Bezoeken van dorpen op Kreta Griekenland

Bezoeken van dorpen op Kreta Griekenland: Het dorp Astraki heeft tegenwoordig 228 inwoners, die zich voornamelijk met de landbouw bezighouden. Astraki wordt in 1278 in documenten genoemd als Astracu en meer specifiek in 1583 als Astracus Catto met 230 inwoners. Het dorp is genoemd naar de vele potscherven die hier gevonden zijn, de zogenaamde ostrakon. Omdat papyrus te duur was voor alledaags gebruik werden ostraka vooral gebruikt voor korte alledaagse schrijfactiviteiten. 

Vroeger was het dorp verdeeld in twee delen: Epano Astraki (boven) en Kato Astraki (beneden). Deze laatste is niet meer bewoond en bestaat eigenlijk alleen nog maar uit ruïnes. De nederzetting was opgebouwd door de Turken en is in de eerste jaren van 1900 verlaten nadat de Turkse bezetter verslagen was. Daarna zijn de huizen nooit meer bewoond geweest.

Op het hoogste punt van Kato Astraki staat de ruïne van de Byzantijnse kerk Agios Georgios Vourvoulitis uit de 12de eeuw. Naast de kerk is een bron met heilig water van Agios Georgios (Heilige Joris), wat nu gebruikt wordt door de boeren voor irrigatie van omringend land. Er wordt gezegd dat deze kerk rijkelijk gedecoreerd was met een gouden bel en er waren gouden miskelken. Al het goud werd in de omgeving begraven vlak voordat de Turkse bezetter het gebied overnam.

Bezoeken van dorpen op Kreta: De kerk van Panagia (Onze-Lieve-Vrouw) in het lagere deel van Kato Astraki is een éénbeukig 16e -eeuwse kerk die sporen van fresco’s draagt. Deze kerk is nog intact en kan ook bezocht worden. Aan de westzijde is er een wapenschild met 4 rozen, een dubbelkoppige adelaar en de datum 1555. Binnen in de kerk is een sarcofaag met een familiewapen erop.

Onder het dorp is de grot Neraidospilios, waarin een bron met veel water is, wat gebruikt wordt voor de stad Heraklion. De legende zegt dat de grot de thuisbasis is van de feeën. Dit verklaart ook de naam van de grot: Neraido (fee) spilios (grot).

Excursies KretaOp deze pagina vindt u veel informatie over excursies op Kreta, actieve vakanties, groepsexcursies, outdoorvakantie, wandel- en fietsroutes, wandelen met accommodatie, meerdaagse wandelingen, autoverhuur, scooterverhuur, duiken, duiken met accommodatie, fietsen, fietsenverhuur, E-mtb fietsen en accommodatie, golfvakantie, paardrijden, Kreta reisinformatie, openbaar vervoer, jeepsafari, meerdaagse jeepsafari, quadverhuur, kookles en kookvakanties, klimmen, cultuur en natuur, botenverhuur, bootexcursies, zeilen naar de Griekse eilanden, snorkelen, Fly-drive, alle mogelijkheden voor een leuke actieve vakantie op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.