Wandelen in de omgeving van de Pefki kloof op Kreta Griekenland: Soms lijkt het wel of alle bezienswaardigheden op Kreta aan de noordkant en het westen van het eiland liggen. Niets is minder waar, want ook Oost-Kreta heeft een groot aantal mooie plekken om te bezoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de zuidoostkust prachtig wandelen in de omgeving van de Pefki kloof op Kreta.

De kloof en het dorp Pefki danken de naam aan de vele dennenbomen die hier in de omgeving staan. Een bijzonder fenomeen, omdat de zuidkust van Kreta een erg droog en warm klimaat heeft.

wandelen in de omgeving van de Pefki kloof op Kreta – Pefki kloof – bezienswaardigheden op Kreta – Oost-Kreta – vakantie Oost Kreta – Zuidoost-Kreta – wandelroute E4 op Kreta – Aspros Potamos Kreta – Pisokaminos – Makrigialos Kreta – zuidoostkust van Kreta – wandelen in Oost-Kreta

De wandeling door de kloof begint bij het gelijknamige pittoreske dorpje Pefki via een oude geplaveide weg. Deze kalderimi leidt naar de watermolen van Ilias. Dit is een van de oudste nog bestaande watermolens, die tot begin 1920 functioneerde. De molen werd gebruikt voor het malen van granen en het persen van olijven voor de olijfolie. Rond 1920 werd de watermolen verlaten, omdat de waterstroom voor de werking van de molen niet voldoende was. Direct na de Ilias watermolen is de ingang van de Pefki kloof.

Pefki kloof op Kreta: In eerste instantie gaat het pad niet door de kloof, maar daarboven langs. Na 700-800 meter daalt het pad af naar de rivierbedding in de kloof. De kloof is begroeid met hoge pijnbomen, platanen, johannesbroodbomen, kleurrijke oleanders en geurige struiken. Er zijn ook indrukwekkende witte rotsformaties aan de zijkanten met een hoogte van meer dan 100 meter. De opvallende contrasten met de verscheidenheid aan kleurencombinaties maken dit stuk natuur uniek voor Zuidoost-Kreta.

Wandelroute E4 op Kreta: De route door de kloof is over het algemeen via een duidelijk gemarkeerd pad. Dit is een deel van E4, de Europese wandelroute. Delen van het pad gaan door de rivierbedding in de kloof, soms via de hellingen. Bij de uitgang van de kloof naar het zuiden is een bron met schoon drinkwater, heerlijk om even af te koelen en een fles water te vullen.

Volakas tou Sarakinou bij Aspros Potamos: De uitgang van de kloof ligt niet in de buurt van de zee, maar in het gebied Pisokaminos, dicht bij het dorp Aspros Potamos. Daar is een grote rots die “Volakas tou Sarakinou” (“Saraceense rots”) wordt genoemd. Volgens de overlevering verstopte een Saraceense piraat zichzelf daar, nadat hij op Kreta was achtergelaten. Op de rots liggen kleine eivormige steentjes. Hier zijn verschillen verhalen en theorieën over. De lokale bevolking zegt dat dit uit de tijd van oorlog en ontberingen is. Kinderen die hier langskwamen, gooiden stenen op de rots. Bleven deze liggen, dan was er thuis eten. Rolden de stenen er weer af, dan was er thuis niets te eten.

Makrigialos Kreta: Op korte afstand van de Saraceense rots ligt het dorp Aspros Potamos (“Witte Rivier”), waar de asfaltweg verder gaat naar Makrigialos of anders terug naar het dorp Pefki. Makrigialos is een vrij groot dorp aan de zuidoostkust van Kreta. Met prachtige lange stranden is dit een heerlijke plek om bij te komen van de wandeling. Makrigialos was aanvankelijk in de jaren ’50 een kleine haven zonder wegen, maar heeft een sterke groei doorgemaakt. Tegenwoordig is het een toeristische bestemming in de regio van Zuidoost-Kreta en kunt u er alles vinden van een slaapplek tot een restaurant aan het strand.

Wandelen in Oost-Kreta: Naast de vele wandelingen die wij organiseren in het centrale en westelijke deel van Kreta, gaan wij met onze gasten ook naar Oost-Kreta. Over het hele eiland loopt een deel van de Europese wandelroute E4 en ook in het oosten zijn daar hele mooie wandelingen te maken. De Pefki kloof is er slechts een voorbeeld van. Lees eens verder over de vele opties die wij bieden, zoals bijvoorbeeld de meerdaagse wandelingen over de E4 op Kreta. Bovendien kennen wij naast de E4 wandelroute nog vele andere mooie plekken om te wandelen. Heeft u vragen of specifieke wensen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Informatie over hiking op Kreta: Onze accommodatie ligt direct aan zee en is de ideale uitvalbasis voor wandelingen door heel Kreta, in de zomer en de winter. We bieden vele opties voor individuele wandelingen of groepswandelingen. De Samaria kloof kent iedereen waarschijnlijk wel, maar om meer de prachtige, afwisselende natuur op Kreta te ontdekken, moet u toch eens met ons meewandelen.