Kamperen in een olijfgaard op Kreta: Griekenland is een vakantieland bij uitstek. Zon, zee, cultuur, natuur, tradities en vriendelijke mensen zijn de voornaamste redenen waarom men op vakantie naar Griekenland gaat. Het grootste deel van het jaar is het weer heerlijk om van het buitenleven te genieten. Over het algemeen kiest men ervoor om in een hotel of appartement te verblijven. Een kampeervakantie in Griekenland is niet iets waar men aan denkt. Er zijn zelfs genoeg mensen die nog nooit gekampeerd hebben, omdat ze het waarschijnlijk niet leuk te vinden. Voor deze mensen, maar zeker ook voor alle andere gasten, hebben we een leuke uitdaging: kamperen in een olijfgaard op Kreta.

Nieuw – Kamperen op Kreta: Een tweedaagse wandeling vanaf Zorbas Island! We slapen in een olijfgaard in bungalowtenten inclusief ontbijt en diner. Dag 1: We worden afgezet in de bergen en lopen door een kloof met veel natuur en dorpjes onderweg. Aan het einde van de middag komen we aan in onze olijfgaard. Er is een toilet en water aanwezig. In onze olijfgaard kunt u relaxen in een hangmat. We overnachten in tenten en een grote bungalowtent met bedden, maar u kunt ook in hangmatten tussen de olijfbomen overnachten. We slapen tussen de olijfbomen en fruitbomen, zoals citroen- en sinaasappelbomen. We hebben in de olijfgaard een eigen taverne, waar we ‘s avonds koken en grillen voor onze gasten. Er zijn koelboxen met drankjes en een wijntje aanwezig. We hebben er zelfs een sterrenkijker staan. Als u echt eens onder een prachtige sterrenhemel wilt slapen, is dit uw kans! En natuurlijk de niet te vergeten zonsondergang en zonsopkomst. Na het ontbijt vertrekken we naar een prachtig wandelgebied met veel natuur onderweg. Aan het einde van de middag komen we dan terug op Zorbas Island.

Meerdaagse wandeling met kamperen in de natuur: Met kamperen in een olijfgaard op Kreta bedoelen we niet dat u de hele vakantie tussen de olijfbomen verblijft. Het gaat hier om een combinatie van een meerdaagse wandeling met kamperen in de natuur. Overdag wandelen we door de natuur naar de kampeerplek. Daar eten en overnachten we tussen de olijfbomen. Afhankelijk van welke wandelingen we doen, slapen we 1 of 2 nachten in de olijfgaard. Hiervoor hoeft u niet zelf een kampeeruitrusting mee te nemen; wij hebben alles wat er nodig is. Het is de bedoeling dat we in een hangmat slapen die we tussen de olijfbomen ophangen. Als u liever in een tent slaapt, bieden we u die optie ook. Onze kampeerplek heeft een toilet, een plek om te koken, een lange eettafel met stoelen, stromend koud water maar geen elektriciteit.

Hieronder vindt u een beschrijving van onze favoriete tweedaagse wandeling gecombineerd met kamperen in een olijfgaard op Kreta. Als deze wandeling niet voldoende voor u is, kunt u er ook voor kiezen om 20-25 kilometer per dag te wandelen.

Tweedaagse wandeling op Kreta: Op de eerste dag vertrekken we rond 9 – 9.30 uur. We wandelen deze dag door een kloof met veel rotsen en stenen. In deze kloof ligt een oude rivierbedding, die we deels volgen. De wandeling is ongeveer 12-16 kilometer en gaat door verrassende natuur in centraal Kreta, ver weg van andere toeristen. Er zitten wat stijgingen en dalingen in deze hike, maar een beetje klimmen en klauteren hoort er natuurlijk wel bij. In het groene natuurlandschap bloeien ook veel bloemen. Onderweg zetten we koffie op kleine gasbranders en we lunchen ergens in de natuur.

Later op de dag wandelen we door pittoreske Griekse dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Daarna trekken we door klassieke olijfgaarden over oude Griekse transportpaden: “kalderimi’s”. Deze oude ezelspaden zijn tussen de 500-3.000 jaar oud en soms zelfs nog ouder. Vroeger waren dit de verbindingswegen tussen de dorpen. Als u hier loopt, kunt u zich voorstellen dat er vroeger ook niets anders mogelijk was, een unieke ervaring! We wandelen door velden en olijfgaarden tot we aankomen bij onze kampeerplaats op Kreta.

Bivak op Kreta – overnachten tussen de olijfbomen: In het olijfveld staat een lange tafel met een klein huisje, waar we gezellig voor de groep gaan koken. Wie mee wil helpen is van harte welkom! U kunt zich eerst lekker afspoelen met koud water, voordat we de tenten opzetten en de hangmatten ophangen. We koken met olijfolie afkomstig van de olijven in de boomgaard waar we gaan overnachten. Tijdens het avondeten vertellen we u graag meer over het oogsten van olijven in de winter.

Het diner bestaat uit diverse Griekse gerechten. Als u een dieet volgt of een voedselallergie heeft, laat het op voorhand weten, we kunnen alle Griekse gerechten naar wens aanpassen. Voor de liefhebbers hebben we koude drankjes: wijn, bier of limonade. Er is wel een beperkte voorraad, want we hebben op het olijfveld geen stroom. Er is een toilet is aanwezig op het veld, maar we hebben ook een plek in de open natuur. Op verzoek kunnen we in het veld ook onze sterrenkijker neerzetten. Na een heerlijke nacht tussen de olijfbomen onder de duizenden sterren vertrekken we de volgende dag na het ontbijt voor de tweede wandeling.

Na het kamperen weer aan de wandel: De wandeling op de tweede dag heeft een afstand van 14-16 kilometer. Wie geen lange wandeling wil maken, kan na 5 kilometer worden opgehaald. We trekken door olijfbossen over een oud kalderimi pad naar het eerste dorp. We bezoeken daar een klooster en drinken koffie in het dorp in de kafenion, een traditioneel dorpscafé. In de kafenion nuttigen we ook een simpele lunch. Daarna verlaten we het oude dorpje en dalen af naar een canyon met een adembenemende fossielenwand. Hier ziet u grote zandsteenwanden vol met zee fossielen. We vertellen u onderweg meer over het ontstaan van deze fossielenwand. Via het bos met oleanders lopen we verder naar de rivierbedding. We wandelen nu door tot aan de zee. Hier kunt u vanaf het zandstrand heerlijk gaan zwemmen. Dit is ook het eindpunt van de meerdaagse wandeltocht in Griekenland.