Bloemen op Kreta

Bloemen op Kreta – planten op Kreta Griekenland: Ieder jaar organiseren we voor de liefhebbers bloemenwandelingen in Griekenland. Er groeien in Griekenland meer dan 6.000 verschillende soorten bloemen en planten. Enkelen daarvan zijn inheems en uniek in Griekenland en de wereld. Griekenland heeft vele gezichten dankzij de veelzijdige natuur en Kreta is daar geen uitzondering op. Het Griekse eiland Kreta heeft een groot oppervlakte met 3 bergketens, waardoor overal op het eiland de natuur er weer anders uitziet. Berghellingen, kloven, kustgebieden en ook glooiend landschap hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen voor de groei van bloemen en planten.

Flora van Kreta: De flora van Kreta is bijzonder divers; er groeien ruim 2.000 verschillende soorten planten en bloemen en vele daarvan komen alleen op Kreta voor. De meest zeldzame soorten zijn vooral in de bergen te vinden. Omdat Kreta zuidelijk gelegen is met een hoge temperatuur, zijn er het hele jaar door bloeiende bloemen. Het eiland wordt ook wel gezien als een waar paradijs voor de bloemenliefhebber.

Wanneer is de beste tijd voor bloemenwandelingen op Kreta: Het is lastig om te zeggen wat de beste tijd is voor bloemenwandelingen op Kreta, want er bloeit van alles het hele jaar door. Zo heeft ieder seizoen wel haar eigen charmes. De lente op Kreta is de periode met de meeste bloemen die bloeien. Het lijkt dan alsof er een deken met bloemen over het eiland is gelegd. Wel is de hoogte boven zeeniveau van veel invloed, want hoe hoger boven zeeniveau, hoe later het voorjaar begint. In maart en april is het in de kustgebieden al volop lente, maar hoog in de bergen zal dit door de sneeuw later zijn.

De natuur in de hoger gelegen gebieden begint pas te ontwaken zodra de sneeuw in de bergen gesmolten is en daardoor bloeien daar veel bloemen in mei en juni. De periodes met regen zijn dan wel voorbij, dus die gebieden krijgen dan water dankzij het vele smeltwater van de bergtoppen. De extreem droge zomers die Kreta kent, zorgen ervoor dat op het eiland bloemen en planten groeien, die niet in West-Europa kunnen overleven. Vooral veel kruiden groeien en bloeien in de zomer dankzij de droogte, de warmte van de zon en de rotsachtige bodem.

Zodra volgens de kalender de herfst begint, is daar op Kreta niet veel van te merken. Het is dan eigenlijk nog volop zomer en een sporadisch regenbuitje brengt daar niet veel verandering in. Voor de natuur lijkt de herfst meer op een cocktail van alle seizoenen. Verschillende planten krijgen voor een tweede keer bloemen, maar ook de eerste winterplanten laten zich zien zodra er wat regen gevallen is. Daar waar de natuur in West-Europa in een winterslaap gaat, betekent de winter voor Kreta het begin van de groei en bloei. In de winter kan het soms regenen en zelfs sneeuwen hoog in de bergen. Maar dit is precies genoeg voor de natuur om te ontwaken.

Welke bloemen en planten zijn er op Kreta: Er zijn zoveel verschillende soorten bloemen en planten op Kreta en die kunnen we uiteraard niet allemaal opnoemen. Zoals al eerder gezegd, begint in de winter de groei van veel planten. De krokus en herfsttijloos (colchicum) bloeien op Kreta alleen in de winter, maar ook de eerste anemonen en orchideeën laten zich dan al zien. Die laatste twee bloeien volop in de lente. Er zijn zelfs 69 soorten orchideeën op het eiland. Daarnaast zijn er in de lente ontelbaar veel bloemen, zoals bijvoorbeeld margrieten, goudsbloemen, pluimhyacinten, papaver en gladiolen. Voor de echte liefhebber organiseren wij wandelingen waarbij deze uitgebreid bewonderd kunnen worden.

In de zomer lijkt alles uitgedroogd te zijn door de hitte en het gebrek aan regenwater. Maar tijdens onze bloemenwandeling op Kreta, zullen we laten zien, dat er nog veel planten bloeien. Aan de kust bloeien dan specifieke distels, die nergens anders in Europa groeien. Langs de kant van de weg en elders in de natuur pronkt de oleander. Dit zijn hoge struiken met enorm veel roze of witte bloemen. Verder is er in de bergen bijvoorbeeld de lelie te vinden en vooral veel kruiden bloeien in de zomer.

Kruiden in de natuur van Kreta: Tijdens onze wandelingen in de natuur, ruikt u iedere keer weer iets anders van kruiden. Hoe warmer het weer wordt, hoe sterker de geur wordt en dus ook de smaak van de kruiden. De meest bekende kruiden zijn salie en tijm, die graag op dezelfde berghellingen groeien. Er groeit ook oregano, basilicum en marjolein. Maar er zijn ook vele andere kruiden, zoals malotira waarvan we de enige echte bergthee uit Kreta kunnen maken. Een aantal kruiden zijn inheems en daarvan is diktamos het meest beroemd. In de oudheid werd dit kruid gebruikt als bloedstelpend middel, maar het heeft ook therapeutische effecten op de maag. De lokale bevolking weet wel waar de beste diktamos geplukt kan worden.

Beschrijving van wandelingen op Kreta: Beschrijving van verschillende wandelingen die wij u kunnen aanbieden tijdens uw vakantie op Kreta. Een aantal wandelingen zijn goed te combineren voor onze meerdaagse wandelingen op Kreta.

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Het juiste adres voor familieappartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta inclusief veel foto’s. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa.