Mesonas kloof hike op Kreta Griekenland: Deze kloof ligt in het oostelijke deel van Kreta met een regelmatig een prachtig uitzicht over de Baai van Mirabello. Grote delen van de wandeling gaan over een kalderimi, de oude verbindingswegen of eigenlijk ezelspaden op Kreta. Het is een behoorlijk pittige wandeling die begint bij het dorp Kavousi en gaat langs archeologische nederzettingen als Vrontas, Azoria en Kastro. Als u van de geschiedenis houdt, is deze omgeving zeker interessant om te bezoeken. Maar ook de natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met de vele verschillende bomen, planten en kruiden die hier groeien.

kavousi wandelen op Kreta – Thripti gebergte Kreta – Azoria Kreta

Kavousi: Het dorp ligt op een hoogte van 140 meter aan de voet van het Thripti gebergte en heeft ongeveer 560 inwoners. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam precies vandaan komt, maar volgens Kretenzisch dialect zou het een holte met water moeten zijn. Historische gegevens laten zien dat deze naam al in 1577 gebruikt werd, maar de omgeving werd al veel langer bewoond.

Dit blijkt uit de Minoïsche nederzettingen die in de omgeving gevonden zijn en andere zeldzame religieuze monumenten. Het dichtst bij het dorp ligt Kastro met een prachtig uitzicht over de baai van Mirabello en de eilanden Psira, Dragonada en Gianysada en links ook nog Agios Nikolaos. Kastro was een dorp met 13 huisjes gebouwd rond 1.200 voor Christus, maar was waarschijnlijk nog veel vroeger bewoond. Er zijn hier namelijk ook resten van een vroeger Minoïsch tijdperk gevonden. Als u hier staat en rondkijkt, begrijpt u waarom mensen hier al tijdens het Minoische tijdperk woonden. De hoogste piek is 710 meter.

De wandeling

Vanaf Kavousi is er een moeilijk te vinden kalderimi (ezelspad), die naar boven gaat richting de kloof van Mesonas. De wandelpaden zijn goed, maar de route staat slecht aangegeven. Het is niet echt een aanrader om dit pad alleen te zoeken! Het pad gaat steeds steiler omhoog, langs de berg met uitzichten over de zee en de Baai van Mirabello. De zee is ver weg, het uitzicht over eilandjes is er prachtig. Op een hoogte van ongeveer 650 meter kunt u eerst een kijkje bij Kastro nemen om daar vandaan verder te gaan. De wandelroute gaat over het oude watersysteem dat boven de kloof ligt.

Hier is de kloof ongeveer 4 kilometer lang, mooie diepe stukken met een paar maanden per jaar prachtige watervallen. Ook ziet u veel uitgesleten waterbekken, die eruitzien om een duik in te nemen! Na een tijdje wordt de kloof van Mesonas wat smaller, hier gaat u naar beneden. Het pad loopt steil naar beneden en ook hier blijft u de waterstroom volgen tot beneden in de kloof. Eenmaal beneden moet u vrij snel aan de andere kant de kloof weer naar boven. Na een paar kilometer ligt Azoria, een archeologische opgraving.

Azoria

Azoria dateert uit ongeveer 1.200 voor Christus, maar is waarschijnlijk nog veel ouder. Het is in ieder geval de oudste bewoonde stad van Kreta van na het Minoïsche tijdperk. Een paar jaar geleden is de stad opgegraven, omdat er onderzoek gedaan werd naar een periode uit de geschiedenis van Kreta waar nog steeds niet veel over bekend is. Deze periode wordt zelfs een “duistere periode in de geschiedenis van Kreta” genoemd en is de periode kort na het Minoïsche tijdperk. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wanneer en waarom de stad ooit verlaten werd. Azoria is vanwege de strategische positie gebouwd op een heuvel. U zult dat begrijpen als u hier staat en van het prachtige uitzicht geniet. Als u over de heuvel van Azoria wandelt, krijgt u wel echt een indruk hoe de mensen meer dan 3.000 jaar geleden hebben geleefd.

Vanaf Azoria gaat het weer verder naar Kavousi over een pad wat slecht aangegeven staat. Het komt uit bij het mooie kerkje van de maagd Protoseptemvriani, dat gebouwd is tussen 1.400 en 1.600 na Christus. Hierna gaat het pad verder naar een van de oudste olijfbomen op Kreta. Dit zou zomaar de oudste olijfboom kunnen zijn, wat altijd moeilijk te zeggen is, maar het is zeker een indrukwekkende boom! De monumentale olijfboom van Kavousi heeft een omtrek van 14,2 meter. Deze boom is minstens 3.250 jaar oud! Er zitten zelfs nog olijven aan in de winter.

Kavousi (Kabousi) – Azoria

Eenmaal aangekomen in Kavousi, is het erg leuk om nog door het dorp te wandelen; in de straatjes van Kavousi heeft de tijd stilgestaan. U kunt ook buiten het dorp een verfrissende duik in zee nemen bij Tholos strand. Het strand van Tholos ligt even buiten het dorp Kavousi. Het is heerlijk om na de wandeling nog even naar het strand te gaan of in een kafenion in Kavousi een heerlijke frappé of Griekse koffie te drinken.

Niveau: zwaar, met veel klimmen en dalen. De wandeling is niet geschikt voor mensen zonder wandelervaring of hoogtevrees.

Afstand: 10-14 kilometer.

Hoogteverschillen: 626 meter.

Benodigdheden: stevige wandelschoenen of bergschoenen met een goed profiel, rugzakje met water en een snack.

Toegankelijk: het hele jaar door, maar in de zomermaanden is het te warm.

Info wandelen Kreta

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.