Pasen op Kreta Griekenland 2023 – Grieks Pasen: Op vrijdag (14 april) doen we een tour door de binnenlanden van Kreta met veel paasactiviteiten, in niet-toeristische gebieden. Zaterdag (15 april): ’s avonds brengen we een bezoek aan een kerk om te ervaren hoe het paasfeest gevierd wordt. Dit heeft veel weg van Oud en Nieuws, met vuurwerk en vreugdevuren. 1e Paasdag (16 april): op Zorbas hebben we in de middag een Paasgrill met Griekse live muziek en dansen

Pasen op Kreta Griekenland – Programma voor de dagen voorafgaand aan Pasen

Programma voor Grieks Pasen op Kreta: Donderdag voor Pasen: een bezoek aan een oude ambachtsmarkt. We laten u oude Kretenzer ambachten zien: een pottenbakkerij, houtsnijden, Raki maken en een wijn proeflokaal. Hier kunt u meer te weten komen over de traditionele Griekse keuken, een Kretenzer kruidenzolder, waskaarsen fabriek, imker en honing maken. U kunt tevens een Kretenzer boerderij met verschillende dieren bezoeken en koffie drinken op een Grieks pleintje. Onderweg bezoeken we diverse bergdorpen om u te laten zien hoe men op het eiland Pasen voorbereidt. 

Grieks Pasen op Kreta: Goede vrijdag op Kreta heet “Grote vrijdag”. Tijdens “Grote vrijdag” is iedereen druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het Griekse Paasfeest. Op deze dag organiseren wij een rivierentocht: dit is een wandeling van 10-12 kilometer. Deze wandeltocht is geschikt voor iedereen. We wandelen tijdens deze rivierentocht door prachtige natuur, we laten u onbekend Kreta zien. Deze wandeling is natuur, cultuur en veel Kreta. Inschrijven is noodzakelijk.

Zaterdag voor Pasen op Kreta: Griekse Kookles en voorbereiden van Griekse Paasgerechten, aanvang 13.00 uur. Om 23.15 uur wandelen we vanuit de appartementen naar de grote kerk in Kokkini Hani voor de paasviering. Om middernacht wordt er een Judas pop verbrand bij de grote kerk in Kokkini Hani. Er is veel vuurwerk en het hele dorp loopt uit om het paasfeest in te luiden.

Pasen op Kreta Griekenland – Programma voor Pasen en de dagen erna

Zondag, eerste Paasdag op Kreta: Grieks Paasfeest, aanvang 13.00-14.00 uur. We gaan traditioneel lam aan het spit grillen en genieten van een uitgebreide Paaslunch & -diner in de zon. Een dag met veel Griekse (live) muziek en cultuur. Op deze dag viert u het traditionele Pasen op Kreta Griekenland. Maandag, tweede Paasdag: Een Paaswandeling van 8-10 kilometer op Kreta. Dit is een avontuurlijke tour door een prachtige omgeving met veel bloemen en in de wildernis. We vertrekken om 11.00 uur vanaf de accommodatie  en we zijn rond 17.30 uur weer terug.

Dinsdag na Pasen: Kookles in de bergen. Een kookmiddag op locatie. In de ochtend bezoeken we eerst de grote zigeunermarkt in Alikarnasos. We vertrekken om 10.00 uur. We zijn om 12.30 uur terug bij de accommodatie. Daarna vertrekken we rond 13.00 uur om te gaan koken in de bergen. Tijdens deze kookworkshop maakt u kennis met diverse Griekse kookkunsten, we plukken verse kruiden en maken kruidenthee uit de bergen. We zijn om 17.00-17.30 uur weer terug bij de accommodatie.

Pasen op Kreta Griekenland – Informatie over Grieks Pasen

Grieks Pasen: Veel mensen zijn eigenlijk niet bekend met het vieren van Pasen in Griekenland. Wij zullen u er iets meer over vertellen: nergens ter wereld wordt de paasweek zo intens beleefd als in Griekenland. De natuur is tijdens deze periode op haar mooist. Vanaf de maandag voor Pasen wordt hier elke dag “groot” genoemd: bijvoorbeeld “Grote maandag”, etc. Op al deze “grote” dagen is het leuk om in de dorpen te gaan kijken naar de voorbereidingen voor het paasfeest. De bedrijvigheid is enorm. Bijna alle dorpen maken een paasvuur, dat wordt aangestoken op de Grote zaterdag. De jeugd is de hele week zoet met het verzamelen van hout. In het ene dorp is de brandstapel nog groter dan in de andere. Ook is er vaak een soort rivaliteit tussen de dorpen wie het grootste vuur heeft. Tijdens deze week gaat er bij het verzamelen van het hout al veel vuurwerk de lucht in.

Tijdens de voorbereidingen van Paasfeest is het de moeite waard om op een marktpleintje te gaan zitten. Oude Griekse vrouwen lopen langs met brood, dat ze thuis maken. Hun eigen paasbrood wordt dan gebakken in de oven van de lokale bakker. Eieren worden overal rood geverfd. Soms gebeurt dat nog op de ouderwetse manier, zodat de eieren van binnen na twee dagen net zo rood zijn! Op Goede Vrijdag, “Grote” vrijdag, gaat iedereen ’s avonds naar de kerk. Vanuit de kerk loopt de priester voorop met achter hem een symbolisch graf van Christus.

Pasen op Kreta Griekenland – Het belangrijkste feest van het jaar

De jonge jongens die dit mooi versierde graf dragen, zijn bijna altijd de jongens die het jaar daarop naar militaire dienst gaan. Dit is eigenlijk een ongeschreven dorpsregel. De jongens gaan met het versierde graf langs alle kapelletjes en kerkjes van het dorp. Oude vrouwen gaan gebukt onder het graf door, met de hoop op wonderen. Als de stoet terugkomt in de kerk waar ze begonnen zijn, gaat iedereen naar huis. Thuis wordt dan salade en vaak vissoep gegeten. Op Grote zaterdag begint eigenlijk het paasfeest. Na 40 dagen van vasten (dit doet meestal alleen de oudere generatie) mag iedereen weer aan het vlees en de melk. Op zaterdagavond (Pasen) verkondigt de priester dat om 12 uur (middernacht) Christus zal herrijzen. Maar laten we zeggen dat die priester bijna nooit verstaanbaar is, want als hij naar buiten komt barst het vuurwerk los! De lucht ziet rood en het is een zwaar geknal. In de vroegere jaren deed men dat op Kreta met pistolen.

Iedereen gaat nu met een kaarsje het “heilige” vuur halen bij de priester. Dit is vuur uit Jeruzalem. Dan loopt iedereen naar huis met een brandend kaarsje. Wat u dan ziet is echt geweldig: er rijden mensen met de auto van de kerk naar hun huis om er voor te zorgen dat het kaarsje niet uitwaait! Eigenlijk is de traditie om naar huis te lopen met een brandend kaarsje in je hand. Thuis aangekomen brandt men met het kaarsje een zwart kruis boven de deur voor een goed jaar. Let er maar eens op als u in Griekenland bent: u zult regelmatig boven een deur een zwart kruis tegenkomen. Ook worden er eieren kapot geslagen: ei tegen ei. Er wordt veel gegeten tot laat in de nacht. 

Eerste Paasdag op Kreta: de traditie van Eerste Paasdag is nog steeds leuk. Vroeg in de ochtend wordt het lam aan het spit gebonden en het hout van druiven en olijven wordt aangestoken. Het is een hele klus om een lam goed aan het spit te krijgen. Het lam moet zeker 6 uur draaien. Dus gaat het paaslam al om 8 uur ’s ochtends boven het vuur. Het eerste wijntje gaat er dan al vroeg in. Om een uur of 2 in de middag gaat de familie aan tafel, overal klinkt dan gezellige Kretenzer muziek en dat doen we op maandag nog eens over.

Als u geïnteresseerd bent in paasvakantie op Kreta, kunt u ons altijd een e-mail sturen. We bieden u mogelijkheden in combinatie met accommodatie op Kreta. Kijk op onze accommodatie pagina: Paasvakantie appartementen verhuur

 Excursies met Pasen Kreta: Deze pagina biedt u veel informatie over de verschillende mogelijkheden voor vakantie tijdens Pasen op Kreta Griekenland. 

Data voor Grieks Pasen Kreta: 16 april 2023, zondag 5 mei 2024, zondag 20 april 2025 (valt dit jaar gelijk met Katholiek Pasen).

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.