Kato Zakros wandelen in de kloof – Zakros kloof: Er zijn verschillende manieren om de kloof in te gaan, maar wij kiezen deze keer voor de avontuurlijke weg. Na een heerlijke overnachting in Kato Zakros bezoeken we eerst de archeologische opgravingen van Zakros. Het Minoïsche paleis van Kato Zakros is een van de vier Minoïsche paleizen van Kreta dat deels is opgegraven. Daarna lopen we langs de top van de kloof om vervolgens net voor Zakros de kloof in te gaan. Eenmaal beneden, lopen we door de kloof terug naar Kato Zakros. Deze wandeling dient vantevoren aangevraagd te worden en kan alleen als tweedaagse wandeling gedaan worden.

Kato Zakros wandelen in de kloof op Kreta

Kreta is een eiland waar u veel verborgen schoonheden kunt ontdekken. Het eiland heeft bijvoorbeeld fantastische stranden, maar er zijn ook meerdere mooie kloven en canyons in de bergen verscholen. Velen daarvan zijn dankzij vondsten duidelijk verbonden aan de rijke geschiedenis van Kreta. Helemaal in het oosten van Kreta ligt de Zakros kloof. Deze kloof wordt ook wel de Dodenvallei of Dal der Doden genoemd.

Durft u de Dodenvallei te doorkruisen? Het klinkt misschien riskant of zelfs eng, maar de naam heeft met de geschiedenis te maken. In de Minoïsche tijd werden hier namelijk in de grotten de doden begraven. Hoewel de relatie tussen de Minoïsche bevolking en de dood nooit is vastgesteld. Het zou voor de overlevenden in ieder geval een hele eer geweest moeten zijn om hun leven te riskeren door de doden in de hooggelegen grotten te begraven. Er zijn niet veel intacte graven gevonden, de meesten graven waren al geplunderd voordat archeologen de site onderzochten. Tijdens de wandeling zijn deze grotten goed te zien.

Minoïsche paleis van Kato Zakros

In 1961 is in Zakros is een van de vier Minoïsche paleizen van Kreta deels opgegraven. Het paleis deed dienst als belangrijk vlootstation aan de oostkust. Rond 1600 voor Christus lag hier de grootste vloot uit die periode. De beschermde haven was vanuit strategisch oogpunt belangrijk voor de handel naar het oosten, met name naar Egypte. Er wordt hier nog steeds gegraven door archeologen, want het paleis is nog niet volledig uitgegraven. Losse vondsten uit de Minoïsche tijd zijn tentoongesteld in het archeologisch museum van Heraklion.

Wandelen Zakros kloof: Er zijn verschillende manieren om de kloof in te gaan, maar wij kiezen deze keer voor de avontuurlijke weg. Na een heerlijke overnachting in Kato Zakros bezoeken we eerst de archeologische opgravingen van Zakros. Het Minoïsche paleis van Kato Zakros is een van de vier Minoïsche paleizen van Kreta dat deels is opgegraven. Daarna lopen we langs de top van de kloof om vervolgens net voor Zakros de kloof in te gaan. Dit doen we niet via het reguliere pad, maar op een spectaculaire manier dalen we met de hulp van touwen de kloof in. Doe dit nooit zelf zonder enige begeleiding. Eenmaal beneden, lopen we door de kloof terug naar Kato Zakros.

Pelekita grot op Kreta

Na de wandeling door de Chochlakies kloof, is er nog tijd om de Pelekita grot te bezoeken. Deze grot behoort tot een van de grotere grotten op Kreta met een lengte van 310 meter en ligt op een hoogte van 105 meter boven zeespiegel. De grot wordt ook wel Sykias Spilios genoemd naar de vijgenboom die vlakbij de ingang staat (Sykias is Grieks voor vijgenboom en Spilios is grot). Het is niet eenvoudig om de grot in te gaan, maar het is de moeite waard bij het zien van prachtige stalactieten en stalagmieten.

Tweedaagse en driedaagse in Zakros: Sitia GeoparkSitia heeft een uitgestrekt wandelgebied op Kreta met meer dan 160 grotten. De Zakros kloof is een mooie kloof, die U het hele jaar door kan bewandelen. Het is een vrij makkelijke wandeling van het dorp Zakros naar Kato Zakros, een dorpje aan zee. Zakros is een dorp in Oost Kreta, beneden het dorp ligt de doden vallei.

Kato zakros e4 wandelingen

kato zakros op Kreta wandelvakanties E4: In zee ligt een verzonken haven uit de Minoaanse tijd. De kloof van Zakros (de doden vallei) is een makkelijke kloof, met veel mooi rotspartijen in een ongerepte wilde natuur. U wandelt in 8 kilometer naar het dorp Kato Zakros.

Wandelen in Oost-Kreta: De Zakros kloof is niet de enige kloofwandeling in Oost-Kreta die wij organiseren. Door het oostelijke deel van het eiland loopt een deel van de E4 wandelroute, maar daarnaast zijn er nog meer prachtige verborgen plekken die wij u graag laten zien. Lees meer over onze wandelingen op deze pagina van de website of neem contact met ons op als u meer informatie zou willen hebben.

KATO zAKROS E4

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.