Sarakina kloof Kreta, Mirtos (of ook wel Sarakinas): Deze kloof heeft prachtige natuur, vlakbij het wandeldorp Mirtos. Wandelen door deze kloof is een uitdaging. U kunt door deze kloof een korte en een langere wandeling maken. De kloof is adembenemend mooi, er staat wel soms flink wat water in de kloof. In het voorjaar en najaar moet u door rivieren en beekjes lopen en soms ook zwemmen! Wij organiseren deze kloofwandeling bij Mirtos met een overnachting in Mirtos. We wandelen dan twee dagen in de omgeving. U vindt deze informatie ook terug bij meerdaagse wandelingen.

Sarakina Kloof Kreta – Algemene informatie over de wandeling

Afstand Sarakina kloof Kreta: De kortste wandeling is 4 kilometer, van boven door de kloof terug naar Mirtos is 12 kilometer. De combinatie wandeling van Males tot Mirtos is 16 kilometer en de combinatie wandeling van Males en Metaxohori is 18 kilometer. U kunt ook twee dagen wandelen van Selakano tot Mirtos. Deze wandeltrip is 36 kilometer. De afstanden door de Sarakina kloof geven we aan in kilometers, bij de langere wandelingen moet u rekening houden met meer wandeltijd, omdat u dan ook moet klimmen. Bij de korte wandeling door de Sarakina en de langere wandeling naar Mirtos daalt u. De hoogteverschillen zijn best groot; als u hoog begint en een lange wandeling maakt, moet u helemaal terug naar zeeniveau.

Informatie Sarakina

De Sarakina kloof Kreta is een echte hike met veel rotsen en water. Alle onderstaande wandelingen in de omgeving van Sarakina en Mirtos zijn best pittig. Er stroomt het hele jaar water, waardoor de natuur er altijd mooi groen is. U kunt hier in de zomer en in de winter wandelen. In de kloof loopt u het meest naar beneden, maar bij de langere wandeling door de Sarakina moet u ook wat klimmen. In het midden ligt er een watercentrale in de bocht, net buiten het dorp Mithi. Veel mensen stoppen bij de watercentrale van Mithi, om maar even de kloof in te wandelen. Vanaf deze watercentrale is het maar 1 kilometer lopen, dan ziet u echt een mooi stuk van de kloof. De wandeling door de kloof is pas echt avontuurlijk.

Markering van de Sarakina wandeling

Eigenlijk hoeft u alleen maar de kloof te volgen, maar tijdens de langere wandelingen kunt u een wandelkaart en een GPS gebruiken. In sommige wandelboekjes staat de wandeling beschreven via Metaxohori, maar soms kloppen de aanduidingen en kaartje niet. Als u de kloof aanhoudt of de rivier volgt, kunt u bijna niet verkeerd lopen.

Uitrusting voor de wandeling: Wandelschoenen of stevige sportschoenen met een goed reliëf. Een rugzak met water en eventueel een GPS. In de winter een extra stel droge kleding en sokken en een regenjas etc.

Wandelperiode Sarakina kloof Kreta: In de zomer en in de winter kunt u hier wandelen en hiken. Pas in de winter wel op als het heeft geregend. U moet dan door het water en dit kan gevaarlijk zijn. De kloof heeft dan stromend water, het water kan kolkend door de kloof stromen.

Sarakina Kloof Kreta – Korte of lange wandeling

Korte wandeling door de Sarakina kloof op Kreta: Dit is een korte wandeling van nog geen 4 kilometer. Het mooiste is om bovenaan te beginnen, maar vergeet niet dat het ook dan niet ongevaarlijk is! U kunt ook beginnen bij de watercentrale van Mithi, dan kunt u er zelf de kloof inlopen en gaat u hetzelfde stuk weer terug. Wij wandelen van bovenaf naar de watercentrale in Mithi. Soms hebben we een touw nodig, maar we hebben ook wel eens geen touwen nodig gehad. Pas wel op bij de uitgehakte rotsen, deze rosten kunnen glad zijn door het water.

Als u van boven naar beneden door de kloof gaat wandelen, is er in het begin van de zomer en de winter veel stromend water. De natuur met veel naaldbomen is er prachtig. U wandelt kriskras door het water en over rotsen naar beneden. Soms kunt u de blauwe lucht bijna niet meer zien door de hoge rotsen van de kloof. Onderweg zijn er veel beekjes en kleine watervalletjes. De veel verschillende kleuren van de rotsen zijn er echt prachtig. U komt uit bij de watercentrale, waar ook een picknickbank staat.

Lange Sarakina kloofwandeling tot Mirtos

Deze langere wandeling begint bovenaan, net als de omschrijving van de kortere Sarakina wandeling. Deze wandeling is in het totaal ongeveer 12 kilometer, u wandelt nu door tot u in het plaatsje Mirtos komt. Vanaf de watercentrale voor Mithi steekt u de weg over en volgt de rivier, die daar vaak weer droog staat. Door een wildernis van bamboe volgt u de rivier. Kijk uit waar u loopt, er liggen veel losliggende stenen onderweg. Hoe verder u wandelt, hoe meer de natuur verandert. Van bamboe tot naaldbossen, soms moet u zich echt een weg banen door het bamboe. U wandelt ook door een aantal watervallen, heerlijk in de zomer! Soms ziet u in het water een schildpad of krabben. Pas op, in de stromende beekjes kan het glad zijn!

We komen uit bij een smaller gedeelte in de kloof en wandelen langs loodrechte rotswanden. Als u hier om u heen kijkt, ziet u pas hoe mooi deze kloof is: een uniek natuurgebied. De kloof is op sommige stukken niet breder dan 1.50 tot 2 meter. Halverwege deze kloof moet u in de zomer en in winter zwemmen, er is geen weg terug… u moet door het water! Het is daar 2 meter diep en heerlijk koel in de zomer. Houd dus rekening met uw elektronische spullen, neem een zak mee die waterdicht is. U zwemt een klein stukje en dan kunt u weer verder wandelen.

De Sarakinas

Na de kloof kunt u uw kleren uitwringen en doorwandelen richting de zee. Eerst komt u door een gebied met mooie bruine rotsen, u blijft de rivier volgen die in de zomer droog staat. Als de rivier breder wordt, wandelt u aan de linkerkant door totdat u terugkomt in Mirtos. Dit is ook een leuke wandeling tussen sinaasappelbomen en olijfbomen.

Males & de langere Sarakina kloofwandeling: Dit is een hiking track van ongeveer 16 kilometer. Het is op sommige stukken een zwaardere wandeling. Deze hike is een combinatie van de hierboven beschreven wandelingen. U begint in het dorp Males. Vanuit Mirtos naar Males is het een lange klim, voordat u de kloofwandeling kunt beginnen. U kunt ook eventueel een taxi vanuit Mirtos naar Males nemen. Na het dorp wandelt u naar beneden. U ziet de zee ver voor u liggen, daar moet u naar toe! In begin van de wandeling komt u langs olijfgaarden en een praktisch verlaten dorpje. U daalt en klimt een klein stukje, voor u weer bij de rivier komt, die doorgaat naar de hierboven beschreven wandelingen. Ook kunt u vanuit Males naar Metaxohori wandelen, dan is deze tour tot aan Mirtos 18-20 kilometer. Veel wandelaars vinden dit te zwaar, omdat u dan ook weer moet klimmen.

Sarakina Kloof Kreta – Tweedaagse wandeling Selakano, Sarakina, Mirtos

Tweedaagse wandeling van Mirtos: Selakano, Sarakina naar Mirtos: Deze wandeling is 36 kilometer verdeeld over twee dagen. Tijdens deze wandelingen komt u door de 3 hierboven omschreven wandelgebieden. Een prachtige wandelroute door verschillende natuurgebieden. We beginnen helemaal bovenaan in de omgeving van Selakano. Onderweg wandelen we via Selakano, Males, Christos, Metaxohori, Sarakina, Mithi, Riza, Tertsa terug naar Mirtos.

Mirtos wandeldorp: Er zijn nog veel meer wandelingen mogelijk door dit mooie gebied in Zuid Kreta  vanuit Mirtos. U kunt wandelingen van 1 tot 4 dagen maken. Mirtos is een prima basis om te gaan wandelen. Ook een combinatie met een bezoek aan Chrissi eiland is mogelijk, u vertrekt dan vanuit Ierapetra.

Accommodatie in Mirtos

Kijk eens op onze accommodatie pagina voor een combinatie van wandelen met overnachting in Mirtos. We bieden meerdere mogelijkheden om een combinatie van verblijf en wandelen zelf samen te stellen.

YouTube wandelfilm Sarakinas kloof : De laatste jaren hebben we veel filmpjes van het wandelen gemaakt, zodat u kunt zien wat we te bieden hebben op Kreta aan wandelvakanties. Alle filmpjes zijn in de zomer en winter gemaakt. Elke week zetten we er wel wat nieuws bij.

Wandelen & accommodatie op Kreta: Onze appartementen zijn direct aan zee gelegen en geschikt voor iedereen: familie en groepen, maar ook voor twee personen of singles.

Excursies: Een pagina vol met alle excursies die u op Kreta kunt ondernemen. Excursies voor de zomer en winter op een eiland dat 12 maanden per jaar meer dan de moeite waard is.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Informatie

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.