Pasen in Griekenland

Pasen in Griekenland 2024: Het Pasen is een traditionele aangelegenheid, waarin het lijden en de kruisiging van Jezus herdacht en de wederopstanding gevierd wordt. Maar ook is het een feest van samenzijn en gezelligheid, een feest van familie en vrienden. In de heilige week voor Pasen worden bij de mensen thuis voorbereidingen getroffen voor het belangrijkste feest van het jaar. Bovendien volgen de Grieken de hele heilige week de dagelijkse liturgische diensten in de kerk.

Waarom Grieks Pasen op een andere datum valt

Niet elk jaar valt het Grieks Orthodox Pasen samen met het Katholieke en Protestantse Pasen. Dit komt doordat Griekenland voor de paasviering de juliaanse kalender gebruikt. De gregoriaanse kalender die Katholieken en Protestanten gebruiken, is een aanpassing van de juliaanse. In 1924 voerde Griekenland wel de gregoriaanse kalender in, maar alleen met Pasen wordt nog steeds de juliaanse telling gebruikt. Het paasfeest vindt plaats op de eerste zondag na volle maan na de eerste dag van de lente. Het begin van de lente is niet gelijk bij de juliaanse en gregoriaanse kalender.

Voorbereidingen op Grieks Pasen

De voorbereidingen op het Griekse paasfeest tijdens de heilige week, bestaan thuis voornamelijk uit de grote voorjaarsschoonmaak, het bakken van paasbrood (tsoureki), verschillende paaskoekjes en het verven van de eieren. Buitenshuis verzamelen de mannen hout voor het paasvuur en maken ze een dummy van Judas om deze in de paasnacht te verbranden. Ongetrouwde vrouwen en meisjes verzamelen allerlei bloemen uit de tuinen om de baar en doodskist van Jezus op donderdag te versieren. Op Goede Vrijdag (Grote vrijdag) wordt deze Epitafios tentoongesteld en in processie rondgedragen.

Eieren verven voor Pasen: De orthodoxe christenen verven voor het paasfeest gekookte eieren rood. Rood is de kleur van leven en overwinning en het ei staat bij christenen symbool voor het eeuwige leven na de dood. Het is ook symbool voor vruchtbaarheid. Grieken beschilderen hun paaseieren voornamelijk in de kleur rood verwijzend naar het bloed van Jezus. Ook worden in de paasnacht door de Grieken roodgeverfde hardgekookte eieren tegen die van een ander aangetikt en de eigenaar van het laatste ei dat niet gebroken is, wordt geacht gelukkig te zijn voor het komende jaar.

Goede Vrijdag in Griekenland

Goede Vrijdag is een dag van treuren om de dood van Jezus. Er wordt geen zoetigheid gegeten, met in gedachte de azijn die Jezus te drinken kreeg aan het kruis. Er wordt linzensoep met azijn gegeten. Deze dag mag niet gewerkt worden met hamer en spijkers (kruis) of naald en draad. ’s Avonds wordt na de kerkdienst de versierde baar en doodskist met het Jezusbeeld rondgedragen in een processie. Het stelt de begrafenis van de overleden Jezus voor. De mensen lopen mee of staan langs de weg met kaarsen in de hand.

Zaterdag voor Pasen

Op Heilige Zaterdag vindt ’s avonds de wederopstandingsmis plaats (Anastasi). Precies om middernacht is er de nachtdienst, die het meest belangrijke moment vormt van het kerkelijke jaar, maar ook onder de mensen zeer grote indruk maakt. In de nacht worden in de kerk alle lichten gedoofd. De priester steekt met de Eeuwige Vlam de kaarsen van de eerste rij kerkgangers aan, ‘het licht van de verrijzenis’. Vervolgens geven de mensen elkaar het licht door elkaars kaarsen aan te steken. Men verlaat de kerk net voor middernacht onderwijl zingend “Jezus is verrezen” (Christos Anesti). Buiten de kerk wordt dan vuurwerk afgestoken en wordt Judas verbrand, omdat hij Jezus had verraden.

Paasnacht op Kreta: Op Kreta is het de gewoonte om de brandende kaars mee naar huis te nemen. Er wordt alle moeite gedaan hem brandende te houden. Thuis worden met de kaars 1 of 3 kruizen gemaakt met roet van de kaars boven de toegangsdeur, om het huis en zijn bewoners te zegenen met het licht van Jezus’ verrijzenis. Dan is het tijd voor de majeritsa; dit is een soep speciaal voor deze gelegenheid gemaakt met orgaanvlees van het lam, sla en eieren. Familie en vrienden komen bij elkaar om het eerste vlees sinds vastenperiode te eten.

Eerste paasdag in Griekenland

Op woensdag en donderdag voor Pasen worden de paaslammeren geslacht. De eerste Christenen, die van Hebreeuwse afkomst waren, associeerden het offer van het lam met het lijden van Jezus aan het kruis. Eerste paasdag worden in heel Griekenland de lammeren aan het spit boven houtskool geroosterd. Dit is de taak van de mannen terwijl de vrouwen zorgen voor bijgerechten zoals brood, salades, tzatziki en vers gefrituurde patat. Op deze dag zal de wijn rijkelijk stromen. Dit alles in een sfeer van gezelligheid en geborgenheid. Familie, vriend of vijand, het maakt niet uit, iedereen is welkom.

Pasen op Kreta: Het vieren van Pasen op Kreta is een bijzondere belevenis. Het is iets wat u gewoon een keer mee zou moeten maken. De sfeer rondom dit grote feest en de dagen ervoor is uniek en onbeschrijfelijk mooi. Rondom de paasdagen is het op Kreta al echt lenteweer en kunt u genieten van de voorjaarszon. Houd er wel rekening mee dat Grieks Orthodox Pasen meestal niet in hetzelfde weekend valt als Katholiek of Protestants Pasen. Als u meer informatie wilt hebben over het vieren van Pasen op Kreta, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Pasen 2024

Pasen op Kreta Griekenland 2024 – Grieks Pasen: Op vrijdag (5 mei) doen we een tour door de binnenlanden van Kreta met veel paasactiviteiten, in niet-toeristische gebieden. Zaterdag (4 mei): ’s avonds brengen we een bezoek aan een kerk om te ervaren hoe het paasfeest gevierd wordt. Dit heeft veel weg van Oud en Nieuws, met vuurwerk en vreugdevuren. 1e Paasdag (5 mei): op Zorbas hebben we in de middag een BBQ met Griekse live muziek en dansen

Mocht u meer informatie willen, stuur dan een e-mail naar zorbasisland@gmail.com

Vakantie op Kreta: Appartementenverhuur en accommodatie op Kreta het grootste deel van het jaar. Dit is het juiste adres voor familie-appartementen en vakantiewoningen, al uw excursies en goedkoop vliegen naar Kreta. Een uitgebreid overzicht van het laatste vakantienieuws uit Kreta. Kreta is het meest zuidelijke vakantie-eiland van Europa. Appartementen op Kreta Griekenland.