditionele schaapherders op Kreta. Ook in de modernere tijd is schaapsherder nog een veel uitgeoefend beroep. In de zomer zijn de schapen in de hogere bergen op het eiland. In de winter grazen de schapen op de lager gelegen valleien. Overal op Kreta komt u schapen en geiten tegen. Van eind mei tot begin juni worden de schapen geschoren. De schapen scheerfeesten zijn altijd leuk om te bezoeken. Deze schapen worden nog met de hand geknipt. De oudere mannen van het dorp knippen altijd het snelst!

In het voorjaar, najaar en de winter moet u regelmatig stoppen als er een kudde schapen of geiten op de weg wandelt. Laat de kudde langzaam voorbij komen, daarna kunt u ook verder rijden. Dit is de enige filevorming op Kreta! Als u wandelt op Kreta, doe dan overal de schapenhekken dicht. Dit zijn omheiningen in de bergen, waar de schapen en geiten leven. Wij bezoeken regelmatig een paar bevriende schaapherders.

Kaasmaken op Kreta: Met zoveel geiten en schapen wordt er natuurlijk ook veel kaas gemaakt op Kreta. Er zijn grotere kaasfabrieken op Kreta. Wij bezoeken ook altijd de kleine kaasmakers. Zo komen we regelmatig bij de kaasmaker in het dorp Galipe. De oude kaasmaker Kalambries bij Lassithi speelt ook fluit. Het uitzicht is daar geweldig en de kaas is heerlijk! Een andere unieke plek op Kreta is op Idon Andron-berg (Nida) bij Anogia. Deze kaasmaker vindt u bij Ida berg (Psiloritis 2456 meter). Op een hoogte van 1200 meter maakt hij zijn traditionele kazen. Er staan allemaal oude stenen schaapherders hutten, de kaas wordt nog op een houtvuur gemaakt.

Peza Unie Kreta: Een unie op Kreta voor landbouw, wijnbouw en olijvenoogst. De unie voorziet de boeren op Kreta van landbouwmiddelen en machines, wijnfabrieken, olijffabrieken, laboratoria voor kwaliteitsonderzoek van olie en wijn. Naast de wijnfabriek van Peza is er ook een winkel met producten uit de omgeving. U kunt hier een filmpresentatie bekijken over de landbouw op Kreta. Er is een wijn- en olijfolieproeverij, waar u de producten kunt testen en kopen.

Bijen en imkers op Kreta: Buiten de dorpen ziet u op Kreta veel bijenkassen. Deze zijn vaak opgezet op een vlak stuk tussen de bergen. De bijenkassen hebben alle kleuren van de regenboog. Kreta is in het voorjaar vol met bloemen: orchideeën, irissen, oleanders, bougainville en vele soorten wilde bloemen. Er groeit ook veel tijm in de bergen. Veel imkers verzamelen tijm om honing te maken op Kreta.

Rakifabriek op Kreta: Rakifabrieken komt u bijna in elk bergdorp tegen op Kreta. Na de oogst van de druiven en het maken van de wijn, moet de “moesta”, het overblijfsel van de druiven, 6 weken gisten. Na het gistproces kan men beginnen met distilleren. De Rakistokerijen openen dan ook pas eind september en begin oktober en werken vaak door tot de Kerst. Raki stoken op Kreta is ook een sociaal gebeuren. Families komen vaak met grote tonnen vol met moesta voor het maken van de Raki.

Vooral ‘s avonds is het heel leuk in de Rakifabriek: Griekse muziek, BBQ en veel gezelligheid. Tijdens het wachten op de eerste druppel Raki die uit de ketel komt is iedereen al vol verwachting! Eigenlijk hoor je in elke fabriek hetzelfde:“mijn Raki is de beste van Kreta”! Overigens moet u de Raki van Kreta niet verwarren met Raki of Rakia uit Turkije, die smaakt namelijk net als de Griekse ouzo. Griekenland is het land van Ouzo, Kreta is het eiland van de Raki en dat smaakt toch even anders dan ouzo. Bij verkoudheid of griep in de winter helpt warme Raki met honing!

Rakifabriek Skopela, Kreta: Een kleine Rakifabriek waar we vaak met onze gasten komen. De eigenaar is altijd even vriendelijk en staat altijd gelijk klaar met granaatappels. Wij stoken daar ook onze eigen Raki. Gezelligheid met veel eten, BBQ en muziek op het platteland van Kreta.

Rakifabriek Stironas (wijnproeverij op Kreta): Dit is niet alleen een Rakifabriek, er wordt hier ook wijn gemaakt. Het is een ruim opgezet terrein met een klein museum over biologische wijn. Het is niet makkelijk te vinden! De Rakifabriek is erg mooi opgezet, met veel tafels en stenen nisjes. Naast de Rakifabriek is er de wijnkelder, waar u heerlijke wijn kunt proeven. In de kelder hangt een sfeer uit het verleden. Als de eigenaar er is (Nikos), krijgt u vrijblijvend een uitleg. U kunt er wijn blijven proberen, bij elk vat vertelt Nikos een nieuw verhaal. De Rakifabriek en wijnkelder van Stironas is het hele jaar open.

Rakifabriek Galipe: De Rakifabriek van Galipe is een echte oude fabriek. De oude eigenaar wordt geholpen door zijn kleinzoons. Veel van de dorpsbewoners zitten daar gezellig bij te praten. Schroom niet om er gewoon naar binnen te lopen!

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.