Kloven op Kreta Griekenland

Kloven op Kreta Griekenland: Een pagina met een overzicht van een aantal van de bekendste kloven op Kreta. Kloven en canyons op Kreta. Soms hebben we ook een link gemaakt naar kloven die we nog apart omschrijven. Veel van deze wandelingen dienen op voorhand aangevraagd te worden. Indien u interesse heeft in deze wandelingen, informeer dan vantevoren naar de mogelijkheden.

Laatste update: 17.05.22: Kloven op Kreta Griekenland – de bekendste kloven op Kreta – kloven en canyons op Kreta – kloofwandelen in Griekenland – door een kloof wandelen op Kreta 

Imbros kloof, Zuidwest-Kreta: Toegankelijk: april – november, startpunt: het dorp Imbros, eindpunt: Komitades en lengte: 6 kilometer. Het is een niet al te moeilijke wandeling, waar u 2-3 uur over doet. Deze kloof is ook voor kinderen geschikt. Deze kloof is de oude verbindingsweg tussen de dorpen Imbros en Komitades aan de zuidkust. Zo konden vroeger de mensen, die uit de regio van Sfakia (zuidkust) kwamen, de rest van het eiland bereiken. De Imbros kloof heeft een variërend landschap; in het begin zijn de rotsen vooral grijs gekleurd en later verandert dat naar meer geel gekleurde stenen.

Glika Nera – Loutro, Zuidwest-Kreta: Toegankelijk: april – november, startpunt: Chora Sfakion, eindpunt: Loutro. Dit is een redelijk moeilijke wandeling en is niet geschikt voor kinderen. U loopt ongeveer 2 – 3 uur over 4,5 kilometer. In deze tocht zit een paar lastige passages, die het juist heel leuk maken. Deze wandeltocht gaat langs één van de meest sensationele stranden van het eiland. Tijdens deze tocht heeft u heel mooi uitzicht op de zee en het is zeker een aanrader om bij zonsopgang of -ondergang te gaan kijken.

Aradena kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Loutro, eindpunt: Aradena. Deze uitdagende wandeltocht is niet geschikt voor kinderen. U doet ongeveer 4 uur over 5,5 kilometer. Deze tocht begint met een klim waarvandaan de zee heel mooi te zien is. Op de top ziet u de archeologische opgravingen van de oude stad Phinix. Onderweg moet u een trap op klimmen over een aantal rotsen van ongeveer 10 meter hoog, wat een prachtig stuk is om te lopen.

Agia Irini kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Agia Irini, eindpunt: Snackbar Oasi. Dit is over het algemeen een makkelijke wandeling, die ook geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar. Deze wandeltocht duurt ongeveer 4 uur in een mooie natuur. U ziet onderweg heel veel bomen en planten tegen de rotsen op groeien. Een aantal keren moet u de rivier oversteken met behulp van houten planken en er zijn ook wel een paar lastige passages onderweg.

Lissos: Toegankelijk: maart – december, startpunt: Sougia, eindpunt: Lissos. Een makkelijke wandeltocht, die ook voor kinderen geschikt is. U doet ongeveer 3 – 4 uur over 3,5 kilometer. Tijdens deze tocht komt u soms op plekjes waar u mooi uitzicht op de zee heeft. U loopt heel veel tussen de rotsen, waartussen verschillende planten groeien. Ook komt u tijdens deze trip twee verschillende opgravingen tegen. Kloven op Kreta Griekenland.

Anidri Gorge: Toegankelijk: april – november, startpunt: Anidri, eindpunt: Gialiskari. Een makkelijke wandeling van ongeveer 3,5 uur, die voor alle leeftijden geschikt is. Er zit een leuke klim in waarbij u zich naar boven moet helpen met een touw. Deze is een paar meter hoog. Verder zijn er veel rotsen onderweg waar u overheen moet klauteren.

Van Kaap Krios naar Elafonissi: Toegankelijk: maart – december, startpunt: Cape Krios, eindpunt: Elafonissi. Dit is een redelijk moeilijke wandelroute, waar u ruim 5 tot 6 uur over 8 kilometer doet. Voor kinderen is deze wandeling niet geschikt. U komt tijdens deze tocht langs verschillende mooie stranden en ook vele plekken met een mooi uitzicht op zee. Ook komt u langs een klein kerkje, de Agios Ioannis. Aan het einde van de route heeft u een heel mooi uitzicht over het landschap en de zee.

Katholiko kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Gouverneto, eindpunt: de zee. Een redelijk moeilijke wandeling van rond de 3,5 uur, die voor kinderen niet geschikt is. U komt hier bij een grot, die de Berengrot wordt genoemd. De naam is te danken aan de enorme stalagmiet in de vorm van een beer, die op het punt staat water te gaan drinken. Volgens de legende toverde de Heilige Maagd Maria de beer om in steen, omdat deze water wilde stelen van de monniken. Ook komt u onderweg het huis van de monniken uit Katholiko tegen. Dit is heel spectaculair.

Patsos kloof of Saint Anthony’s kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Agios Antonios, eindpunt: Potami. Deze uitdagende hike duurt ongeveer 4 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Deze tocht heeft veel verschillende flora en founa onderweg. Ook zijn er archeologische punten te vinden tijdens deze tocht. Een heel leuk stukje is, dat u onderweg over houten trappen moet lopen, zodat u boven op de rotsen kunt klimmen. In deze kloof staat vaak water tot laat in de zomer. In het voorjaar kan het water erg hoog staan. Kloven op Kreta Griekenland.

Rouvas kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Lake Votomos, eindpunt: Rouvas bos. Een heel uitdagende kloofwandeling van ongeveer 5 uur, die niet geschikt is voor kinderen. De kloof wordt ook wel de Saint Nicholas kloof genoemd. Aan het begin van de tocht komt u bij een zoetwatermeer, wat zeldzaam is op Kreta. Niet ver daar vandaan is het klooster van Agios Nikolaos. Onderweg is er nog veel meer te zien; u gaat over bruggen en komt onderweg nog een waterval tegen. Kloven op Kreta Griekenland.

Agiofarango kloof: Toegankelijk: het hele jaar door, startpunt: Odigitria Monastery, eindpunt: de zee. Het is geen moeilijke wandeling en is voor iedereen geschikt. Benodigde tijd is 2,5 uur. Onderweg ziet u spectaculaire rotswanden, waar u soms ook nog wel eens rotsklimmers tegenaan ziet bungelen. De wandeling eindigt aan zee, waar het prachtig is om te snorkelen. Deze wandeling wordt dan ook gecombineerd met een snorkelexcursie.

Rozas kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Gonies, eindpunt: Kera. In principe is dit een makkelijke tocht, maar heeft hier en daar wel een paar uitdagingen. Voor kinderen is het hier niet geschikt. Dit is een tocht met veel hoge rotswanden en grote stenen. Dat betekent ook dat u regelmatig moet klimmen. U loopt tijdens deze tocht veel in de zon, met soms een wat langere tijd schaduw dankzij de hoge rotswanden tijdens de wandeling.

Kritsa kloof: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Kritsa, eindpunt: Katharo Tsivi berg. We moeten klimmen en dalen, maar de Kritsa kloof is voor de meeste wandelaars geschikt. Tijdsduur is ongeveer 2,5 uur. Tijdens deze tocht komt u door een rivier met aan de zijkant uitgesleten rotswanden. Deze rotswanden zijn allemaal glad door het water wat er overheen gegaan is. De terugweg is via een pad omhoog dat boven de kloof uitkomt. Zo heeft u een prachtig uitzicht over de kloof en de bergen. Een leuke tocht voor de hele familie.

Sarakina kloof: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Mithi, eindpunt: tussen Christos & Mithi. Tijdsduur is rond 3 uur. In principe is dit een makkelijke wandeling met wel een paar uitdagingen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Bij deze tocht komt u veel rotsen onderweg tegen, waar overheen geklommen moet worden. In het voorjaar en najaar moet u door rivieren en beekjes lopen en soms ook zwemmen. In de zomer stroomt er nog wel een klein riviertje.

Orino kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Koutsouras park, eindpunt: Orino. Tijdsduur: 4 uur, niveau: makkelijk haalbaar, kinderen: alle leeftijden (alleen het eerste deel), Een tocht waarbij u een lange tijd langs een kleine rivier loopt met verschillende kleine watervalletjes. Onderweg vindt u ook verschillende klimmetjes via houten ladders en bruggen. Tijdens deze tocht loopt u wel veel in de zon.

Pefki kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Pefki, eindpunt: zee. Niveau: Gemakkelijk met een paar uitdagingen. U doet ongeveer 2 tot 3 uur over 7 kilometer. Voor kinderen is deze tocht niet geschikt. Een hele natuurlijke tocht met onderweg vele bomen en andere begroeiing. U passeert onderweg kleine beekjes, die richting zee stromen.

Zakros kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Zakros, eindpunt: Kato Zakros. Een makkelijke wandeling van rond de 3 uur, die voor alle leeftijden geschikt is. Een leuke jungle tour langs een kleine stromende rivier. Onderweg komt u langs mooie rotswanden met verschillende soorten gesteente. Onderweg ziet u gevarieerde flora en fauna.

Hohlakies kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Hohlakies, eindpunt: Karoumes Bay. Tijd: 4 uur, niveau: makkelijk haalbaar, kinderen: alle leeftijden. Het begin van deze tocht gaat tussen hoge rotswanden door en over grote stenen. U moet soms door smalle stukjes heen lopen. Eenmaal aan het einde van de tocht komt u langs zee. Hier komt u eerst bij een heel groot open stuk, met een schitterend uitzicht op zee. Daar vandaan loopt u langzaam naar zee toe.

Richtis kloof: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Tigania, eindpunt: Richtis watervallen. Tijd: 2 uur, niveau: makkelijk, kinderen: alle leeftijden,  De naam van de tocht zegt het natuurlijk al dat je onderweg watervallen tegenkomt. Het is vooral een jungletour met veel verschillende bomen en planten. Je start bij zee met een heel mooi uitzicht over zee. Kloven op Kreta Griekenland.

Pervolakia kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: vlakbij Kaspa Klooster, eindpunt: Pervolakia. Dit is een matig uitdagende wandeling, waar u ongeveer 2 uur over 3,5 kilometer doet. Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Een tour met onderweg leuke bergen naar boven en beneden. Onderweg komt u niet zo veel schaduw tegen en het is heel droog. Het scheelt wel dat het dicht bij zee, waardoor het er vaak waait. Kloven op Kreta Griekenland.

Op de helling van de weide berg: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Therisso, eindpunt: Meskla. Het is een matig uitdagende wandeling, waarvoor ruim 3,5 – 4,5 uur nodig is op een afstand van 10 kilometer. Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De valleien bij Zourva en Meskla behoren tot de grootste en meest waterrijke van Kreta. Therisso heeft twee musea, die voor geïnteresseerden in de Turkse en Duitse bezetting interessant zijn.

Van dorp naar dorp: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Douliana, eindpunt: Douliana. Een makkelijke wandeling, die voor alle leeftijden geschikt is. U doet ongeveer 3 – 4 uur over 12 kilometer. Het landschap siert zich tijdens de wandeling met olijfgaarden, wijnvelden en cipressenwouden. De kleine traditionele dorpen zijn rustig en hebben nog hun oorspronkelijke staat.

Drapanos: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Georgeoupolis, eindpunt: Gavalochori. Een pittige wandeling waarbij u 4 – 5 uur nodig heeft over een afstand van 14 kilometer. Voor kinderen is dit niet geschikt. Een wandeling van dorp tot dorp, die bij de kust begint en naar de binnenlanden van het schiereiland Apokoronas gaat.

Het zoetwatermeer Kournas: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Krapis, eindpunt: meer van Kournas. Een matig uitdagende wandeling, waarbij u 4 – 5 uur doet over 12 kilometer. Deze is voor kinderen niet geschikt. De wandeling is een typische Kretenzers hoog niveau wandeling. Er is een mogelijkheid om vanaf de zuidkust tot Alikambros met een ezel te reizen. Het doel van de wandeling is natuurlijk het meer van Kournas.

De oude verbindingsweg: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Lakki, eindpunt: Omalos. Niveau: erg uitdagend, niet voor kinderen geschikt. U loopt ongeveer 5 – 6 uur over 10 kilometer. Na het bergdorp Lákki gaat de route over een smal herderspad, via een kloof en door een vallei met een steile klim. Na een klim van 700 meter kunt u zich belonen in de traditionele taverna’s van Omalós.

Het onbewoonde schiereiland op Kreta: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Rodopos, eindpunt: Rodopos. U heeft zeker 5 tot 6 uur nodig voor een afstand van 18 kilometer. Het is een erg uitdagende wandeling, die voor kinderen niet geschikt is. De rondwandeling leidt door een droog landschap waar veel geiten en schapen leven. De charme van de wandeling is de prachtige uitzichten over land en zee.

Het Aardbeienbos: Toegankelijk: hele jaar door, startpunt: Sassalos, eindpunt: Aligi. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen deze matig uitdagende wandeling meedoen. U doet ongeveer 2,5 – 3,5 uur over 9 kilometer. Over schattige paadjes door een dal, een aardbeienbos en heide, langs water dat het hele jaar door stroomt om uiteindelijk bij Aligi te komen.

Nisi kloof: Toegankelijk: april – november, startpunt: Koutsamatados, eindpunt: Koutsamatados. Een erg uitdagende wandeling van 5,5 – 6,5 uur over een afstand van 17 kilometer. Voor kinderen is deze wandeling niet haalbaar. Naast de Topolia kloof gaat deze wandeling ook nog door een minder bekende kloof op Kreta Griekenland. Verder heeft deze wandeling mooie uitzichten over het bergachtige landschap. Kloven op Kreta Griekenland.