Bergwandelen op Kreta Rouvas Zaros Kloof: Een overzicht van de Rouvas kloofwandeling op Kreta. Welke wandelingen kunt u doen in de omgeving van Rouvas? Meer informatie over de rondwandeling in de Rouvas kloof, omschrijving E4-pad en meerdaagse wandelmogelijkheden naar Nida en Psiloritis. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden.

Rouvas bergwandelen op Kreta – Rouvas kloof op Kreta

Deze wandeling in Rouvas is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of voor kleine kinderen. Voor deze wandeling heeft u stevige bergschoenen met een goed profiel nodig. Neem, zeker in de zomer, voldoende water mee! Het beroemdste water van Kreta komt uit deze omgeving: het water van Zaros en Rouvas. In het bos van Rouvas leven ook wilde katten, deze katten zijn echt groot! De kans dat u deze wilde katten in de zomer ziet is klein, deze dieren zijn erg schuw. Onderweg komt u wel veel berggeiten tegen. Op Zondag is het vaak druk in de omgeving van Rouvas. Dan gaat veelal de lokale bevolking met de auto naar het Plateau van Rouvas, waar de kerk Agios Ioannis staat. De weg naar de Agios Ioannis kerk is een onverharde weg. Hier kunt u heerlijk picknicken in de natuur.

Rouvas Kreta – wandel informatie Rouvas Kreta

Soort wandeling (Rouvas – Kreta): De totale wandeling duurt 6 tot 8 uur.

Afstand is 12 -17 kilometer of 22 kilometer. De Rouvas rondwandeling naar Agios Ioannis is 12 Kilometer. De wandeling heeft een stijging van 612 meter (17,3%) en een daling van 630 meter (17,8%).

Rouvas wandelen en omgeving: De bekendste plaats waar de Rouvas kloof begint is Zaros. Rouvas en Zaros zijn erg bekend op Kreta, omdat uit beide dorpen water geproduceerd. Mires is ook een bekende plaats in de omgeving van Rouvas. De Rouvas kloof ligt aan de zuidkant van de Psiloritis berg, de hoogste berg van Kreta. De Psiloritis berg is 2.456 meter hoog.

Beschrijving van de Rouvas Kloof: Er is best veel uiteenlopende informatie te vinden over de Rouvas kloof. Soms staat er dat de Rouvas kloof een makkelijke kloof is van 2 tot 3 uur. Dat klopt niet! Het is een hele klim met veel losse stenen. In de kloof ziet u erg mooie natuur en prachtige uitzichten. Agios Ioannis is een prachtig kerkje, gelegen op het plateau van Dasos Rouvas: het bos van Rouvas. U zit regelmatig houten bordjes onderweg naar Agios Ioannis. Op het plateau kunt u 3 tot 4 kanten op: terug door het bos naar het beginpunt, verder naar Nida en Psiloritis, of naar Gergeri. Neem te tijd voor deze Rouvas wandeling, heen en terug duurt deze hike ongeveer 6 uur.

Rouvas kloof wandeling – Rouvas rondwandeling

Begin van Rouvas bergwandeling op Kreta: Het Votomos meer (400 meter) ligt in Zaros. Tussen Agia Farvara, Mires en Agia Deka neemt u de afslag Gergeri – Zaros. In het dorp Zaros gaat u naar het zoetwatermeertje Votomos, waar het in de zomer druk kan zijn. Er zijn veel forellenkwekers in de buurt van het meertje. Als u begint met wandelen, bent u de drukte rond het meertje gelijk al weer kwijt. Links van het meertje wandelt u naar boven richting de kerk van Agios Nikolaos. Volg de bordjes: Rouvas gorge – Agios Ioannis

Agios Nikolaos kerk (Zaros): U ziet nu de Agios Nikolaos kerk links liggen op een hoogte van bijna 500 meter. Langs de kerk loopt u door naar boven. Hier begint de wandeling naar boven, pas onderweg op voor losse stenen! Loop niet te dicht achter elkaar als u naar boven loopt, omdat er losse stenen naar beneden kunnen rollen.

Onder de bomen loopt een pad, maar soms verdwijnt het pad en maakt het plaats voor een rivierbedding, waar u dan doorheen wandelt. In de rivierbedding moet u soms ook uw handen gebruiken, om even op een steen te steunen om de oversteek te maken naar de volgende steen. In de winter en voorjaar kan er water door de rivierbedding stromen, waardoor de wandeling veel langer duurt, dan in de zomer. Het water is een natuurlijk obstakel, maar wel erg mooi! Via een zigzag pad naar boven komt u uit op een open plek, waar u weer via een ander pad naar de Agios Nikolaos kerk zou kunnen terugwandelen.

Zaros en Rouvas water

Op de open plek moet u de bordjes volgen naar Agios Ioannis. Nu begint de zwaardere klim! Als u begint met lopen, ziet u het pad boven u niet liggen. Dit pad is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of kleine kinderen. Met elke stap naar boven wordt het uitzicht van de omgeving indrukwekkender. Via slingerpaden loopt u naar boven met de rivier aan de linkerzijde. Dit zijn in de winter echte watervallen. Er is een houten reling, maar vertrouw daar niet te veel op. Deze houten relingen kunnen op sommige plekken wankel zijn. Na een tijdje lopen, komt u op een plek waar de kloof breder is. Hier wandelt u via de rivierbedding naar boven, waar houten trappen zijn en een houten brug.

Het begin van het bos van Rouvas

Na langs de kloof gewandeld te hebben, verandert de natuur. Nu ziet u groene struiken en een bos met een prachtig uitzicht over de bergen vanuit het bos. Links liggen de canyons van Gefari. In het bos staan bomen die alleen op Kreta voorkomen zoals: de esdoorn, cipressen, dennenbomen en platanen. Aan het einde van dit pad houdt u rechts aan naar Agios Ioannis. Er zijn nu twee paden die naar Agios Ioannis gaan. Het is leuk om allebei deze paden te wandelen, dan is het een soort rondwandeling.

Het plateau van Rouvas – Gergeri- Agios Ioannis: Op het plateau staan duizend jaar oude bomen. Sommige bomen zijn hol, waar tot 3 personen in passen. Er is een waterkraan op het plateau. Tot nu toe komt er altijd water uit de kraan, maar neem toch altijd zelf water mee. Er is een berghut met een barbecue en water: een heerlijke plek in het voorjaar. Er kan ook overnacht worden in de berghut. De rust is hier ‘s nachts ongelofelijk. Dit is een prima plek voor 2 of 3-daagse wandelingen in de omgeving van Rouves en Nida. De berghut is soms vies, vaak wordt er door sommige mensen rommel achtergelaten. Aan de andere kant van het plateau ligt een “mitata”: een oude schaapsherders hut. Deze werden vroeger gebruikt voor de herders om te overnachten. Een mitata is helemaal gebouwd met natuursteen, zonder cement.

Agios Ioannis Rouvas Kreta – Zaros

Rouvas Dasos: In het bos van Rouvas heeft u bij de kerk van Agios Ioannis een prachtig uitzicht over het plateau. Rondom ziet u de bergketens en bergtoppen van Ambelakia, Chalazokefala (Zuid Kreta), Skinakas (West Kreta), Koudouni (Noord) en Giristi (Oost). De sterrenwacht met ruimtetelescoop zijn gevestigd op deze berg.

Vanaf het plateau Rouvas – Gergeri: U kunt nu het andere pad nemen om terug te keren naar de kloof van Rouvas. U volgt daarna dezelfde weg terug tot aan het meer van Zaros. Dat is allesbehalve saai, deze wandeling geeft een compleet ander uitzicht dan de heenreis.

Tweedaagse tour Rouvas – Nida – Rouvas: Een wandeling van ongeveer 40 kilometer in twee dagen. Deze prachtige wandeling heeft veel hoogte verschillen. We overnachten in berghutten.

Fietsen in de omgeving van Rouvas (MTB)

Vori – Faneromeni – Laloumas – Kato Zaros – Zaros Vrontisi klooster – Rouvas Forest – Gergeri – meer van Zaros. De totale afstand 70 kilomter.

Zaros, Kreta: Zaros is een traditioneel onbedorven dorpje, vooral bekend om zijn bronwater. Het water van Zaros wordt over heel Kreta verkocht. Vanuit Zaros kunt een verschillende wandelingen maken of een bezoek brengen aan het meer van Votomos en de forellenkwekerijen.

Votomos meer: Het Votomos meer is een zoetwatermeer, dat in 1987 vanaf de bron van Votomos werd gecreëerd. In het zoetwatermeertje worden forellen gekweekt. Een heerlijke plek om te picknicken!

Mires, Kreta: Mires is een wat drukker stadje. Vanuit Mires kunt u archeologische opgravingen bezoeken, zoals Festos. Vanaf Mires rijdt u ook snel naar Matala. De zaterdag markt in Mires wordt altijd drukbezocht door de lokale bevolking.

Agios Nikolaos kerk: Dit oude kerkje ligt bij een groter klooster. Het nabijgelegen klooster is in een “moderne” stijl gebouwd. Het oude kerkje heeft nog originele fresco’s uit de 14de eeuw.

Dasos Rouvas: Dit prachtige bos heeft veel verschillende bomen, zoals: esdoornbomen, cipressen, dennenbomen en platanen. Vanuit het bos heeft u een prachtig uitzicht over het plateau.

Moni Agio Adoniou Vrodissiou

Dit klooster is gelegen tussen de dorpen Zaros en Voriza op 550 meter hoogte. Het heeft een prachtig uitzicht over de Messara vlakte. Het kerkje is gewijd aan de heilige Sint Antonios.

Gergeri is een traditioneel bergdorpje, dat ook erg bekend is om het traditionele carnavalsfeest op Schone Maandag. De jonge mannen verkleden zich dan als schapen in echte schapenvellen en schaapsbellen. Er is live Kretenzische muziek en het hele dorp danst van ‘s ochtends tot ’s avonds op straat.

De vlakte

Mesara vlakte: De uitzichten over de Messara vlakte tijdens de wandeling zijn adembenemend. De Messara vlakte is een vruchtbaar gebied, waar veel land en tuinbouw wordt bedreven. In het midden van Messara vindt u de ruïnes van Gortys, aan de westkant de archeologische opgravingen van Festos. Ten Noorden van de Messara vlakte ligt het Ida gebergte, aan het Zuiden het Asterousia gebergte.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Informatie

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.