Ha kloof, Xa in het Grieks of ook wel de kloof van Thripti: Dit is een lichte en makkelijke wandeling, waar u eigenlijk niet kunt verdwalen, door het smalste stukje van Kreta (12 kilometer van Noord- naar Zuid-Kreta). Deze rondwandeling is 5-6 kilometers, maar u kunt de wandeling uitbreiden tot 10 kilometer.

Ha kloof, Xa in het Grieks of ook wel de kloof van Thripti – Niet in de kloof klimmen zonder ervaring en begeleiding

Wandelperiode: U moet er rekening mee houden dat de kloof na regen een heuse waterval is! Bijzonderheden: Ga niet zelf de Ha kloof in, maar altijd onder begeleiding van bijvoorbeeld een canyonclub.

De Ha kloof is een echte canyon, we raden u af om hier zelf te gaan klimmen zonder ervaring. Vanaf Pachia Ammos is de Ha kloof al zichtbaar, een imposante spleet in de bergen. We hebben er een wandeling van gemaakt, maar klimmen zelf niet door de kloof! U komt wel bij het de kloof, waar u een mooi uitzicht heeft in de kloof en het binnenlandschap.

De kloof van Ha 

Is één van de mooiste kloven op Kreta, maar niet toegankelijk zonder klimervaring en klimspullen. De rivier die in de kloof van Ha uitkomt begint helemaal bij het dorp Thripti (E4 wandelgebied op Kreta).

Wandeling rond de kloof van Ha

U komt aan vanaf Agios Nikolaos, u gaat door het dorp Pachia Ammos richting Ieraperta. Na een 2 kilometer stopt u en begint de wandeling over de E4 naar het dorp Monastiraki. De E4-wandelroute staat hier goed aangegeven! Deze route gaat zelfs helemaal door naar Thripti en Kavousi, maar dan moet u denken aan 30 kilometer klimmen en dalen.

Dit is ook een prachtige E4-wandelroute op Kreta. U loopt omhoog en komt uit in het dorp Monastiraki, een mooi dorp met natuurstenen huizen. In het dorp zijn diverse leuke taverna’s en mooie oude Griekse huizen. In het dorp is ook nog een oude olijvenperserij. Deze oude olijfoliefabriek is verlaten, maar alles staat er nog in zoals vroeger, inclusief  de oude molensteen en olijfpersen. U wandelt onderlangs door het dorp. Als u door de olijfboomgaarden loopt (niet over het asfaltweggetje) ziet u de kloof rechts voor u liggen. Pas wel op dat u zich niet vastloopt tussen de hekken die er voor de schapen staan! U ziet ook het kerkje buiten het dorp liggen met mooie oude graven. U heeft hier een prachtig uitzicht op de ingang van de kloof.

Ha kloof, Xa in het Grieks of ook wel de kloof van Thripti – De kloof bezoeken

Richting de kloof van Ha (Xa): U wandelt naar beneden en volgt de rivierbedding, u ziet hier weer een mooi Grieks kerkje. U wandelt nu langzaam naar boven tot u uitkomt bij de kloof van Ha. Onder de kloof ziet u hoe hoog deze kloof is. U ziet de lagen van uitgesleten steenformaties in verschillende kleuren. Als u nu voor de kloof naar links gaat, ziet u stippen staan. U kunt hier een plateau hoger klimmen, om nog beter in de kloof te kijken. Pas wel op, het is steil! 

Als u boven komt, heeft u een prachtig uitzicht tot aan Agios Nikolaos. In de kloof hangt links een metalen kabel waar u steun kunt vinden. Zo komt u in de eerste kom van de kloof met een geweldig uitzicht omhoog. De stenen hebben allerlei mooie kleuren:  geel, zwart, grijs, rood, rosé etc. Na zware regen kunt u hier niet komen. U ziet rechts een waterintegratiesysteem van vroeger. Het ziet eruit als een wandelpad, maar het is een oud waterintegratiesysteem en niet ongevaarlijk! Dus wandel gewoon terug naar beneden en volg de aangegeven stippen niet. Deze stippen zijn aangegeven voor de canyonclub en is een te gevaarlijke route.

Na de Ha kloof

U wandelt terug naar beneden en volgt het stukje rivier. Dan wandelt u langs de oude watermolen (links) terug naar de olijfbomen. U ziet het dorp Vasiliki liggen, dit dorpje houdt u aan als oriëntatiepunt, totdat u weer op de hoofdweg naar Ieraperta en Agios Nikolaos terug bent en bij de afslag naar het dorp Vasiliki.

U bent dan weer bij het startpunt van uw wandeling. Een leuk Kretens dorpje met een oude dorpskern. In het dorp is een pad, dat u terugbrengt naar het startpunt. U wandelt dan terug door de olijvenvelden.

Wandel tijden (hike)

De Ha kloof (Xa) maakt deel uit van de E4-route bij Thripti, Kreta (niet de kloof zelf).

Wandeltijd: het is geen lange tour, u wandelt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Hoogteverschillen: er zijn geen echte zware hoogteverschillen tijdens deze wandeling, ongeveer 100-150 meter.

Uitrusting voor de wandeling: sport- of bergschoenen en neem water mee. Markering voor de wandeling: Deze tour staat niet aangegeven, wel komt u veel ”E4” bordjes tegen, maar daar moet u in het dorp Monastiraki van afwijken.

Informatie

Dagelijks nieuws uit KretaOp onze “Kreta Nieuws” pagina vindt u korte artikelen die een onderwerp met betrekking tot Kreta beschrijven.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.