Hiking op Kreta – Astrakiano kloof: Een vrij makkelijke kloofwandeling door de prachtige natuur in het centrale deel van Kreta. In het gebied zijn veel waterbronnen, die ervoor zorgen dat er het hele jaar door een kleine rivier door de kloof stroomt. Deze rivier wordt de Karteros rivier genoemd. De wandeling gaat grotendeels langs deze rivier op en zal op een enkele plek overgestoken moeten worden. Op zulke plekken zijn grote keien of zelfs een enkel bruggetje, waardoor u gelukkig geen natte voeten hoeft te krijgen.

Lokale bewoners visten vroeger in de wateren op paling (aal) en krabben. Het vele water in het gebied heeft in de Venetiaanse periode al bijgedragen aan de invoering van een systeem met watermolens langs de kloof. Tot voor de Tweede Wereldoorlog waren deze nog in gebruik. Tegenwoordig zijn er helaas alleen nog maar enkele ruïnes over. Ook zijn er nog delen te zien van een aquaduct die ooit door de Venetianen gebouwd werd. Een stukje cultureel erfgoed, wat veel vertelt over de geschiedenis van het gebied. Tegenwoordig zijn er wel een paar minder mooie buizen zichtbaar, die worden gebruikt om de hoofdstad Heraklion van water te voorzien.

De vochtige bodem zorgt ervoor dat er veel bomen en planten kunnen groeien. Vooral de platanen bieden in de zomermaanden veel schaduw. Als u hier loopt, kunt u ook de geur van verschillende kruiden ruiken. Naast een aantal inheemse planten, groeien voornamelijk wilde salie en tijm in deze omgeving. Op sommige punten loopt u echt door de wildernis van de vele planten heen. De combinatie van zon, schaduw en veel water zijn een paradijs voor de schildpadden, die u misschien op een steen in het water ziet genieten van de zonnestralen. En met een beetje mazzel ziet u ook nog krabbetjes en kikkers.

De rondwandeling begint in de omgeving van Astraki waar een pad is dat de kloof ingaat. Het pad loopt grotendeels langs de rivierbedding, maar soms ook op hoogte langs de kloof op. Hierdoor krijgt u mooie uitzichten. De route gaat over de Astrakiani Kamara, een prachtige boogbrug uit de 16de eeuw. Deze was gebouwd om de doorgang van Astraki naar Sgourokefali makkelijker te maken. Slechts een paar meter ten zuiden van de brug is een watermolen met de naam Paterikos. Deze watermolen is in zeer goede staat bewaard gebleven en is een van de weinige dubbele watermolens die bestaan op Kreta.

Neraidospilios: Onderweg is de grot Neraidospilios bij een klein meertje een heerlijke plek om pauze te houden en van de natuur te genieten. De grot zelf is niet te bezoeken en daarom staat er een hek voor. In de grot is een grote bron waarvan het water gebruikt wordt voor de stad Heraklion. De legende zegt dat de grot de thuisbasis is van de feeën. Dit verklaart ook de naam van de grot: Neraido (fee) spilios (grot). ’s Avonds komen de feeën bij het meertje om te zingen en te dansen. De lokale bevolking van het dorp Astraki zegt dat zij op een mooie zomeravond weleens de betoverende geluiden kunnen horen. Vanaf de grot gaat het wandelpad naar boven naar het dorp Astraki.

Astraki: Het dorp Astraki heeft tegenwoordig ongeveer 225 inwoners, die zich voornamelijk met de landbouw bezighouden. Astraki wordt in 1278 beschreven in documenten als Astracu en meer specifiek in 1583 als Astracus Catto met 230 inwoners. Het dorp is genoemd naar de vele potscherven die hier gevonden zijn, de zogenaamde ostrakon. Omdat papyrus te duur was voor alledaags gebruik werden ostraka vooral gebruikt voor korte alledaagse schrijfactiviteiten.

Vroeger was het dorp verdeeld in twee delen: Epano Astraki (boven) en Kato Astraki (beneden). Deze laatste is niet meer bewoond en bestaat eigenlijk alleen nog maar uit ruïnes. De nederzetting was opgebouwd door de Turken en is in de eerste jaren van 1900 verlaten nadat de Turkse bezetter verslagen was. Daarna zijn de huizen nooit meer bewoond geweest. Tijdens de wandeling bezoeken we de ruïnes, zodat u een goed beeld krijgt over hoe men hier vroeger gewoond heeft.

Op het hoogste punt van Kato Astraki staat de ruïne van de Byzantijnse kerk Agios Georgios Vourvoulitis uit de 12de eeuw. Naast de kerk is een bron met heilig water van Agios Georgios (Heilige Joris), wat nu gebruikt wordt door de boeren voor irrigatie van omringend land. Er wordt gezegd dat deze kerk rijkelijk gedecoreerd was met een gouden bel en er waren gouden miskelken. Al het goud werd in de omgeving begraven vlak voordat de Turkse bezetter het gebied overnam.

De kerk van Panagia (Onze-Lieve-Vrouw) in het lagere deel van Kato Astraki is een éénbeukig 16e -eeuwse kerk die sporen van fresco’s draagt. Deze kerk is nog intact en kan ook bezocht worden. Aan de westzijde is er een wapenschild met 4 rozen, een dubbelkoppige adelaar en de datum 1555. Binnen in de kerk is een sarcofaag met een familiewapen erop.

Niveau: makkelijk, maar het wandelpad is hier een daar overwoekerd door wilde begroeiing.

Afstand: 7,5 – 10 kilometer en 15 kilometer.

Hoogteverschillen: 220 meter.

Benodigdheden: goede sport- of wandelschoenen en een rugzakje met water.

Toegankelijk: het hele jaar door. (Hiking op kreta astrakiano kloof)

hiking op kreta – Astrakiano kloof – Astraki Kreta – Neraidospilios – rondwandelingen op Kreta – avontuurlijke vakanties – kreta actief – outdoor Kreta – Hiking op kreta astrakiano kloof

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.