Rozas kloof op Kreta Rosa (Roza kloof, de rosé kloof): De kloof Rozas heeft haar naam te danken aan de kleur van deze canyon. De prachtige rotsformaties van de Roza kloof zijn rose en rood. De afdaling is spectaculair, het uitzicht is mooier dan de Samaria kloof. Het is een diep uitgesleten canyon met veel verschillende planten en bloemen. ’s Morgens heeft u een geweldig uitzicht, u kunt de zee in de verte zien liggen. U kunt ook vanuit Kera de Ambelos kloof wandelen.

Vertrekpunt vanaf meerdere plaatsen

U kunt onderaan de kloof beginnen in het dorp Gonies vlak bij Mohos en Avdou (de weg naar het Lassithi plateau). Vanuit Gonies begint de wandeling naar boven. U kunt ook bovenin de kloof beginnen in Kera, het laatste dorp voor het Lassithi plateau. Als rondwandeling kunt u ook beide routes lopen.

Lengte van de Rozas kloof op Kreta: Het ligt eraan welke route u wilt lopen, maar de kloofwandeling van Kera naar Gonies is 6 kilometer, dus heen en terug 12 kilometer. Het is ook mogelijk om ook nog een dorpswandeling door de leuke dorpjes Kera en Gonies te maken, dan wordt de hele rondwandeling 15 kilometer.

Rozas kloof op Kreta – Algemene informatie over de wandeling

Zwaarte van de Rozas kloof: Het klimmen is pittig, er is een hoogteverschil van ongeveer 450 tot 500 meter over een lengte van 5 kilometer. Als u naar beneden loopt, moet u goed oppassen voor losliggende stenen. Vertrouw ook niet overal op het hekwerk, dat zit soms wat los. Deze kloof is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Hike op Kreta: Het is geen eenvoudige wandeling, er liggen veel losse stenen, maar er is wel een pad wat u kunt volgen. Het verschil tussen wandelen en hiken op Kreta is groot. Een hike is toch zwaarder dan een doorsnee wandeling. Het leuke van de Rozas kloof is dat u kunt kiezen of u alleen wilt klimmen of alleen wilt dalen.

Schapen in de Rozas kloof op Kreta

U komt regelmatig schaapskuddes tegen onderweg. Op een aantal plekken moet u hekken opendoen om verder te lopen. Sluit deze hekken altijd weer achter u, deze hekken zijn er voor de schapen. U hoort het klingelende geluid van veel schapenbellen in de bergen.

Kalderimi in de Rozas canyon: Er loopt in de buurt van Kera nog een echte oude kalderimi. Dit is een oude verbindingsweg, een ezelspad. Het is leuk dat deze oude paden er nog zijn. U moet zich voorstellen dat in het oude Kreta dit de verbindingsweg was van dorp naar dorp. U kunt dit ook een handelspad noemen. Veel van deze oude wegen zijn verdwenen door de jaren heen, maar op Kreta zijn er nog honderden kilometers te vinden. Voordat de auto werd uitgevonden, was dit de enige mogelijkheid van transport op het eiland. Deze kalderimi begint vlak bij het klooster van Kera en loopt helemaal door de kloof heen. Vanuit het dorp Kera ziet u de kalderimi weer liggen, een prachtige route.

Natuur in de Rozas kloof op Kreta

Voor geologen is de Roza kloof een paradijs met veel omhoog gedrukte, uitgesleten rotsen. De geologie van Kreta is hier goed zichtbaar. Rotsformaties lopen als een golf over rotsen heen, u moet het echt zelf zien om er een indruk van te krijgen. Rosé, rode, bruine en grijze rotsformaties, die met of zonder zonlicht er elke keer weer anders uitzien. De natuur van de Rozas canyon is prachtig met veel groene bomen en planten. Beneden in de kloof bloeien er veel oleanders, die van mei tot augustus prachtig roze bloemen hebben. In de winter ziet u veel Iris bloemen in de kloof.

Vertrek vanuit Kera (Lassithi): U ziet de kloof al voor u liggen en het dorp Gonies waar u naartoe moet wandelen. Het is leuk om vooraf even een wandeling door het dorpje Kera te maken. Een klassiek Kretens bergdorp, eigenlijk is Kera het laatste dorp voordat u naar het plateau van Lassithi gaat. In de bocht van het dorp zijn een aantal taverna’s, zoals in de verste hoek de taverne van Niki. Op het terras heeft u een mooi uitzicht over het begin van de kloof. U kunt hier in de zomer en de winter al vroeg terecht voor koffie. Ook kunt u hier heerlijk eten. Taverna Niki in Kera is een begrip in de omgeving. Veel Grieken eten hier op zondagmiddag met de hele familie.

De wandeling kan op verschillende plaatsen gestart worden

U loopt vanuit Kera naar beneden en volgt het aangegeven pad. U kunt ook met behulp van een GPS door de olijfgaarden wandelen. Hier en daar staan er bordjes en pijlen naar Rozas kloof. U komt op een gegeven moment uit bij een picknick plaats met een schitterend uitzicht richting Gonies. U gaat nu langs de houten hekjes afdalen. Het is een heel steile afdaling, dus wees voorzichtig! U loopt door tot de bodem van de canyon, daarna loopt u verder door de kloof. U loopt door totdat u uitkomt bij de volgende picknick plek. Vanuit hier loopt u over een rustige asfaltweg naar het dorp Gonies. Totaal 6,80 kilometer.

Vertrek vanuit Gonies (Lassithi): Vanuit het dorp Gonies kunt u hetzelfde pad naar boven volgen. De omgekeerde route is zoals hierboven omschreven. Vanuit het dorp Gonies staat de Rozas kloof goed aangegeven. Door de kloof kunt u de pijlen naar boven volgen. Het is een pittige klim naar boven. U ziet vanuit de kloof Kera al ver boven u liggen.

Rondwandeling Rozas kloof op Kreta: u kunt een geweldige rondwandeling maken met vertrek vanuit Gonies. U begint ’s ochtends vroeg in het dorp Gonies en volgt de pijlen naar de kloof. U wandelt door de canyon naar Kera. Dit is een zware klim over veel losse stenen (6.80 kilometer). In Kera kunt u heerlijk lunchen in een van de taverna’s. U kunt daarna naar het klooster van Kera wandelen, het Karidiotissa klooster. Het klooster werd gebouwd aan het begin van de 14de eeuw.

Auto en wandelen op Kreta

Na het klooster wandelt u terug naar Kera om nog een korte dorpswandeling te maken. Via Kera gaat u weer aan de afdaling beginnen van de Rozas of Ambelos kloof. Dit is een steile afdaling. Zo wandelt u weer terug naar Gonies. Als u beneden door de kloof in Gonies bent aangekomen, wandel dan ook even door dit karakteristieke Griekse dorpje. De totale rondwandeling met een dorpswandeling Kera en Gonies en een bezoek aan het Karidiotissa klooster is 15 kilometer. U moet hier wel een dag voor uitrekken.

De Rozas kloof is goed te bereiken met de auto. U parkeert voor de rondwandeling in het dorp Gonies. In Gonies kunt u ook tanken. U rijdt via Mohos naar boven richting Lassithi of via Avdou. Onderweg kunt u ook de grot van Agia Fotini bezoeken (de grot staat goed aangegeven met bordjes). U kunt naar de grot wandelen, maar als u daar na de wandeling geen zin meer in heeft, is de grot ook met de auto goed te bereiken.

Rozas kloof op Kreta – Meerdaagse wandelingen

Twee tot drie dagen wandelen op Kreta: Op Lassithi kunt u prachtige meerdaagse wandelingen maken. U begint op het plateau van Lassithi. Deze wandeling gaat van dorp naar dorp over het groene Lassithi plateau met veel landbouw en een prachtige natuur. U wandelt door gebieden waar we niet veel andere toeristen tegenkomen, alleen natuurlijk wel op Lassithi, maar ook dat heeft te maken met welke tijd van het jaar we er wandelen. Na een lange rondwandeling door het landbouwgebied van Kreta gaan we naar de Havgas kloof (canyon Lassithi). Na de hike in de Havgas kloof, overnachten we op Lassithi.

Op de tweede wandeldag gaan we via de heuvelrug die rondom Lassithi loopt naar Kera, onderweg bezoeken we grotten en kloosters. Vanuit Kera gaan we door de Rozas kloof naar Gonies. Via landweggetjes en onverharde wandelpaden gaan we via de grot van Agia Fotini naar Avdou. We overnachten in Avdou. De derde dag volgen we het pad naar het stuwmeer van Avdou. Daarna wandelen we langs de rivieren naar de kust. We komen door leuke Griekse dorpjes uit in de Aposelemis kloof. Via deze prachtige kloof met gieren komen we uit in het vogelreservaat van Analipsi en Gouves. Over de strandweg wandelen we terug naar de accommodatie. Het totaal aantal kilometers is ongeveer 25 kilometer per dag.

Informatie omgeving

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.