E4 zuid west Kreta wandelen van Sfakia naar Paleoachora Wandeling over de E4 Sfakia naar Paleochora: Wandelen over de E4 op Kreta: Sfakia (Hora Sfakion) – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara – Agia Roumeli – Samaria – Boot – Sougia – Lissos – Paleochora. Een wandeling van 6 dagen en 5 nachten. Afstand ongeveer 80-90 kilometer. Een wandeling waar u wel voor moet trainen. Niet zomaar even aan beginnen.

Informatie: Een wandeling van 6 dagen en 5 nachten. Afstand ongeveer 80-90 kilometer. Een wandeling waar u wel voor moet trainen. Niet zomaar even aan beginnen.

Boten tussen Sfakia en Paleochora

Als er tijdens de E4 wandeling wandelaars door omstandigheden niet meer verder kunnen wandelen, kunnen we op veel locaties een taxiboot bestellen. De meeste locaties zijn onderweg alleen te voet of per boot bereikbaar.

E4 Zuid West Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochora – Loutro en Phoenix

Eerste E4 wandeldag op Kreta (ongeveer 14-16 kilometer): Op de eerste dag vertrekken we vlakbij Hora Sfakion (Sfakia). We wandelen gelijk over het bergpad naar het strand van Glyka Nera. Deze wandelroute gaat vandaag van Zuidwest-Kreta richting West-Kreta, zo houden we de zon vaak achter ons. Dit is een prachtige wandeling langs de zuidwest kust van Kreta. In het begin lopen we langzaam naar beneden naar Loutro. Na een lunch in Loutro maken we een rondwandeling in Loutro en bezoeken het fort. Daarna komen we via een wandelpad langs de kust uit in Phoenix.

Overnachten dag 1 en dag 2

We komen rond 15.00 uur aan in Phoenix. Dit is een indicatie, omdat we onderweg niet op de klok kijken! In Phoenix overnachten we 2 nachten. Phoenix: Onze eerste overnachting is in de Phoenix appartementen, een prachtige locatie die alleen te voet of met een taxiboot bereikbaar is. Bij de appartementen is een mooi kiezelstrandje met kristalhelder water. U kunt hier nog even lekker van het strand genieten of zwemmen en snorkelen. U kunt ook kanoën vanaf het kiezelstrand. Alle appartementen hebben een spectaculair uitzicht naar zee. We eten ’s avonds gezamenlijk in de taverna aan het strand. U kunt heerlijk genieten van traditionele Griekse gerechten. De volgende ochtend wordt in de taverna ook het ontbijt geserveerd.

E4 Zuid West Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochora – Aradena kloof

Tweede wandeldag Aradena kloof (ongeveer 15-17 kilometer): We ontbijten gezamenlijk in Phoenix. Na het ontbijt worden we opgehaald door een schaapsherder, die ons in zijn 4×4 pick-up door de hoge bergen naar Aradena brengt (800 meter). Het is ook mogelijk om dit stuk zelf te wandelen. We beginnen de wandeling in de omgeving van het dorp Anopoli, vlakbij Aradena. De prachtige brug verbindt het oude dorp Aradena met de buitenwereld. Vroeger was de enige verbinding een kalderimipad (ezelspad), waar we later nog overheen wandelen. De brug van Aradena is ook bekend door de spectaculaire bungeejumpen die u hier kunt maken, een sprong met een vrije val van 150 meter. Wij komen natuurlijk niet voor het bungeejumpen, maar als u interesse heeft, kunnen we altijd informatie vragen voor de liefhebbers.

E4 Kreta

We wandelen over de brug van Aradena naar de ruïnes van het dorp Aradena. We wandelen door de mooie oude straatjes van het dorp. Op de achtergrond ziet u de Lefka Ori liggen: de witte bergen van Kreta. We beginnen vanaf het oude dorp aan de afdaling van de Aradena kloof. Via de kalderimi (oud ezelspad) dalen we af naar beneden, om even later onder de spectaculaire brug van Aradena te lopen. We volgen nu de bedding van de kloof. Op een bepaald punt moeten we keuzes maken: wie gaat er via de 16 meter lange ladder naar beneden of wilt u door wandelen via het wandelpad aan de zijkant van de kloof? Voor mensen met hoogtevrees is de ladder geen aanrader! Daarna vervolgen we de wandeling door deze grillige kloof naar Marmara Beach.

Via Marmara Beach wandelen we terug naar Phoenix. Hier kunt u nog even lekker zwemmen na de spectaculaire kloofwandeling. ’s Avonds dineren we weer gezamenlijk in Phoenix.

De Aradena Kloof

De Aradena kloof is een indrukwekkende kloof, ingeklemd tussen prachtige rotsformaties. Tussen de rotsen door heeft u prachtige uitzichten. Onderweg ziet u veel natuurlijke grotten. De kloof begint op ongeveer 700 meter hoogte en is 16-17 kilometer lang. Onderweg zult u op bepaalde stukken flink wat moeten klimmen en klauteren. U ziet onderweg veel dennenbomen en oleanders. Een prachtige natuur met veel metaal houdend gesteente en stalagmieten langs de rotswanden en grotten!

Het dorp Aradena: Sinds 1947 woonde er niemand meer in Aradena, maar de laatste jaren is er weer een huis bewoonbaar gemaakt! Het dorp is verlaten door een vendetta. Twee jongens in het dorp kregen ruzie om een geitenbel, wat resulteerde in de dood van bijna alle bewoners. De overgebleven bewoners zijn daarna verhuisd naar het nabij gelegen dorp Anopolis. Als u door de ruïnes van het dorp loopt, kunt u zich goed voorstellen hoe afgelegen dit dorp lag en wat een drama er heeft plaatsgevonden. De kerk en de huisjes rondom de kerk zijn toegankelijk voor bezoekers. Aan het begin van het dorp is een kleine kiosk, als u nog iets te drinken mee wilt nemen voor u de kloof in wandelt. Rond het dorp ziet u veel schapen en geiten lopen en hoort u het gerinkel van de schapenbellen.

E4 Zuid West Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochora – Agia Roumeli

Derde wandeldag naar Agia Roumeli (ongeveer 18-22 kilometer): Na het ontbijt in Phoenix vertrekken we naar Agia Roumeli. Wie de eerste kilometers langs een rotswand wil overslaan, kan met de taxiboot naar Marmara Beach. Daar kunt u op de rest van de wandelaars wachten in de taverna aan het strand met een kopje koffie. Vanuit deze taverna wandelen we naar Agia Roumeli. Dit is een lange wandeldag langs de zuidwestkust van Kreta. Onderweg heeft u prachtige uitzichten over zee. We wandelen ook door groenere gebieden met veel pijnbomen. Er is een mogelijkheid om onderweg nog de klim te maken naar Agios Ioannis, maar deze klim is alleen geschikt voor superfitte wandelaars!

Het E4 wandelpad brengt ons naar Agios Pavlos. In de verte zien we Agia Roumeli al liggen, maar dat is toch nog wel een stuk wandelen. Na het dennenbos met mooie uitzichten naar zee komen we aan op het strand van Agios Pavlos. Dit prachtige strand heeft een taverna en een taxiboot. De kerk op het strand heet ook Agios Pavlos en is gebouwd in de 11de eeuw. Nu moeten we nog 4 kilometer door wandelen naar Agia Roumeli. Het is na een lange dag toch nog een vermoeiend stukje om over het strand wandelen door grindachtig zand en over veel stenen. Agia Roumeli is ook het eindpunt van de Samaria kloof. Vanuit Agia Roumeli nemen we de boot naar Sougia om daar te overnachten. Sougia heeft leuke taverna’s aan de kleine boulevard voor een diner.

Agios Pavlos strand

Het Agios Pavlos strand is alleen te voet of per boot bereikbaar. Het is een prachtig strand met grindachtig zand en veel stenen. Op het strand staat een indrukwekkend klein kerkje uit de 11e eeuw, helemaal opgebouwd uit kleine steentjes. U kunt het kerkje ook van binnen bekijken. Het lijkt wel een kerk voor de Griekse god van de zee: Neptunes! Op het strand is ook een kleine taverna om iets te eten of te drinken. U kunt hier ook per taxiboot door naar Agia Roumeli.

Agia Roumeli: Dit dorp is het eindpunt van de Samaria kloof. Veel toeristen nemen na de Samaria kloof de boot terug vanaf Agia Roumeli. In Agia Roumeli kunt u ook archeologische opgravingen bekijken. Aan de oostkant van de rivier ligt de archeologische opgraving “Tarra”. Tarra was eeuwen geleden een dorp met haar eigen valuta. De munten hadden aan de ene kant een afbeelding van een bij en aan de andere kant de afbeelding van een wilde geit. U kunt nog veel interessante opgravingen uit Tarra terugvinden in het archeologisch museum in Chania. Boven Agia Roumeli liggen twee oude Turkse forten, het eerste fort is makkelijk te bezoeken. Aan de voet van de Samaria kloof ziet u de oude tempel van Apollo Tharraeus.

Overnachten in Sougia dag 3 en 4

We overnachten 2 nachten in Sougia, omdat we ook de Agia Irini kloof gaan wandelen. We overnachten in leuke kleine accommodaties in Sougia, op de kleine boulevard zijn meerdere leuke restaurantjes. Na aankomst in Sougia kunt u nog gaan zwemmen of snorkelen of even relaxen op het strand. We staan vroeg op voor de wandeling door de Agia Irini kloof.

Vierde wandeldag Agia Irini kloof (ongeveer 14-17 kilometer): Ontbijten doen we onderweg, we vertrekken heel vroeg naar de Agia Irini kloof. We nemen koffie mee in de rugzak! De Agia Irini kloof begint veel rustiger dan de Samaria kloof, eigenlijk zijn ze niet te vergelijken. We beginnen bovenaan de Agia Irini kloof en wandelen terug naar Sougia. De Agia Irini kloof heeft prachtige uitzichten en is adembenemend mooi. Langs een rivierbedding lopen we binnendoor terug naar Sougia. In Sougia heeft u in de middag nog tijd om te zwemmen of te snorkelen! ‘s Avonds dineren we in Sougia.

Agia Irini kloof op Kreta

De Agia Irini kloof loopt van het dorpje Agia Irini terug naar Sougia. Het is een heel veelzijdige kloof met prachtige hoge rotsen, dennenbomen, een stenen rivierbedding en indrukwekkende vergezichten. De Agia Irini kloof begint over een makkelijk pad tussen hoge platanen, cipressen en veel bloemen en kruiden. Langzaam daalt het pad af tussen de hoge rotswanden naar het einde van de kloof. Er zijn onderweg diverse rustplaatsen om te genieten van de overweldigende natuur. Een heel afwisselende kloof, die u door een rivierbedding weer terugbrengt naar Sougia.

Informatie Agia Irini kloof op Kreta: Totale stijging 168 meter, totale daling 732 meter. Max Pos. 1.7%, Max Neg. -20.8%.

E4 Zuid West Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochora – Lissos

Vijfde wandeldag Sougia

Lissos kloof en Antiek Lissos – Paleochora (ongeveer 16-18 kilometer): Na het ontbijt in Sougia begint de wandeling via het haventje naar de Lissos kloof. Een prachtige kloof met mooie rotswanden in diverse kleuren. Na de kloof wandelen we omhoog naar het plateau, waar we al snel uitzicht hebben op het antieke Lissos. Het pad is ouder dan 2.000 jaar, de sporen van het verleden zijn nog goed zichtbaar. In Lissos maken we zelf een simpele lunch klaar. Lissos is alleen te voet bereikbaar of per kleine boot. U vindt hieronder nog meer archeologische informatie over Lissos.

Na een uitvoerig bezoek aan de opgravingen van Lissos zetten we de toer voort naar Paleochora. We moeten eerst een stuk flink klimmen. Over de berg heen zien we Paleochora in de verte liggen, maar we moeten nog een paar uur doorwandelen langs de mooie Zuidkust van Kreta. U ziet mooie stenen formaties links in zee en aan de rechterkant bergen en rotsen. Een prachtig wandelpad naar Paleochora. In Paleochora overnachten we. Paleochora heeft veel taverna’s en restaurants om te dineren.

Informatie Lissos – Paleochora E4 route

Het wandelpad gaat vanaf Lissos direct naar boven. Hier moet u oppassen vanwege rollende stenen. De gemiddelde wandeltijd is 6-8 uur en de wandeling is 16-18 kilometer. Totale stijging 479 meter, totale daling 478 meter, max pos. 18%, max neg. -23.0%.

LissosDe archeologische opgravingen van Lissos: Lissos was een belangrijke stad op Kreta tussen de 4e eeuw voor Christus tot de 7e en 9e eeuw na Christus. Lissos werd verlaten door haar bewoners na een enorme aardbeving. Als u vanaf de Lissos kloof aan komt lopen, heeft u een prachtig beeld hoe Lissos er eeuwen geleden uit had moeten gezien. Er zijn nog stenen huisjes uit de Romeinse tijd waar u gewoon omheen kunt wandelen. Deze stenen huisjes zijn nog altijd mooi intact gebleven. U vindt onderweg naar het strand diverse archeologische opgravingen, zoals een Romeinse begraafplaats en zuilen uit de Romeinse tijd. U kunt ook de oude tempel van Asklipios bezoeken, waar mensen vroeger in grote getalen naartoe kwamen vanwege de helende werking van het water. In de tempel van Lissos is er nog de mozaïekvloer bewaard gebleven. Tevens werd de Griekse godin Diktina hier aanbeden.

Paleochora, Kreta

Een leuke plaats in West Kreta, dat veel verschillende accommodaties biedt. Het dorp ligt op een landtong en heeft aan beide kanten zee. Het westen van het dorp heeft de mooiste brede zandstranden. Een perfecte plaats als basis voor veel wandelingen. We geven u een overzicht voor wandelingen in de omgeving van Paleochora. U kunt in Paleochora ook boottickets kopen voor verschillende wandelingen over de E4, waarbij u altijd terugwandelt naar Paleochora. Verkijk u niet op de afstanden! Paleochora is in de avond autovrij, zo kunt u heerlijk door het dorp wandelen. Vergeet niet het prachtige kerkje in het centrum van Paleochora te bezoeken. U kunt ook het fort van Paleochora bezoeken, dat boven het dorp ligt. Dit Venetiaans fort ligt boven de kerk van Paleochora en geeft een fantastisch uitzicht.

Zesde wandeldag Paleochora

Topolia kloof Kreta – bezoek aan Potamida: In Paleochora ontbijten we en gaan we door naar de Topolia kloof. De kloof Topolia is een prachtige wandeling, waarbij we kunnen doorwandelen naar Potamida. Potamida is een geologisch wonder: prachtige zandsteen formaties in steile piramides. Na een bezoek aan Potamida gaan we terug naar de accommodatie.

De Topolia kloof is een hele groene kloof, waar de Tiflos rivier doorheen stroomt. U ziet in de kloof veel bloemen, kruiden, planten en wilde olijfbomen. De rotswanden zijn ongeveer 300 meter hoog. Door de kloof gaan we verder naar Potamida. In Potamida bezoeken we het geologische wonder Kolomitha. Midden in de natuur ziet een indrukwekkende formatie van zandsteen in een piramide vorm. Deze zandsteen formatie ligt vlakbij de huizen in het dorp en de Tiflos rivier. Door de velden kunnen we makkelijk op de formaties klimmen, het lijkt dan wel of u op de maan staat!

Meer E4 informatie

E4 wandelpad op Kreta informatie: Diverse meerdaagse wandelmogelijkheden op Kreta. Meer informatie vindt u hier!

01 Wandeling over de E4 route op Kreta: Sfakia – Glyka Nera – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara Beach – Agios Pavlos – Agia Roumeli – Hora Sfakion – Imbros kloof – Kokkini Hani – met een extra mogelijkheid om nog een wandeling te maken in de Kavousi kloof of Psiloritis berg.

02 Wandeling over de E4 op Kreta 02:  Samaria kloof – Agia Roumeli – Boot – Sougia – Agia Irini kloof – Sougia – Lissos kloof – Lissos opgraving – Paleochora – extra wandelmogelijkheden op diverse locaties op Kreta, bijvoorbeeld de Topolia kloof of Potamida Kreta.

E4 Kreta

Meerdere wandeldagen op Kreta: U kunt ook 2 weken bij ons verblijven en dan een week gaan wandelen. Maar ook als u 1 week blijft, kunt u meerdere wandelingen doen en daarnaast nog relaxen. Kijk maar eens in ons uitgebreide wandelmenu wat alle mogelijkheden zijn!

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.