Richtis Kloof Kreta Griekenland – Wandeling Richtis Kloof: Deze wandeling kan in de zomer en de winter gelopen worden. Tijdens de wandeling moet er op bepaalde plekken van de kloof flink geklommen en geklauterd worden. De gehele wandeling is 6 kilometer, maar is ook nog uit te breiden naar 10 en 12 kilometer. Als we de wandeling door de Richtis kloof van 10 tot 12 kilometer maken, moeten we op veel plaatsen door de wildernis zelf een weg maken.

De rivier die door dit gebied stroomt, zorgt regelmatig voor obstakels. We moeten erg vaak over het water naar de andere kant klimmen om weer op het kleine wandelpad te komen. Op verschillende plekken klimmen we over kleine rotsen en wandelen we laag bij de grond onder de takken door. Halverwege deze kloofwandeling komen we een indrukwekkende waterval tegen. Deze heeft een vrije waterval van 30 meter. Aan het einde van de kloof komen we uit op een verlaten strand.

Informatie voor deze survival wandelexcursie op Kreta

Naam: Richtis Kloof. Afstand: 5-6 kilometer. Wandeltijd: 5 uur. Hoogtes van 480 meter en weer terug naar zeeniveau. Onze gegevens meten we met komoot-GPS. Benodigdheden: goede wandelschoenen, normale conditie, rugzak, touw, water. Zomer: half schaduw, de rivier heeft in de zomer op sommige plaatsen geen water. In het voorjaar en najaar is de omgeving prachtig. Winter: er kan de gehele winter in deze kloof worden gewandeld, behalve op dagen dat het in de bergen zwaar geregend heeft. In de winter moeten we wel veel vaker de rivier oversteken.

Richtis Kloof Kreta Griekenland – Beschrijving van de wandeling

Aanvang van de Richtis kloof Kreta: Vanaf het bergdorp dalen we af richting de rivier. In het dorp heeft u voor het laatst de kans een sanitaire stop te houden en om water te kopen. De wandeling loopt redelijk gemakkelijk naar beneden. Onderweg groeien er veel planten: oregano, kamille, salie, tijm en vele andere kruiden en wilde bloemen. Dit pad is een oud betonpad, wat ons op de kruising naar de Richtis kloof brengt. Aan het begin van de kloof ligt een oude Turkse zadelbrug, hier gaan we onderdoor richting de rivierbedding.

Vanaf de Turkse zadelbrug lopen we noordelijke richting de kloof in. Vanaf de rivierbedding volgen we een pad, dat elke winter wel weer eens wegspoelt. Elke keer dat we hier weer lopen is het pad anders, het is de natuur die het pad elke keer weer verandert. Het begin van het pad is gemakkelijk te bewandelen.

In het voorjaar is een lange broek hier noodzakelijk, omdat er vele brandnetels groeien. In het voorjaar en de winter moeten we hier elke keer weer de rivier oversteken, waar prachtig helder water door stroomt. Langs de bedding groeien veel planten, die u op andere plaatsen niet zult tegenkomen.

Richtis kloof wandelen

Na een wandeling langs de rivier in de open natuur, komen we aan op een bijzondere plaats. Hier staat nog een oud huisje met een kleine oude molen. Hoe hebben mensen dit 200 jaar geleden kunnen bouwen? Dit huisje ligt verafgelegen van alles en iedereen. De ramen met metalen tralies zijn nog geheel in takt. Binnen ligt nog een molensteen, waar vroeger olijven mee werden vermalen. De voordeur is laag, u moet echt bukken om naar binnen te gaan. Ook het tuintje, dat er voor heeft gelegen, is nog zichtbaar. De druivenstruiken groeien hier hoog de bomen in, met dikke stammen die als lianen fungeren. Ze zijn zo sterk dat een volwassene er aan kan hangen! In het oude huisje zetten we Griekse koffie voordat we onze wandeling weer voortzetten.

Na de koffie in het oude huisje zetten we de wandeling voort met een scherpe afdaling. We komen onderweg nog een paar maal verlaten woningen tegen langs de rivier. Er zijn nu een paar afdalingen waar we oude druivenstruiken nodig hebben om ons vast te houden om naar beneden te gaan, maar ook ons klimtouw kunnen we hier gebruiken. We zien mooie stenen formaties met veel groen en bomen om ons heen, elke keer klimmen we weer de rivier over. Totdat we bij een natuurlijke glijbaan uitkomen. Deze roetst u 5 meter naar beneden om zo op een rotsig wandelpad uit te komen, die de wandelroute voorzet richting de waterval.

Pauze bij een prachtige waterval – Hiking excursie

Na een wandeling tussen de rotsen met veel afdalingen en stijgingen komen we aan bij de bovenkant van de waterval. Nu is er een pad wat zigzag naar beneden gaat, hier hoort u het water al tekeer gaan. Beneden aangekomen ziet u de vrijval van het water met prachtig helder water. Onder de waterval ziet u hoeveel water er hier naar beneden komt. Ook de rotswand van de waterval heeft bijzonder mooie kleuren, dat een prachtig effect geeft. Voor de waterval is van natuursteen een plateau gemaakt om de waterval goed te kunnen bekijken.

Na de waterval zetten we de wandeling voort richting de zee, een route die kriskras door de natuur gaat, langs de rivier. U komt hier kleinere obstakels tegen, zoals met de rivier meegespoelde rotsen en boomstammen. De natuur verandert langzaam hoe dichter u bij zee komt. Sta hier en daar maar eens stil om naar de vogeltjes te luisteren in deze rust. De bergen zijn hier rood en bruin met lagere begroeiing. Na een heerlijke wandeling komen we uit op de kruising die verder naar zee gaat. Bij de zee aangekomen is dit het eindpunt van de wandeling.

Waterval op Kreta

Hier kunt u zich heerlijk afspoelen en zwemmen. Ook kunnen we snorkels meenemen voor wie dat leuk vind. Dit verlaten strand is geen zandstrand, dus prima voor snorkellaars. Ook zijn er bankjes en een heerlijk BBQ plaats. Grillen doen we hier ook wel op verzoek. Na een uurtje zwemmen en opdrogen worden we hier opgehaald door de herbergier van het dorp waar we de wandelroute begonnen zijn. Alleen de route terug is de wandeling al waard, een smalle bergweg waar eigenlijk nooit iemand komt met prachtige uitzichten over zee. Na een lange slingerweg komen we terug op de plaats waar we de wandelroute begonnen zijn.

De wandeling naar de Richtis kloof Kreta doen we alleen op verzoek. Deze kloofwandeling staat niet in ons vaste wandelprogramma, maar u kunt deze excursie altijd aanvragen. Ook is er een optie om deze wandeling te maken in combinatie met een wandelvakantie op Kreta. We beschikken over meer dan 50 unieke wandelroutes op Kreta. U kunt bij ons het hele jaar door terecht voor wandelvakanties in Kreta. Tevens bieden we complete wandelweken aan in combinatie met transport, wandelingen en verblijf op Kreta. Tijdens deze wandelvakanties kunt u een aantal wandelingen zelf toevoegen. Veel plezier in onbekend Kreta.

Informatie

YouTube wandelfilms over Kreta & Richtis: De laatste jaren hebben we veel filmpjes van het wandelen gemaakt, zodat u kunt zien wat we te bieden hebben op Kreta aan wandelvakanties. Alle filmpjes zijn in de zomer en winter gemaakt. Elke week zetten we er wel wat nieuws bij.

Wandelen en accommodatie op Kreta: Onze appartementen zijn direct aan zee gelegen en geschikt voor iedereen: familie en groepen, maar ook voor twee personen of singles.

Excursies: Een pagina vol met alle excursies die u op Kreta kunt ondernemen. Excursies voor de zomer en winter op een eiland dat 12 maanden per jaar meer dan de moeite waard is. Met de excursies leert u het eiland op een hele andere manier kennen.

Wandel informatie

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.