Fly-drive op Kreta Griekenland: We beschikken over diverse mogelijkheden voor een fly-drive vakantie op Kreta. U krijgt op de eerste dag een uitvoerige briefing over de tour.

Rondreizen op Kreta

U kunt via deze pagina uw Fly-drive op Kreta samenstellen. Bepaal zelf hoeveel dagen u gebruik wilt maken van onze Fly-drive op Kreta Griekenland, met mogelijkheden van 8, 9, 10, 12, 15 of 21 dagen. Fly-drive vakanties op Kreta zijn het hele jaar door mogelijk. Wij regelen voor u een auto (B-categorie), 100% verzekering, inzittenden verzekering, 24-uurs road service en uiteraard uw accommodatie met ontbijt. U kunt er ook voor kiezen om een week op één locatie te blijven en een aantal dagen rond te touren. Veel mensen vinden het plezierig om na een aantal dagen rondrijden op Kreta, een aantal dagen te relaxen. Andersom kan natuurlijk ook: eerst relaxen op Kreta en dan gaan rijden. Vrij uit op vakantie op Kreta Griekenland. Kreta rondreizen: Kreta rondreizen in 8 dagen, Kreta rondreizen in een week of Kreta rondreizen in 14 of 15 dagen.

Voorbeeld van een 15-daagse rondreis op Kreta

Hieronder geven we een globale beschrijving van een route, die u kunt rijden als u 15 dagen onderweg wilt zijn met de auto. Het is een voorstel, maar wij hebben nog veel meer autoroutes voor Kreta. Deze staan niet tot in detail beschreven op internet, omdat we ze graag uniek houden. Een aantal bezienswaardigheden van Kreta zullen we wel benoemen. Mocht u een andere route willen rijden of alleen een bepaald deel van Kreta willen zien, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder op weg om een complete route samen te stellen.

Eerste dag fly-drive op Kreta: Heraklion luchthaven – Kokkini Hani. U wordt opgehaald op de luchthaven van Heraklion. U wordt voor de eerste dag naar uw accommodatie gebracht, waar u uw auto in ontvangst neemt. Hier krijgt u van ons een uitvoerige beschrijving van uw tour, zodat u volledig op de hoogte bent en weet wat u kunt verwachten. Na de uitgebreide briefing over de hele fly-drive tour op Kreta Griekenland krijgt u alle tijd om vragen te stellen over de tour. Op deze webpagina geven we alleen een beknopte beschrijving van de route, omdat we niet alle gedetailleerde informatie over onze unieke tours op internet willen plaatsen. De routes zijn professioneel uitgezet, zodat u niet veel van Kreta hoeft te missen.

Tweede dag, Centraal-Kreta

Kokkini Hani – Galifa – Galipe – Kasteli – Thrapsano – Arkalohori – Archanes – Knossos – Kokkini Hani. Deze tour is ongeveer 120 kilometer.

Dit is een niet al te lange tour door Centraal-Kreta, wat een prachtig wijngebied is. Leuk om lokale wijnfabriekjes te bezoeken en misschien zelfs de wijn te proeven. Verder staan er in deze omgeving ook veel olijbomen voor de olijlolieproductie. U kunt verscheidene olijfoliefabrieken bezoeken, alleen zijn deze in de zomer niet in bedrijf. Om de dag af te sluiten, kunt u nog een bezoek brengen aan Knossos, het legendarische paleis van de Koning Minos. U kunt dit bezoek ook voor de laatste dag bewaren, voordat u naar het vliegveld gaat.

Eerste deel van de route gaat in oostelijke richting

Derde dag, Oost-Kreta: Kokkini Hani – Potamies – Krasi – Kera – Lassithi Plateau – Tzermiado – Vrisses – Neapoli – Agios Nikolaos – Elounda. Deze tour is ongeveer 100 kilometer.

Bij Potamies is het stuwmeer, waar een dorpje grotendeels in het water staat. Het is omringd door een prachtig berglandschap. Als u van daar uit richting Lassithi rijdt, komt u langs Krasi. Dit is een karakteristiek bergdorp, met de dikste plataan van Kreta en een oude wasplaats waar het bergwater in terecht komt. Het is leuk om een wandeling te maken door het dorp. Verder op de route ligt Kera, waar u het Moni Kardiotissas klooster kunt bezichtigen. Het Lassithi Plateau op zich is een attractie het hele jaar door. Als u met de auto een ronde maakt over het plateau zijn er vele bezienswaardigheden. U kunt er ook de geboortegrot van Zeus bezoeken. Verder is het een omgeving waar u veel oudere Grieken tegenkomt met ezeltjes.

Reizen op Kreta

Na het plaatsje Psychro is er een leuke Griekse taverna voor een lunch: Taverna Milos (Milos betekent Molen). Milos is een toepasselijke naam, want er stonden vroeger duizenden windmolentjes op de hoogvlakte van Lassithi om water uit de grond te pompen. Het Lassithi plateau is vooral landbouwgebied. Na Lassithi gaat u richting Neapoli – Agios Nikolaos. Een prachtige weg door de natuur met mooie uitzichten. Agios Nikolaos is een leuk stadje om een korte pauze te houden. In het centrum en naast de haven is een mooi binnenmeertje.

In Elounda overnacht u de derde avond. Elounda is wereldwijd bekend door de tv-serie van de BBC: “Wie betaalt de veerman”. Het eiland was tot 1957 een leprakolonie. Het eiland is opgebouwd tijdens diverse tijdperken: Venetiaans, Turks en Grieks. Er gaat elk half uur wel een boot naar Spinalonga. ’s Avonds heeft u in Elounda genoeg keuze om ergens te eten. Aan de haven zijn vele Griekse taverna’s te vinden.

Vierde dag, Oost-Kreta, noord- en zuidkust: Elounda – Agios Nikolaos – Istro – Gournia – Sitia – Vai – Palekastro – Zakros – Ziros – Makrigialos – Koutsounari – Ierapetra – Mirtos. Deze tour is ongeveer 210 kilometer.

Meerdaagse reizen Kreta

Zodra u langs de noordkust bij Istro rijdt, kunt u genieten van een prachtige kustlijn, met mooie eilandjes in zee. Helemaal aan de meest oostelijke punt van Kreta, komt u bij Vai. Dit is het enige echte natuurlijke palmstrand van Europa. Als u op tijd vertrokken bent, kunt u op Vai van een prachtig uitzicht genieten. Daarmee bedoelen we een uitzicht zonder teveel toeristen. Deze oase van palmbomen is bekend geworden van de Bounty-reclame uit de jaren 80. Ook de weg van Vai naar Ziros is een prachtige route, waar u door veel leuke kleine Griekse dorpjes rijdt.

Als u aankomt in Makrigialos, kunt u daar heerlijk van een lunch genieten aan de zuidkust van Kreta. Daarna rijdt u door via Ierapetra. Dit is de meest zuidelijke stad van Europa. Een wat rommelige stad waar we u aanraden om snel doorheen te rijden. Ierapetra is gelegen aan de Libische zee, Afrika is maar 300 kilometer bij u vandaan. Vanuit Ierapetra rijdt u via landbouwgebied met veel bananen naar Mirtos. Een heerlijk dorp aan de kust, waar u gaat overnachten. Aan de boulevard van Mirtos zijn meerdere restaurantjes waar u heerlijk en betaalbaar kunt eten. Het is op loopafstand van uw appartement. Ook kunt u er in de namiddag genieten van een heerlijk strand.

Vijfde dag, Midden- en Zuid-Kreta: Mirtos – Ierapetra – Mirtos met een bezoek aan Chrissi. Deze tour is ongeveer 30 kilometer.

Reizen op Kreta

Chrissi is een prachtig eiland, dat u rond kunt wandelen. U vertrekt vanuit Ierapetra met de boot naar dit mooie eiland. De bootreis is ongeveer een uur (10 uur vertrek vanuit de haven van Ierapetra). U komt om 11 uur aan op Chrissi en u vertrekt om 16.00 uur weer naar Ierapetra, waar dan u rond 17.00 uur terugbent. Het is een eiland met prachtige zandstranden en is een paradijs voor snorkelaars. Chrissi dankt zijn naam (gouden) aan het fijne gouden zand, dat overal op het eiland ligt. De zee rondom het eiland heeft meerdere tinten blauw. U overnacht in hetzelfde appartement in Mirtos.

Zesde dag, Midden- en Zuid-Kreta: Mirtos – Ano Viannos – Pirgos – Agia Deka – Mires – Festos – Matala – Timbaki – Agia Galini. Deze tour is ongeveer 140 kilometer.

Rondreis op Kreta

Vanuit Mirtos rijdt u naar Ano Viannos. Een mooie omgeving met veel berglandschappen en u ziet de geweldige zuidkust van Kreta de hele dag aan uw linkerhand. Ano Viannos is een groot dorp, leuk voor een korte pauze. Vanuit Ano Viannos rijdt u via Pirgos naar Mires. Net naast de stad Mires liggen de archeologische opgravingen van Festos, een paleis uit de Minoïsche tijd. Hier is de bekende schijf van Festos gevonden, welk nooit ontcijferd is. De schijf van Festos is vaak afgebeeld als symbool voor Kreta. Het is de moeite waard om hier een uurtje rond te wandelen.

Na Festos rijdt u door naar Matala, een gezellige badplaats gelegen in een baai. Matala is vooral bekend vanwege de krijtrotsen waarin in het Neolithicum talrijke holen zijn aangelegd. Deze holen, die u kunt bezichtigen, werden in de jaren 60-70 bewoond door de hippies. De hippies wonen er tegenwoordig niet meer, maar het dorp heeft wel nog steeds de Flower Power sfeer. Het laatste deel van de rit gaat naar Agia Galini langs de prachtige zuidkust van Kreta. In Agia Galini gaat u overnachten. Het is een leuk klein dorp aan de kust, waar het vooral in de avond gezellig is om rond te wandelen. Het dorp heeft talrijke gezellige restaurantjes en een kleine haven.

Zevende dag, van Zuid-Kreta naar Noord-Kreta en terug: Agia Galini – Timbaki – Mires – Agia Vavara – Krousonas – Tilissos – Gonies – Anogia – Axos – Perama – Moni Arkadiou – Adele – Prassies – Amari – Agia Galini. Deze tour is ongeveer 180 kilometer.

Meerdaagse reizen Kreta

U vertrekt uit Agia Galini richting Heraklion. Deze tour gaat door het indrukwekkende Ida gebergte, een prachtig natuurgebied. Vanuit bijvoorbeeld Krousonas heeft u prachtige uitzichten naar de noordkust van Kreta. En als er in Krousonas ergens lokale appeltjes verkocht worden, deze zeker eens proeven. U zult verstelt staan van de heerlijke smaak. U komt door het dorp Anogia, waar veel schaapsherders wonen. Het maken van kaas en andere tradities worden hier hoog in het vaandel gehouden. In de middag bezoekt u het klooster Moni Arkadiou. Het klooster van Arkadi is een belangrijk heiligdom voor Kreta. Arkadi diende in de tijd van de Turkse overheersing als een illegale school voor Kretenzer cultuur en godsdienst. Arkadi behoort zeker tot de belangrijke bezienswaardigheden van Kreta. Daarna gaat u langs de voet van de Ida berg terug naar Agia Galini.

Achtste dag, Zuid-Kreta: Agia Galini – Melambes – Nea Kria Vrisi – Spili – Preveli – Agia Galini. Deze tour is ongeveer 170 kilometer.

Vandaag is de autoroute op Kreta vooral aan de zuidkust. Vanuit Agia Galini rijdt u in westelijke richting. U bezoekt het klooster van Preveli en daarna loopt u door het water naar het prachtige strand van Preveli. Langs de rivierbedding staat het vol met palmbomen en oleanders met roze bloemen. Het is een heel bijzonder en prachtig natuurgebied. Zorg dat u de zwemkleding meeneemt, want dit is een plek waar u absoluut even de tijd wilt nemen om te ontspannen aan het water!

Negende dag, Zuidwest-Kreta

Noordwest-Kreta: Agia Galini – Spili – Frangokastello – Chora Sfakion – Askifou – Vrisses – Souda – Chania. Deze tour is ongeveer 160 kilometer.

Het vertrek is vanuit Agia Galini richting Spili. Aan de rechterkant ziet u tijdens de hele route de hoogste berg van Kreta: de Ida (2456 meter). Vanaf Spili rijdt u naar Frangokastello, een mooie route langs de zuidkust van Kreta. In Frangokastello staat een prachtig Venetiaans fort op het strand. Na een bezoekje aan het fort rijdt u door naar het dorp Chora Sfakion (Sfakia). Dit is een echt traditioneel Kretenzer dorp. Chora Sfakion is de enige plaats in heel Griekenland welke nooit door een vijandige macht bezet is geweest. Het dorp en de streek hebben in het verleden veel verzet gepleegd tegen mogelijke overheersers. Chora Sfakion is bekend als de haven waarheen bezoekers van de beroemde Samaria kloof vanaf het eindpunt Agia Roumeli per boot worden vervoerd.

Na Chora Sfakion gaat u richting Chania; een prachtige route door de ruige bergen, van Zuid-Kreta naar Noordwest-Kreta. U overnacht in Chania. Het zijn voornamelijk de Venetiaanse en Turkse elementen die de stad sieren en een fijne sfeer geven. Het oude centrum heeft Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken, ieder met een eigen sfeer. De Venetiaanse haven met de vuurtoren in het fort Firkas en de leuke terrasjes rondom is een heerlijke plaats om in de middag en avond te bezoeken.

Helemaal naar het zuidwesten van Kreta

Tiende dag, Noordwest- en Zuidwest-Kreta: Chania – Platanas – Maleme – Kissamos – Sfinari – Chrisoskalitissa – Elafonisi – Paleochora. Deze tour is ongeveer 120 kilometer.

Vanuit Chania vertrekt u in westelijke richting naar Kissamos en daar vandaan rijdt u naar het zuiden, richting Chrisoskalitissa – Elafonisi. In Chrisoskalitissa vindt u een prachtig klooster. De naam van dit klooster komt van de trap met 90 treden, die naar dit klooster leidt. De laatste trede zou van goud geweest zijn, maar dat konden alleen gelovigen zien. Vandaar de naam Chriso wat goud betekent en skalitsa is een trap.

Elafonisi is een prachtig wit zandstrand met hier en daar een roze gloed, wat komt door het gruis van de schelpen.

Elafonisi is een beschermd natuurgebied, Elafonisi behoort tot de mooiste stranden van Kreta, maar daardoor is het er in de zomer wel wat drukker.

West Kreta

Van Elafonisi naar Paleochora: Een prachtige route met mooie slingerwegen. Een tour van 120 kilometer lijkt niet zo lang, maar wel over deze prachtige wegen. Paleochora is een gezellig dorp, dat gebouwd is op een landtong, met aan beide zijden strand en zee. ’s Avonds wordt de hoofdstraat gesloten voor alle verkeer en worden van de restaurantjes en taverna’s de tafels en stoelen op de weg gezet. We raden u aan een heerlijke wandeling in de avond door dit schilderachtige dorp te maken.

Elfde dag: U vertrekt vroeg in de ochtend met de bus naar de Samaria kloof. De Samaria kloof is een uniek natuurreservaat in Europa. De hele wandeltocht is 18 kilometer. Op sommige plekken in de kloof, kijkt u op tegen rotswanden van wel 300 meter hoogte en op het smalste punt liggen deze wanden maar 4 meter uit elkaar. Iedereen met een normale conditie kan deze kloof bewandelen. Aan het einde van de kloof komt u uit in Agia Roumeli. Vanuit dit dorp gaat u via Souga met de boot terug naar Paleochora om te overnachten. U kunt ook in plaats van Samaria naar het eiland Gavdos gaan. Voor meer informatie over kloofwandelingen die u kunt ondernemen: Wandelroutes op Kreta.

Twaalfde dag, van Zuidwest-Kreta naar Noordwest-Kreta en terug

Paleochora – Kandanos – Mesavlia – Kolimbari – Afrata – Drapanias – Strovles – Agia Triada – Paleochora. Deze tour is ongeveer 140 kilometer.

Ook dit is weer een prachtige route vanuit de zuidkust naar de noordkust in het westelijke deel van Kreta, de provincie Chania. Uw doel is het schiereiland Rodopos bij Kolimbari aan de noordkust. U kunt tot het dorp Rodopos met de auto rijden, maar daarna is het alleen te voet mogelijk om verder te gaan. Als u bijtijds vertrekt in de ochtend, kunt u gerust de tijd nemen om hier een mooie wandeling te maken. Daarna rijdt u een andere weg terug door het heuvelachtige landschap naar Paleochora.

Weer terug naar de noordkust en in oostelijke richting

Dertiende dag, Noordwest- en Zuidwest-Kreta: Paleochora – Omalos – Chania – Souda – Rethymnon. Deze tour is ongeveer 160 kilometer.

Vertrek vanuit Paleochora richting de ingang van de Samaria kloof. Dan bevindt u zich op het plateau van Omalos. Omalos zelf is een klein dorpje in de Witte Bergen (Lefka Ori), maar met de naam wordt er eigenlijk verwezen naar de hoogvlakte van Omalos; het Griekse woord omalo betekent vlak, regelmatig of glad. Het is werkelijk een prachtige omgeving. Vanuit het hoge bergplateau Omalos rijdt u richting Chania, door de sinaasappelstreek van Kreta. Vanuit Chania rijdt u richting Rethymnon. Deze weg is een grote weg langs de noordkust en u bent in een uurtje in Rethymnon.

U overnacht in Rethymnon. Deze gezellige stad heeft een mooie Venetiaanse haven, nauwe straatjes, oude minaretten en oude stadsmuren. Rethymnon heeft veel Neoclassistische, Venetiaanse en Turkse invloeden. Rethymnon heeft ook een archeologisch museum. Bezoek ook eens de kerk en het plein van de vier martelaren. Een mooie oude vesting stad met veel nauwe straatjes met leuke winkeltjes en restaurantjes. U heeft hier keuze genoeg om in de avond te dineren.

Veertiende dag

Rethymnon – Armeni – Moni Profiti Ilias – Velonado – Maroulou – Kournas Lake – Episkopi – Gerani Cave – Rethymnon. Deze tour is ongeveer 120 kilometer.

Onderweg komt u langs het klooster van Moni Profiti Ilias: dit is een bijzonder klooster uit de Venetiaanse tijd. Helaas is het in de tijd van de Turkse overheersing meerdere malen verwoest geweest. Alleen de tempel en de klokketoren hebben het geweld overleefd. De klokketoren is, samen met die van het klooster van Arkadi, de enige op Kreta uit die tijd bewaard zijn gebleven. De andere gebouwen zijn in 1866 opnieuw opgebouwd. Na het klooster rijdt u richting het meer van Kournas, het enige zoetwatermeer van Kreta. Dit is ook weer een mooie omgeving, waar u bijvoorbeeld kunt lunchen, zwemmen of bijvoorbeeld met de waterfiets het meer kunt rond gaan.

Rethymnon Kreta

Op de terugweg naar Rethymnon komt u nog bij de grot van Gerani. Deze grot gaat 50 meter diep en heeft 6 kamers. In de grot werden drie skeletten van mensen uit de Neolithische periode gevonden en voorwerpen van steen en been. De skeletten zijn waarschijnlijk van mensen die werden opgesloten na een aardbeving, omdat de ingang werd geblokkeerd door een grote rotsblok. In de kamers van de grot kunt u prachtige stalagmieten bewonderen. De grot is per toeval pas in 1969 ontdekt, toen de nieuwe nationale weg werd aangelegd. Hier vandaan gaat u weer terug naar Rethymnon om te overnachten.

Fly-drive op Kreta Griekenland – En zo komt u weer terug bij het vliegveld

Vijftiende dag, Noord-Kreta: Rethymnon – Bali – Ammoudara – Knossos – Heraklion – luchthaven. Deze tour is ongeveer 100 kilometer.

Heraklion Luchthaven

U vertrekt vanuit Rethymnon richting Heraklion (luchthaven). Als u ’s ochtends vroeg terugvliegt, kunt u vanuit Rethymnon na ongeveer een uur met de auto op de luchthaven van Heraklion zijn. Maar als u de tijd heeft, kunt u genieten van de prachtige tocht langs de kust en eventueel nog het paleis van Knossos bezoeken. Knossos is het grootste Minoïsche paleiscomplex. Het paleis werd gebouwd rond 2000 voor Christus. Vermoedelijk werd het paleis verwoest door de vulkaanuitbarsting van Santorini, omstreeks 1450 voor Christus. Knossos is opgegraven door de Engelsman Sir Arthur Evans. Het labyrint en de Koningszaal zijn nog geheel intact. Knossos behoort tot de beroemde bezienswaardigheden van Kreta, want het is een interessant deel van de geschiedenis. Wij vinden dit een mooie afsluiting van uw fly-drive op Kreta Griekenland.

Informatie

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.