Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving: Kreta is het meest zuidelijke en grootste eiland van Griekenland en heeft een Middellandse Zeeklimaat. Kreta is dusdanig groot dat er voor ieder wat wils te vinden is. Het eiland is verdeeld in vier provincies: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. De meest westelijke provincie is Chania. Een prachtige provincie met bekende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Samaria kloof, de stad Chania, de mooie stranden Balos en Elafonisi. Reizend in oostelijke richting volgt de provincie Rethymnon, waarvan zeker de stad Rethymnon de moeite van het bezoeken waard is. Het zijn vooral de pittoreske Venetiaanse haven en het oude Turkse stadsdeel wat de meeste bezoekers aantrekt.

Laatste update: 13.08.22: Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Kreta is het grootste eiland van Griekenland – zomervakantie naar Middellandse Zee – bezienswaardigheden van Kreta Griekenland – wat is er te zien op Kreta

 

Daarna volgt de provincie Heraklion met als de grote stad Heraklion, welke tevens de hoofdstad van Kreta is. Het opgegraven paleis van Knossos ligt net buiten deze stad. Aan de noordkust van deze provincie liggen de meeste toeristische badplaatsen. Het meest oostelijk ligt de provincie Lassithi met als hoofdstad Agios Nikolaos. Aan deze kant van het eiland zijn Spinalonga, het voormalig lepra-eiland en het palmenstrand Vai toch wel het meest bekend. De wegen zijn over het algemeen erg goed op Kreta en van west naar oost loopt een lange snelweg (E75). Bij de steden Chania en Heraklion is een internationaal vliegveld.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Algemene informatie over Kreta

ALGEMENE INFORMATIE KRETA Griekenland: Kreta is 260 kilometer lang, 60 kilometer op zijn breedst en 12 kilometer op zijn smalst (bij Ierapetra). De oppervlakte van Kreta is 8336 vierkante kilometer. Kreta heeft een mediterraan klimaat: hete, droge zomers en een natte winter met regelmatig zon, een soort Noord-Europese zomer. De kustlijn van Kreta is 1050 kilometer lang (omtrek inclusief alle baaien). De hoogste berg op Kreta is de Ida in het Psiloritis gebergte. Kreta bestaat uit drie bergketens: Psiloritis 2456 meter, Lefka Ori 2452 meter, Oros Dikti 2148 meter. En daarnaast bestaan er nog vele kleinere bergketens op Kreta. Op het eiland leven ruim 623.000 inwoners.

ECONOMIE VAN KRETA: Kreta is voor Griekenland een belangrijk landbouwgebied. Bijna 50% van de landbouw bestaat uit olijventeelt. Vijftien procent van de landbouw bestaat uit het telen van druiven. Hierdoor is de wijn- en rozijnenindustrie ontstaan. Kreta exporteert olijfolie, druiven, rozijnen, wijn en sinaasappels. Overigens heeft Kreta bijna geen andere industrie. Alle industrie op het eiland heeft voornamelijk te maken met landbouw en toerisme.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Plaatsen op Kreta die mooi zijn om te bezoeken

Hieronder volgt een kleine selectie van plekken, die mooi zijn om te bezoeken op Kreta (alfabetische volgorde):

AGIA GALINI Kreta: Een mooi, maar in de zomer drukbezocht dorp aan de zuidkust van Kreta. Het dorp is opgebouwd in de vorm van een amfitheater aan de voet van het Psiloritis gebergte. Het mondt uit in een gezellige, pittoreske haven, waar het zeker ook in de avond heerlijk vertoeven is.

AGIOS GEORGIOS Kreta: Agios Georgios is een leuk dorp met veel oude straatjes op het Lassithi Plateau. Het dorp heeft ook een folkloristisch museum. Net even buiten dit dorp ligt de ingang naar Limnakaros. In deze omgeving rijden wij ook onze Jeepsafari. Probeer echter niet op eigen houtje deze onverharde wegen uit! Het is een wirwar van onverharde wegen. De afgronden zijn er duizelingwekkend!

AGIA ROUMELI Kreta Griekenland: Agia Roumeli is voor velen het einde van de Samaria kloof (18 Km) en voor anderen het begin van een kleine tocht naar de nauwe doorgang van de kloof (3 Km). Vanuit Agia Roumeli varen boten naar Chora Sfakion, die de wandelaars van de Samaria kloof terugbrengen naar de bus.

In Agia Roumeli kunt u ook archeologische opgravingen bekijken. Aan de oostkant van de rivier ligt de archeologische opgraving “Tarra”. Tarra was eeuwen geleden een dorp met haar eigen valuta. De munten hadden aan de ene kant een afbeelding van een bij en aan de andere kant de afbeelding van een wilde geit. U kunt nog veel interessante opgravingen uit Tarra terugvinden in het archeologisch museum in Chania. Boven Agia Roumeli liggen twee oude Turkse forten, het eerste fort is makkelijk te bezoeken. Aan de voet van de Samaria kloof ziet u de oude tempel van Apollo Tharraeus.

AGIOS NIKOLAOS Kreta: Agios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Het is een leuke stad om doorheen te wandelen. Limni Voulismeni is een binnenmeertje in het centrum van de stad en naast de haven. Het meertje is 64 meter diep. Volgens de legende heeft de godin Athene in dit meer gebadderd. Langs het meertje zijn leuke terrasjes te vinden en van bovenaf heeft men een prachtig panoramisch uitzicht. Vanuit de haven vertrekken rond 10.00 uur boten naar het eiland Spinalonga.

AKROTIRI Kreta: Akrotiri is het schiereiland ten oosten van Chania en waar ook de luchthaven van Chania ligt, maar daar heeft u maar weinig last van. De plaats Souda met een grote handelshaven ligt aan de baai van Akrotiri. Er zijn op Akrotiri veel oude kloosters, die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Een bezoek aan het klooster Agia Triada is zeker een aanrader. Dit klooster is in de 17de eeuw gebouwd door twee Venetiaanse monniken, die zich bij het Orthodoxe geloof hadden aangesloten. Tot ongeveer 50 jaar geleden, was dit nog een school waar alleen godsdienstles gegeven werd.

ANOGIA Kreta: In Anogia wonen veel schaapsherders en het maken van kaas en andere tradities worden hier hoog in het vaandel gehouden. Om deze reden bezoeken toeristen graag dit dorp. Inwoners van Anogia zijn al snel aan hun traditionele klederdracht te herkennen. Vooral de mannen dragen met trots zwarte kleding, zwart leren laarzen en een grote snor. Uit deze omgeving komen veel dansers en Lira (soort viool met 3 snaren) spelers. Het dorp ligt aan de noordelijke voet van de Ida op een hoogte van 780 meter.

ANO VIANNOS Kreta: Ano Viannos is een leuk dorp, eigenlijk is het een lange straat. De straatjes naast de hoofdstraat zijn echt een bezoek waard. In het dorp staat een grote plataan met een gezellig terras er omheen.

ARKADI: Het klooster van Arkadi is een belangrijk heiligdom voor Kreta. Hier kozen in 1866 priesters, vrouwen en kinderen voor de dood. Toen de Turkse overmacht de poorten van dit klooster bereikte, kozen zij er voor zich niet over te geven en offerden zichzelf op door het kruitmagazijn te laten ontploffen. Arkadi diende in de tijd van de Turkse overheersing als een illegale school voor Kretenzer cultuur en godsdienst.

BALOS Kreta: Dit is misschien wel het mooiste strand aan de Middellandse zee. In dit gebied leven de grote Caretta Caretta zeeschildpadden. Balos ligt op het schiereiland Gramvousa.  Balos heeft echt een hagelwit zandstrand en turquoise gekleurd water.

CHANIA Kreta: Chania bevindt zich 145 kilometer ten westen van Heraklion. De stad heeft 60.000 inwoners en het is een prachtige stad om eens te bezoeken. Chania was vroeger de hoofdstad van Kreta, tegenwoordig is dat Heraklion. Het zijn voornamelijk de Venetiaanse en Turkse elementen die de stad sieren en een fijne sfeer geven. Het oude centrum heeft Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken, ieder met een eigen sfeer. De Venetiaanse haven met de vuurtoren in het fort Firkas uit 1629 en de leuke terrasjes rondom is een heerlijke plaats om in de middag en avond te bezoeken. De oude Venetiaanse huizen die hier nog rond de haven staan, zijn prachtig gerenoveerd.

Er zijn nog meer interessante bezienswaardigenheden in Chania, waaronder het archeologisch museum, het zeevaartmuseum, de Markthal en de Minoïsche villa. U kunt in Chania ook een aantal prachtige kerken bezoeken, zoals de Agios Nikolaos kerk, de kathedraal en de moskee van Hassan Pasja.

CHERSONISSOS Kreta: Chersonissos is de drukste toeristenplaats van Kreta. Als u van rust houdt, moet u hier niet zijn! Het is een leuk plaatsje om uit te gaan, de hoofdstraat bestaat vooral uit winkeltjes, disco’s, bars en restaurants. De oude dorpjes Koutouloufari, Piskopiano en Oud Hersonissos zijn een bezoekje waard, die boven Chersonissos liggen, zijn zeker een bezoekje waard. Deze hebben nog een echte traditionele Griekse uitstraling en u kunt er heerlijke taverna’s en terrasjes vinden.

CHRISSI Kreta: Chrissi is een prachtig eiland, waar u heerlijk kunt rondwandelen of kunt genieten op het strand. Het is een eiland met prachtige zandstranden en is een paradijs voor snorkelaars. Chrissi dankt zijn naam (gouden) aan het fijne gouden zand, dat overal op het eiland ligt. De zee rondom het eiland heeft meerdere tinten blauw. U vertrekt vanuit Ierapetra met de boot naar dit mooie eiland. De bootreis is ongeveer een uur (10 uur vertrek vanuit de haven van Ierapetra). U komt om 11 uur aan op Chrissi en u vertrekt om 16.00 uur weer naar Ierapetra waar dan u rond 17.00 uur terugbent.

DIA Kreta: Dia is een onbewoond eiland voor de kust van Kokkini Hani en dus perfect te zien vanaf onze accommodatie. Dia is een natuurreservaat voor de beschermde Kri-Kri geiten. Er gaan dagelijks diverse boot tochten naartoe. Rond het eiland Dia zijn er leuke baaitjes om te zwemmen en te snorkelen.

DIKTI GROT Kreta: Vanaf het Lassithi Plateau rijdt u naar het dorp Psychro. Bij dat dorp is de Dikti grot, waarvan gezegd wordt dat het de geboorteplaats van de oppergod Zeus is. Volgens de mythe is Zeus in deze mooie grot geboren en opgegroeid door nimfen. U kunt op een ezel naar de grot toegaan, maar ook te voet kunt u er redelijk makkelijk komen.

DIONISSI Kreta: Dionissi is een trekpleister voor vogels die naar Afrika afreizen in de winter. Het is een kleine eilandengroep voor de kust van Sitia.

ELAFONISI Kreta: Elafonisi behoort officieel tot een van de mooiste stranden van Kreta. Een prachtig wit zandstrand met hier en daar een roze gloed, wat komt door het gruis van de schelpen. Elafonisi is een beschermd natuurgebied. In de zomer is het er erg druk, maar in het voor- en naseizoen is het er heerlijk. Er bevinden zich eilandjes waar u door het water naartoe kunt lopen. Het water is hier azuurblauw en zorgt voor een prachtig panorama.

ELOUNDA Kreta: Elounda is een toeristische trekpleister en van origine een vissersplaats. In de zomer gaan hier vandaan meerdere keren per dag boten naar het eiland Spinalonga. Voor de kust ligt de verzonken stad Olous, rond 200 jaar v.Chr. een belangrijke havenstad. Door een verandering van de zeespiegel verdwenen hier de huizen onder water. In Elounda werd eind jaren 70 de film: “Who pays the ferryman” opgenomen. De stad heeft hier veel bekendheid door verkregen en eigenlijk daardoor ook heel Kreta.

FESTOS Kreta (PHAISTOS) : Zestig kilometer ten zuiden van Heraklion vindt u de opgravingen van het Minoische paleis Phaistos (2200-1700 v. Chr.). Hier is de beroemde schijf van Phaistos gevonden. De tekens op deze schijf zijn tot op de dag van vandaag nog nooit ontcijferd!

FODELE Kreta: In Fodele werd de beroemde schilder “El Greco” geboren. U kunt hier het “El Greco” museum bezoeken. Oude Griekse vrouwtjes verkopen hier handgemaakte kleedjes en in de hoofdstraat vindt u diverse terrasjes.

FOURFARAS Kreta: Fourfaras is een dorp in de regio van Rethymnon en is het vertrekpunt voor wandelingen naar en rond de Psiloritis berg. Bij Fourfaras loopt ook een deel van het E4 wandelpad. Verder vindt u hier een kerk met 14de eeuwse resten van fresco´s.

FRANGOKASTELLO Kreta: Frangokastello is een vesting uit de tijd van de Venetianen en ligt aan de zuidwestkust van Kreta. De vesting werd in 1371 gebouwd en is meerdere malen het toneel van bloederige gevechten geweest. De ligging aan zee is prachtig. Vanaf het strand ziet u de vesting liggen. Het is mogelijk om de vesting te bezichtigen.

GAVDOS Kreta: Gavdos is een klein eiland zo’n 50 kilometer uit de kust van Paleochora in zuidwest-Kreta (Gavdos is het meest zuidelijke punt van Griekenland). Er gaan dagelijks boten naar toe. Het eiland heeft rond de 150 bewoners. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

GONIAS MARIA Kreta: Gonias Maria is een klooster in het zuidoosten van het schiereiland Rodopos. Het klooster was in eerste instantie in de 9de eeuw gebouwd, maar na verwoesting weer herbouwd rond 1620. De Venetiaanse invloeden zijn vandaag nog duidelijk te zien.

GORTYS Kreta: In Gortys, ook wel Gortyna genoemd, werd door de Doriers in de 8ste eeuw voor Christus al een stad gesticht. Hier vindt u delen uit de Romeinse tijd, maar ook uit de 6de eeuw na Christus. Gortys is beroemd geworden in 1884 door de ontdekking van het zogenaamde Stadsrecht van Gortyn, inscripties uit de 5e eeuw v.Chr.. Deze zijn nog de enige nog bestaande codificaties van oud-Grieks recht van enige omvang. Het gaat hier echter niet om een wetboek in strikte zin, maar een verzameling van juridische beschikkingen over uiteenlopende kwesties inzake burgerlijk- en strafrecht, die zeker tot de 7e/6e eeuw v.Chr. teruggaan. Gortys ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Knossos, niet ver van Festos.

GOURNIA Kreta: Gournia is een opgegraven Minoïsch paleiscomplex uit 1600 voor Christus. Dit is een van de weinige Minoïsche vindplaatsen, die geheel blootgelegd is.

GRAMVOUSA Kreta: Gramvousa is een noordwestelijk aan Kreta gelegen schiereiland. Het ligt met enkele zandbanken vast aan Kreta. Hier ligt ook het witte zandstrand Balos met ondiep en lichtblauw gekleurd water. Het is voor velen een soort paradijs op aarde.

Kreta Griekenland reisadvies en omschrijving – Heraklion is de hoofdstad van Kreta

HERAKLION Kreta: Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Heraklion heeft ruim 175.000 inwoners en de stad groeit nog steeds. Vanuit de haven varen dagelijks boten naar meerdere bestemmingen in Griekenland, maar ook daar buiten, zoals Italië. De Venetiaanse vesting, de oude stadsmuren, het arsenaal en de Chania poort zijn het bezoeken waard! Er zijn ook leuke winkels en uitgaansgelegenheden in het centrum van Heraklion. Elke zaterdagochtend is er een zigeunermarkt aan de rand van het centrum in Heraklion. U kunt hier terecht voor groente en fruit, maar de zigeuners verkopen hier ook kleding en stoffen. In het archeologisch museum in Heraklion kunt u veel vondsten uit Knossos, Malia, Zakros en Festos bewonderen. Als u een bezoek aan het archeologisch museum overweegt, bezoek dan eerst het paleis van Knossos. U krijgt dan een veel beter beeld van alle vondsten van Knossos.

Verder is het graf van Nikos Kazantzakis ook een mooie plek om te bezoeken. Op zijn grafsteen staat zijn eigen spreuk “ik vrees niets, ik hoop niets, ik ben vrij”. Het uitzicht vanaf het graf is prachtig. U ziet de stad en het berglandschap rond Heraklion. Nikos Kazantzakis werd op 18 februari 1883 in Heraklion geboren. Een filosoof die studeerde in Athene en Parijs. Hij is kort minister geweest na de repatriëring van Griekenland. Daarna trad hij in dienst van UNESCO. Nikos Kazantzakis schreef diverse boeken. Het bekendste is Zorbas de Griek, wat later ook verfilmd is. In 1952 werd hij voorgedragen voor de Nobelprijs. In 1957 werd hij onder grote belangstelling begraven in Heraklion.

Vanuit Heraklion vertrekken er bussen over het hele eiland. Dit is het grootste busstation van Kreta. Het busstation ligt tegenover de haven aan de rand van het centrum van de stad. Het vliegveld van Heraklion is één van de drukste in Griekenland, vooral in het hoogseizoen. In de winter is het er heerlijk rustig.

IDA BERG Kreta (PSILORITIS): De Ida is de hoogste berg van Kreta met een top van 2456 meter. De Naam Ida komt heel vaak voor in kruiswoordpuzzels. De naam van de top wordt ook wel eens Psiloritis genoemd, maar dit is eigenlijk de naam van de bergketen.

IERAPETRA Kreta: Ierapetra is een redelijk grote stad in Zuidoost-Kreta. Het is een gewild vakantieoord. In de haven van de stad staat een Venetiaans kasteel. Even buiten de boulevard liggen een paar mooie stranden. Er gaan dagelijks boten naar het prachtige eiland Chrissi, dat praktisch onbewoond is. Er zijn alleen wat taverna’s, die voornamelijk overdag geopend zijn. Het is de moeite waard om hier heen te gaan als u van snorkelen en zonnebaden houdt.

KAMARES GROT Kreta: De Kamares Grot is een grot op 1500 meter hoogte, waar veel vondsten uit de minoische tijd zijn gedaan. De grot ligt vlakbij het gelijknamige dorp, in het zuidelijke deel van Centraal-Kreta. U kunt deze grot voornamelijk bezoeken in de zomer, maar soms ook in de winter als de weersomstandigheden het toelaten.

KERA Kreta: Langs de weg richting het Lassithi Plateau ligt de plaats Kera, vernoemd naar het beroemde Kera Kardiotissa klooster. Het klooster werd gebouwd aan het begin van de 14de eeuw. Zeker in de wintermaanden kan men hier in alle rust genieten, in de zomer daarentegen kan het er druk worden met toeristen.

KNOSSOS Kreta: Knossos is het grootste Minoïsche paleiscomplex. Het paleis werd gebouwd rond 2000 voor Christus. Vermoedelijk werd het paleis verwoest door de vulkaanuitbarsting van Santorini, omstreeks 1450 voor Christus. Knossos is opgegraven door de Engelsman Sir Arthur Evans. Helaas heeft hij ook veel fantasie gebruikt met de wederopbouw van Knossos. Het labyrint en de Koningszaal zijn nog geheel intact. Knossos is het hele jaar door geopend. Als u in de winter op vakantie komt op Kreta, kunt u hier in alle rust rondlopen.