kloof hike op Kreta

Kloof hike op Kreta – Havgas kloof Lassithi: De Havgas kloof Lassithi is een prachtige kloof tussen de bergen Katharios Lakkos (1200 meter) en Kefala (1270 meter) in het Dikti gebergte. U moet deze niet verwarren met de gelijknamige kloof Havgas bij het dorp Kalamafka. Het is de enige kloof bij het Lassithi Plateau en heeft een lengte van ongeveer 4 kilometer. Door de kloof stroomt water van de Katharo hoogvlakte naar de hoogvlakte van Lassithi. Het water is vooral smeltwater van de sneeuw, die in de winter op de bergtoppen ligt. De wandeling begint bij de waterbassins vlakbij Agios Georgios en Agios Konstantinos.

Doordat de Havgas kloof niet overspoeld wordt mensen, is het ecosysteem hier heel rijk. Er leven hier honderden soorten vogels en andere dieren. Op de berghellingen is er een overvloed aan bomen en kruidachtige vegetatie waaronder het kruid diktamos. De rotsen in Havgas hebben een imposante natuurlijke schoonheid. De canyon is op sommige plaatsen breed en dan weer heel smal. Er is geen gemarkeerd wandelpad, u volgt gewoon de rivier. Deze rivier staat vanaf eind mei droog, maar van december tot het voorjaar stroomt er water door de kloof. Dit is helder drinkwater, dat later wordt opgevangen bij het plateau van Lassithi in bassins. Als deze bassins vol zijn, wordt het water doorgesluisd via het zinkgat Chonos naar het stuwmeer van Avdou. Eigenlijk komt de rivier van Havgas uit in de Aposelemis kloof die ongeveer 20 kilometer verder ligt.

De wandeling is gaat door tot aan Neraidokolympos, een grote perfect ronde rotsblok. Deze houdt de sterke stroom van water grotendeels tegen, al stroomt er van alle kanten nog wel wat water langs. Het rotsblok is te hoog om er overheen te klimmen. Bovendien wordt het vanaf dit punt gevaarlijk om de kloof nog verder door te gaan en moet u dus weer terug.

Watervallen in de Havgas kloof: Onderweg ziet u veel grote watervallen. Voor het rotsblok is het een klimpartij van ongeveer 22 meter om over 3 kleinere watervallen te komen. In de winter is natte kleding onvermijdelijk. Het is hier niet ongevaarlijk als u het gebied nooit bezocht heeft, dus wees voorzichtig!

Katharo hoogvlakte: De Katharo hoogvlakte ligt 26 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos op een hoogte van 1150 meter. Het water van de hoogvlakte stroomt via de indrukwekkende Havgas kloof naar de Lassithi hoogvlakte. Katharo is niet bewoond, al staan er wel een aantal boerderijen die horen bij de gemeenschap van Kritsas. Een paar families uit de omgeving telen hier voor eigen gebruik aardappelen. De appelbomen en druivenranken worden door een paar herders onderhouden.

Katharo is een prachtige omgeving op Kreta, anders dan veel gebruikelijke delen van het eiland. In de zomermaanden kunt u hier koelte vinden, zelfs tijdens een hittegolf. Omdat het relatief onbekend is, zult u hier niet veel andere bezoekers tegenkomen.

De Katharo hoogvlakte blijft een belangrijke plek voor onderzoek door paleontologen. Al in de 19de eeuw zijn hier fossielen gevonden van dwergolifanten en nijlpaarden, die dateren van rond 540.000 jaar geleden. Hierdoor wordt ervan uitgegaan dat Katharo ooit een meer is geweest en een toevluchtsoord voor deze dieren.

Diktamos: Hoog in de bergen groeit Diktamos, het beroemde inheemse kruid van Kreta. Volgens de lokale bevolking groeit het kruid alleen in dit gebergte. De naam zegt het notabene al; Diktamos komt uit het Dikti gebergte. Maar wie bijvoorbeeld wandelt door het Psiloritis gebergte, zal daar zeker ook Diktamos tegenkomen. Diktamos wordt vooral op Kreta gebruikt voor de helende eigenschappen van het kruid. In ieder huishouden wordt er thee van getrokken als iemand verkouden is. Ook wordt er etherische olie van gemaakt en verwerkt in onder andere cosmetische producten. Een aantal van de eigenschappen zijn: antiseptisch, kalmeert het spijsverteringskanaal bij kramp, helpt hart- en vaatziekte voorkomen en het is een afrodisiacum. Diktamos is ook ideaal voor de genezing van open wonden. Aristoteles zei dat toen de wilde geiten in het Psiloritis gebergte gewond raakten door de pijlen van de jagers, zouden ze op diktamos kauwen en vervolgens hun wonden likken om ze te genezen. Bij de opgravingen van het paleis van Knossos is bewijs gevonden dat diktamos ook al als geneesmiddel gebruikt werd in de Minoïsche cultuur.

Niveau: niet makkelijk, enige wandelervaring is noodzakelijk.

Afstand: 8-10 kilometer.

Hoogteverschillen:

Benodigdheden: goede wandelschoenen of bergschoenen, rugzakje met water en droge kleding als u hier in de winter loopt.

Toegankelijk: het hele jaar door, maar niet tijdens of na regenval.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Excursies KretaOp deze pagina vindt u veel informatie over excursies op Kreta, actieve vakanties, groepsexcursies, outdoorvakantie, wandel- en fietsroutes, wandelen met accommodatie, meerdaagse wandelingen, autoverhuur, scooterverhuur, duiken, duiken met accommodatie, fietsen, fietsenverhuur, E-mtb fietsen en accommodatie, golfvakantie, paardrijden, Kreta reisinformatie, openbaar vervoer, jeepsafari, meerdaagse jeepsafari, quadverhuur, kookles en kookvakanties, klimmen, cultuur en natuur, botenverhuur, bootexcursies, zeilen naar de Griekse eilanden, snorkelen, Fly-drive, alle mogelijkheden voor een leuke actieve vakantie op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.