Archeologische wandelingen op Kreta Griekenland – Wandelen in de kloof van Mesonas, Kreta: Een archeologische wandeling langs de oude plaatsen, zoals Vrontas, Azoria of Kastro. Tijdens deze wandeling is voor iedereen iets moois te zien: of u nu houdt van de geschiedenis van Kreta of de natuur, alles is in deze avontuurlijke wandeling aanwezig. De wandeling is tussen 10 en 14 kilometer. Aan het einde van de dag kunt u ook nog zwemmen bij het strand van Tholos.

Wandelen in de kloof van Mesonas

Tijdens deze wandeldag krijgt u veel indrukken van de prachtige natuur tot de archeologie van Kreta. Alleen al het oude pad (de kalderimi) waar u over wandelt, is al meer dan de moeite waard. Tijdens deze archeologische wandeling door de natuur ziet u ook veel verschillende bomen, planten en vogels, met telkens weer tijdens de wandeling een mooi uitzicht over de golf van Mirabello tussen Agios Nikolaos en Mochlos. De wandeling begint in het dorp Kavoussi.

Archeologische wandelingen op Kreta Griekenland – Kloof van Mesonas

Informatie wandeling Mesonas

Deze pittige kloofwandeling heeft een hoogteverschil van 626 meter. We beginnen met de wandeling in het dorp Kavoussi op een hoogte van 84 meter om door te klimmen over een ezelspad naar een hoogte van 710 meter. De lengte van deze rondwandeling is 10 of 14 kilometer.

De wandelpaden zijn goed, maar de route staat slecht aangegeven. Het is geen aanrader om dit pad alleen te zoeken! Onderweg ziet u op meerdere plekken archeologische vondsten (Azoria en Kastro Minoan).

In de kloof van Mesonas wandelen we door indrukwekkende natuur met rondom bergen, verschillende bomen, planten en vogels. Bijna de hele dag heeft u een prachtig uitzicht over de golf van Mirabello. Het is hoogzomer vaak te warm om deze kloof te wandelen, maar de overige maanden is deze kloof prima te bewandelen. Alleen tijdens of na zware regen kunt u niet naar beneden door de kloof van Mesonas. De kloof is dan alleen te doen met klimsets. U wandelt boven en langs de kloof. Onderweg zien we ook veel hekken van schaapsherders.

Wat mee te nemen voor de wandeling

Stevige wandelschoenen met goed profiel. Water voor onderweg, maar er is onderweg ook drinkwater te vinden in de kloof van Mesonas. Rugzak met lunch voor onderweg, maar u kunt ook als u terug bent, eten in het dorp Kavoussi.

Aanvang van de wandeling: Vanaf het dorp lopen we omhoog. In het dorp Kavoussi zijn veel oude nauwe straatjes met mooie oude stenen huisjes om te fotograferen.  Het dorp is op de terugweg ook het eindpunt en zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Het is makkelijk om te verdwalen, als je niet weet waar de oude kalderimi ligt. Een kalderimi is een oud verbindingspad van dorp naar dorp. Na het dorp gaat het pad via de kalderimi geleidelijk, maar steil omhoog. Onderweg groeien veel wilde planten zoals faskomilo (wilde salie), wolfsmelk, tijm en astifida (Saracopoterium, Spinosum). We zien onderweg een prachtige ruïne van een oud huisje. Daarna gaat het pad steiler omhoog, langs de berg met uitzichten over de zee en de golf van Mirabello. De zee is ver weg, het uitzicht over eilandjes is er prachtig.

Gieren onderweg

Boven u kunnen grote groepen gieren vliegen. Deze gieren hebben een spanwijdte van wel 2,5 meter. Met de juiste lens zijn deze gieren prachtig om te fotograferen. Nog wat hoger komt u langs wanden, die echt met de hand zijn aangelegd met stenen uit de omgeving, om het pad toegankelijker te maken. Ook zijn er zogenaamde pezoulas, dit zijn in de oudheid geformeerde stenen plateaus. Deze pezoulas werden vaak aangelegd als kunstmatig plateau voor landbouw. Nu komen we op een hoogte van 650 meter en heeft u het mooiste uitzicht wat denkbaar is! Vanaf deze plek zijn er twee verschillende paden, maar we wandelen eerst naar het uitzichtpunt van Kastro.

Archeologische wandelingen op Kreta Griekenland – Kastro

Archeologische wandelingen op Kreta Griekenland: Vanaf Kastro heeft u een uitzicht over de baai van Mirabello en ziet u de eilanden Psira, Dragonada en Gianysada en links ook nog de stad Agios Nikolaos. Kastro was een dorp met 13 huisjes, gebouwd tussen 1.200-680 voor Christus. Hier ziet u ook resten van een vroeger Minoïsch tijdperk. Als u hier staat en rondkijkt, begrijpt u waarom de Minoërs hier gewoond hebben. De hoogste piek is 710 meter. We wandelen een stukje terug en gaan nu richting de kloof van Mesonas. Een moeilijk te vinden pad met een prachtig uitzicht. We wandelen langs veel hekken voor de schapen om af te dalen naar de rivierbedding van de kloof. Eerst wandelen we weer een flink stuk naar beneden, om daarna weer naar boven te wandelen. Boven aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over de kloof van Mesonas.

De kloof van Mesonas wandeling: We lopen nu over het oude watersysteem dat boven de kloof ligt. Hier is de kloof ongeveer 4 kilometer lang, mooie diepe stukken met een paar maanden per jaar prachtige watervallen. Ook ziet u veel uitgesleten waterbekken, die eruit zien om een duik in te nemen! Na een tijdje wordt de kloof van Mesonas wat smaller, hier gaat u naar beneden. Hier loopt het pad steil naar beneden en ook hier blijven we de waterstroom volgen tot we beneden in de kloof uitkomen. Links is een prachtige rotsformatie en een uitgeslepen waterval. Aan de rechterkant een prachtig waterbekken. Hier kunnen bergbeklimmers zich heerlijk uitleven met abseilen en klimmen.

Azoria rondwandelen

We wandelen na weer een paar meter verder naar boven naar de andere kant van de kloof. Voor u heeft u een prachtig uitzicht over de kloof. We volgen de waterstraal tot we beneden zijn. Deze oude waterleiding is door menselijke hand aangelegd in vervlogen tijden, stelt u zich maar eens voor wat een werk dat is geweest! Ook het oude wandelpad moet een enorm werk zijn geweest om aan te leggen. Als u na 3 kilometer het archeologische dorp Azoria ziet liggen, wandelt u naar beneden.

Azoria is gebouwd op een heuvel. Azoria dateert uit ongeveer 1.200 voor Christus. Het was een Grieks agrarisch dorp. Als u over de heuvel van Azoria wandelt, krijgt u nog echt een indruk hoe de mensen meer dan 3.000 jaar geleden hebben geleefd. Ook hier is het uitzicht weer prachtig.

Oudste olijfboom op Kreta

Azoria naar Kavoussi wandelen: Na een bezoek aan Azoria gaat het pad verder naar Kavoussi. Dit pad staat slecht aangegeven. We komen uit bij het mooie kerkje van de maagd Protoseptemvriani  (Πρωτοσεπτεμβριανη), dat gebouwd is tussen 1.400 en 1.600 na Christus. Hierna gaat het pad verder naar de oudste olijfboom op Kreta. Dit zou zomaar de oudste olijfboom kunnen zijn, wat altijd moeilijk te zeggen is, maar het is zeker een indrukwekkende boom! De monumentale olijfboom van Kavousi heeft een omtrek van 22 meter. Deze boom is ongeveer 3.300 jaar oud! Er zitten ook nog olijven aan in de winter. Deze boom is gepland door de dorpelingen uit Vrontas, Azoria of Kastro. Wat een geschiedenis als u voor deze boom staat; stelt u zich maar eens voor wie er allemaal olijfolie gebruikt hebben van de olijven van deze boom.

Olijfboom van Kavousi terugwandelen naar het dorp: Van de oude olijfboom wandelen we terug naar Kavousi waar de rondwandeling is begonnen. Ook hier zijn er weer meerdere paden om terug te wandelen naar Kavousi. Maar wij blijven trouw aan de oudheid, dus wandelen we verder over de oude kalderimi. Aangekomen in het dorp kunnen we de wandeling nog verlengen met een dorpswandeling van 4 kilometer, zodat de totale wandeling 14 kilometer is. Het dorp is erg leuk om door te wandelen, in de straatjes van Kavousi heeft de tijd stil gestaan. U kunt ook buiten het dorp een verfrissende duik in zee nemen op het Tholos strand. Het strand van Tholos ligt even buiten het dorp Kavousi. Het is heerlijk om na de wandeling nog even naar het strand te gaan of in een kafenion in Kavousi een heerlijke frappe of Griekse koffie te drinken.

Kalderimi of ezelspad op Kreta

Betekenis van woorden: We noemen soms in de tekst namen die u misschien niet kent, vandaar dat we die hieronder nog even toelichten.

Kalderimi op Kreta: Een verbindingsweg die tussen de 100 en 3.000+ jaar oud kan zijn. Dit waren vroeger de enige verbindingswegen tussen de dorpen, voor de tijd van asfalt en auto’s. Over deze kalderimi’s wandelden vroeger de Minoërs naar hun dorpen. Eigenlijk waren de kalderimi’s vroeger het wegennetwerk van Kreta. Een ezelspad geplaveid met natuursteen, waarover de dorpelingen van dorp naar dorp liepen of de marskramers met handelswaar. Wie goed zoekt op Kreta kan nog veel kaldirimi’s vinden!

Boeken over kalderimi’s op Kreta: Er is niet veel informatie te vinden over het wandelen op kalderimi’s. Wij zijn al jaren lang bezig met GPS en zoeken veel om alle kalderimi’s in kaart te brengen! Ooit gaan we een boek schrijven over alle wandelingen over deze kalderimi’s op Kreta. De kalderimi’s zijn onze voedingsbron voor onze unieke wandelingen door de mooie natuur van ongerept Kreta. En ja… wie wil er niet rondgeleid worden over de paden van de Griekse goden. Van alle paden zoeken we ook de geologie en de geschiedenis tot op de bodem uit.

Bloemen onderweg

Faskomilo op Kreta: Wilde salie groeit overal op het eiland Kreta. In het voorjaar heeft salie ook paarse bloemetjes. Overal op het eiland kunt u in de natuur salie ruiken. Onderweg kunt u er een kopje thee van zetten!

Astifida op Kreta: Astifida (Saracopoterium, Spinosum) is ook een plant, die echt thuishoort op Kreta. Het is een stekelachtige plant, die vroeger ook veel gebruikt werd om in de stenen huisjes de kachel aan te krijgen. Astifida wordt nog steeds gebruikt tijdens het stoken van raki in het najaar op Kreta. De plant wordt op de bodem van de rakiketel gelegd, zodat er niets aanbrandt.

Kafenion op Kreta

Een soort buurthuis of café waar de lokale bevolking koffie drinkt. De kafenion is de hele dag open en altijd leuk om even te bezoeken.

Archeologische wandelingen op Kreta Griekenland – Nog meer informatie over wandelingen

Verblijf op Kreta voor wandelaars: Overzichtspagina voor (wandel)vakanties naar Kreta. Excursieinformatie over Kreta met accommodatie voor wandelaars op Kreta.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.