Pasen op Kreta Griekenland 2024 – Grieks Pasen: Op vrijdag (5 mei) doen we een tour door de binnenlanden van Kreta met veel paasactiviteiten, in niet-toeristische gebieden. Zaterdag (4 mei): ’s avonds brengen we een bezoek aan een kerk om te ervaren hoe het paasfeest gevierd wordt. Dit heeft veel weg van Oud en Nieuws, met vuurwerk en vreugdevuren. 1e Paasdag (5 mei): op Zorbas hebben we in de middag een BBQ met Griekse live muziek en dansen

Programma voor de dagen voorafgaand aan Pasen

Grieks Pasen op Kreta: Goede vrijdag op Kreta heet “Grote vrijdag”. Tijdens “Grote vrijdag” is iedereen druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het Griekse Paasfeest. Op deze dag organiseren wij een Onbekend Kreta excursie die in het teken staat van Pasen. We bezoeken Griekse dorpen, een klooster en zien hoe de lokale bevolking zich voorbereidt op Pasen.

Zaterdag voor Pasen op Kreta: paaseieren schilderen.

Rond 23.30 uur wandelen we vanuit de appartementen naar de grote kerk in Kokkini Hani voor de paasviering. Om middernacht wordt er een Judas pop verbrand bij de grote kerk in Kokkini Hani. Er is veel vuurwerk en het hele dorp loopt uit om het paasfeest in te luiden.

Pasen op Kreta Griekenland – Programma 2024

Zondag, eerste Paasdag op Kreta: rond 15.00 uur beginnen we met de voorbereidingen voor de BBQ en er is Griekse (live) muziek. Op deze dag viert u het traditionele Pasen op Kreta Griekenland.

Maandag 2de Paasdag: Kookles in het olijfveld.

Dinsdag: Een Paaswandeling van 8-10 kilometer op Kreta. Dit is een mooie tocht door een prachtige omgeving met veel bloemen.

Pasen op Kreta Griekenland – Informatie over Grieks Pasen

Grieks Pasen: Veel mensen zijn eigenlijk niet bekend met het vieren van Pasen in Griekenland. Wij zullen u er iets meer over vertellen: nergens ter wereld wordt de paasweek zo intens beleefd als in Griekenland. De natuur is tijdens deze periode op haar mooist. Vanaf de maandag voor Pasen wordt hier elke dag “groot” genoemd: bijvoorbeeld “Grote maandag”, etc. Op al deze “grote” dagen is het leuk om in de dorpen te gaan kijken naar de voorbereidingen voor het paasfeest. De bedrijvigheid is enorm. Bijna alle dorpen maken een paasvuur, dat wordt aangestoken op de Grote zaterdag. De jeugd is de hele week zoet met het verzamelen van hout. In het ene dorp is de brandstapel nog groter dan in de andere. Ook is er vaak een soort rivaliteit tussen de dorpen wie het grootste vuur heeft. Tijdens deze week gaat er bij het verzamelen van het hout al veel vuurwerk de lucht in.

Tijdens de voorbereidingen van Paasfeest is het de moeite waard om op een marktpleintje te gaan zitten. Oude Griekse vrouwen lopen langs met brood, dat ze thuis maken. Hun eigen paasbrood wordt dan gebakken in de oven van de lokale bakker. Eieren worden overal rood geverfd. Soms gebeurt dat nog op de ouderwetse manier, zodat de eieren van binnen na twee dagen net zo rood zijn! Op Goede Vrijdag, “Grote” vrijdag, gaat iedereen ’s avonds naar de kerk. Vanuit de kerk loopt de priester voorop met achter hem een symbolisch graf van Christus.

Het belangrijkste feest van het jaar

De jonge jongens die dit mooi versierde graf dragen, zijn bijna altijd de jongens die het jaar daarop naar militaire dienst gaan. Dit is eigenlijk een ongeschreven dorpsregel. De jongens gaan met het versierde graf langs alle kapelletjes en kerkjes van het dorp. Oude vrouwen gaan gebukt onder het graf door, met de hoop op wonderen. Als de stoet terugkomt in de kerk waar ze begonnen zijn, gaat iedereen naar huis. Thuis wordt dan salade en vaak vissoep gegeten. Op Grote zaterdag begint eigenlijk het paasfeest. Na 40 dagen van vasten (dit doet meestal alleen de oudere generatie) mag iedereen weer aan het vlees en de melk. Op zaterdagavond (Pasen) verkondigt de priester dat om 12 uur (middernacht) Christus zal herrijzen. Maar laten we zeggen dat die priester bijna nooit verstaanbaar is, want als hij naar buiten komt barst het vuurwerk los! De lucht ziet rood en het is een zwaar geknal. In de vroegere jaren deed men dat op Kreta met pistolen.

Iedereen gaat nu met een kaarsje het “heilige” vuur halen bij de priester. Dit is vuur uit Jeruzalem. Dan loopt iedereen naar huis met een brandend kaarsje. Wat u dan ziet is echt geweldig: er rijden mensen met de auto van de kerk naar hun huis om er voor te zorgen dat het kaarsje niet uitwaait! Eigenlijk is de traditie om naar huis te lopen met een brandend kaarsje in je hand. Thuis aangekomen brandt men met het kaarsje een zwart kruis boven de deur voor een goed jaar. Let er maar eens op als u in Griekenland bent: u zult regelmatig boven een deur een zwart kruis tegenkomen. Ook worden er eieren kapot geslagen: ei tegen ei. Er wordt veel gegeten tot laat in de nacht. 

Eerste Paasdag op Kreta

De traditie van Eerste Paasdag is nog steeds leuk. Vroeg in de ochtend wordt het lam aan het spit gebonden en het hout van druiven en olijven wordt aangestoken. Het is een hele klus om een lam goed aan het spit te krijgen. Het lam moet zeker 6 uur draaien. Dus gaat het paaslam al om 8 uur ’s ochtends boven het vuur. Het eerste wijntje gaat er dan al vroeg in. Om een uur of 2 in de middag gaat de familie aan tafel, overal klinkt dan gezellige Kretenzer muziek en dat doen ze op maandag nog eens over.

Als u geïnteresseerd bent in paasvakantie op Kreta, kunt u ons altijd een e-mail sturen. We bieden u mogelijkheden in combinatie met accommodatie op Kreta. Kijk op onze accommodatie pagina: Paasvakantie appartementen verhuur

Excursies met Pasen Kreta: Deze pagina biedt u veel informatie over de verschillende mogelijkheden voor vakantie tijdens Pasen op Kreta Griekenland. 

Data voor Grieks Pasen Kreta

Zondag 5 mei 2024, zondag 20 april 2025 (valt dit jaar gelijk met Katholiek Pasen).

Vakantiehuis op Kreta met Pasen: Heeft u altijd al eens in een privé vakantiewoning midden in een olijfgaard willen logeren? Dit is uw kans! Wij bieden u een privé vakantiewoning in een rustige olijfgaard omringd door een prachtige tuin met overdekte veranda’s. Dit vakantiehuis is centraal gelegen op Kreta in een rustige omgeving, maar toch overal dichtbij (10 minuten met de auto naar het strand en 20 minuten naar het vliegveld van Heraklion).

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.