Wandeling dorpentour Kreta Episkopi, Stamnoi, Aitania wandeling dorpentour Kreta: Een prachtig wandelgebied met een bezoek aan 3 bergdorpen. We wandelen door de natuur en door bergdorpen. We zien onderweg mooie kerken, het Griekse dorpsleven, Kretenzer cultuur en prachtige uitzichten over zee.

Algemene informatie over de wandeling

Benodigdheden: Stevige schoenen of goede sportschoenen, een pet of hoed, eventueel een wandelstok, water, rugzakje.

Niveau dorpswandeling Kreta: Deze wandeling kan door bijna iedereen gewandeld worden. We kunnen namelijk tijdens de wandeling veel verschillende richtingen op. Deze wandeling is ook geschikt voor 50+ en 60+ wandelaars. In dit wandelgebied op Kreta zijn verschillende wandelingen mogelijk; variërend van 8 tot 22 kilometer en met een hoogteverschil 200 meter. We hebben al deze wandelingen zelf uitgezet. U kunt deze wandelingen ook individueel met behulp van een GPS doen, maar er zijn onderweg geen borden of aanwijzingen.

Beschrijving dorpentour op Kreta

Deze wandeling is moeilijk te omschrijven, omdat er zoveel verschillende richtingen op kunnen wandelen. Daardoor varieert ook het aantal kilometers, we kunnen namelijk wandelen van 8 tot 22 kilometer. Deze route is opgezet tussen drie leuke Griekse dorpen Aitania – Stamnoi – Episkopi. Tussen deze dorpen liggen mooie heuvels met veel groen. Er is geen wandelpad, we lopen veel  dwars door de natuur tussen de olijfbomen en wijnranken door. Zelfs met een korte wandeling van 8 kilometer is het mogelijk om alle dorpen te bezichtigen. Onderweg ziet u vooral veel agrarisch gebied. Dit gebied is zowel in de zomer als in de winter groen en er zijn veel schaduwrijke plekken onderweg.

Wandeling dorpentour Kreta – Het bergdorp Aitania

Aitania, Kreta: Een hoog gelegen dorp aan de rand van de Karteros rivier en kloof. De noordkant van het dorp heeft prachtig uitzicht op de zee. Onder het dorp ziet u een diep dal liggen. In het dorp is een kafenion, het Griekse koffiehuis. In het dorp wonen veel oudere mensen, maar het is een levendig dorpje met ongeveer 320 inwoners.

Bezienswaardigheden Aitania

De kerk van de Maagd Maria: “Kardiotissa” en “Kakia Rahi”: De stenen brug en de watermolen bij “Kakia Rahi” zijn beide monumenten, beschermd door de Griekse staat. Ze zijn belangrijke bezienswaardigheden het gebied, in verband met herinneringen van de lokale bevolking. Beide zijn het speciale constructies, die gecombineerd worden door de prachtige esthetische beleving van een lokale ambachtsman en de rigoreuze morfologische oplossingen vanwege de bijzondere techniek, die gebruikt is bij de bouw.

Het dorp met de vele kerken, Episkopi

Episkopi, Kreta: Dit is een groter dorp, hier krijgt u echt een goede indruk van het Griekse dorpsleven. Eigenlijk kunt u hier gewoon een hele dag wandelen door nauwe dorpsstraatjes. Onderweg ziet u veel vriendelijk inwoners, die graag een praatje met ons maken. Er zijn meerdere kafenions op het kleine dorpsplein. Hier gaan we ook Grieks kopje koffie drinken. Hier krijgt u een goede indruk hoe de mensen op Kreta in de bergdorpen leven, zonder andere toeristen om u heen.

Rond het kleine pleintje zijn er de slager, de bakker en marskramers in de straat, de kaasboer en de periptero voor de Griekse krant (kiosk). We maken in dit dorp een uitvoerige dorpswandeling. Episkopi ligt in het heuvelland, verscholen in een mooie omgeving. Naast een authentieke Kretenzer dorpskern vindt u hier een struisvogelfarm buiten het dorp. Vanuit Episkopi ziet u beneden weer het eiland Dia liggen. U hebt hier een prachtig uitzicht.

Het dorp heeft een groot aantal kerken, waarvan we enkelen zullen bezoeken.

Episkopi, Kerk van St. Minas – Hemelvaart van de Maagd Maria

Deze is gebouwd tussen 1882-1884 op de ruïnes van de oude bisdommen uit de 12e en de 15e eeuw en een ouder bisdom uit de 7e eeuw.

Het is de parochiekerk van Episkopi en bovendien ook de grootste kerk in het dorp. Het zuidelijk gelegen gangpad is gewijd aan de Heilige Minas, de beschermer van het dorp.

Episkopi, Kerk van Faneromeni-Allerheiligen: De kerk is van het type gewelfde basiliek en heeft twee bouwfasen. Alleen de zuidkant bestond al, gewijd aan Agioi Pantes (Allerheiligen) en is waarschijnlijk gebouwd in de 14de eeuw. In 1642 werd de kerk uitgebreid met de toevoeging van een noordelijk gangpad en een voorhal. De gangpaden zijn met elkaar verbonden door stenen bogen.

Episkopi, Kerk van Keras Tsompanena

De kerk werd gebouwd in 1832 en is een kleine éénbeukig gewelfde kerk. Er zijn helaas geen fresco’s meer te zien, maar de openingen hebben nog wel prachtige stenen reliëfs. Het was één van de twee parochiekerken in het dorpje Episkopi, tot de bouw van de kerk van St. Minas in 1884. Sindsdien is dat de parochiekerk van Episkopi.

Episkopi, Kerk van St. Paraskevi uit de 15de eeuw is een kleine éénbeukig gewelfde kerk in het centrum van het dorp. Voor de kerk is een klein plein en in de kerk ziet u fresco’s. Belangrijk historisch bewijsmateriaal zijn de illustraties van de Venetiaanse soldaten, edelen en priesters in een aantal scènes op de fresco’s.

De kerk van St. Ioannis dateert uit de 14e eeuw, wat kan worden gezien aan de hand van de muurschilderingen binnen en is gewijd aan de onthoofding van Johannes de Doper. Onder de vloer van de kerk zijn graven, die vermoedelijk van de eigenaars van de kerk zijn. Een vrij uniek architecturaal element is aan de buitenzijde van de noordelijke muur, namelijk het arcosolium. Dit is een boog, dat duidelijk een ander erg belangrijk graftombe bedekt. Het arcosolium is achteraf aan de kerk gebouwd en daarom wordt aangenomen dat deze tombe behoort tot de restaurateur.

Wandeling dorpentour Kreta – Het kleine dorp Stamnoi

Verder is er nog de kleine kerk van St. Antonios met fresco’s uit het einde van de 14de eeuw en niet te vergeten de kerk van Michail Archaggelos, ook met muurschilderingen uit de 14de eeuw.

Stamnio

Een mooi klein dorpje met leuke oude straatjes, gelegen in een groene omgeving. In de mooie Griekse straatjes ziet u veel deuren in bonte kleuren. Ook in dit dorp zijn er kerken, die van groot belang zijn voor de locale bevolking.

De Kerk van St. Vlassios

De westelijke ingang, de noordgevel en de uit hout gesneden Templon zijn toegevoegd in de 19e eeuw.

We hopen u dat u een kleine indruk gekregen heeft van wat u kunt verwachten tijdens de dorpentour op Kreta.

Beschrijving

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.