Wandelen naar de Psiloritis op Kreta: Deze wandeling is eigenlijk een zwaardere hike of bergwandeling naar de Psiloritis. De Psiloritis is de hoogste berg van Kreta met een hoogte van 2.456 meter. Deze berg noemt men ook wel de Ida berg.

De Psiloritis is iets hoger dan de Lefka Ori berg in Chania (witte bergen). De berg heeft ongeveer 7 maanden per jaar sneeuw.

Psiloritis op Kreta

Op de top van Psiloritis staat een kruis bij een kerk gebouwd uit stenen, de naam van deze kerk is Timios Stavros, zo staat de top van de berg onderweg soms ook aangegeven. Elk jaar op 14 september wordt boven op de berg de naamdag van de kerk Timios Stavros gevierd. De berg werd in de oudheid gebruikt voor de winning van goud en koper. Beneden aan de voet van het Psiloritis gebergte ligt de grot Idaion Antron. In deze grot zou Zeus geboren zijn of misschien toch in de grot van Zeus in Lassithi?! Volgens de legende, is Zeus op de top van de Psiloritis opgegroeid.

Wandelen naar de Psiloritis op Kreta – Vertrekken vanaf het Nida plateau

Wandelgebied rond de Psiloritis: Er zijn meerdere mogelijkheden om op de top van de Ida berg te komen (Psiloritis). Vanuit Zuid-Kreta kunt u ook naar de Psiloritis, maar de meeste wandelaars beginnen vanaf het Nida Plateau. Vlak bij het vertrekpunt op het Nida Plateau kunt u ook overnachten. Dit is wel een aanrader, zodat u dan vroeg kunt vertrekken naar de bergtop. Het is geen luxe hotel, maar een prima accomodatie voor actieve wandelaars. Rond de Psiloriti zijn er nog 5 grote bergen: Koussakas 2209 meter, Voulomenou 2267 meter, Stolistra 2325 meter en Agathias 2424 meter. Vanaf het Nida Plateau kunt u beginnen aan de klim naar Psiloritis op een hoogte van ongeveer 1.500 meter, vlak bij de grot Idaion Antron.

Informatie over de wandeling naar Psiloritis

De bergwandeling naar Psiloritis is prachtig, maar het is zwaar! Het is een lange bergwandeling op Kreta naar de top van Psiloritis. Zowel in de zomer als het najaar en voorjaar kan het er boven koud zijn, soms extreem koud. Tot begin juli ligt er nog sneeuw rond de top. Denk ook aan de juiste schoenen voor deze lange bergwandeling. Heen en terug is deze hike 20 kilometer met een tijdsduur van 10-12 uur. Deze zwaardere bergwandeling heeft onderweg veel losliggende stenen.

Houd rekening met de weersverwachting voor het beklimmen van Psiloritis. Bij regen is het niet ongevaarlijk met alle losliggende stenen. Het pad naar boven vanaf Nida plateau is goed aangegeven met stippen, maar ook staan er E4 palen. In het voorjaar zijn de aanwijzingen van de route naar Psiloritis vaak verstopt onder de sneeuw. De ideale tijd om de Psiloriti te wandelen is toch in het najaar.

De wandelroute naar de top van de berg

Wandelen naar de top van Psiloritis Kreta: De route begint beneden vlakbij de grot Idaion Antron. In het begin moet u veel klimmen langs rotsen met een prachtig uitzicht over het Nida plateau. Het plateau is prachtig groen met veel schapen en schaapsherders. Ook tijdens de hike naar Psiloriti komt u veel schapen en geiten tegen. Daarna begint een redelijk klimmend pad met veel losliggende stenen naar boven, hier zit u tussen twee bergen in. Boven aangekomen moet u eerst een bergpad naar beneden volgen, om daarna de klim langs en tussen 5 bergen te maken. Helemaal boven gekomen, ziet u voor u de noordkust van Kreta liggen en links in de hoek de top van Psiloritis. Langs dat klimmende pad gaat het pad verder naar de top van Psiloritis.

Psiloritis – de Ida berg

Op de top aangekomen kunt u met helder weer heel Kreta rondom zien liggen, in het najaar zelf Santorini in het noorden en Gavdos in het zuiden. Gavdos is het zuidelijkste eiland van Europa. Op de top kunt u bij Timios Stavros uit de wind zitten. Daarna begint de afdaling weer terug, pas dan goed op voor al het losliggende gesteente. Normaal is wandeling nooit zo leuk om 2 keer hetzelfde pad te volgen, maar dat valt hier niet op, omdat u van beide kanten een ander uitzicht heeft tijdens deze bergwandeling. Ook is mogelijk om via de andere kant van de berg verder te wandelen over de E4 wandelroute van Kreta.

Wandelen naar de top van de Ida Berg op Kreta

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.