Monastiraki wandeling op Kreta: Aan de zuidkust van Kreta is misschien wel de meest imposante kloof van het eiland, de Ha kloof. Canyoneers beschouwen het als de koning van de kloven van Kreta. De rivier die door deze kloof stroomt, ontspringt bij het dorp Thripti aan de oostkant van Kreta. Zonder professionele klimspullen en klimervaring is het niet mogelijk om door deze kloof te gaan. Zelfs fanatieke onderzoekers mijden deze plek, door de 27 angstaanjagende watervallen. De hoogte van de rotswanden varieert van 200 tot 450 meter en bij sommige plekken op de bodem is de opening maar 30 centimeter. Naar boven toe staan de rotswanden verder uit elkaar; de opening van de kloof heeft een V-vorm. Het is net alsof de berg is opengescheurd.

Ha – Xa Kloof

Het is dus niet mogelijk om de hele kloof door te lopen, maar u kunt er wel inkijken. Op zich al een hele belevenis. Ter hoogte van het dorp Vassiliki op de weg richting Ierapetra is er een E4 wandelpad wat naar het dorp Monastiraki gaat. Na een bezoekje aan dit traditionele dorp, wandelt u naar de ingang van de kloof. Vanaf een kerkje buiten het dorp met mooie oude graven, heeft u een prachtig uitzicht op de ingang van de kloof. U wandelt naar beneden en volgt de rivierbedding, u ziet hier weer een mooi Griekse kerkje. U wandelt nu langzaam naar boven tot u uitkomt bij de kloof van Ha.

Onder de kloof ziet u hoe hoog deze kloof is. U kunt de lagen van uitgesleten steenformaties in verschillende kleuren zien. Als u nu voor de kloof naar links gaat, ziet u stippen staan. U kunt hier een plateau hoger klimmen, om nog beter in de kloof te kijken. Pas wel op, want het is steil! Als u boven komt, heeft u een prachtig uitzicht tot aan Agios Nikolaos. In de kloof hangt links een metalen kabel waar u steun kunt vinden. Zo komt u in de eerste kom van de kloof met een geweldig uitzicht omhoog. Na zware regen kunt u hier niet komen. Vanaf hier wandelt weer terug naar beneden. Volg de aangegeven stippen niet, want die route is te gevaarlijk.

Zodra u weer uit de kloof bent, gaat u richting het dorp Vasiliki wat u in de verte kunt zien liggen. Op deze manier komt u weer uit op de weg van Pachia Ammos naar Ierapetra.

Halasmenos opgravingen

Op slechts 280 meter zuidwestelijk van de ingang is de archeologische opgraving van Halasmenos. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste nederzetting in de 12de eeuw voor Christus op Kreta geweest. Het is pas in 1992 opgegraven en sindsdien worden daar regelmatig onderzoeken gedaan. Tot nu toe zijn er resten gevonden van huizen, openbare ruimtes, een kerkje en oude wegen of beter gezegd stenen paden (kalderimi). Vanwege een nog onduidelijke reden is het na de opbouw ook weer verlaten geweest, maar in de 8ste eeuw voor Christus is het weer opnieuw bewoond geweest.

Vanuit strategisch oogpunt is het begrijpelijk, dat men hier woonde. Waarschijnlijk om veiligheidsredenen werd er vroeger op hoogte gebouwd, maar vooral om de piraten die actief waren in de Egeïsche Zee te vermijden. De nederzetting ligt op een hoogte van 230 meter met een uitzicht op zowel de Egeïsche als de Libische Zee. Op de lager gelegen vlaktes zullen de bewoners hun gewassen hebben gehad. Er is ook bewijs dat deze plek tijdens meer recente geschiedenis gebruikt is; tijdens de Turkse bezetting en later tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Monastiraki

Het dorp Monastiraki behoorde lange tijd tot de gemeente Pachia Ammos in Oost-Kreta en is gebouwd op een hoogte van 180 meter. Tegenwoordig valt het dorp onder Ierapetra met maar een paar inwoners. Voor zover bekend is het dorp in eerste instantie opgebouwd in de buurt van het klooster van de Heilige Konstantinos en Eleni. De eerste huizen waren voor de monniken van het klooster. De naam Monastiraki betekent in het Grieks letterlijk klein klooster. Tijdens de Turkse bezetting is het klooster omgebouwd tot moskee. De nederzetting is gelegen in een prachtige omgeving met veel kristalhelder water, groen en een eindeloos uitzicht op de baai van Mirabello. In het dorp is ook nog een oude olijvenperserij. Deze oude olijfoliefabriek is verlaten, maar alles staat er nog in zoals vroeger, inclusief de oude molensteen en olijfpersen.

Rondwandeling Ha kloof: In deze omgeving is een E4 wandelpad wat u kunt volgen, maar dan is het moeilijk om bij de Ha kloof te komen. Wij hebben een mooie rondwandeling in elkaar gezet, die niet al te lang is. U krijgt dan een goede indruk van hoe het leven in deze omgeving vroeger was en nu is. Bovendien kunt u de Ha kloof zien en genieten van de prachtige natuur in deze omgeving.

Niveau: lichte wandeling.

Afstand: de rondwandeling is 5-6 kilometer, maar kan uitgebreid worden tot 10 kilometer.

Hoogteverschillen: hooguit 100-150 meter.

Benodigdheden: goede wandelschoenen of bergschoenen, rugzakje met water.

Toegankelijk: de rondwandeling kan het hele jaar door gedaan worden, maar bij de kloof is het te gevaarlijk tijdens of na regenval.

Infomatie

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Excursies KretaOp deze pagina vindt u veel informatie over excursies op Kreta, actieve vakanties, groepsexcursies, outdoorvakantie, wandel- en fietsroutes, wandelen met accommodatie, meerdaagse wandelingen, autoverhuur, scooterverhuur, duiken, duiken met accommodatie, fietsen, fietsenverhuur, E-mtb fietsen en accommodatie, golfvakantie, paardrijden, Kreta reisinformatie, openbaar vervoer, jeepsafari, meerdaagse jeepsafari, quadverhuur, kookles en kookvakanties, klimmen, cultuur en natuur, botenverhuur, bootexcursies, zeilen naar de Griekse eilanden, snorkelen, Fly-drive, alle mogelijkheden voor een leuke actieve vakantie op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.