Wandeling over de E4 op Kreta: Sfakia – Glyka Nera – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara Beach – Agios Pavlos – Agia Roumeli – Hora Sfakion – Imbros kloof – Kokkini Hani – met een extra mogelijkheid om nog een wandeling te maken in de Kavousi kloof of Psiloritis berg. Natuurlijk kunt u ook een dag ontspannen op het strand of de omgeving verkennen. U kunt ook behalve de 4 daagse E4 wandelroute een extra week op Zorbas Island boeken in combinatie met wandelingen uit ons wandelmenu.

Informatie E4 op Kreta

Deze wandeling over het E4 wandelpad op Kreta duurt 4 dagen, inclusief 3 overnachtingen op verschillende locaties. De afstand is 60 kilometer. Met de boot varen we weer terug naar het beginpunt van de wandeling. We wandelen ook door de Aradena kloof en het gelijknamige dorp. Het is ook mogelijk om de laatste dag nog de Imbros kloof te lopen. Tijdens deze E4 wandeltocht wandelen we naar accomodaties op verschillende locaties.

Boten tussen Sfakia (Hora Sfakion) en Agia Roumeli: Als er tijdens de E4 wandeling wandelaars door omstandigheden niet meer verder kunnen wandelen, kunnen we op veel locaties een taxiboot bestellen. De meeste locaties zijn onderweg alleen te voet of per boot bereikbaar.

E4 wandeldagen op Kreta

Een overzicht van de E4 wandelingen van dag tot dag met alle mogelijkheden onderweg.

Wandeling over de E4 op Kreta – Eerste wandeldag in Zuidwest-Kreta

Eerste E4 wandeldag op Kreta (ongeveer 14-16 kilometer): Op de eerste dag vertrekken we vlakbij Hora Sfakion (Sfakia). We wandelen gelijk over het bergpad naar het strand van Glyka Nera. Deze wandelroute gaat vandaag van Zuidwest-Kreta richting West-Kreta, zo houden we de zon vaak achter ons. Dit is een prachtige wandeling langs de zuidwest kust van Kreta. In het begin lopen we langzaam naar beneden naar Loutro. Na een lunch in Loutro maken we een rondwandeling in Loutro en bezoeken het fort. Daarna komen we via een wandelpad langs de kust uit in Phoenix.

Overnachten dag 1 en dag 2

We komen rond 15.00 uur aan in Phoenix. Dit is een indicatie, omdat we onderweg niet op de klok kijken! In Phoenix overnachten we 2 nachten. Phoenix: Onze eerste overnachting is in de Phoenix appartementen, een prachtige locatie die alleen te voet of met een taxiboot bereikbaar is. Bij de appartementen is een mooi kiezelstrandje met kristalhelder water. U kunt hier nog even lekker van het strand genieten of zwemmen en snorkelen. U kunt ook kanoën vanaf het kiezelstrand. Alle appartementen hebben een spectaculair uitzicht naar zee. We eten ’s avonds gezamenlijk in de taverna aan het strand. U kunt heerlijk genieten van traditionele Griekse gerechten. De volgende ochtend wordt in de taverna ook het ontbijt geserveerd.

Wandeling over de E4 op Kreta – De Aradena Kloof op de tweede wandeldag

Tweede wandeldag Aradena kloof (ongeveer 15-17 kilometer): We ontbijten gezamenlijk in Phoenix. Na het ontbijt worden we opgehaald door een schaapsherder, die ons in zijn 4×4 pick-up door de hoge bergen naar Aradena brengt (800 meter). Het is ook mogelijk om dit stuk zelf te wandelen. We beginnen de wandeling in de omgeving van het dorp Anopoli, vlakbij Aradena. De prachtige brug verbindt het oude dorp Aradena met de buitenwereld. De brug van Aradena is ook bekend door de spectaculaire bungeejumpen die u hier kunt maken, een sprong met een vrije val van 150 meter. Wij komen natuurlijk niet voor het bungeejumpen, maar als u interesse heeft, kunnen we altijd informatie vragen voor de liefhebbers.

We wandelen over de brug van Aradena naar de ruïnes van het dorp Aradena. We wandelen door de mooie oude straatjes van het dorp. Op de achtergrond ziet u de Lefka Ori liggen: de witte bergen van Kreta. We beginnen vanaf het oude dorp aan de afdaling van de Aradena kloof.

Via het oude ezelspad dalen we af naar beneden. We volgen nu de bedding van de kloof. Op een bepaald punt moeten we keuzes maken: wie gaat er via de 16 meter lange ladder naar beneden of wilt u door wandelen via het wandelpad aan de zijkant van de kloof? Voor mensen met hoogtevrees is de ladder geen aanrader!

Daarna vervolgen we de wandeling door deze grillige kloof naar Marmara Beach. Via Marmara Beach wandelen we terug naar Phoenix. Hier kunt u nog even lekker zwemmen na de spectaculaire kloofwandeling. ’s Avonds dineren we weer gezamenlijk in Phoenix.

De Aradena Kloof

De Aradena kloof is een indrukwekkende kloof, ingeklemd tussen prachtige rotsformaties. Tussen de rotsen door heeft u prachtige uitzichten. Onderweg ziet u veel natuurlijke grotten. De kloof begint op ongeveer 700 meter hoogte en is 16-17 kilometer lang. Onderweg zult u op bepaalde stukken flink wat moeten klimmen en klauteren. U ziet onderweg veel dennenbomen en oleanders. Een prachtige natuur met veel metaal houdend gesteente en stalagmieten langs de rotswanden en grotten!

Het dorp Aradena: Sinds 1947 woonde er niemand meer in Aradena, maar de laatste jaren is er weer een huis bewoonbaar gemaakt! Het dorp is verlaten door een vendetta. Twee jongens in het dorp kregen ruzie om een geitenbel, wat resulteerde in de dood van bijna alle bewoners. De overgebleven bewoners zijn daarna verhuisd naar het nabij gelegen dorp Anopolis. Als u door de ruïnes van het dorp loopt, kunt u zich goed voorstellen hoe afgelegen dit dorp lag en wat een drama er heeft plaatsgevonden. De kerk en de huisjes rondom de kerk zijn toegankelijk voor bezoekers. Aan het begin van het dorp is een kleine kiosk, als u nog iets te drinken mee wilt nemen voor u de kloof in wandelt. Rond het dorp ziet u veel schapen en geiten lopen en hoort u het gerinkel van de schapenbellen.

Wandelen naar Agia Roumeli, de derde wandeldag

Derde wandeldag naar Agia Roumeli (ongeveer 18-22 kilometer)

Na het ontbijt in Phoenix vertrekken we naar Agia Roumeli. Wie de eerste kilometers langs een rotswand wil overslaan, kan met de taxiboot naar Marmara Beach. Daar kunt u op de rest van de wandelaars wachten in de taverna aan het strand met een kopje koffie. Vanuit deze taverna wandelen we naar Agia Roumeli. Dit is een lange wandeldag langs de Zuidwestkust van Kreta. Onderweg heeft u prachtige uitzichten over zee. We wandelen ook door groenere gebieden met veel pijnbomen. Er is een mogelijkheid om onderweg nog de klim te maken naar Agios Ioannis, maar deze klim is alleen geschikt voor superfitte wandelaars!

Het E4 wandelpad brengt ons naar Agios Pavlos. In de verte zien we Agia Roumeli al liggen, maar dat is toch nog wel een stuk wandelen. Na het dennenbos met mooie uitzichten naar zee komen we aan op het strand van Agios Pavlos. Dit prachtige strand heeft een taverna en een taxiboot. De kerk op het strand heet ook Agios Pavlos en is gebouwd in de 11de eeuw. Nu moeten we nog 4 kilometer door wandelen naar Agia Roumeli. Het is na een lange dag toch nog een vermoeiend stukje om over het strand wandelen door grindachtig zand en over veel stenen. ‘s Avonds eten we in de taverna in Agia Roumeli, waar we ook overnachten. Agia Roumeli is ook het eindpunt van de Samaria kloof.

Agios Pavlos strand

Het Agios Pavlos strand is alleen te voet of per boot bereikbaar. Het is een prachtig strand met grindachtig zand en veel stenen. Op het strand staat een indrukwekkend klein kerkje uit de 11e eeuw, helemaal opgebouwd uit kleine steentjes. U kunt het kerkje ook van binnen bekijken. Het lijkt wel een kerk voor de Griekse god van de zee: Neptunes! Op het strand is ook een kleine taverna om iets te eten of te drinken. U kunt hier ook per taxiboot door naar Agia Roumeli.

Agia Roumeli

Dit dorp is het eindpunt van de Samaria kloof. Veel toeristen nemen na de Samaria kloof de boot terug vanaf Agia Roumeli. In Agia Roumeli kunt u ook archeologische opgravingen bekijken. Aan de oostkant van de rivier ligt de archeologische opgraving “Tarra”. Tarra was eeuwen geleden een dorp met haar eigen valuta. De munten hadden aan de ene kant een afbeelding van een bij en aan de andere kant de afbeelding van een wilde geit. U kunt nog veel interessante opgravingen uit Tarra terugvinden in het archeologisch museum in Chania. Boven Agia Roumeli liggen twee oude Turkse forten, het eerste fort is makkelijk te bezoeken. Aan de voet van de Samaria kloof ziet u de oude tempel van Apollo Tharraeus.

De Samaria Kloof: De Samaria kloof is de beroemste kloof van Kreta. Elk jaar wandelen er veel toeristen door de Samaria kloof. De Samaria kloof is beschermd natuurgebied en alleen toegankelijk vanaf mei tot oktober. In de winter staat de Samaria kloof onder water, dus helaas niet toegankelijk voor wandelaars. Het is een indrukwekkende kloof met hoge rosten aan beide kanten van de kloof. De kloof begint op het Omalos Plateau. De kloof is 18 kilometer lang en eindigt in Agia Roumeli. Hier kunt u eventueel ook overnachten of de boot terugnemen naar Paleochora.

Wandeling over de E4 op Kreta – Samaria kloof

Vierde wandeldag: stukje Samaria kloof – met de boot terug naar Sfakia (Hora Sfakion)  – wandelen in Imbros (6 of 14 kilometer). In Agia Roumeli kunnen we vroeg in de ochtend nog een stuk de Samaria kloof inwandelen zonder dat daar al mensen zijn. Het is maar een klein stukje wandelen om aan te komen bij de ijzeren poort van de Samaria kloof. Dit is de mooiste doorgang van de Samaria kloof. We stoppen hier om terug te gaan naar Agia Roumeli, omdat we daar met de ochtend boot terugvaren naar Sfakia. Als we met de boot vertrekken langs de Zuidkust van Kreta, zien we welke route we hebben gewandeld. Na aankomst in Hora Sfakion gaan we terug naar Zorbas Island of we wandelen nog 8 kilometer in de Imbros kloof.

Imbros kloof: De Imbros kloof wordt ook wel eens de makkelijkere versie van de Samaria kloof genoemd. Deze Imbros kloof begint vanaf Hora Sfakion en loopt via een rotsachtig pad naar beneden. De Imbros kloof heeft aan beide kanten ook prachtige hoge rotsen, er is zelfs een smal punt waar u aan beide kanten de rotsen kunt aanraken! We laten ons vanaf de taverna door een 4×4 pick-up wegbrengen naar het beginpunt van de Imbros kloof. U ziet onderweg veel roofvogels hoog in de lucht. De Imbros kloof is het hele jaar door toegankelijk. De Imbros kloof is ook geschikt om met kinderen te wandelen, het is een niet al te moeilijke kloofwandeling. Deze kloof is de oude verbindingsweg tussen de dorpen Imbros en Komitades aan de Zuidkust. Vroeger konden mensen, die uit de regio van Sfakia (Zuidkust) kwamen, via de Imbros kloof de rest van het eiland bereiken.

Wandelen op de E4 Kreta

E4 wandelpad op Kreta informatie: Diverse meerdaagse wandelmogelijkheden op Kreta. Meer informatie vindt u hier.

Hiking over de E4 op Kreta 02:  Samaria kloof – Agia Roumeli – Boot – Sougia – Agia Irini kloof – Sougia – Lissos kloof – Lissos opgraving – Paleochora – extra wandelmogelijkheden op diverse locaties op Kreta, bijvoorbeeld de Topolia kloof of Potamida Kreta.

E4 zuid west Kreta wandelen van Sfakia naar Paleochora 03wandelen over de E4 op Kreta: Sfakia (Hora Sfakion) – Loutro – Phoenix – Aradena kloof – Marmara – Agia Roumeli – Samaria – Boot – Sougia – Lissos – Paleochora. Een wandeling van 6 dagen en 5 nachten. Afstand ongeveer 80-90 kilometer. Een wandeling waar u wel voor moet trainen. Niet zomaar even aan beginnen.

E4 Kreta wandel informatie

Meerdere wandeldagen op KretaU kunt ook 2 weken bij ons verblijven en dan een week gaan wandelen. Maar ook als u 1 week blijft, kunt u meerdere wandelingen doen en daarnaast nog relaxen. Kijk maar eens in ons uitgebreide wandelmenu wat alle mogelijkheden zijn!

Verblijf op Kreta voor wandelaars: Overzichtspagina voor wandelvakanties naar Kreta. Excursie informatie over Kreta met accommodatie voor wandelaars op Kreta.

Informatie

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com